Obecna cesta

Obec spolu s dalsimi 2 ludmi vlastni pozemok, na ktorom ma byt miestna komunikacia, pristup k dalsim pozemkom na ktorych ma byt vystavba...vlastnik s podielom 72/2880 je v pohode s nim sa este obec vie dohodnut..no ten s podielom 245/2880 pyta na nasu lokalitu neskutocne peniaze, 70 eur/m2..existuje nejaka moznost (orem vyplatenia tejto sumy problemovemu vlastnikovi) aby obec dostala stavebne povolenie na cestu ?
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
@dominikl NIE, ok dalo by sa si to prenajať ale keď pri predaji pýta takúto sumu pochybujem že pri nájomnej zmluve by požadoval menej.
Odpovedať
Profilova fotka
kolko vychadza jeho podiel na metre stvorcove? ked to preratate na eura?
Odpovedať
@ninaclaudius cca 11 000 eur, za cca 157 m2
Odpovedať
@dominikl Podla mňa to zle chápete. On nemá podiel v metroch štvorcových. On má podiel na porcele o velkosti 1849m2. Ak chce 70e/m2, tak jeho podiel je cca 5,9 za m2 x 1849 = 21735e. Vychádzam s toho že hodnota pozemku je 70e/m, resp. on požaduje aby bol vyplatený z hodnoty 70e/m2. Iné by bolo ak by on chcel 70e/m2 a oné by bolo ak by chcel za celý svoj podiel 11000e. Treba si to s ním ujasniť čo vlastne požaduje.
Odpovedať
@roadrunner precital som si to x krat ale stale netusim, co tym chcel autor povedat. Ak si pyta 70eur za meter2 tak to spravme vychadza cca. 11000.
Odpovedať
@roadrunner ... ma podiel na parcele ktora ma vymeru 1849 m2...jeho podiel je 157 m2, za ktore chce 70e/m2..tj 11000
Odpovedať
Nedá, musíte mu to vyplatiť ak chcete, alebo druhá možnosť, postaviť cestu, aby nešla cez jeho pozemok, ale to je asi ešte viac nakladové a nepraktické
Odpovedať
Profilova fotka
@dominikl my sme odkupovali do komunikacie asi 70 stvorcovych metrov za cca 7000E, tiez sme museli, keby nie, tak by sme nestavali... takze tak
Odpovedať
chlap si je vedomý situácie a presne vie čo robí, preto sa k tomu tak stavia... Niekto povie neetické, ale taký je svet kapitalizmu. Berieš, alebo nie. Koľko pozemkov tam pribudne, až sa vytvorí cesta?
Odpovedať
Existuje ešte možnosť, že sa obec bude domáhať zrušenia a vyporiadania podielového spoluvlastníctva k pozemku tak, že jej podiely ostatných pripadnú a ona im vyplatí trhovú cenu pozemku. Je to časovo náročné a ak cena pozemku pre účely danej stavby nie je ďaleko od hodnoty 70e/m2, tak sa to neoplatí.
Odpovedať
@insed bude sa tam dat postavit okolo 20 domov
Odpovedať
@draik cas v obci nemame, chceme to cim skor spustit nech ludia mozu stavat..trhova cena je hlboko pod 70...je to svinstvo ale asi tie peniaze bude musiet obec zaplatit
Odpovedať
Článok sa načítava...
@dominikl Svinstvo to určite nie je. Každý je oprávnený nakladať so svojim majetkom v medziach zákona podľa svojho uváženia. V opačnom garde by obec tiež zrejme nepredala daný pozemok za pár eur (odhliadnuc od toho, že taký postup by bol na hrane a musel by byť zdôvodnený).
Odpovedať
@dominikl Asi vám nič iné neostáva, len to zaplatiť. A áno je to nie fér, ale vedz, že karma je zdarma a ani sa nenazdáš a dotyčný bude niečo potrebovať od vás, alebo obce.
Odpovedať
Cez celý pozemok musí ísť cesta? Neviete novým geometrickým plánom ho vyňať na zvlášť parcelu v rámci daného pozemku?
Odpovedať
fer to nie je ale nic s tym podla mna spravit nedokazete ak teda chcete cestu, no na druhej strane tazko povedat ci by al niekto svoj podiel len tak zadarmo
Odpovedať
@ladislav_rigo myslite ze by to právne slo v ramci tejto celej parcely vybrat parcelu s rozlohou 157m2 (ktora by samozrejme nezavadzala ceste) a zapisat tam tohto vlastníka ktory pozaduje tych 70 e/m2 bez jeho nejakych suhlasov ? proste vymedzit mu ze toto je tvoja parcela a toto je obecna ?
Odpovedať
Profilova fotka
@dominikl Nešlo by to odňať lebo v intreviláne je zakázané vytvárať nové parcely s plochou pod 400 m2, možno keby vlastnil ešte nejakú susediacu parcelu že by sa to pričlenilo k nej ale muselo by to byť tak aby sa tam stále dala urobiť cesta. @jojo2426 Mne to nepríde nefér, predpokladám že záujem daného človeka nieje vytvoriť tam cestu tak prečo by len tak predával svoj pozemok a keď sa už rozhodol predať tak sa to snaží trocha využiť ja by som to na jeho mieste tiež nepredal za trhovú cenu lúky alebo ako to je vedené cca po 2 Eurá za m2. Neviem ako by si sa zachoval ty keby k tebe niekto prišiel s ponukou na odkúpenie pozemku, či by si ho dal za trhovú cenu alebo si ju stanovil sám.
Odpovedať
@dominikl Skúste si zistiť, či by sa to dalo vybaviť formou vecného bremena za primeranú odplatu, nakoľko je to jediný možný prístup k Vášmu pozemku. V krajnom prípade to môže určiť súd. (Teda ak nemáte iný možný prístup.)
Odpovedať
@ladislav_rigo s tým by musel súhlasiť ... Čo silno pochybujem, resp. si vyberie taký kúsok, ktorý budú tak ako tak potrebovať.
Odpovedať
Profilova fotka
@doma1 Jasné že by to nešlo, toto nieje prejazd cez kúsok parcely, ak to má byť oficiálne vedené ako cesta na základe ktorej sa bude dať dostať stavebné povolenie na domy tak aj na tú cestu bude treba stavebné povolenie, a to sa dá vydať len ak bude na parcele ktorú ten čo je napísaný v projekte ako investor alebo vlastní, alebo má v nájme iné možnosti tam nie sú pokiaľ viem. A čo by na tom mal podľa teba riešiť súd neviem.
Odpovedať
@martosko dalo by sa priclenit k existujucej parcele ktora susedi s parcelou na kt ma byt cesta..aj na tej parcele je dany vlasnik podielnikom
Odpovedať
on si môže pýtať koľko chce, tam nič nevymyslíš. Opýtaj sa na obci, čo v prípade, že to kúpiš ty, vyplatíš mu požadovanú sumu, staneš sa teda spolumajiteľom prístupovej cesty.... Ak tam niekto ďalší bude chcieť stavať, tak za udelenie súhlasu si budeš účtovať toľko, aby sa ti vrátilo tých 11 000. A možno aj on bude časom potrebovať súhlas o prístup na tú jeho ďalšiu parcelu a potom by som mu to spočítal aj s úrokom... Myslím, že by to takto išlo.
Odpovedať
@dominikl Len so súhlasom alebo rozhodnutím súdu. @martosko V intraviláne drobenie povolené je. @doma1 VB možno zriadiť k stavbe, nie k pozemku. K stavbe treba zase prístup
Odpovedať
Rozprával som sa s manželkou, v práve sa vyzná lepšie ako ja, a ako bolo spomenuté vyššie, len so súhlasom súdu by sa to dalo rozpalcelovať, a návrh na začatie súneho konania môže požiadať len spoluvlastník pozemku, čiže: obec, majiteľ 1 alebo majiteľ 2.
Odpovedať
@ladislav_rigo vedela by manzelka odhadnut kolko by taketo sudne konanie mohlo trvat ?
Odpovedať
Nemáme šajnu, ale časovo to môže trvať mesiace.
Odpovedať
@podko Presne tak, roadrunner má niekde vo výpočtoch chybu. Mne to tiež vychádza, že pýta 11 tisíc. @dominikl My máme rovnakú situáciu, ale z opačného garde. My sme vlastníkmi pozemku pod obecnou cestou (zelená farba, obecná cesta je modrá). Mesto chce rekonštruovať cestu a chce od nás ten zelený pás odkúpiť za 1 €. Problém je ale v tom, že keď sme budovali súkromnú cestu (fialová), tak ten zelený pás bol vo vlastníctve SPF. Mesto si dalo podmienku pre naše stav. povolenie, že musíme ten pás odkúpiť od SPF. Navrhli sme mestu, nech si to prevedú na seba, veď keď je to majetok štátu, tak nech si to len presunú vlastníctvo. Nesúhlasili, tak sme to museli odkúpiť za 50 e/m2. Teraz to chcú od nás za 1 € (celé!). Tak sme im povedali, že im to odpredáme za tú cenu, čo sme to kúpili od SPF. A to sa mestu nepáči. Takže chápem toho majiteľa, že to nechce dať zadarmo, ale na druhej strane by jeho požiadavky nemali byť prehnané. Neviem, aká je hodnota pozemkov v danej obce, ale ak je jeho požiadavka vysoká, treba s ním skúsiť vyjednávať. Obec má ešte možnosť preklasifikovať projekt cesty ako vo verejnom záujme a potom by bolo možné vyvlastniť za primeranú cenu. Alebo podať na súd žalobu o vysporiadanie spoluvlastníctva, kde by navrhovateľ navrhol primeranú cenu a súd by to buď schválil alebo nie. Ale zdá sa mi, že do cesty zasahuje aj časť tej parcely č. 70/3, čo je tiež súkromná. Tam to má mesto dohodnuté, že im to majiteľ odpredá?
Odpovedať
@chrobak7 > Nasiel som predavany stavebny pozemok hned vedla v dedine. Predavali po 27 euro za m2.
Odpovedať
@chrobak7 aby som to uviedol na pravu mieru..ja tam pozemok nemam, som poslancom obecneho zastupitelstva v obci a len skusam najst nejake riesenie usetrit obci 11000, ci nahodou niekto nema nejaku podobnu skusenost..podiely na tuto cestu miestny obcania predavali obci za 5-6 e/m2 a tak nepride mi fer ze pride niekto cudzi kto nema absolutne nic spolocne s obcou iba tu zdedi nejaky kus zeme, ktory mimochodom ani nepride pokosit, a pyta take peniaze..a podotykam ze pred mesiacom pytal 50, po zaslani navrhu zmluvy na 50, nam spat poslal svoj navrh na 70...dakujem zucastnenim v diskusii, za nejake podnety...oslovime pravnika ci nieco z toho co zaznelo tuna sa da pouzit
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?