Naplánovaná obecná cesta cez pozemok

Dobrý deň, prosím o pomoc v takejto veci. Moji rodičia cca 10 rokov dozadu kúpili pozemok, ktorý v budúcnosti chceli využiť na stavanie domu pre deti. Avšak, keď sme teraz chceli začať stavať, zistili sme, že pred dvoma rokmi bol v obci schválený nový územný plán, v ktorom prechádza naplánovaná cesta priamo cez tento daný pozemok a tým pádom nie je možné na tomto pozemku stavať. Je možné sa voči tomuto nejako ohradiť ? Nie je obec povinná poslať aspoň upozornenie vlastníkom, že cez ich pozemok pôjde cesta ? Ďakujem za odpoveď
Odpovedať
Profilova fotka
@michal_tkac cesta pôjde tadiaľ až keď niekto ten pozemok od rodičov kúpi. Takže možno nikdy. Ale je to obvyklý spôsob ako znehodnotiť pozemky, vykúpiť a potom zmeniť územný plán
Odpovedať
Profilova fotka
@michal_tkac Prvá vec, je že územný plán nerieši vlastnícke vzťahy oni plánujú akým smerom sa má obec rozvíjať a nieje tam prvoradé čo ide po ktorých parcelách, oni tam naplánovali cestu ale to neznamená že tam musí byť ak si to majiteľ neželá akurát ak si tam želáš stavať tak to sa tiež nedá. Druhá vec, určite sa dá voči tomu ohradiť, pokým nieje územný plán schválený musí visieť tuším 30 dní na verejnom mieste aby si ho každý mohol pozrieť a dať svoje pripomienky, ak to bolo pred dvoma rokmi tak už je neskoro možno treba počkať na ďalšiu zmenu územného plánu alebo sa skúsiť dohodnúť na výmene z obcou za niektorý ich pozemok ak by mali záujem.
Odpovedať
@martosko Takže ak tomu dobre rozumiem, obec nemusí oboznámiť majiteľov dotknutých pozemkov o tom, že vlastne tieto pozemky sa stanú nepoužiteľné z hľadiska výstavby? Táto cesta je naplánovaná cez tri naše pozemky pokope a tým pádom sú všetky znehodnotené.
Odpovedať
@michal_tkac presne tak ako píšete. My sme toto riešili s pozemkom, na ktorom bol starý dom (neobývaný, bez toho, že by tam mal niekto trvalý pobyt, ale normálne so súpisným číslom) - ten sme chceli kúpiť, zvaliť a postaviť nový. Nakoľko cez tento pozemok aj s domom bola naplánovaná cesta v schválenom územnom pláne vôbec sa s tým nedalo pohnúť. Na financovanie zmeny územného plánu sme nemali peniaze, čas a ani chuť...Nakoniec sme od kúpy upustili. Kúpili ho záujemci po nás a starý dom iba zrekonštruovali tak, že na to nepotrebovali stavebné povolenie.
Odpovedať
Územný plán je výhľad do budúcna a rieši koncept obce. Napríklad aby nemohla vyrásť fabrika uprostred centra pri domčekoch, ale vyčlení sa jej miesto na okraji aj s nejakou zeleňou ako ochranné pásmo. Vtedy vie investor, ktoré pozemky má odkúpiť na svoj zámer. O zmene sa väčšinou informuje pomocou vývesky na tabuli alebo na stránke obce. Územný plán sa dá zmeniť na podnet, ale musí byť schválený a väčšinou to platí žiadateľ, ak je aktuálny územný plán pomerne nový. Vtedy je lepšie spojiť sa s viacerými ľuďmi a rozdeliť si náklady na zmenu oblasti. Keď sa buduje nová štvrť, tak vtedy developer väčšinou toto musí riešiť, len jemu sa to oplatí, keďže pozemky vlastne zhodnotí a potom predá oveľa drahšie. A je prístup na ten pozemok, keďže podľa tohto cestu ešte len plánujú na daných pozemkoch?
Odpovedať
vola sa to verejna vyhlaska. tym vam dali vediet ze cez pozemky cesta pojde 🙂 treba sledovat co sa v obci deje - dnes kazdy na vsetko sere a potom sa cuduje 🙂
Odpovedať
@marsdm áno, prístup na pozemok máme, aj ku všetkým okolitým pozemkom je prístupová cesta, ktorú kolaudovali v roku 2020. Toto je len taká nezmyselná skratka cez pozemky.
Odpovedať
@michal_tkac Tak potom by bolo treba dať žiadosť o zmenu územného plánu. Aby sa tam mohlo stavať, musí to byť určené pre bytovú výstavbu. Tam sa určí podlažnosť, percento zastavanej plochy a zelene. Prípadne ešte minimálna výmera pozemku pre dom, dvojdom. Niektoré nové štvrte majú podrobný popis aj s plotom, farbou strechy, ale to sú skôr výnimky. Treba však ako prvé zájsť na úrad.
Odpovedať
@marsdm presne tak najskor sitreba zajst na urad a vsetko pozistovat, to ze si udali nejaky plan neznamena, ze sa to aj ozaj bude niekedy uskutocnovat
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?