Odpoveď na príspevok od stefan1961:
Ahojte,idem opraviť staršiu terasu a potreboval b… @stefan1961 zalícuj podperu s rovnakým presahom von aj dovnútra.. t.j. daj tam 150cm dlhé krokvy, tie zalícuj k pôvodným na polovicu. Každú chyť zboku štyrmi krovárskymi vrutmi do pôvodnej krokvy. Samozrejme, treba brať na zreteľ zaťažiteľnosť toho presahu. Ak tam je ľahká krytina, tak to bude úplne OK. ALe pri škridle by sm to určite nerobil... Ja mám na prístrešku presahy 1m bez problémov už 15 rokov. Samozrejme silný faktor je sneh, tam treba potom preventívne odhrňať.Odpoveď na príspevok od marsip:
ak nechces davat dalsiu podperu, tak by som to ra…Keď už konzultácia, tak skôr so statikom. @marsipby som to radsej prekonzultoval s niekym, kto sa vyzna, aspon stolar alebo stavebnik
Odpoveď na príspevok od dedo758:
Daj foto, alebo nákres pre predstavu... @dedo758 Dávam sem náčrt,je to bokorys.Tu starú podpery musím dať preč a to predĺženie potrebujem spojiť s pôvodnou krokvou,tak aby v zime vydržala nápor snehu.Je tam ľahká krytina.Odpoveď na príspevok od stefan1961:
@dedo758 Dávam sem náčrt,je to bokorys.Tu starú p… @stefan1961 na to ti nedá nikto fundovanú odpoveď, bo tá krokva môže byť dimenzovaná na hranici rozponu. Prímer s benchpressom: dajme tomu, že vytlačíš 100kg. Tvoj dotaz je niečo v zmysle "na činke mám 90 kg, môžem pridať ďalších 20 kg? NIE, bo vytlačíš max. 100 kg.. ale možno máš na činke len 50 kg, potom je odpoveď ÁNO. Nikto nevie, koľko máš na činke - v preklade, ako dimenzovaná je tá krokva a teda či predĺženie s rovnakým rozmerom udrží strechu, dokonca staticky oslabenú tým, že krokva by bola de facto prerezaná. ___ To zrejme počuť nechceš, takže môžeš na vlastné riziko preplátovať krokvu s predĺženým "pahýlom" z oboch strán a na výslednú krokvu našróbovať (z oboch strán?) dosku s rovnakou dĺžkou a výškou a s hrúbkou, ktorú si tipneš hodením kocky (alebo ti to prepočíta statik, ale to zrejme počuť nechceš).Odpoveď na príspevok od stefan1961:
@dedo758 Dávam sem náčrt,je to bokorys.Tu starú p… @stefan1961 pozri, nevieme ako sú zaťažené, aké sú rozmery rozponu ale videl som takto nadpájané krokvy. Z dvoch strán na krokve laty medzi vsunutá krokva a zošrobované. ALe v strede pod spojom bola dalšia dlhá a pevná hrada, ktorá podopierala všetky krokvy pod spojom a na stranách bola v murive. Všekto je to otázkou prierezu krokvy, rozponu a hmotnosti, ktorú bude niesť. 70cm nie je veľa, podľa mňa by to mohlo byť OK, ak boli krokvy dostatočne dimenzované, tak v pohode aj bez dalšej podpery. Ale bude to vyzerať diletantskyOdpoveď na príspevok od stefan1961:
@dedo758 Dávam sem náčrt,je to bokorys.Tu starú p… @stefan1961 So správnymi tesárskymi spojmi to je bez problémov. Dá sa to pekne nadpojiť tak, že ani spoj nebude poznať. Inšpiruj sa tu https://youtube.com/channel/UCrKavpF_... Konkrétne https://youtu.be/8d3h_c0FLDw?si=whAmK...Odpoveď na príspevok od dedo758:
@stefan1961 So správnymi tesárskymi spojmi to je … @dedo758 je tu trošku problém, on tie hrady hore nemôže rozoberať, chce ich nadpojiť na streche bez rozoberania... Hold, zalícovaniu, alebo preloženiu sa nevyhne...Odpoveď na príspevok od zicher:
@dedo758 je tu trošku problém, on tie hrady hore … @zicher Ja viem. Ukážka vo videu je na zemi, ale realizovateľná aj vo vzduchu... :-)Odpoveď na príspevok od stefan1961:
Ahojte,idem opraviť staršiu terasu a potreboval b… @stefan1961 70 cm nie je žiadne "predlženie". Kľudne nadpoj, potom napr. z oboch strán preplatuj po oboch bokoch doskami,.... Naper z oboch strán obyčajné samozavrtné skrutky patričného priemeru (min. 6 - 8 mm) a hotovo. Skrutkami nešetri, akurát dbaj na to, aby hlavy skrutiek mali rovnú dosadaciu plochu. Samozrejme, naskrutku striedavo a nie do toho istého vlákana dosky ! Teda ak použiješ klasické samozavrtné skrutky s kužeľovou zápustenou hlavou, tak pod každú daj oceľovú podložku. Jednak zväčšiš upínaciu plochu skrutky, no čo je najdôležitejšie, kužeľová hlava skrutky Ti nebude štiepať dosku, do ktorej je naskrutkovaná.Odpoveď na príspevok od petersd:
@stefan1961 70 cm nie je žiadne "predlženie". Kľu… @petersd Pod skrutky s kuželovou zapustenou hlavou dať podložky? Ty si sa s koňom zrazil?🙏Odpoveď na príspevok od petersd:
@stefan1961 70 cm nie je žiadne "predlženie". Kľu… @petersd je ti jasne ze on chce predlzit ale aj posunut stojky takze spoj bude medzi stojkami a nie ako klasicke predlzenie za stojkou