Krokvy, predĺženie

Ahojte,idem opraviť staršiu terasu a potreboval by som predĺžiť krokvy o 70cm.teraz sú na konci podoprete,ale po predĺžení potrebujem podpery posunúť o 50cm.Da sa to nejako spojiť aby tam nebola tá podpera a nezlomilo sa?Nechce sa mi meniť všetky krokvy za nové a dlhšie.To by som musel rozoberať celú krytinu.Dakujem za príspevky.Som laik tak sa pýtam na názory.
Odpovedať
Daj foto, alebo nákres pre predstavu...
Odpovedať
ak nechces davat dalsiu podperu, tak by som to radsej prekonzultoval s niekym, kto sa vyzna, aspon stolar alebo stavebnik, lebo 70 cm je uz dost dlhy previs a zalezi aj od toho, co na tej terase bude...ci len strecha alebo nieco tazsie. drzim palce, daj vediet, ako si sa rozhodol.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od stefan1961:

Ahojte,idem opraviť staršiu terasu a potreboval b…
@stefan1961 zalícuj podperu s rovnakým presahom von aj dovnútra.. t.j. daj tam 150cm dlhé krokvy, tie zalícuj k pôvodným na polovicu. Každú chyť zboku štyrmi krovárskymi vrutmi do pôvodnej krokvy. Samozrejme, treba brať na zreteľ zaťažiteľnosť toho presahu. Ak tam je ľahká krytina, tak to bude úplne OK. ALe pri škridle by sm to určite nerobil... Ja mám na prístrešku presahy 1m bez problémov už 15 rokov. Samozrejme silný faktor je sneh, tam treba potom preventívne odhrňať.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od marsip:

ak nechces davat dalsiu podperu, tak by som to ra…

by som to radsej prekonzultoval s niekym, kto sa vyzna, aspon stolar alebo stavebnik

Keď už konzultácia, tak skôr so statikom. @marsip

Odpovedať

Odpoveď na príspevok od dedo758:

Daj foto, alebo nákres pre predstavu...
@dedo758 Dávam sem náčrt,je to bokorys.Tu starú podpery musím dať preč a to predĺženie potrebujem spojiť s pôvodnou krokvou,tak aby v zime vydržala nápor snehu.Je tam ľahká krytina.
Odpovedať
Profilova fotka

@dedo758 Dávam sem náčrt,je to bokorys.Tu starú p…
@stefan1961 na to ti nedá nikto fundovanú odpoveď, bo tá krokva môže byť dimenzovaná na hranici rozponu. Prímer s benchpressom: dajme tomu, že vytlačíš 100kg. Tvoj dotaz je niečo v zmysle "na činke mám 90 kg, môžem pridať ďalších 20 kg? NIE, bo vytlačíš max. 100 kg.. ale možno máš na činke len 50 kg, potom je odpoveď ÁNO. Nikto nevie, koľko máš na činke - v preklade, ako dimenzovaná je tá krokva a teda či predĺženie s rovnakým rozmerom udrží strechu, dokonca staticky oslabenú tým, že krokva by bola de facto prerezaná. ___ To zrejme počuť nechceš, takže môžeš na vlastné riziko preplátovať krokvu s predĺženým "pahýlom" z oboch strán a na výslednú krokvu našróbovať (z oboch strán?) dosku s rovnakou dĺžkou a výškou a s hrúbkou, ktorú si tipneš hodením kocky (alebo ti to prepočíta statik, ale to zrejme počuť nechceš).
Odpovedať

@stefan1961 pozri, nevieme ako sú zaťažené, aké sú rozmery rozponu ale videl som takto nadpájané krokvy. Z dvoch strán na krokve laty medzi vsunutá krokva a zošrobované. ALe v strede pod spojom bola dalšia dlhá a pevná hrada, ktorá podopierala všetky krokvy pod spojom a na stranách bola v murive. Všekto je to otázkou prierezu krokvy, rozponu a hmotnosti, ktorú bude niesť. 70cm nie je veľa, podľa mňa by to mohlo byť OK, ak boli krokvy dostatočne dimenzované, tak v pohode aj bez dalšej podpery. Ale bude to vyzerať diletantsky
Odpovedať

@stefan1961 So správnymi tesárskymi spojmi to je bez problémov. Dá sa to pekne nadpojiť tak, že ani spoj nebude poznať. Inšpiruj sa tu https://youtube.com/channel/UCrKavpF_... Konkrétne https://youtu.be/8d3h_c0FLDw?si=whAmK...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od dedo758:

@stefan1961 So správnymi tesárskymi spojmi to je …
@dedo758 je tu trošku problém, on tie hrady hore nemôže rozoberať, chce ich nadpojiť na streche bez rozoberania... Hold, zalícovaniu, alebo preloženiu sa nevyhne...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od zicher:

@dedo758 je tu trošku problém, on tie hrady hore …
@zicher Ja viem. Ukážka vo videu je na zemi, ale realizovateľná aj vo vzduchu... :-)
Odpovedať
Profilova fotka
Neviem o akej dlzke krokvy sa bavime myslim povodnu ... vieme len o rozmere predlzenia. Ziadna zmienka o rozpone krokiev. Da sa to riesit prilozkami no ja osobne by som prilozku dal v celej dlzke aj potrebnym presahom... vsunut sa to tam da. Nasledne na prilozenu krokvu prilozil kus novej ako predlzenie starej kvoli estetike. Pouzit skrutky s velkou plochou hlavou z oboch stran. Na pohlad to bude ako dve krokvyvedla seba.
Odpovedať

Ahojte,idem opraviť staršiu terasu a potreboval b…
@stefan1961 70 cm nie je žiadne "predlženie". Kľudne nadpoj, potom napr. z oboch strán preplatuj po oboch bokoch doskami,.... Naper z oboch strán obyčajné samozavrtné skrutky patričného priemeru (min. 6 - 8 mm) a hotovo. Skrutkami nešetri, akurát dbaj na to, aby hlavy skrutiek mali rovnú dosadaciu plochu. Samozrejme, naskrutku striedavo a nie do toho istého vlákana dosky ! Teda ak použiješ klasické samozavrtné skrutky s kužeľovou zápustenou hlavou, tak pod každú daj oceľovú podložku. Jednak zväčšiš upínaciu plochu skrutky, no čo je najdôležitejšie, kužeľová hlava skrutky Ti nebude štiepať dosku, do ktorej je naskrutkovaná.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od petersd:

@stefan1961 70 cm nie je žiadne "predlženie". Kľu…
@petersd Pod skrutky s kuželovou zapustenou hlavou dať podložky? Ty si sa s koňom zrazil?🙏
Odpovedať
Rozpon krokiev je 110cm,dlha je 3:5metra.
Odpovedať
Profilova fotka
Skus si dat spravit jednoduchy staticky vypocet, alebo aspon konzultovat s niekym skusenym, niekedy staci aj mensia podpera alebo spevnenie zboku a nemusis kvoli tomu menit celu konstrukciu. Za mna by som ale idealne predlzil krokvy a aj tak si tam dal aspon jednu novsiu podperu, nech to drzi aj o 10 rokov. Bez podpery je to vzdy kompromis.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od petersd:

@stefan1961 70 cm nie je žiadne "predlženie". Kľu…
@petersd je ti jasne ze on chce predlzit ale aj posunut stojky takze spoj bude medzi stojkami a nie ako klasicke predlzenie za stojkou
Odpovedať
Článok sa načítava...
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?