Je to dobry navrh pergoly?

Ahojte, zvazujeme, aku pergolu dat. Na obrazku nizsie prikladam svoj prvotny navrh (zakreslene rozmery a vybavenie interieru iba orientacne). Pergola by mala byt z drevenej konstrukcie, dve ramena v juhozapadnom rohu domu (dom ma podorys 9x10m), nad terasove dvere t.j. vo vyske >2500mm. Material prestresenia polykarbonat. Uvazujeme pergolove prekrytie nad obe dvere na terasu. Chcem vas poprosit o vase posudenie, co sa tyka rozmerov - ako by ste to riesili vy? Dali by ste si prestresenie po celej dlzke od jednych terasovych dveri cez roh domu ku druhym? dakujem za rady/odpovede
Odpovedať
Ako prve povedz co od tej pergoly ocakavas. Pokial napr tienenie slnka, doporucujem idealne odsimulovat alebo aspon odsledovat aku cast plochy bude pergola tienit a ci ti to vyhovuje. Napr v lete poobede ti asi zo zapadu 2,5m nezatieni nic.
Odpovedať
2500 je strasne malo, ak ti mozem odporucit, s ohladom na cenu, pozri sa na typizovane pergoly (Palram atd.) a ich rozmery a z toho si vyber - z cien na mieru bude nemilo prekvapeny.
Odpovedať
@itgospa čo sa týka rozmeru súhlasím s @marekjahoda 2,5 metra pokiaľ to má byť plnohodnotná terasa aj so sedením je málo. ak to má byť len ako strieška nad dverami, potom v pohode.
Odpovedať
@itgospa terasa/pergola sa vzdy robi o meter dlhsia/vacsia nez ako si myslite, ze by vam bolo dost 🙂 Cize vo vasom pripade tych 2.5m zmenit na 3.5m 🙂
Odpovedať
@itgospa Súhlasím so všetkými predo mnou a ešte dodávam, že hlavý je ten účel. Ak chceš prekryť terasu, tak budeš mať terasu do L, tak ako je pergola? Keď nie, tak pergola nad pozemkom, kde nič nie je (prípadne iba tráva) je zbytočná. Ja mám prekrytie terasy v šírke 3,5 metra a aj to mi príde niekedy málo, ešte pol metra by sa niekedy hodilo.
Odpovedať
Toto som si ako prvé všimol na tom náčrtku, že čo s tým rohom pergoly, pod ktorým vlastne vyzerá, že nie je terasa. To je zbytočne prekrytý kus pozemku, ktorý by sa dal lepšie využiť.
Odpovedať
Este dodam k tym typizovanym konstrukciam vs. na mieru. Ten rozmer 8m ide extremne v tvoj neprospech - drevo sa najdlhsie robi 6,5m, ocel/hlinik samozrejme su aj dlhsie, ale tam zase zacina problem s dopravou + samozrejme cena vstupov. Ano, da sa to spojit z viacerych casti ale je dobre to poznamenat (ziadny majster ti nebude robit 8m z 2 metrovych kuskov). Tiez polykarbonat/sklo/whatever - rozmery su bezne 1,2-1,4x4m napr., potom x6m cize tie rozmery co tam mas nacrtnute su dost odveci - nezapadaju ani do jednej z moznosti jednoduchej a lahkej realizacie 🙂
Odpovedať
@marekjahoda KVH hranol sa robí až do 13 m dĺžky... napr. 60x280x13000 mm
Odpovedať
jasne, mas pravdu. Na KVH lepene som zabudol. Ja som si robil z BSH a tam je max. 6,5m u dodavatela ktoreho som pouzil. Pardon.
Odpovedať
...no, mám terasu 8,9x 4,8 m,nad ňou markízu 5x 4m na výsuv ,aono aj 4m je málo ked je pod ňou veľký stôl.A za 2.ktosi nado mnou písal,koľko z toho prekrije tá pergola v skutočnosti! U mňa je z 4m markízy+0,80m čo je zavesená pod balkónom žalostne málo! Fakt ako 1.si to odsledovat aj podla sklonu slnka/v ročn.obdobjach-robí to obrovský!!rozdiel vo vrhaní tieňa!!!
Odpovedať
Dakujem vsetkym za podnetne odpovede. Globalna poziadavka je, aby pergola netienila do okien. Uvazujeme s tienenim ako napr. tu: https://www.google.com/url?q=https://... @e1ement Dobry napad, skusim to odsledovat. Od manzelky idu poziadavky a predstavy, ja realizujem a platim. Predstava je stol, posedenie na kavu apod., mozno susenie pradla. Problem tiez, ze v lete zo zapadu (lava strana obrazka/domu) dost pri lejakoch slaha, tak ak tam bude pradlo premoci sa komplet. @marekjahoda ok, vdaka za upozornenie, budem uvazovat nad napr. 3,5m. Vies mi odporucit dodavatelov/zhotovitelov pergol z dreva, napr. Zilinsky okres (google pre dodavatelov pouzijem, az ked na tomto fore si vsetko vyjasnim) Ano, rozmery som nacrtol vzhladom na dom nie material. Ale podla @epto ok, vdaka za postreh @chrobak7 cast v pravom uhle je predstava pre miesto na hranie pre deti/vnucata @radusko01 vdaka za zdielanie skusenosti, hmm, zeby som isiel az na 4metre siroku...? Z vasich odpovedi mi vyplyva: - od manzelky ziskat vsetky poziadavky na terasu - odsledovat pohyb slnka a moje poziadavky na tienenie - prehodnotit sirku terasy 3,5 - 4 metre - zvazit terasu zlozenu z dvoch neprepojenych samostatnych casti. Ako odporucate kotvit konstrukciu terasy do steny domu? Pytam sa to preto, aby som to vedel skoordinovat so zateplenim. Ti, ktori mate polykarbonat, ste s nim spokojni? Aki ste vyberali odtien? Viete odporucit dodavatelov drevenych teras v Zilinskom okrese? Vdaka za odpovede
Odpovedať
@itgospa https://www.ferex.sk/pergoly-na-terasu tu si pozri typizovane rozmery - mas tam napr. 3x5,46 v cene 1347EUR, hlinik - to je BEZKONKURENCNA ponuka. Drevo sa podla mna bude zacinat niekde na 3000EUR. Ja som spravil chybu ze som mal terasu skor ako som zacal riesit zastresenie takze uz som musel ist na mieru (cenovky boli este v "normalnom" obdobi niekde na 4-5000EUR, napokon to bola polovica lebo som si to robil sam. Polykarbonat som si nechal doviezt z Ciny - vyslo to na polovicnu cenu aj s lodnou dopravou vs. ceny v Europe).
Odpovedať
Článok sa načítava...
Vnútri bude tma...
Odpovedať
@marekjahoda cize hlinikova pergola vychadza lacnejsie ako drevena? Chcem sa vas tiez spytat, ako sa pergola kotvi na stenu domu, resp. ako montovat pergolu vzhladom na zateplenie polystyrenom hrubky 20cm?
Odpovedať
@daralbajda nemusí byť. Záleží, aké tam bude prestrešenie.
Odpovedať
@lubos782 ak bude lexan , bude tma , muselo by byt číre sklo , bol som v 2 dvoch takých domoch....tma ako v rohu...
Odpovedať
@daralbajda @lubos782 uvazujem nad polykarbonatom. ale pravdupovediac, nikdy som sa nestretol s referenciou, ze je tam tma. svetlo moze byt trochu tlmene, ale podla mna je tam iba pod tienenim nepriehladnou vrstvou
Odpovedať
@itgospa mladí majú rady pritmie.... Dcéra kvôli tomu vymenila svetlo v obývačke za riadny luster... Kde nechodí slnko, tam chodí lekár..
Odpovedať
@itgospa zle sme sa pochopili 🙂 hlinikova pergola tohto typu - cize prefabrikovana, priemyselne vyrabana vo velkych mnozstvach bude lacnejsia ako na mieru robena z dreva na SK (beriem ze to nebudes robit z mokreho dreva ale aspon z KVH). Preto ti vravim aby si si prestudoval rozmery a kupil si typizovanu taku, ako maju a aka ti bude vyhovovat a podla toho upravil velkost terasy. Kotvenie - das zavitovu tyc, vydlubes do zateplenia dieru, das tam nieco co sa ti oprie o tehlu/porobeton, aby ked to budes dotahovat, ti to podoprelo a neprevalilo omietku a zateplenie. Okolie zapenis. Neviem ci je to zrozumitelne ale snad hej.
Odpovedať
@marekjahoda dakujem za odpoved
Odpovedať
Profilova fotka
Zakaždým je čokoľvek robené na mieru drahšie ako "sériová" výroba. Ak treba ušetriť, tak je toto dobré riešenie, čo píšeš.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?