Ako zdvihnem terasu

Ahojte, nastal takový nešvar. Spravili sme základovú dosku a súčasťou základovej dosky je aj terasa. Samozrejme v dome po zaliatí podlahy sa daná podlaha zdvihne poviem príklad o 18-20 cm. Teda daná terasa ostane logicky dole o tých 18-20 cm. Áno urobili sme chybu a mala sa dorobiť dodatočne. Spravili sme chybu a nemusíte mi tu nakladať. Itázka znie aké sú možnosti jej zdvihnutia do výšky teda úrovne podlahy domu? Chceli by sme sa vyhnúť terčom, keďže podˇma mňa 20 cm je dosť veľa a tam by som sa bál stability a toho, že praskne, podlomí sa a to by pri 20 cm mohlo byť nebezpečné. Viem, že tie terče majú rozsah 22 cm, no tomu sa chceme vyhnúť. Ďalšia možnosť je nalepiť hrubé obrubníky a položiť tam zámkovú dlažbu, no nevieme či je to dobré riešenie. Nejaké rady a typy?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od fero1821:

Ahojte, nastal takový nešvar. Spravili sme základ…
@fero1821 Záleží či tá terasa bude vo finále prestrešená či ju plánuješ uzatvoriť ... a hlavne aké bude finálne vyhotovenie napr. ak chceš drevo tak tých 20cm je v pohode, ak zamkovú tiež sa to dá vysypať makadamom, ak dlažbu tak nadbetonovať ... Áno ako píšeš malo sa to urobiť oddelene aj kôli vyške ale hlavne kôli tepelnému mostu spoj terasa dom už nezaizoluješ.
Odpovedať

@fero1821 alebo to celé znovu obšaluj a nalej na tú dosku dalších 5 kubíkov betonu a máš vybavené. Možností je veľa.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od zicher:

@fero1821 alebo to celé znovu obšaluj a nalej na …
@zicher Ak tam nalejem betón na betón, tak nebude problém, že tam nebude spojenie medzi týmito dvoma betónovými platňami?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od treborztv:

@fero1821 Záleží či tá terasa bude vo finále pres…
@treborztv Nemyslím si, že by tam vznikom teplený most. Teraz je tam styrodur a kebyže to ide vyššie, da sa tam opäť dať styrodur. Okrem toho bude zateplený dom s polystyrénom, teda betón nepôjde priamo na múr.
Odpovedať

@zicher Ak tam nalejem betón na betón, tak nebude…
@fero1821 pri hrúbke 20 cm je to úplne irelevantné.
Odpovedať

@treborztv Nemyslím si, že by tam vznikom teplený…
@fero1821 Kde máš styrodur? Máš alebo nemáš spojenú platňu domu s platňou terasy bez prerušenia?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od treborztv:

@fero1821 Kde máš styrodur? Máš alebo nemáš spoje…
@treborztv Mám platňu domu, na tom je styrodur a na to nadväzuje hneď platňa terasy. V
Odpovedať

@treborztv Mám platňu domu, na tom je styrodur a …
@fero1821 Takto?
Odpovedať
Áno takto presne. Prikladám dokreslenie ako to bude. Bude tam ešte samozrejme zateplenie steny, čize ak by som zalial betónom nebude to betón priamo o stenu ale o polystyren.
Odpovedať

@fero1821 ja by som volil možno takú netradičnú techniku, pokúsil sa vysekať miesto medzi doskou a terasou na vloženie izolantu (medzitým ste vložili obrázok a izolant tam už máš), a napr. na terasu položil 10 cm polystyrénu podlahového a následne 10 cm betón, treba si to spočítať aj finančne čo by bolo finančne výhodnejšie, či len čistý bétón alebo kombináciu
Odpovedať

Áno takto presne. Prikladám dokreslenie ako to bu…
@fero1821 Tak potom beriem späť, ak tam ten styrodur máš, tak je to odizolované.
Odpovedať

@fero1821 ja som daval 18cm terce. takto mi ostala medzera na izolaciu a poter, ak by som chcel niekedy z terasy spravit obytnu miestnost
Odpovedať

@treborztv Mám platňu domu, na tom je styrodur a …
@fero1821 v pohode betón na to. Alebo tu často robili xps a na to poter a lepenú dlažbu alebo niečo iné, keď je prekrytá terasa (skladba ako vnútri, akurát xps a hydroizolácia pod dlažbu). Všetkým to drží už pár rokov.
Odpovedať

@fero1821 bez hanby tam daj terce. Neviem aku tam mas plochu, ale urcite ta to nezruinuje a vyuzijes volny priestor na dodatocne tahanie cohokolvek. Ja idem na buduci rok davat na terce 110m2 2 terasy a chodnicek okolo domu.
Odpovedať
Bez problémov terče. Neuvádzaš síce plochu ani predstavu materiálu terasy, ale napr. u dosiek sa terasy dvíhajú aj cez 40cm. U plochy 30m2 terče a nosné hliníkové hranoly navyšujú cenu o cca 600€ oproti základným hranolom keď idú priamo na betón.
Odpovedať

@fero1821 Nevidim problem vo vyske terasy.Pred x rokmi som pracoval v Nemecku a terasy sa navazali strkopieskom,potom sutolinove lôzko a nasledne terasove platne alebo zamkova dlazba.Niekde sa nedavali,ani obrubniky,len sa terasove platne ukoncili betonom (klinom) a zasypali hlinou,nasledne sa zasiala trava.
Odpovedať
Článok sa načítava...

Odpoveď na príspevok od gumbik:

Bez problémov terče. Neuvádzaš síce plochu ani pr…
@gumbik My máme malú terasku. Teký základ k domu, aby bolo kam sadnúť. Až časom plánujem jej rozšírenie. JE to len 15m2, ale každopádne nechcem tam z domu vychádzať cez schod. Tie terče nevyzerajú zle. Je to čistá práca, len sa obávam tej výšky 20 cm. Ale ako pozerám, tak pokiaľ by som vedel hore na terče dať aj nejakú drevenú podlahu na ňu vhodnú, tak nemusel by to byť nezmysel.
Odpovedať

@gumbik My máme malú terasku. Teký základ k domu,…
@fero1821 ked kupis spravne terce, tak polozis aj terasove dosky. ja preferujem dlazbu. rozmer 120x60x2cm
Odpovedať

@gumbik My máme malú terasku. Teký základ k domu,…
@fero1821 Netreba sa báť, len sa musí dodržať vzdialenosť hranolov kvôli prehybu dosky. Na fotkách sú WPC dosky montované na klipy a v tomto prípade je ideálna vzdialenosť hranolov medzi sebou 40 cm. Prikladám foto v inej výške než 20cm.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?