Penetracia a maľovanie sadrovych omietok

Prosím Vás, aký penetrak a aku farbu na maľovanie sadrovych omietok? Čo odporúčate? Staci penetrak 1×? Nech s tým nie sú problemi. Ďakujem.
Odpovedať
@slavka030 najlepsie penetrak rovnakej znacky ako farba. Studuj technicke listy farieb, su bezne dostupne na na nete na strankach vyrobcu, tam je napisane na ake povrchy su vhodne. Tazko radit, ked nevieme ake mate preferencie, ci umyvatelne, ci stacia oteruvzdorne. Farieb je vela,cena od low cost az po premiove. A penetrak staci jedna vrstva, len treba setsekramentsky opatrne natierat aby nevznikali stekance a povrch bol cely pokryty rovnomernou vrstvou, lebo potom sa to moze preniest na farbu. A este vacsi pozor dat aby bolo vsetko pozakryvane, okna, zarubne, dlazba.... lebo penetrak je uz od povahy mimoriadne pritulny ku kazdemu povrchu a dat ho dole je iny zahul. Z niektorych povrchov ho dole nedas nikdy
Odpovedať
Profilova fotka
@slavka030 #1 Na značke penetráku záleží len preto, lebo je dôležité správne nariedenie, a každý výrobca pre dosiahnutie požadovaného množstva sušiny na podklade predpisuje rôzne pomery riedenia. Niektoré sa riedia vodou v pomere 1:1, niektoré 1:2 a koncentráty sa riedia v pomere až 1:7 alebo aj 1:9. Problém môže nastať, keď sa kúpi penetrák a riedi sa vodou tak, ako "ten minule". Návod sa prečíta až potom :-). Správne nariedený pentračný roztok je po uschutí neviditeľný. Povrch sa nesmie lesknúť. Ak sa leskne, tak treba ešte pridať vodu. Inak sa môže stať, že valec bude preklzovať na hladkom povrchu a nepodarí sa naniesť farba v dostatočnej hrúbke. Potom vzniká pocit, že farba nekryje. Dôležitý ja aj spôsob nanášania penetrácie na povrch. Najvhodnejšia je maliarska štetka, s ňou sa penetrácia dá dostatočne rozotrieť a nevzniká problém so stekancami, ako pri aplikácii napríklad vestanovým valcom. Stekance potom vidno aj po natretí povrchu farbou. Dôležitá je aj doba, po ktorej sa doporučuje naniesť farbu. Penetráku nestačí zaschnutie (to je za 20- 30 minút), ale musia sa v nej vytvoriť aj chemické väzby. To trvá podľa teploty a relatívnej vlhkosti vzduchu niekoľko hodín. Ideálna doba je cca 6-8 hodín s toleranciou vzhľadom na nepriaznivé vplyvy. Nesavé povrchy sa penetrujú s viac nariedeným roztokom ( riedenie k maximálnej predpísanej hranici), a savé podklady sa penetrujú s koncentrovanejším roztokom. Veľmi savé podklady sa môžu penetrovať aj bez riedenia, no ideálne je v tomto prípade penetrovať radšej dva krát s nariedenou penetráciou po dostatočnom časovom odstupe. S tým poriadnym pozakrývaním má @zita19 pravdu. Výber farby je na Vás. :-)
Odpovedať
@zita19 @dano_primalex ďakujem za výstižnu odpoveď. Teda sa ešte spýtam či odporucate nejaký konkrétny penetrak a farbu, myslím teda značku. Omietky sú pekne, nechcem ich dodrbat maľovaním. A mám ešte jednu otázku, aký náter do kúpeľne, keďže omietky mám aj tam a kachliciek iba minimum. Sú určite nejaké špeciálne. Poradíte?
Odpovedať
Profilova fotka
@slavka030 Hlavne dodržujte predpísané riedenie, urobte si skúšku, ako som písal vyššie, a rovnomerne naneste. Do kúpeľní by som dal umývateľnú farbu aspoň triedy 2.
Odpovedať
Profilova fotka
Neodporúčam laikom maľovať sádrové stierky. Je to príliš zložité na to aby ste to zvládli bez akýchkoľvek skúseností. Majú s tým problém poriadne vymaľovať aj majstri maliari. Určite penetrujte na dvakrát..Nič nepokazíte pentrákom od Den Braven ST-70. Farbu odporúčam Jupol alebo Alpina weis..
Odpovedať
@mesarosanton vďaka za radu. Úprimne, keď vidím ako to známym namalovali origos maliari, celé zle, tak nemám chuť to dať maľovať níekomu.
Odpovedať
@slavka030 presne a výstižne ti to napísal @dano_primalex ... farbu či už niečo klasické alebo umývateľné značka je v podstate jedno odporúčam ale čítať na obale alebo technický list lebo nie všetky sú určené aj na sadrokortón či sádrové omietky, do kúpelne primalex fortisimo, prointerier profi alebo 1tku odolnosť voči vode má prointerier top ak sa bavíme o bielej .... valec voliť skôr niečo kvalitnejšie momentálne čo mám skúsenosť naj je od schuller microline pro http://www.schuller.eu/sk/V%C3%BDrobk...
Odpovedať
Zdar. Ja som maloval gletovanu sadru farbami Tikkurila, penetracia raz ich penetrakom subrabilit, 1:1. Zatial 500m2, ziaden flak ani problem (biela, seda, cyklamen). Akurat rataj s tym ze na nove omietky pojdu aj 3 vrstvy farby, aspon u mna tak. Vydatnost ale o kusok vacsia ako uvadza vyrobca.
Odpovedať
@mareklin Mozem potvrdit, sadrove omietky, farba Tikurrila, penetrak 1x mal maliar svoj. Dva natery stacili. Ja som potom 2 izby sam premaloval, trebalo na dvakrát, ale bez problemov. Myslim ze dnes su tie farby ozaj kvalitnejsie, je ale prevda ze my sme davali tie kvalitnejsie cisatocne vode odolne.
Odpovedať
@zuzanale @mareklin @rimor ďakujem za každú jednu radu. 🙂 nevedela som že aj tikkurila ma farby na steny, žila som v tom že len na drevo a pod. Inak, stropy sú sadrokarton.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?