Malovka sadrovych omietok po rokoch

Profilova fotka
Ahojte, po 6 rokoch byvania by som chcela znova vymalovat. Mame sadrove omietky a prva malovka bola velmi dovrzana, farba sa olupuje, nie sama od seba, ale aj maliarska paska strhne farbu alebo pri nejakom naraze. Asi mi je jasne, ze to bude treba oskrabat... ale treba to skrabat? Da sa tomu nejako vyhnut? A ak nie, ako to co najefektivnejsie zoskrabat? Celkom sa toho desim, ako to bude vyzerat, lebo do tej sadrovej omietky sa da zaryt pomaly nehtom... A este podotazka, mam na stene flak od cerveneho vosku (nehadzte si s deckom loptu v miestnosti, kde sa topi vosk v aroma lampe :-) ), v tom case som skusala vsetky rady typu prezehlit cez pijak, pretriet kriedou a pod, zisiel len vosk na povrchu, s tym vpitym to ani nehlo, flak ostal... co s tym?
Odpovedať
Ak vies znacku omietky, kup si vrecko, odbrus vosk a zatri omietkov, prebrus... tiez som uz musel viac veci opravovat a vidno nic nie je. Len musis rovnakou omietkou, ak to zatries nejakou tvrdsou, to brusenie nepojde idealne. Inak ak by sa mi olupovala farba, ja by som to plosne prebrusil zirafou, nechcelo by sa mi skrabat...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od marfushik:

Ahojte, po 6 rokoch byvania by som chcela znova …
@marfushik môžeš sa vyhnúť škrabaniu starej maľovky penetračným náterom ideálne vo farbe budúcej maľovky. Zjednotí podklad a zabráni opadávaniu. Musel by som vidieť, ako vážne je maľovka zdegradovaná, ale podľa mňa po šiestich rokoch to nebude také strašné a určite bola použitá farba a nie vápno. Pôjde to.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od zicher:

@marfushik môžeš sa vyhnúť škrabaniu starej maľov…
@zicher bola pouzita farba, ale maliar to riedil velmi od oka, vela vela vody, penetrak tiez nebol dobre naneseny, boli miesta, kde farba stekala dole ako po skle, niekolko vrstiev farby tam je, aj ked to bola prva malovka. na prvy pohlad nevyzera zle, nie je popraskana alebo co, ale staci ze nalepis na chvilu maliarsku alebo lepiacu pasku a strhnes s nou aj farbu, alebo sa tukne do steny a tam kusok opadne farba. myslis, ze to penetrak udrzi?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od marfushik:

@zicher bola pouzita farba, ale maliar to riedil …
@marfushik hlavne si myslím, že dal málo vody.. Voda slúži hlavne na to, aby sa vpila do podkladu a spojila so spodnou vrstvou. Ak je farba hustá, málo nariedená, tak síce krásne kryje, ale nevpije sa do podkladu a olupuje sa. Ano, myslím si, že penetrák to spojí a naň normálne môžeš natierať novú vrstbvu..
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od marfushik:

@zicher bola pouzita farba, ale maliar to riedil …
@marfushik tie omietky sú gletované, že? Never na žiadne zázračné penetráky a podobné bludy. Ak to ide teraz maskovacou páskou dole, pôjde to aj keď tam dáš neviem aký penetrák. Bude sa to lepiť na valec. Ja som za oškrabanie a striekanie farby.
Odpovedať
Ako pise hore, ak ti to teraz nedrzi tak nova farba pojde dole aj so starou. Oskrab staru a mas pokoj.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od megdesign:

@marfushik tie omietky sú gletované, že? Never n…
@megdesign, vieš čo sa stane s duvilaxom, ked zaschne? Niečo ako igelit. Penetračný náter je možné prirovnať k riedenému duvilaxu. Tým, že riedený, je dobre disperzný do všetkých nasiakavých materiálov. Ak je povrch dostatočne zmáčaný a nasiakavý, tak nielen na povrchu vznikne veľmi homogénna vrstva, ktorá je výrazne odolnejšia od pôvodnej, ale vstrebe sa do hlbokých štruktúr steny. Vyskúšaj si natrieť kúsok steny penetrákom a potom to skús porovnať oškrabať nepenetrovaný a penetrovaný povrch. Budeš prekvapený. Nie je to blud. Keby to bol blud, tak by to asi neodporúčali úplne všetci výrobcovia povrchových finalizačných materiálov, či už pod potery, omietky, stierky, maľovky.. Ak si myslíš, že je to blud, tak ho zrejme ani nepoužívaš a po každej maľovke oškrabuješ stenu, lebo sa ti lepí na valec.. Nechcem sa ťa dotknúť, ale neodporúčať penetrák a považovať ho za blud je blud. Možno príspevok oľutujem, ale aj tak si myslím, že penetrák zafunguje a hlavne ušetrí veľa úsilia realizátorke. Ked to bude škrabať, tak s prepáčením doje.e celú stenu, sadrová omietka bude došriabaná všetko budú musieť opäť zatiahnuť, prebrúsiť a to si vôbec nemyslím, že je dobrá rada.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od zicher:

@megdesign, vieš čo sa stane s duvilaxom, ked za…
@zicher maľoval som svoju novostavbu (sádrové omietky, ale negletované) valcom, prvá vrstva farba riedená penetrakom + voda, druhá + tretia vrstva farba + voda. A aj X krát u našich, svokrovcov a pod... Takže čo penetrak je ja viem aj ako funguje. Ale nefunguje na gletované omietky, ešte keď je tam na nich nesúdržná vrstva farby... Samozrejme to nebude škriabať úzkou tupou špachtlou... Zas sa motáš do toho, čomu nerozumieš... Ešte niečo? https://www.tapety-folie.sk/skrabka-n...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od zicher:

@megdesign, vieš čo sa stane s duvilaxom, ked za…
@zicher "Tu nepomôže ani dodatočná aplikácia penetračného náteru ESMAL GIPSGRUND, pretože je už aplikovaná farba, ktorá zabráni priamemu spojeniu s podkladom."
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od zicher:

@megdesign, vieš čo sa stane s duvilaxom, ked za…
@zicher čítaj a uč sa. Alebo sa nemontuj do toho o čom vieš ho*no: "Na stenách, kde sú praskliny a odlupuje sa farba, musíte odstrániť starú farbu zo steny bez ohľadu na to, koľkokrát bola predtým namaľovaná." https://www.modrastrecha.sk/magazine/...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od megdesign:

@zicher čítaj a uč sa. Alebo sa nemontuj do toho …
@megdesign jej sa farba neodlupuje sama, ale strhne ju s páskou.. To sa nedá považovať za odliupovanie, lebo niektorá páska vie držať ako fras.. Nech skúsi odškrabnúť špachtľou, či bude opadávať a potom budeme hovoriť o tom, či sa odlupuje, alebo nie. Jednoducho neverím, že po šiestich rokoch môže byť maľovka tak zdegradovaná po použití moderných maliarskych náterov. Rada odrbať celú miestnosť lebo páska niekde strhla farbu, je rada hodná megdesigna. Pri maľovaní zistí, či sa to lepí na valec, alebo nie. Stačí vyskúšať na malej ploche aj bez farby, len mokrým valcom. rýchlo zsití, na čom je. Ale použitie penetračného materiálu odporúčam v každom prípade. Ty tu dávaš rady a tú stenu si ani nevidel, ani neskúsil ako drží farba ale reaguješ ako trafená hus.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od zicher:

@megdesign jej sa farba neodlupuje sama, ale strh…
@zicher ach bože... Lebo rada aby maľovala a pozerala, či sa jej lepí na valec farba je úplne hodná teba... Keď polka steny sa lepiť nebude a druhá áno? Potom ako čo? Vyhodená farba, robota, hlavne že ty si poradil debilinu... Alebo má maľovať (trénovať vodou) že kde sa lepí a kde nie? Vravím ti, venuj sa tomu, čomu sa rozumieš. Neviem. Napríklad lepeniu papierových modelov... "maliarska paska strhne farbu alebo pri nejakom naraze". Maskovacia maliarska páska nieje kobercovka... Ak maličkú strhne maskovačka, bude sa lepiť na 101%. Nie že "nevieme".
Odpovedať
Článok sa načítava...
Nám deti vyliala sirup od horúčky,alebo kašľa už neviem presne a taky fľak potom zostal,že nepomohlo ani maľovanie až teraz to muž zoskrabal,zásielková a asi omietku dával a až teraz je stena bez fľaku.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od megdesign:

@zicher ach bože... Lebo rada aby maľovala a poze…
chalani, klud 🙂 dufam a chcem, aby mal @zicher pravdu, ale ked nie, dakujem za tip na skrabku @megdesign. chcem zacat v hostovskej, kde sa chodi najmenej a kym prideme do obyvacky, bude snad postup vychytany. skusim to navlhcit, ked sa to nezacne olupovat a praskat, tak to asi risknem penetrakom a rovno malovat, naco si zbytocne pridavat robotu, ze? kazdopadne dik za rady 🙂
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od marfushik:

chalani, klud 🙂 dufam a chcem, aby mal @zicher pr…
@marfushik ono problém je ten, že keď sa ti to aj nebude najskôr lepiť na valec, ale keď prejdeš pár krát po tom istom mieste, aby si rozgúlala farbu poriadne, môže ti to zostávať na valci a to potom bude otras. Ja by som neriskoval. Penetrak slúži na zjednotenie nasiakavosti povrchu, to znamená, aby neboli fľaky. Nespevnuje už starú farbu s podkladom, ktorá na ňom nedrží....
Odpovedať
vsetky problemy vyrieši striekacia pištol
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od hora111:

vsetky problemy vyrieši striekacia pištol
@hora111 akoze ked pouzijem striekaciu pistol, tak sa farba zazracne prestane odlupovat?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od marfushik:

@hora111 akoze ked pouzijem striekaciu pistol, ta…
@marfushik pises,ze sa neolupuje sama od seba,ale si na to prišla pri malovani,ked ti ju strhavala paska a teda urcite aj valcek.Ja som mal podobny problem a ako skrabat vsetky steny,tak som namiesto rucneho malovania zvolil striekanie a uz som takto ,,maloval,, 2x steny odvtedy.Neviem si predstavit skrabat v zariadenom dome vsetko.Ked omietka drzi a potrebujes len dat novy nater,tak to rychlo bez nervov obnovis. Za Bosch 5000 som dal 150€ ,ktore nelutujem.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od hora111:

@marfushik pises,ze sa neolupuje sama od seba,ale…
@hora111 este sme neskusali malovat, ale pasku sme pouzivali, ked sa nieco vrtalo, ked sa lepili napr. nejake dekoracie na stenu pri oslave a pod
Odpovedať
Profilova fotka
Ahoj, co sa tyka skrabania starej malovky, tak najlepsie je namocit a nasledne ju oskrkat.... Po skrabani starej malovky urcite treba vystierkovat, nakolko ti tam zostanu po skrabani ryhy. Az nasledne nova malovka
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?