Sused ma neudrziavany pozemok kde ma skladku odpadu

Zobraz úvodný príspevok
Profilova fotka
Poradte prosim... za nasim pozemkom je neudrziavana zahrada kde je dvojmertova burina, prerastene kriky, stromy, o ktore sa nik nestara ( mozno 2x za rok tam sused s krovinorezom spravi cez stred pozemku uzku cesticku aby sa dostal na koniec pozemku a to je vsetko) Pozemok patri 6 majitelom. Na pozemku medzi burinou ma aj skladku rozneho odpadu, nepotrebne veci, skratka bordel. Na jesen sme mali problemy s mysami a potkanmi, ktore sa tam zdrziavaju a v lete zase so semenami burin a kliestami. Sused na to kasle, lebo svoju 1/6 ma v exekucii. Ako na majitelov aby sa o to starali, na koho sa obratit, na obec? na zivotne prostredie? Riesil uz niekto nieco podobne? Ako napisat staznost?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od sousedekovci89:

@asdfb nezistený vlastník stará mama- to je ale i…
@sousedekovci89 > Pozrel som LV pozemku, na ktorom je este stale napisana stara mama. Je tam kolonka Spravca. Ako spravca je uvedeny Slovensky pozemkovy fond. A je povedane, ze slovensky pozemkovy fond je spravcom podielov tychto a tychto vlastnikov uvedenych na liste vlastnictva. A medzi vymenovanymi vlastnikmi je aj moja stara mama. Na liste vlastnictva sa da pokne pozriet, ci dany podiel spravuje alebo nespravuje SPF.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od asdfb:

@petersd > Poviem ti ako to u nas mame s jednym p…
@asdfb Prepáč, ale evidentne máš vážne nedostatky v chápaní dedičského majetkového práva. Prosím, naštuduj si to. Než ale začneš, iba v rýchlosti Ti poviem, že majetok konkretného identifikovaného vlastníka nikdy neprejde do správy SPF. To, či prebehlo - neprebehlo dedičské konanie, na tejto veci nič nezmení. Vlastníkom sa staneš až po ukončenom dedičskom konaní, dovtedy "to patrí" zomrelému poručiteľovi. SPF s Vami nemá nič spoločné.
Odpovedať

@sousedekovci89 > Pozrel som LV pozemku, na ktoro…
@asdfb ide o to ze je rozdiel ked pozemok prejde dedicskym konanim a neprejde dedicskym konanim. Ak prejde a je odmietnuty alebo niet dedicov pripada z titulu odumrte statu. Ak neprejde alebo je nejaky nedostatok v zapise katastra (napr to kataster v minulosti zabudol vyznacit) tak je na LV uvedene ako v pripade tvojej starej mamy. Vtedy su 2 moznosti- ak je len chybne neprepisajy treba dat navrh na opravu v katastralnom operate a prilozit relevantne dokazy. Ak bol vynechany z dedicskeho konania v takom pripade je mozne podat na sud navrh na dodatocne dedicske konanie ktorymkolvek z dedicov. V navrhu treba oznacit porucitela a vsetkych dedicov ktori su danemu dedicovi znami. Nasledne je mozne prededit tento pozemok v dodatocnom dedicskom konani kde sa o vsetko postara prideleny notar ako v klasicskom dedicskom konani.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od petersd:

@asdfb Prepáč, ale evidentne máš vážne nedostatky…
@petersd > Tu mas pripnuty koniec z listu vlastnictva. Jednym z tych vymenovanych vlastnikov je stara mama. Druhy vlastnik je najskor mamin ujo. Vsetci tak 45 rokom mrtvy. Dalsi vlastnik tam je tiez tak 45 rokov mrtvy, je tam datum umrtia. Ten posledny je predpokladam uz tiez davno mrtvy. Kazdy z tych podielov spravuje SPF. Takze nedristaj, ze s tym SPF nema nic spolocne. Pokial sa neobnovi dedicke konanie a ten podiel sa neprepise na mamu ako jedinu dedicku, tak dovtedy ten podiel bude spravovat SPF, lebo je to podiel neidentifikovaneho vlastnika
Odpovedať

@asdfb ide o to ze je rozdiel ked pozemok prejde …
@sousedekovci89 Asi zbytočne píšeš, lebo on tomu vôbec nechápe. Jeho stará mama - ako poručiteľ, z nejakého dôvodu zrejme nebola jasne identifikovaná (možno aj kvôli byrokratickej chybe), nuž kataster na jej podiely prifáral správu SPF. No a @asdfb si z toho hneď vyvodil pravidlo, že neprededené prípady automatický idú pre SPF. 🙂
Odpovedať

@asdfb ide o to ze je rozdiel ked pozemok prejde …
@sousedekovci89 > Berme do uvahy pripad, ze nebolo odmietnute dedicstvo, takze majetok zosnuleho nepresiel na stat. SPF pri neznamych vlastnikoch odporuca toto. V pripade, ak ste nasli v zozname neznamych vlastnikov svojich predkov, tak treba zistit ci prebehlo dedicske konanie. V pripade ze prebehlo dedicske konanie, tak treba prislusny sud poziadat o preverenie novoobjaveneho majetku. V pripade ze neprebehlo dedicske konanie, tak odporuca spustit dodatocne dedicske konanie.
Odpovedať

@sousedekovci89 Asi zbytočne píšeš, lebo on tomu …
@petersd > Nech sa paci, pravnik amater. Tu je definicia nezisteneho vlastnika. Za pozemok s nezisteným vlastníkom sa považuje pozemok, ktorý nemá v katastri zapísaného žiadneho vlastníka, alebo má v katastri zapísaného takého vlastníka, ktorého miesto trvalého pobytu alebo sídlo nie je známe. Kým v prvom prípade nie je v katastri o vlastníkovi zapísaný žiaden identifikačný údaj, v druhom prípade je síce meno a priezvisko vlastníka známe, no nemožno ho identifikovať ako konkrétnu osobu. Takze chces mi tvrdit, za mozes uvadzat ako miesto trvaleho pobytu ten a ten cintorin a to a to cislo hrobu? Nie nemozes, tak ten mrtvy clovek je nezisteny vlastnik a nezistenych vlastnikov zastupuje SPF. tu je zdroj https://semancin.sk/pravny-zurnal-poz...
Odpovedať

@petersd > Vies kto je najvacsi prenajimatel polnohospodarskej pody v SR, evidentne nie. Najvacsim prenajimatelom pody nie je cirkev, je to slovensky pozemkovy fond. SPF prenajima 450 tis. hektarov polnohospodarskej pody. Co je tak 1/4 prenajatej pody. Z tych 450 tis. hektarov podla SPF patri nezistenym vlastnikom 405 tis. hektarov. To sa ten kataster musi setsakramentsky mylit, ked takmer 1/4 polnohospodarskej pody nedokazal identifikovat a prifaril ju SPF.
Odpovedať

@petersd > Pravnik amater. Tu mas paragrafove znenie. Zaujima ta § 8 ods. 1 pismena, ktory hovori co eviduje kataster c) súpisu pozemkov, ktorých vlastník je známy, ale ktorého miesto trvalého pobytu alebo sídlo nie je známe, d) súpisu pozemkov, ktorých vlastník nie je známy a potom ta zaujima druha cast toho zakona nazvana NAKLADANIE S NIEKTORÝMI POZEMKAMI A OPRÁVNENIA FONDU A SPRÁVCU § 13 Fond nakladá s pozemkami uvedenými v § 8 ods. 1 písm. c) a d), ktoré sa na základe registra zapíšu do katastra nehnuteľností (ďalej len „pozemok s nezisteným vlastníkom“), podľa tohto zákona a podľa osobitných predpisov. https://www.slov-lex.sk/ezbierky/prav... Takze SPF zo zakona spravuje pozemky kazdeho vlastnika pozemku, ktory nema zapisanu adresu trvaleho pobytu na katastri. Mrtvi akosi nemaju uz ziadnu adresu trvaleho pobytu, tak ich pozemky automaticky spravuje SPF. SPF zo zakana spravuje aj pozemky takych ludi, ktori su zivi ale nemaju na katastri zapisanu adresu trvaleho pobytu.
Odpovedať
Profilova fotka

@petersd > Poviem ti ako to u nas mame s jednym p…
@asdfb jj ja som na pozemku zamorenym pohankovcom staval dom tak som to musel odstrániť ale niektoré najväčšie jedince som zrezal nechal stonky (sú duté ) a do nich aplikoval roundup... Inej cesty nebolo toto zabralo Ale už posledných 6 rokov som to svinstvo neaplikoval ... Tá fallopia stále rastie miestami sa objaví v trávniku ale není to nič hrozne , je už mala a nerastie do tak veľkých rozmerov jak predtým 😀 Žije už viac menej v symbióze ... Vytrhavam ju a tým oslabujem korene , ale s fallopiou to je beh na dlhú trať ... Čo som čítal tak ani opakovane postreky roundupom nezaberajú ak je na verejných pozemkoch už riadne zakorenená
Odpovedať

@sousedekovci89 > Berme do uvahy pripad, ze nebol…
@asdfb ved to je to co som napisal. Predpokladam ze dedicia z povodneho dedicskeho konania nevyhodili dokumenty o dedeni (logika kaze). Precitam notarsku zapisnicu a vidim, ci dana nehnutelnost bola alebo nebola obsahom dedicstva. Ak nebola-> dodatocne dedicske. Ak bola, trba riesit chybu v katastralnom operate s katastrom. Viem co pisem, nakolko som presne tieto veci riesil tak 3 roky dozadu.
Odpovedať

@petersd > Pravnik amater. Tu mas paragrafove zne…
@asdfb Ako vidno, googlovať vieš, akurát že vykladáš si to po svojom. Nepochopil si ani mňa, ak sa domnievaš, že som rozprával niečo, čo je v rozpore s Tebou vygoogleným výsledkom. Ja o voze, Ty stále o svojej koze. Zbytočne mi je ďalej na Teba reagovať.
Odpovedať

@asdfb Ako vidno, googlovať vieš, akurát že vykla…
@petersd > Ty ani to googlovanie nezvladnes. Ja netusim preco sa ten podiel nepreviedol na mamu a ty duplom netusis, preco sa to nepreviedlo. Dalej si tliachaj o chybe na katastri a podobnych fantasmagoriach. Fakt je to, ze podiel na pozemku, ktory vlastni stara mama je z pohladu zakonov neidentifikovany vlastnik a ako pozemok neidentifikovaneho vlastnika ho spravuje SPF.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od dexter89:

@asdfb jj ja som na pozemku zamorenym pohankovcom…
@dexter89 semianka pohankovca vydrzia v zemi aj 100rokov, nevyrastaju nove jedince zo semienok? Ja som nicila pohankovec na novokupenom pozemku tak, ze sme to pokosili, ked to zacalo rast, tak som striekala. Celkom dobre zabral prvy postrek. Potom som uz len sledovala kazdy tyzden, ci nieco nove rastie a kym to bolo malicke, stiekala som. Po takom polroku nevyrastalo uz nic z toho megavelkeho povodneho korena, tak dalsi rok som uz len kontrolovala povodne miesto. A ak sa objavilo nieco, hned som to strekla, kym to malo 2-3 listy. Uz druhy rok som nevidela nic. Uz mame pozemok 11 rokov, tak celkom uspech :-D Ale pohankovec je vseobecne svina. On sa rozmnozi aj z odrezku maleho. Preto som sa rozhodla striekat. No a susedia predali pozemok, uz druhy rok sa nikto o to nestara, majitel tam vobec nechodi. Pochybujem, ze ak budem niekam pisat, bude sa to riesit. Zvolila som taktiku, ze pockam, ci sa ozvu ini susedia :-D
Odpovedať

@pariam27652 Odkiaľ máš Ty to právo hodnotiť, kto…
@petersd .... lebo podľa § 3 ods 1 písm. b) zákona č. 220/2004: ... " zaburinenie" - je to priestupok s možnosťou pokuty § 23 ods. 2 do výšky 330 eur. Nehodnotím, odvolávam sa na zákon, preštuduj a potom sa vyjadruj.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od duzu:

@pariam27652 a čo ked tam chce sused práve neudrž…
@duzu podľa § 3 ods 1 písm. b) zákona č. 220/2004: ... " zaburinenie" - je to priestupok s možnosťou pokuty § 23 ods. 2 do výšky 330 eur.
Odpovedať
Článok sa načítava...

@pariam27652 aký zákon paragraf ustanovuje povinn…
@dexter89 podľa § 3 ods 1 písm. b) zákona č. 220/2004: ... " zaburinenie" - je to priestupok s možnosťou pokuty § 23 ods. 2 do výšky 330 eur.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od pariam27652:

@dexter89 podľa § 3 ods 1 písm. b) zákona č. 220/…
@pariam27652 Si zámerne vynechala "na neobrábaných poľnohospodárskych pozemkoch mimo hranice zastavaného územia obce" ?
Odpovedať
Profilova fotka
pozeram zakon 220/2004, par 2: § 2 Základné pojmy Na účely tohto zákona sa rozumie a) pôdou prírodný útvar, ktorý vzniká bezprostredne na zemskom povrchu ako produkt vzájomného pôsobenia klimatických podmienok, organizmov, človeka, reliéfu a materských hornín, b) poľnohospodárskou pôdou produkčne potenciálna pôda evidovaná v katastri nehnuteľností1) (ďalej len „kataster“) ako orná pôda, chmeľnice, vinice, ovocné sady, záhrady a trvalé trávne porasty; súčasťou poľnohospodárskej pôdy sú aj plochy porastené drevinami tvoriace súčasť agrolesníckeho systému využívania poľnohospodárskej pôdy alebo plochy porastené drevinami tvoriace poľnohospodársku účelovú zeleň, Podla toho by mali byt polnohospodarskou podou aj zahrady. Asi je teda podstatne, ako je parcela zapisana v katastri
Odpovedať
Ahojte, nebudem zakladať novú tému, ale mám tiež problém so susedným pozemkom. Jedná sa o zarastenie pozemku a presahovanie stromov až nad moju strechu. Fotky sú z minulého roka, teraz je to ešte viac, a hlavne sú tam aj mladé stromy ktoré za 5 rokov narástli vyše domu. Ja to kosím tak 1m od môjho plota. Majitelovi som písal na jeseň (na adresú ktorá je na katastri, je to nový majitel, pozemok kúpil pred 3 rokmi) list ohľadom situácie, že by sme sa mohli stretnúť a porozprávať, dal som mu aj kontakt, žiadne vyhrážanie len prosba o nejaké riešenie situácie. Dotyčný sa mi neozval a ani na pozemku nič neriešil. Uvažujem že by som sa ho pokúsil na jeseň znovu kontaktovať, ale už by som sa chcel oprieť aj o nejaký zákon ohľadom údržby pozemku. Je také niečo v zákone? Ďakujem.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od kajo873:

Ahojte, nebudem zakladať novú tému, ale mám tiež …
@kajo873 No, len choď na suseda so zákonmi. Prvý kontakt a už vyhrážky? Naserieš ho a parcelu si just nevyčistí.
Odpovedať

@kajo873 No, len choď na suseda so zákonmi. Prvý …
@petersd Príde pokuta z obce a bude po rebelstve.
Odpovedať
Profilova fotka

@petersd veď mu nepísal vyhrášky ani zákony, len že sa chce stretnúť a porozprávať ... dotyčný ho ignoruje... @kajo873 ja by som všetky konáre z jeho stroma prečnevajuce k tebe osekal zarovno s mojim plotom a nahadzal mu to do záhrady... ak s nim teda nebude rozumná reč...
Odpovedať

@petersd niekto tu nevie čítať s porozumením však? prečítaj si ešte raz môj príspevok ;-)
Odpovedať

@petersd veď mu nepísal vyhrášky ani zákony, len …
@dexter89 to robím tie male náletové dreviny čo sú a idú cez plot tak orezávam, aj to kosím naširoko, ale vyslovene tie staré stromy čo sú tak to nemám ako takto orezávať. A keď fúka silný vietor tak ich mám nahnuté do polky strechy.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od kajo873:

@dexter89 to robím tie male náletové dreviny čo s…
@kajo873 Zbehni za starostom. Je síce na to aj nejaký zákon, že v intraviláne obce si povinný sa o svoj pozemok náležite starať, nedávno to tu niekto citoval... Ale napríklad u nás je to už roky platné podľa VZN. Keďže je tu kopec pozemkov rozpredaných na kšeft a stále sa neschválil nový územný plán, majitelia na ne kašlú. No a obec na tom má ročne celkom slušný príjem do rozpočtu. Zvlášť teda, ak je majiteľ známy a živý.
Odpovedať

@petersd veď mu nepísal vyhrášky ani zákony, len …
@dexter89 Pozor, osekať môžeš, nahádzať do jeho záhrady už nie! Z čoho usudzuješ, že ho ignoruje? Adresa vlastníka pozemku uvedená na LV nemusí byť totožná s jeho reálnym trv. pobytom.
Odpovedať
Profilova fotka

@dexter89 Pozor, osekať môžeš, nahádzať do jeho z…
@petersd minulý rok mi prišiel dopis od elektrárni, že cez moj pozemok ide vedenie a v zmysle zakona bla, bla , bla si to mám osekať do termínu XY, ak tak neučiním urobia tak oni... Samozrejme ja som svoje stromy neosekal, lebo však nemám plošinu a distribučné poplatky sú nemalé, tak nech sa starajú... Suma sumárum jedného dňa som prišiel domov a na záhrade som si našiel osekané stromy pod vedením a haluzinu a všetky konáre nahádzali do záhrady... Ja im nič nezazlievam, v podstate im ďaklujem, samozrejme že elektrikári nebudú odvádzať moje konáre z mojho stromu
Odpovedať

@dexter89 Pozor, osekať môžeš, nahádzať do jeho z…
@petersd Čo má trvalý pobyt s nereagovaním na výzvu, prípadne nepreberaním pošty?
Odpovedať

@petersd minulý rok mi prišiel dopis od elektrárn…
@dexter89 "osekané stromy pod vedením a haluzinu a všetky konáre nahádzali do záhrady..." - orezať musia skrz normy a bezpečnosť, zobrať nesmú - aj po orezaní je to drevo Tvoj majetok :)
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?