Neumožnený vstup na susedný pozemok

Zdravím, chcel by som sa opýtať, ako postupovať, ak mi susedia nechcú umožniť vstup cez ich pozemok, za účelom stavebných prác na našom dome. Zákon vraví, že je sused povinný strpieť na nevyhnutný čas vstup cez jeho pozemok za účelom prác a údržbu stavieb - a teraz, susedia sú doma, no tvária sa, že nie sú. Nám treba budovať dom. Miestny úrad a stavebný úrad dávaju ruky od toho preč, ak zavolám políciu, nemôžu mu na pozemok vtrhnúť a donútiť ho, nech vstup umožní. Poslednou možnosťou ostáva súd. Teraz, ak to tam podáme, máme dajme tomu 5 rokov čakať, kým súd prebehne a bude nám umožnené stavať obvodové múry z ich nehnuteľnosti? Pretože paragraf je tak, aj tak. Nijak s tým nepohneme? Ako ste to riešili vy? Sú na to nejaké páky? Ďakujem
Odpovedať
Páka : Dôjsť za susedom s fľašou dobrej slivovice, sľúbiť (a tak aj vykonať!) ze všetko dáte do pôvodného stavu. Ale mám pocit že ty nebudeš z tých a ktorými je ľahko vyjsť. Ps: nám treba budovať dom - stavias alebo rekonštruješ? Lebo ak stavias, máš stavať 2 m od suseda, a nie na hranici
Odpovedať
@yokel36 Vdaka za zhodnotenie mojej osobnosti na zaklade prispevku😀 Staviam v lokalite, kde je zial bohu dom na dome, pozemky uzke , teda stiesnene podmienky. Povolenie právoplatne bolo vydané , no susedia robia problemy od samotneho zaciatku, kdezto im vadilo vsetko. . Nastastie, okresny urad im to vyvratil. A keďže dom bude stáť 0,5m od hranice a iný vstup ako cez susedov nie je, sme nútení prechádzať ich pozemkom. A áno, snažili ske sa ľudsky dohodnúť, žiaľ zaťatý a zakomplexovaný sused.....
Odpovedať
@m_kom tak aj to je možné, že sa mýlim a problém je v susedovi. Nemám problém sa ospravedlniť. No a môj názor na celú vec je, že ste si mali predtým zistiť kto tam býva keď ste vedeli že budete potrebovať jeho súhlas a pomoc pri stavaní domu. V akej fáze ste? Co treba robiť a nedá sa to urobiť z vnútornej strany? Je tam plot?
Odpovedať
nesedí, vôbec nesedí.... to ako jediný prístup na stavbu je cez susedov? čo nám tu chceš nahovoriť? jedna vec je výnimočne prístup, keď sa inak nedá, napr. zatepľovanie vo vašom prípade. ale využívať susedov pozemok len kvôli zjednodušeniu procesov, ha ha. sused nech si postaví plot na hranici pozemku a môžeš ísť vieš, kam. budeš mať pol metra na zateplenie, aj tak sa dá. predpokladám, že bol veľký ústupok od susedov, že nemali námietky voči stavbe domu 0,5m od hranice pozemku.
Odpovedať
a ďalšia vec, spôsob prístupu na susedov pozemok za účelom bla bla bla je jasne definovaný. ako to má prebiehať. ako mu máš oznámiť deň a trvanie, kedy tam budete. nie že "on sa tvári, že nie je doma". nie mu tam hocikedy nabehnúť počas celej stavby. eeej, by som na mieste suseda kúpil dobrú hasičskú hadicu... a to som mierumilovný človek.
Odpovedať
@worker_falcon ak ide o stiesnene podmienky limit na hranicu nieje. Nik sa v takom pripade nepyta ci je 0.5m ok a teda zjavne neslo o ziaden susedov ustupok.
Odpovedať
@klimover o dôvod viac milovať nového suseda 😎
Odpovedať
To plánujete tunel k domu alebo tam budete lietať? 😅
Odpovedať
Profilova fotka
A v com je problem na pozemok prist normalne cez cestu ktorou na ho budete chodit ked uz budete mat dom postaveny? Ved musite mat svoj pristup na pozemok… Alebo ste kupili pozemok uplne bez pristupovej cesty? 🤣🙈 neverim ze je niekto az taky retarder aby kupil pozemok bez pristupu na ten pozemok 🤣
Odpovedať
Profilova fotka
@m_kom páky sú, zapojiť rozum a riešiť na svojom pozemku.
Odpovedať
Profilova fotka
@m_kom pri vystavbe noveho domu, ktory je postaveny v nenulovej vzdialenosti od spolocnej hranice nemas co na susedovom pozemku hladat , stavbu musis realizovat len zo svojho pozemku. To ze sa ti nehodi, nezda je tvoj problem, nie susedov. Kludne to daj aj na sud, po 3-4 rokoch prehras... PS: ak nevies postavit obvodove mury zo svojho pozemku, je to len dalsi dovod preco stavebny urad tvoju stavbu vobec povolit nemal (ked uz teda necham okrajom 0.5m odstup).
Odpovedať
@mgx presne moje slova lepsie by som to nenapisal. ako zboznujem ked si kazdy mysli, ze vsetko moze
Odpovedať
Článok sa načítava...
ono suseda nemozes prinutit, takze bud najst komprosmis, tak aby mal z toho nieco aj on, alebo si budete musiet poradit proste zo svojej strany, na jeho ochotu sa nemozes spoliehat
Odpovedať
@m_kom to akože neviete spraviť obvodové múry z vašej platne???
Odpovedať
@worker_falcon nevravim, ze nie je iny vstup. Staviam 0,5m od hranice v zastaranej lokalite. Susedia, ako dochodcovia byvaju v ich dome cely zivot. Ten pol meter, co tvori hranicu nasich pozemkov ,je ich dom, ktory maju oploteny ,teda je sucastou ich vstupnej brany. Predosly vlastnici pozemku, ktory uz teraz vlastnim sa zrejme tak dohodli, su to ich zauzivane pravidla. Stara skola. Podmienky stiesnene. Nejde o to, ze dom nepostavim. No nakolko su tie podmienky take uzke a susedia si postavili hlavu, ja nebudem mat pristup na ich pozemok, ak mi bude potrebne ist pozbierat bordel zo stavby, s cim treba pocitat, pretoze on ma tam nepusti. Dalsia vec moze nastat, co sa udrzby samotnej steny tyka, kedze je k nej pristup prave od nich. Budem potrebovat ulozit si okapovy system, co zo strechy nedam , taktiez odvodnenie a pod.
Odpovedať
Co vam brani postavit dom z platne? Kde je problem? Jedina komplikacia bude zateplenie a fasada z ich strany. Ked uz bude zostavat len to tak mozno zmenia nazor a na fasadu vam na nevyhnutny cas povolia vstup. Mozno nejaky majster-jašter dokaze aj pri polmetrovej medzere nahodit polystyren 🙂
Odpovedať
@m_kom tento vas prispevok a vobec poziadavka na suseda je nehoraznost. Stale ste tu neuviedli aky siroky pristup na vas pozemok je. Ak nemate dostotocne siroky vstup ako chcete realizovat stavbu, ci cakate ze si sused rozoberie plot a urobi si zo svojho pozemku pristupovu cestu ?
Odpovedať
To ste sa už všetci zbláznili? Človek má reálny problém - dom situovaný v stiesnených podmienkach takmer na hranici, situácia akých je v slovenských dedinách tisícky. Založí tému a pýta si radu. No, Vy ste ho hneď odpísali a všetci sa automaticky staviate na stranu jeho suseda. Ja si toho suseda však viem živo predstaviť ako starého chrena, ktorému zrejme všetko vadí, závidí, má obavy že zamýšľaná stavba mu bude cloniť, a pod... A preto bude robiť prieky, ako sa len bude dať. Je mi úplne jasné, že keby zakladateľ témy mal inú možnosť, tak postaví dom nie 2 m, ale plných 7 m od hranice s tým primitívnym magorom. Možno keby mal iný pozemok, tak radšej pri tom blbcovi ani nič nebuduje. A namiesto konkrétnych rád od Vás - "skúsených" odborníkov, ako na to, sa mu snažíte vystaviť vysvedčenie o jeho osobnosti, že aký je nahlúply...
Odpovedať
@petersd Chapes vobec a co ide zakladatelovi temy lebo sam to tu nenapisal napriamo.! Myslim ze keby slo len o zateplenie fasady ze by sused nebol proti. U nas napr.velka tatrovka nemoze prest okolo domu lebo mi mohla poskodit trativody v zemi, a to sa teraz mam hnevat na suseda ze mi nechce nechat prejst 10tonovu tatrovku cez svoj ? Myslim ze je to moj problem, ale ja by som toto od suseda ani neziadal.
Odpovedať
Profilova fotka
@petersd jedna vec je udrzba, resp pri novostavbe zateplenie od strany suseda - kedy sused je povinny strpiet tento proces na nevyhnutny cas a v nevyhnutnej miere, ina vec je dozadovat sa ako pise zadavatel pristupu pocas vystavby a "aby odpratal bordel co vznikne". Pardon, ale tam ziaden bordel ba susedovom pozemku nema co vzniknut - takze nie je dovod aby ho tam pustili ho odpratavat. Podla toho co pise mi to pride ( a asi aj viacerym) tak, ze cez suseda je lepsi / vyhodnejsi pristup k stavbe. Lenze toto naozaj suseda zaujimat nemusi a asi by to vadilo aj Tebe - ak by sa sused rozhodol chodit na svoju stavbu cez teba, lebo ved lepsi prustup - to je akoze co za argument?
Odpovedať
Zbytocne sa tu rozhorcujete. Ako pise pan vyssie, stiesnene podmienky, riadne povolena stavba. Kedze je dom na dome, bordel nejaky zo stavby stale padne na pozemok, taktiez fasads minimalne. Ak mi neumozni vstup na pozemok za ucelom fasady a pri tom je povolenie riadne vydane, teda zakonne moznosti su v poriadku. Nasa stvrt funguje cela takto. Ak treba opravit nieco, co sa odkvapoveho systemu tyka, fasady a pod. ,udrziavacie prace sa robi zo susedneho pozemku. No ako vidim, dnesna doba sa neda porovnat s tou predoslou 🙂 Kazdy vidi len seba, zavidi, nadava, uraza a kazdy ma plnu hlavu paragrafov a slusnosti, az kym nepride na psa mraz, kedze susedovcom sa to zacina z casti vraciat😉 Ale vdaka za rozumne rady.
Odpovedať
Profilova fotka
@m_kom ahoj. Pises o dvoch roznych veciach. V prvom prispevku o "stavať obvodové múry z ich nehnuteľnosti" Na co boli mierene reakcie. Ina vec je robit fasadu alebo udrzbu fasady.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
aké sú rozmery pozemku kde sa má stavať len pre info ?
Odpovedať
@olsen Koho sa pýtaš? Ak sa pýtaš niekoho konkrétneho, treba kliknúť na "odpovedať", aby mu prišlo upozornenie na reakciu. Inak sa o tvojom príspevku nemusí vôbec dozvedieť.
Odpovedať
Aj keď je toto stará téma, možno info pre niekoho. Existuje také čosi ako opatrenie na cudzom pozemku, vychádza sa zo stavebného zákona a stavebný úrad môže rozhodnutím nariadiť susedovi, aby strpel za presne určených podmienok práce zo svojho pozemku. Normálne prebehne konanie atď.
Odpovedať
Profilova fotka
@moratibru mna by zaujimalo ako sa da realne vymoct taketo rozhodnutie.
Odpovedať
@moratibru mam za to ze tie presne urcene podmienky su v skratke udrzba a oprava.
Odpovedať
@richard71 Skôr ide o ten inštitút, že stavebný úrad urobí ako keby sprostredkovateľa medzi oboma stranami a v rozhodnutí sa zabezpečia nejaké podmienky. A keďže ide o konanie, je tam samozrejme možnosť námietok, odvolania a pod. A áno, výkon rozhodnutí je u nás najväčšou slabinou. Takže s najväčšou pravdepodobnosťou takéto veci skončia na súde. Tieto inštitúty slúžia na to, aby hneď všetko nešlo na súd, ale najskôr sa s tým skúsil vysporiadať nejaký správny orgán. Niekedy motyka vystrelí a ľudia sa dohodnú, to sú takí skôr príčetnejší 🙂
Odpovedať
@rapidek Podmienky sú skôr to, že na akú dobu sa zaberie pozemok, kedy budú prebiehať práce ...atď.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?