Sused nevyšuje pozemok

Ahojte. Máme nového suseda, ktorý sa rozhodol že si navýši pozemok ešte pred stavbou domu zarovno s cestou. Tým pádom bude oproti nám a ostatným susedom vyššie asi o 1meter. Najhoršie na tom celom je že my máme dom postavený na hranici pozemku a ide nam tadiaľ plynová rúra. A keby si ten de...l navážal zeminu ale sype tam bordel. Môže takéto úpravy robiť bez súhlasu susedov, veď tým znehodnotí susedné pozemky.
Odpovedať
@susedko19 Ahoj. Jestli porušuje zákon ( práva sousedů ) nevím. Jedno je ale jisté, když se Ti to nelíbí, tak zajdi na stavební úřad, kde by k tomu měl mít povolení. Pochybuji, že ho má. Stavební úřad ba to měl dát do pořádku. Navíc, na stavebním povolení musí být osazení domu do terénu, včetně výšek ( nuly ). :-D
Odpovedať
Na take navysenie pozemku potrebuje stav.povolenie,projekt a pod. Tzn., ze ak ma projekt,tam musi byt presne uvedene,ako upravi pozemok a okolie,aby neskodil susednym pozemkom. Pri SP potreboval suhlas a vyjadrenie susedov. Ti mali pravo projekt vidiet a komentovat Obratte sa na vas stavebny urad,mozno sused robi upravy svojvolne,na cierno. Ziadajte napravu
Odpovedať
@majki555 Nakoniec som sa so susedom rozprával a povedal že povolenie ešte nemajú. Ale sa nemám báť, on tam urobí oporné múry a že on môj súhlas nepotrebuje. Môže mu to stavebný úrad schváliť bez súhlasu susedov?...Nechcem ho hned udávat, chcem byvat pokojne.
Odpovedať
Profilova fotka
Mna by zaujimalo, preco ste si Vy postavili domy 1m pod urovnou cesty? Ved je uplne normalne, ze nula je chodnik a domy su oproti nule dajme tomu +30cm... najma kvoli vode atd... Pre zachovanie dobrych susedskych vztahov by som si pockal ci tam tie mury aj spravi... bez toho sa to vsetko bude sypat ku Vam a nie len to... ale aj sneh ked sa bude topit, pripadne prietrz - povali sa voda ajaj... Z vlastnej skusenosti viem, ze castokrat si ludia neuvedomuju, ze to co robia inemu moze vadit resp. ze im tym znehodnocuju/poskodzuju majetok. Je to o komunikacii a vzhladom na to, ze budete vedla seba byvat asi pekne dlho by som to riesil dialogom... a zmenil by som slovnik a suseda nenazyval "de..l" :) drzim palce
Odpovedať
@vovo ex my sme dom nestavali ale zdedili , dom bol postavený v 1968 a vtedy neexistoval stavebný zákon. A prizemie je na urovni cesti ale dvor je pod úrovňou. Všetci susedi su tak.
Odpovedať
@vovo a keby si na mojom mieste tiež sa ti to nepáči...a hlavne keď ti postaví oporný múr 30 cm od domu na výšku 1 meter a pochva plynovú rúru..
Odpovedať
Profilova fotka
@susedko19 no to je jasne, ze by sa mi to nepacilo. Ved nech si ten oporny mur nestavia na hranici pozemku, ale cisto na svojej strane, nech to o tych cca 20-30cm posunie. Tym splni co slubil a navyse tebe nepochova plynovu ruru. Mimochodom, v pripade poruchy tej rury, by sa mu ten plot musel rozbit - co by nebol velmi rad a susedske vztrahy by boli ta tam... takze je lepsie to vyriesit hned teraz
Odpovedať
@susedko19 tak sa musíš porozprávať zo susedom a vysvetliť mu aké škody Vám to môže spôsobiť. A keď nie tak to rieš zo stavebným úradom. Neboj sa nebudeš prvý čo to nahlási :-D http://ekonomika.sme.sk/c/7994659/chy...
Odpovedať
@susedko19 nad plynovou rurou je ochranne pasmo,tam nemoze nic stavat,priestor musi zostat prazdny! Mur moze casom pracovat a klesat,moze poskodit plyn.potrubie. O nasledkoch sa asi netreba rozpisovat. @susedko19 Zlegalizovat ciernu stavbu a robit dodatocne povolenie je dnes problem. Tiez bude potrebovat vas suhlas... Chapem,ze nechces narusit dobre susedske vztahy. Ale podla toho,co pises,tvoj sused je dost drzi,porusuje zakony rad radom,v tvoj neprospech. Asi vyuziva to,ze si ticho,ze neprotestujes,vie,ze si moze dovolit. Aj na ten betonovy plot,ak je na hranici pozemku potreboval SP a tvoj suhlas. Ak je tam to plyn.potrubie,ani by SP nedostal... Asi by si mal co najkor zasiahnut a susedovi vysvetlit,ze kona protizakonne a ohrozuje tvoj majetok. Lebo ti zachvilu aj na chrbat vyskoci! Ty beries ohlad na susedske vztahy,on na teba kasle...robi si sebavedome to,co pasuje jemu a na inych neberie ohlad. Vzdy je lepsie zasiahnut hned na zaciatku ,ako ked uz je stavba hotova. Domahat sa potom zburania je ovela tazsie.
Odpovedať
@susedko19 Ako vyriesi hydroizolaciu vasho domu? Ved vam namoknu mury! A navyse, ak tam ozaj sype "bordel" - napriklad stavebny odpad, sut, tak je to cierna skladka. Myslim, ze uz mas nanho paragrafov viac nez dost.
Odpovedať
Profilova fotka
Zajdi na stavebny urad a potom podaj report ako si dopadol v danej veci. A suhlasim s vyssie menovanym: cim viac budes cakat, tym sa to zhorsi !
Odpovedať
Sused mal tiež vyvýšený pozemok, postavil som pletivový plot + podhrabové dosky a následne po mne začal tie moje podhrabové dosky prisýpať až po vrch, stačilo mi s ním sa porozprávať, vysvetliť mu možné škody ako ulomenie podhrbových dosiek, zakryvenie. Dal sa do práce a upravil si to do sklonu. Nečítal som celú diskusiu ale rozprávali ste sa so susedom? Ak áno čo on na to? Prvý krok je prediskutovať si to s ním a upozorniť ho na možné škody na Vašom majetku.
Odpovedať
Článok sa načítava...
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?