Plochá vs sedlová strecha

Ahojte. Planujeme stavat dom a rozhodujeme sa medzi plochou a sedlovou strechou. Rozmery domu 10m sirka x 21 m dlzka. Ake su vyhody a nevyhody týchto typov striech? Aky je priblizne cenovy rozdiel?
Odpovedať
@petoerika na toto by som napísal len toľko, že sto ľudí, sto názorov. Niekto ti povie, že by plochu nedával, iní zase že sedlovú. Je to ťažko povedať, ktorú.
Odpovedať
@petoerika na plochu strechu sa lepsie umiestnuju fotovoltaicke panely - natocia sa tak ako potrebuju byt. Na sedlovu strechu sa daju umiestnit iba ak je vhodne orientovany cely dom. Na plochu strechu sa da umiestnit aj jednotka klimatizcie. Plocha strecha neubera z priestoru podkrovia, teda ak sa jedna o poschodovy dom. Pri poschodovom dome a plochej streche sa tusim nejedna o jednoduchu stavbu a neda sa stavat svojpomocne (opravte ma ak sa mylim) Tieto dva druhy striech su konstrukcne velmi odlisne a tazko povedat ktora bude kolko stat. Mozno by vedel povedat projektant, navrhnut obidve varianty a podla pouziteho materialu si zistiti ceny.
Odpovedať
Profilova fotka
Každá má svoje výhody aj nevýhody. Ťažko povedať, musíte sa pozrieť aj na vizualizácie, ktorá sa vám proste páči viac. Pri každej streche si môžte dovoliť niečo iné
Odpovedať
Profilova fotka
@petoerika Pultová bude lacnejšia pri sedlovej máš zasa úložný priestor v podkroví, obidve sa dajú urobiť kvalitne a ja by som povedal že sa treba rozhodnúť podľa toho čo sa ti páči a trochu prihliadnuť aj na okolie, ak bývaš na ulici kde sú samé sedlové strechy aby tá tvoja nebola ako päsť na oko.
Odpovedať
@martosko presne s týmto súhlasím aj ja. My s manželom veľmi túžime po plochej streche, ale vizuálne to asi nebude bohvie čo. Máme pozemok v zastavanej časti obce, je to posledný voľný pozemok, o ulicu vyššie je hlavná cesta. Každý si všimne, že tá diera, ktorá tam je 60 rokov bude "zapchatá" domom. Každý na tej ulici má sedlovú strechu na poschodovom dome, ktorá sa nám síce nepáči, ale vizuálne to bude asi najlepšie vypadať. Ešte máme alternatívu, že to "skombinujeme". Garáž a časť domu bude mať plochú strechu, zvyšok bude so sedlovou. Každopádne sa musíme riadiť tým, aby sme nepostavili moderný dom s plochou strechou, ktorá do výstavby absolútne nezapadne.
Odpovedať
Profilova fotka
my chceme bungalov a pojde tam plocha strecha. sedlova by sa na rozlozenie nehodila. ale na obdlznik sa daju dat obe. my chceme beton na ktory pojde izolacia, folia a kamienky, dufam ze bude drzat dlho a ak sa o x rokov nieco pokazi bude sa to dat opravit. teraz mame poschodovy dom. na strechu ked tak horolezec tak dufam ze vydrzi ale je super ze mam povalu na kopec bordelu co skreckujem 😄 a ako pisu vyssie tiez uvazujem nad panelmi takze ich bude jednoduchsie osadit + pojde na strop klima takze spokojne bude vsetko skryte hore
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?