Plochá strecha väzníková vs trámová

Dobrý deň, poprosím o radu, názor. Dom bude 12 x 11 m. Strecha bude plochá, nie pultová. Neviem sa rozhodnúť aký typ strechy zvoliť. Radšej by som dal trámovú strechu a modifikované asfaltové pásy, na ktoré idú fotovoltaické panely, tiež anténa a satelit. Tento typ strechy sa mi zdá aj pevnejší. Trámy by boli 28 x 8 cm, dľžka 6m. Dokonca rozmýšľam či nezvoliť oceľové íčka, namiesto drevených trámov, odpadá riziko škodcov, takto stavali strechu aj moji rodičia pred 40-timi rokmi. Aké sú výhody väzníkovej strechy?
Odpovedať
Profilova fotka
@splendid8 ak ste projektant, nepýtajte sa ak nie ste neprojektujte. Drevená plochá strecha nad obytným (vlhkým) priestorom nie je dobré riešenie. Doplnky s názvom "parozábrana" sú len akademický pojem, v praxi to nefunguje.
Odpovedať
@splendid8 preco neuvazujes o monilite alebo inom pevnejsom sposobe (miaka alebo ine betonove prefabrikaty ... pripadne ytong system prekladov atd...) ? Je to najpevnejsi sposob a odpada riesenie parzobran z interieru...
Odpovedať
@jan45 práveže projektant mi navrhol väzníkovú strechu, že sa viac dnes používa. Preto by som rád počul názor ľudí, aké majú praktické skúsenosti.
Odpovedať
Zrejme kvôli cene. Betónový monolit je asi najdrahšie riešenie. Teda aspoň ja som mal ten pocit pri jeho realizacii 🤣
Odpovedať
Profilova fotka
@unripko možno nemáte ten pocit, aj to mohlo byť drahé, ale neoľutujete to. V prevádzke a životnosti sa to rozpustí.
Odpovedať
@unripko My sme mali rozpocet na vazniky (kontrakting) aj na monolit. Beton vysiel trosicku lacnejsie. Pravdou je, ze to trva dlhsie kedze je to mokry proces. Osobne mam radsej nad sebou pevny monolit strop, mam pocit, ze to cely dom tak skompaktnie, spevni... hlavne keby nieco v buducnosti, tak strecha sa da opravovat ked ju odokryjes, pri vaznikoch no nevim.... je to moj subjektivny nazor, mozno sa mylim. Ja som rada ze sme do toho betonu nakoniec isli. (kamoska dala drevo na rovnu strechu a stale im nieco praska, puka... proste zvuky. Ona je na to hakliva, tak ju to strasne stve... a ma fobiu ze sa jej tam usidli nejaka chrobac alebo hlodavce ....
Odpovedať
No ja to urcite neľutujem ani teraz. Kedze zena chcela rovnu strechu moja podmienka bola jedine s monolitom. Ma to viac benefitov. Jediným mínusom je asi cena pripadne nemožnosť dorabania rozvodoc ele. alebo rekuperacie ak niekto nechce robit podhlady. Ine minusi som zatial nepostrehol.
Odpovedať
@unripko S tymi rozvodmi a rekuperackou mas pravdu, to je maly hendikep. aj ked sme povodne neplanovali, nakoniec sme cely dom zdvihli o jeden rad a dali sadrokarton (pod nim su vsetky rozvody schovane a da sa k nim v podstate dostat.... boli to prachy navyse, ale kedze sme neboli presne rozhodnuti ohladne rozvodov napr svetiel a pod.. bolo to jedine riesenie.
Odpovedať
My to mame presne tak isto 🙂 Navyse vela bodovych svetiel atď. Odsavanie z digestoru, klima a boh vie co nas este napadne 😁
Odpovedať
@kreola ďakujem za radu. Máte monolit a potom akú izoláciu a čo na streche? fatrafoil, alebo asfaltové pásy?
Odpovedať
My mame monolit polystiren v hrubke 55-40. Na tom fatrafol a riecny kamen.
Odpovedať
@splendid8 vyberam z projektu presne zlozenie: PLOCHÁ STRECHA -štrkový násyp 40mm -geotextília 200g/m2 -PVC hydroizolácia 1,5mm..... mame Fatrafol -geotextília 200g/m2 -EPS spádovaný 150mm -EPS tep. izolácia 400mm -parozábrana foalbit AI 4mm -vystužený betón 180mm
Odpovedať
Článok sa načítava...
@splendid8 ja by som odporucal EPDM foliu , samozrejme v jednom kuse ,nie pasy ,cim by sa redukoval pocet spojov na streche na 0. akurat sa spevnuju rohy , vytoky dazdovej vody atd a na tom moze byt ulozeny kamen ako ochrana voci UV ziareniu a zaroven by sluzil aj ako kotvenie folie ,ktora je ulozena na EPS . Tak to mam riesene a dalsiu strechu by som riesil uplne rovnako, nase zlozenie strechy: -betonovy strop (podla chuti - u nas je montovany z predpatych nosnikov a pouzitim rector vloziek+betonova zalievka) -parozabrana EPS 500mm+EPS spadove dosky cca 160mm -EPDM folie z jedneho kusu -geotextilia na ktorej je riecny svetly kamen('okruhliaky') EPDM je kotvena iba do atiky + zatazena kamenom. ziadne ine kotvy niesu potrebne.
Odpovedať
ďakujem za príspevky, tak už sa rozjasnieva, máte niekto položené na streche s fóliou+riečny kameň fotovoltaické panely? Je to dosť ťažké /betónové bloky proti odfuknutiu/, nepoškodí to časom fóliu?
Odpovedať
@splendid8 na mojom zmutovanom obrazku je vidiet ten betonovy podstavec na uchytenie zachytavcej tyce , ktory ma cca 15kg bez tyce, vaha je rozlozena na celu plochu podstavca ,ktory je ulozeny na kameni. Folia to znesie bez problemov i keby to bol 50kg podstavec . Tu su priklady ,kde sa pouziva epdm folia , myslim,ze s podstavcom na fotovoltaiku nebude mat ziaden problem. https://lnk.sk/jcv2
Odpovedať
@romanc áno, vyzerá to pekne. Ešte otázka: koľko rokov to už mate? Je to nová technológia. Ale mohla by to byť cesta aj pre nás.
Odpovedať
@splendid8 ja to mam este len 3. rok , ale vraj zivotnost je minimalne 50 rokov , v nasich poveternostnych az 80 rokov. Kto vie , mozno aj je to pravda :-) to by bola zivotnost 2 az 3x fatrafolu .Cena samotnej folie bola na dom 11x8,5 do 3000 eur ,ale to uz vratane vsetkych zosilenych najviac namahavych casti (rohy, zvod dazdovej vody atd) . Cena komplet strechy folia aj s tep. izolaciou 500mm+ spadove dosky 160mm , osb dosky na atike , oplechovanie atiky sirky 500mm , geotextilia , parozabrana a cca 10t kamena (hrubka vrstvy je 6cm) bola 8200 eur.
Odpovedať
Urcite betonovy strop nic lepsie nemas.
Odpovedať
Profilova fotka
@romanc mozem vediet kto ti robil tu strechu. Za to co pises: tep. izolacia, EPDM folia a doplnky je to dobra cena
Odpovedať
Profilova fotka
My sme na jeseň robili strechu a rozhodli sme sa pre betonovu, drevenú sme ani nezvazovali...
Odpovedať
@bmolnar Ahoj , poslal som ti kontakt v sukromnej sprave , kedze nie som si isty ci to nieje proti pravidlam modrej strechy.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
@romanc Zdravim,mohol by som aj ja poprosit kontakt?Dakujem
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?