Sedlová vs. plochá strecha

Zvažujeme strechu na dom... Nevieme sa rozhodnúť medzi sedlovou s nízkym sklonom do 25 stupňov alebo plochou. Dom je obdĺžnik 21x9m. Jedna firma nám vypocitala za plochu 12 000, iná za plochu 22 000 za sedlovú 30 000, čo sa mi zdá strašne veľa. To sú ozaj takéto veľké rozdiely medzi plochou a sedlovou?
Odpovedať
@lavazzake Plochú si postavíte, opravíte a udržujete sami. Liezť na šikmú sa podobá horolezectvu. Šikmé strechy sú pozostatok z minulosti.
Odpovedať
@lavazzake plochá je jednoduchšia na realizáciu a býva aj lacnejšia. 30tis za strechu je asi veľa pokiaľ nie je z rheizingu alebo iného ušľachtilého materiálu.
Odpovedať
Profilova fotka
@lavazzake ja by som plochú nechcel napríklad.... neviem ako vy ale v budúcnosti budete radi ak si budete môcť uložiť “potrebné“ veci na povalu... a podľa mňa taká dobre urobená šikmá strecha s kvalitnými krytinami prežije hociakú plochú strechu.... ale ja osobne odporúčam sklon niečo medzi 25-30 (strana bezpečnosti)... k tým cenám len tolko že tažko vieme porovnať ak nepoznáme rozsah prác (že čo všetko je v cene)
Odpovedať
@lavazzake ja radim tiez plochu strechu, je to jednoduchsia konstrukcia, mensia plocha, takze samozrejme je lacnejsia ako samotna strecha, tak aj dalsie suvisiace veci (zateplenie, podhlady). @jankevely ked sa ti plocha strecha nepaci z estetickeho hladiska, to beriem... ale ako primarny dovod za takuto investiciu uviest medzisklad "potrebnych" veci predtym ako pojdu na smetisko? 😄
Odpovedať
@lavazzake Takteiž riešim cenu plochej strechy. Sú firmy ktore mi poslali cenovu ponuku na 20 000 ale aj na 10 000. Veĺmi záleži od toho koľko si firma učtuje za prácu. Niektoré naceňuju mam pocit aj každý pohyb pracovníka, niektoré to maju ako samozrejmosť.
Odpovedať
My sme chceli plochu z dôvodu, že sme si mysleli, že vyjde lacnejšie. Všetci strechari nás od nej odhovaraju. Dnes mi jeden poradil väzníkovú strechu, nemáte s nou niekto skúsenosť? Ja ako žena a uuuuplne mimo tohoto fachu som už jemne na prášky. Všetko potrebujeme aby urobila firma, v tomto smere u nás svojpomoc nehrozí.
Odpovedať
Profilova fotka
@lavazzake väzníkovú určite nie..... ked šikmú tak potom riadny krov
Odpovedať
@lavazzake do vaznikoveho krovu by som ani ja nesiel, radsej klasicky krov si dajte spravit.
Odpovedať
Profilova fotka
@lavazzake neviem či máte už hotový projekt ale osobne Vám vrelo odporúčam riešiť tieto veci s projektantom lebo nie som presvedčený že rady, ktoré tu odznievajú majú skutočne racionálny základ. Strecha sa nevyberá po tom ako je hotový projekt ale súčasne.... Pri uvedenom rozpone a nízkom sklone ak sa jedná o bungalov bude pravdepodobne väzníková strecha dobrá aj ekonomická alternatíva - napr. nevyžaduje okrem obvodových stien iné nosné múry (no to sú informácie, ktoré by Vám mal dať už zhotoviteľ projektu) Pri uvažovanom malom sklone nebude problém ani to že podkrovie s väzníkom sa nebude dať použiť ako (zbytočný 🙂 ) skladový priestor..... výrobu takéhoto krovu je potrebné zveriť renomovanej firme, ktorá má dobré a početné referencie. Tiež pri uvažovaní o sklone strechy treba brať na vedomie že sklon nad 25° nevyžaduje na streche napr. plné debnenie... opäť info projektant....atď
Odpovedať
@eagleowl komunikujem rovno s dvomi architektmi, ani jeden nema námietky ani voči plochej, vaznikovej ani klasickej sedlovej, nevidia problém v žiadnej, je to na mne... A ja sa už vlastne rozhodujem len podľa ceny 🤷‍♀️. Co je môj najväčší problém lebo co firma, to diametrálne odlišná cena za rovnakú strechu...
Odpovedať
Profilova fotka
@lavazzake cena je dobrý dôvod na rozhodnutie....no s prihliadnutím na ostatné vlastnosti https://www.djsarchitecture.sk/vaznik...
Odpovedať
@eagleowl budeme mat sklon 25 stupňov, bez podkrovia, tam chcem len akoby núdzový úložný priestor (vianočné ozdoby, oblečenie, z ktorého deti vyrastli a takéto somariny). Čiže väzníková mi vychádza ako fajn riešenie... Ďakujem za článok, absolútny laik som v čomkoľvek stavby sa tykajucom, nechám si poradiť.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Diskusia pokračuje po 9 mesiacoch
@lavazzake Ako ste sa napokon rozhodli? My tiež pomaly ideme riešiť projekt, máme v hľadáčiku bungalow s plochou strechou, ale začíname sa už pohrávať s myšlienkou, že dom bude napokon poschodový + väčšia garáž, čiže nemusíme riešiť otázku odkladacieho priestoru.
Odpovedať
@zajo123 nakoniec pre sedlovú, tým, že dom je pod úrovňou cesty, nebude taký ucapeny...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?