Na strechu škridlu alebo plech?

Zdravim vsetkych! Nemam moc casu na hladanie, tak zakladam novu temu. Sme v stadiu projektovanie, rozhodujeme sa, ze ake materialy pouzijeme. Zaujimalo by ma, ze ake su vyhody a nevyhody - resp. porovnanie skridly s plechovou stresnou krytinou. Je mi jasne, ze plech je lacnejsi, len neviem, ze cca o kolko. Ake su vase skusenosti a odporucania? Ake su vyhody plechu oproti skridle a naopak? Niektory mi hovoria, ze plech je tak isto dobry a ma taku istu zivotnost a je o dost lacnejsi. Iny zas nedaju dopustit na skridlu. Mne osobne sa vyzorovo paci samozrejme viac skridla, len financne je to samozrejme narocnejsie. Este by ma zaujimalo, ze ci sa oplati investovat viac do pevneho stropu - nosniky + vlozky + vrstva betonu, alebo staci aj dnes casto pouzivany system: sadrokarton + izolacia. Ja osobne by som sa citil istejsie, kebyze mam nad hlavou pevny strop, no ale niektory znamy sa mi to snazia vyhodit z hlavy, ze naco za to vyhodit peniaze, ked aj sadrokarton je dobry. Diky za vsetky nazory!
Odpovedať
Dobrý deň, ja len k stropu: dá sa urobiť aj pochôdzny. Najlacnejšie asi vychádza drevený. Bežne sa používa aj v novostavbách, či už murovaných, montovaných, jedno- alebo dvojpodlažných. My máme takýto: http://pasivnydom.blog.cz/0904/zaklop...
Odpovedať
Profilova fotka
my sme presne preto, preco ty pises, pre lepsi a bezpecnejsi pocit a hlavne pevnost dali klasicky zalievani, tehlove miakka a izolaciu budeme davat pod podlahu na strechem, cize zhora :) strechu mame skridlu Bramac, ale myslim, ze ani plechova nie je zla,aksa chce usetrit.. neviemm, ake nevyhody ,alebo vyhody by mohli mat....mozno zivotnost plechu,ale neviem... mozno je specialne upraveny ;-)
Odpovedať
ahoj, my mame plechovu strechu "rova", je to vlastne poplastovany plech, zivotnost neviem ale na stranke budu mat urcite pokec o tomto. ja pridam len osobnu skusenost. vyhodu vidim v tom, ze sme davali lahsi krov (tensie krokvy, menej penazi), kedze mame bungalov na takyto sklon strechy okolo 22 stupnov v tej dobe cca styri roky dozadu sa mohol pouzit iba plech a dalsia vyhoda, nahodili sme si ho sami. su to take pasy sirka okolo metra a na konci si to pristrihnes ako potrebujes. odhaleny plech po strihani sa nastriekal specialnym sprejom farby plastu danej strechy. dalej su k tomu skrutky tej istej farby ako plast. nevyhoda je ze velmi pocut klopkanie dazda, velmi asi tak ze ked pozerame televizor tak musime riadne pridat na hlase. mne to nevadi, vedela som o tom ked sme to isli davat tak to neriesim. a kedze som velmi chcela taku machovo zelenu strechu, inej volby nebolo.co sa tyka bezpecnosti pocula som ze ked zacne lietat pri vichrici plech leti aj skridla aj ked je tazsia. tak neviem. nasa vydrzala dost velke napory vetra a to ani nebola podbita, cize ju dost dlho podfukovalo. co sa tyka stropu, my mame taky vidiecky dom, cize mame strop klasicky dreveny, normalne vidiet tramy a dosky su prekladane cez seba, je to nadhera stale sa nam divam a mam pocit utulnosti. nato sme dali foliu, dalej polystyren a nam chceme este OBD dosky, aby sa tam dalo chodit, je tam totiz len taka neobyvatelna povala.planujeme tam len odkladat veci. vela stastia a pevne nervy pri stavani!
Odpovedať
ahoj kk77: PLS posli nejake fotky domceka do IP :)) alebo zverejni ;-) DAKUJEME
Odpovedať
p3tra11-ma predbehla - tiež som ťa kk77 chcela požiadať o fotky - dik
Odpovedať
totiž aj my chceme iba trámový strop-a po všetkých vrstvách fólií, izolácií a neviem čoho na vrchu majú byť OSB dosky-a povalu budeme tiež využívať na uloženie vecí naša strecha bude mať sklon 22st. najprv sme chceli plech, teraz sa prikláňame ku škridle-uvidíme čo nakoniec bude
Odpovedať
Profilova fotka
ja budem mať sklon 25st. a pôjde Bramac ale pod škridlu dám plné debnenie a strop drevený
Odpovedať
My sme davali skridlu - tondach. Vysla najdrahsie cca 4000€ (kompletne so vsetkym). Sme si na zaciatku povedali ze skridla je predsa len skridla a ma najdlhsiu zivotnost. Davali sme si nacenit aj betonovu skridlu - bramac, ktoru sme povodne ani velmi nechceli lebo je tazka, ale po zaslaní cenovej kalkulacie 1700 € (kompletne so vsetkym) sme boli ochotny celu statiku pomenit, skoda len, ze bramac poslal cenovu ponuku skoro po mesiaci - to sme uz mali objednany Tondach. Co sa tyka plechovej strechy - znamy chceli usetrit a ked prsi musia sa stahovat z podkrovia stahovat do prizemia, aby sa ako tak vyspali. Zazili sme to aj na vlastnej skusenosti, boli sme zrovna na navsteve ked u nich prsalo (nastastie sme tam nespali). Takze vsetko ma svoje plus alebo minus. skridla -Tondach najdrahsia + drahsi krov - nadlhsia zivotnost. beton - Bramac drahsia + najdrahsi krov - dobra zivotnost, Plech - najlacnejsi krov nizka zivotnost + urcite obmedzenia. Cize vychadza to asi cenovo rovnako, iba ze plech bude treba kazdych cca 10 - 20 rokov menit a neda sa byvat v podkrovi pocas dazda a este by som pochybovala o farebnej stalosti poplastovania. A ci nieje neznesitelne v podkrovi, ked sa ten plech cez leto rozpáli.
Odpovedať
Profilova fotka
čo sa ceny a životnosti týka možno by nebolo zlé pouvažovať nad ,,asfaltovým" šindlom
Odpovedať
prepacte kocky, fotky nedavam to je velky zasah do mojho sukromia. dakujem za pochopenie
Odpovedať
for kk77--- Škoda ze to berieš takto, vieš raz vidieť je lepšie ako 100x počuť.
Odpovedať
Ahojte vsetci. Vidim, ze sa to tu konecne rozbehlo. Dakujem vsetkym za odpovede. Plech: O tom klopkani dazda som pocul aj aj. Je to asi dost pocut podla toho co pisete. Ale v kombinacii s pevnym stropom to asi az take zle nebude. Ale na 95 % budeme mat skridlu. Strop: Ako vidim, tak vzdy menej ludi da prednost pevnemu stropu. Aj ja som teraz nejak nerozhodny. Doteraz som bol presvedceny o tom, ze pouzijeme nosniky Porfix s vlozkami + vrstvu betonu. Ma to aj dobre izolacne vlastnosti a umoznilo by nam to vyuzit priestor na povale. Sice sklon strechy budeme mat 25°, ale dom bude dost dlhy, takze priestoru na vyuzitie bude dost. Najhorsie je, ze ohladom tohoto sa musime rozhodnut uz teraz. Dufam, ze neurobime chybu a ze nam potom nebudu chybat tie peniaze, ktore sme mohli usetrit na strope a streche. Kalkulaciu este nemame, takze je tazke si teraz predstavit, ze cca kolko financii budeme potrebovat.
Odpovedať
Článok sa načítava...
beejay O tých dobrých izolačných vlastnostiach Porfix s vložkami nie som presvedčená. Samý tepelný most! Ak by ste to použili na strop, aj tak musíte zatepliť, pretože v ideálnom mieste je R=2 m2K/W a norma vyžaduje R=5 !!! Využiť priestor na povale sa dá aj pri strope drevenom - my na takom máme celé druhé podlažie. :-) Čo sa týka tepelnej nepohody pod plechovým stropom v lete, je nutné, aby bol prevetrávaný odspodu (v noci vychladne), aby bola farba svetlá čiže odrazivá (najlepšie strieborná, to som si všimla hlavne na Orave), a aby bolo pod ňou maximum izolácie - tá bráni unikaniu tepla v zime a vnikaniu tepla v lete. Určite 40 cm. S hlukom nemám skúsenosť, ale predpokladám, že veľká hrúbka izolácie môže napomôcť (EPS nie), prípadne dať pod krokvy ešte pár cm vlny, čo sa dáva do montovaných priečok - tá výborne zvukovo izoluje. Takže plechová strecha nemusí byť vyslovene nešťastné riešenie...
Odpovedať
opravujem: Čo sa týka tepelnej nepohody pod plechovou KRYTINOU v lete ...
Odpovedať
blacksr: Diky za objasnenie. Nuz s tymi izolacnymi vlastnostami si ma nepotesila. Ja som sa o tom este tak detailne neinformoval. Budem sa musiet poobzerat aj po alternativnych rieseniach a prekonzultovat to s projektantkou.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?