Väzníkový krov alebo obyčajný??? - plechová strecha alebo škridľa?

Ahojte, potrebujem poradiť... Do projektu nám naplánovali väzníkový krov s plechovou strechou.. Plocha 250 m2 - valbová strecha má sklon 18 stupnov.... Pozerám tu veľa diskusii a stretávam sa s reakciami, že ten väzníkový krov je drahší ako obyčajný... Je to pravda? Ušetríme tým, že dáme na dom plechovú strechu namiesto škridle? Rátam s tým, že keď dáme plech bude aj viacej odpadu... Ale keď som pozerala ceny Bramacu nelíšia sa príliš od tých cien plechu... Plech sme plánovali Lindab alebo Rukki... Poraďte prosím, lebo sa v tom nevyznám.... Ide nám o to, aby sme ušetrili čo najviac, ale zároveň, aby to nemalo príliš veľký vplyv na kvalitu...Ďakujem.
Odpovedať
A čo spýtať sa projektanta? a nechať si vysvetliť pre a proti. Ja som malô opôvodne tiež väzník, no keď som videl tie dosky nechal som si prepočítať krov a aj ho zreqlizoval. Ale to je len o pocite s pevnosťou, trvanlivosťou to nemá nič spoločné. Daj si podla projektu strechárovi - dvom naceniť krov so škridľou a zistiš cenu. To iste ti urobí vyrobca väztníku s plechom. Porovnáš.
Odpovedať
Pýtate sa na strechu, alebo strešnú krytinu? Ak môžem poradiť, volil by som klasický krov. Získate príjemných niekoľko desiatok metrov odkladacieho priestoru. Rozmýšľal som rovnako ako vy. Ohľadom krytiny je to hlavne o peniazoch, pálená a betónová vás prežijú, plechová nie a mala by mať aj nevýhodu hlučnejšieho dažda a farebnú nestálosť, do plechu by som nešiel.
Odpovedať
Profilova fotka
Ak vam projektant naplanoval vaznikovy krov tak asi vedel preco to robi - nepotrebuje nosne prvky vo vnutri stavby(zb stlpy, nosne priecky...) zmena vazniku na klasicky krov vyzaduje zmenu statiky, dispozicie... Aj na plechu, aj na skridle bude vela odpadu ale skridlu na 18stupnovy sklon... Ajajaaaaaaaaj
Odpovedať
@katka6161 Čo sa týka veznikoveho krovu,tam je potrebný žeriav,niekde sa ale neda dostať /uzka cesta,ulica,kopec. Čo sa tyka plechu,tak z neho je strecha lacnejšia ,životnosť je porovnateľná z Bramakom,lebo plech nemachovatie, a odrezky z plechu sa daju pouzit,lacnejśie sú aj narožia a úžľabia..
Odpovedať
Pri valbovej možno bude aj väzník lacnejší ako klasicky krov. Pri sedlovej by bol klasicky lacnejší pri valbovej alebo zložitejšej konštrukcii krovu už vychádza lepšie väzník treba dať oceniť viacerým firmám. A tak ako písal hore pri klasickom krove by musel byť vo vnútri nosná stena ak ju tam teraz nemáme máte zas o to lacnejšie murovanie. Ak chcete škridlu musíte pozerať aby bola pre taký sklon ale aj tak tam bude potrebné plné debnenie s izoláciou. Pri 18°tam asi ani nebudete mať úložný priestor možno by bolo vhodné dať tam aspoň 25° a potom škridlu a bolo by aj viac priestoru na odkladanie.
Odpovedať
s plechom možno usetris, ale pre budúcnosť by som radsej do klasickej valbovej (ktora je najjednoduchsia) spolu s betonovu skridlou. (napríklad Bramac má veľa druhov, prípadne aj konkurencia je dnes celkom fajn).
Odpovedať
....tak zostávame pri väzníkovom krove, už to nejdeme meniť ani s tým špekulovať...akurát uvažujeme nad tým, že by sme namiesto plechu dali predsa len škridlu a zdvihli trosku sklon strechy, aby to bolo v poriadku.... Môžem si dať škridlu bez toho, aby sme museli robiť nejaké zmeny čo sa týka múrov, priečok, atď.. ? Ako to funguje. Máme naplánovaný v projekte plech.
Odpovedať
@katka6161 Ak je vaznik projektovany na plech, tak ma k tomu zodpovedajuce parametre. Skridla je radovo tazsia, takze logicky asi to nebude mozne bez toho, aby to statik preratal.. BTW: Mame vazniky, vysli ovela lacnejsie, ako klasicky krov.. Ziaden zeriav sme nepotrebovali, traja chlapi to mali za hodinu vyhadzane hore. Uplne bez problemov sme si to aj sami pripevnovali.. Mali sme podrobny rozpis, ako to urobit a ziadna veda to nebola..
Odpovedať
Tak ja osobne si myslím, že čo sa týka väzníka, tak stačí to povedať firme, ktorá ho bude robiť, aby ho urobili pevnejší...a vyrátajú si to sami... Mňa skôr zaujímali múry, atď..
Odpovedať
Ja mam len jednu radu. Ak plech tak hlinikovy, nie pozinkovany. Nie je az o tolko drahsi ako pozink ale trvacnost je ovela vyssia.
Odpovedať
@raymon88 Dal som za plech pozink 1800e aj s doplnkami . Prežije 30 rokov , potom zavolám Afričanov aby si ho prišli zobrať a nahodím taký istý znova , keď budem mat 60 rokov .....
Odpovedať
@kollega 30? pridaj Mame 50 rocny dom s plechovou strechou v horskom prostredi. Strecha je stale ok..
Odpovedať
Článok sa načítava...
@akvi len prosimta neporovnavaj stare pozinkovane plechy s tymi dnesnymi.... 90% v sucasnosti ponukanych plechov sa na stare nechyta, ci uz hrubkou materialu alebo hrubkou pozinku
Odpovedať
@topfield daju sa aj dnes kupit dobre plechy, nie papierove.. My sme na dom dali tiez falcovany plech. Len vacsine ludi sa falcovane plechy nepacia, tak volia ine moznosti.. Nam na vzhlade nezalezalo, mame sklon do jednej strany, takze strechu vidim akurat tak od suseda z balkona :-D
Odpovedať
@akvi no mne sa najviac páči strecha s falcovaným plechom :-)
Odpovedať
@topfield nie je pozink ako pozink je rozdiel ci je plech zinok striekany ,galvanicky nanasany alebo je plech ziarovo zinkovany. Ziarove zinkovanie je najkvalitnesie a ak je to s prisavkom AlMg su vysoko odolne voci korozii. Je vsak kopec firiem co predava plechy s nastrekom zinku a predava ich ako pozinkovane tam je tenucka vrstva a staci skrabanec a zacina korozia. Kedysi neboli lepsie len bolo menej spekulantov co predavali smejdy.
Odpovedať
@katka6161 pokial to nie je obytne podkrovie vaznik ma vyhody. Rychlosr, nie je potreba nosnych murov, strop sa da jednoducho zavesit ako SDK ... Co sa tyka ceny, tak vela zavisi od vyberu dodavatela. U mna sa ceny odlisovali aj o viac nez tisic eur! Plechovou krytinou nic neusetrite. Kvalitny plech je drahsi ako betonova krytina. Nehovoriac o cene za pokladku a doplnky. Plech ma jednu velku nevyhodu - hlucnost. A zasa jednu velku nevyhodu ze sa da pouzit na male sklony. Skus pozriet moj fotoblog a viac som rozpisal na raciodom.blogspot.sk
Odpovedať
@dominik_boksansky hlucnost je mytus.. Pri dnesnych izolaciach, co sa do striech pchaju uz tento argument neobstoji.. Nas tiez kazdy strasil, ale sa to vobec nepotvrdilo..
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Ci uz Bramac alebo Terran, je to na vas, no aj podla mna treba projekt aktualizovat.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?