Maximálna dĺžka krokvy bez ďalšej podpery

Profilova fotka
Zdravím všetkých, chcem začať kopať základy na terasu a neviem sa rozhodnúť aké rozmery zvoliť. Moja predstava je 5x5m a chcem mať krov uchytený na závitové tyče o dom tak ako na obrázku a na opačnej strane betónové stĺpy. Moja otázka je, aká je maximálna dĺžka a hrúbka krokviev bez toho aby som musel dávať ešte nejaké ďalšie podpery. Proste krokva od steny po stĺpy. Ak to nejde tak na aký rozmer zmeniť terasu aby som mohol mať taký krov. Plech bude falcovaný hliník a zo spodu OSB sieťka, lepidlo a fas. farba.
Odpovedať
lokalita ? 8/10x25+
Odpovedať
Profilova fotka
@shadowmilan Kysuce, okres Čadca, obec Svrčinovec.
Odpovedať
tak poto tak 25+
Odpovedať
Profilova fotka
@shadowmilan A normálne na takú dĺžku môžem ísť bez ďalšej podpery? Lebo toto mi poslal jeden chalan.
Odpovedať
nuz, ak mate pochybnost, tak dajte podperu alebo stred, kazdopadne, 5m je taka hranicna zona ... otazka je, ci viete zohnat vhodne rezivo v takej hrubke na krokvy ... lebo viac ako 20 uz moze byt problem zohnat v nejakom rozumnom rozmere pri sirke 8/10cm ... ak date 20ky, urcite by som asi podoprel alebo spravte A strechu ...
Odpovedať
Profilova fotka
@shadowmilan Tak mi asi ostáva jedine skrátiť rozmery terasy, ale ďakujem za radu.
Odpovedať
Profilova fotka
@techmont ešte je možnosť (ak budú vyhovovať rozmery domu) spraviť väzníkovú konštrukciu terasovej strechy.......6m väzník je v podstate veľmi krátky...
Odpovedať
@techmont nuz, taky blby rozmer, ani tak, ani tak 🙂
Odpovedať
Ešte sú aj iné možnosti. Pri veľkých premosteniach dávajú význam lepené konštrukčné nosníky (Steico a podobne). Vychádza to cenovo výhodnejšie, než použiť hranoly veľkých rozmerov a s malým rozponom, alebo lepené lamelové. Navyše, u tých masívnych krokiev dochádza k ich prehybu už pod vlastnou váhou, čo u tých I nosnikoch nehrozí. Ale výpočet by mal urobiť buď nejaký výrobca, alebo architekt, aby bola dodržaná únosnosť, zatazenie a zároveň aby to bolo aj maximalne rentabilne.
Odpovedať
@frantisekca cenu som nenasiel, len na vyziadanie, co taka alternativa napr k 20x8 5m stoji ?
Odpovedať
@shadowmilan To je zavádzajúca otázka. Keď už sa baviť o cene riešenia, tak to je práve ako u tu zadanej témy, kde klasické krokvy by museli byť veľmi masívne a ešte s malým rozponom, ešte s prehybom, alebo dokonca až nemožné riešiť také premostenie. Po sviatkoch idem do Plzne, niečo mi tam vyrábali, tak sa skúsim opýtať na nejaký modelový príklad. Steico ceny nájdeš na nete, ale to bývajú tak trochu uletené ceny, prirovnal by som to k Hilti riešeniu a aj jej cenovej politike. Ekvivalenty sú podstatne lacnejšie.
Odpovedať
@frantisekca no ved to prave, ze ja ako bezny clovek si to nemam ako velmi spocitat ale dobre vediet, ze existuje alternativa
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@eagleowl Práveže iba takáto možnosť je pre mňa možná.
Odpovedať
Profilova fotka
@shadowmilan No preto sa pýtam že aký je naj Max rozmer, lebo ešte nemám základy ani vykopané tak viem skrátiť terasu tak aby dobre bolo, len koľko?
Odpovedať
Profilova fotka
@techmont nejak nerozumiem.....keď to bude väzník tam môže mať kľudne 10m bez podpery.
Odpovedať
@techmont A toto tu si čítal? https://www.modrastrecha.sk/forum/ter...
Odpovedať
Profilova fotka
@petersd Dik za info, teraz som to dočítal, KVH hranol vypadá zaujímavo len som sa nedočítal aký mu poradili (hrúbka, šírka) na takú dĺžku.
Odpovedať
@techmont No, veď toto už vie presne poradiť výrobca hranola
Odpovedať
Profilova fotka
@petersd Skúsim čosi zistiť. Ďakujem za radu.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?