Rozmery krokvy pod plechovú krytinu

zdravim,potrebujem poradit,prerabame krov a davame lahku plechovu krytinu,menime aj krokvy za nove,chcem sa opytat ake rozmery krokvy su postacujuce pod plechovu krytinu?jedna sa o valbovu strechu pricom dlzka krokvy je 4.5m a v strede je podopreta stolicou,dakujem.
Odpovedať
Rozmer krokvy vam mal urcit projektant ktory vam mal vypracovat projektovu dokumentaciu potrebnu na stavebne povolenie, ktore vam zjavne chyba kedze nemate projekt s rozmerom krokvy. Pri takejto rekonstrukcii sa jedna o zasah do nosneho systemu strechy a na takuto rekonstrukciu je povinne stavebne povolenie. Tak dufam ze mate dobre vztahy so susedmi a neohlasia vas stavebnemu uradu ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
všetky americké domy postavili tesári bez výpočtov, len s uholníkom, na ktorom boli naznačené pomery strán a potrebné prierezy. Aj naši otcovia tak stavali (bez toho uholníka), a keď vidím teraz tesárov, ktorí stavajú prístrešok pre auto z profilov 20x20, je mi smutno. Nad profil 12x14 pri rozpone 90cm nie je potrebné ísť.
Odpovedať
@jan45 rozponom 90cm myslite osovu vzdialenost krokiev?
Odpovedať
@jan45 tie vypocty sa robia aj z dovodu aby sa predyslo plytvaniu materialu, aby krokva nebola predimenzovana a tym usetrite za material. A profil 12x14 je dost neekonomicky, pretoze pomer stran tam je dost maly . Pri krokvach je lepsie ked je vyraznejsie profil vyssi.
Odpovedať
ak tam bude stolica, nemate co riesit,120mm hranol na 2.25m vydrzi, ak stolicu zrusite, treba zabezpecit, aby sa krov neroztahoval, ak budete zateplovat a chcete tam nejaku podkrovnu izbu, treba dat vysku krokvy podla izolacie, napr.160mm. pozrite si tiez katalog vyrobcu plechu, su tam odporucania na vzdialenost krokiev a hrubky stresnych lat. Samozrejme treba krov dobre ukotvit, aby ste neboli v tv spravach, ze vam jemny vanok nezobral celu strechu, kedze rapidne znizite jej vahu (vsetky "katastrofy"co som v tv videl boli len neukotvene krovy a nie prirodne katastrofy)
Odpovedať
Profilova fotka
@spiderhst áno
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 9 rokoch
Ja pridám jeden extrém. Postavil som si taký prístrešok na drevo v rozmeroch 15x4m. Stojí síce na šiestich betonových stlpikoch s roztečou 5m. Len kvôli dizajnu. Nosné hranoly premosťoujú vzdialenosť 5m medzi stlpikmi s presahom 2,5m na každú stanu. sú z 10x10cm hranolov. Na nich krokvy 10x5cm s presahom 1m. Smiešne rozmery profilov, ale úplne postačujúce na takmer plochú plechovú strechu. Celá plechová strešná krytina má hmotnosť možno do 100 kilov. Tá konštrukcia takmer nič nenesie.. Až kým nenasneží.. Takže v zime tie hranoly podkladám.. Lebo jediným limitom pre danú konštrukciu je sneh. Uvedené rozmery v požiadavke mayo202 hore s použitím stolice na dlžke krokvy 4,5m unesie aj krokvička o priereze 10x5cm. ALE!, Vzhľadom k tomu, že nepoznáme sklon strechy, ani zimné poveternostné podmienky v lokalite, by som tie krokvy dal 10x10cm, len pre istotu..
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?