Hluk plechovej strechy spôsobený vetrom

Dobrý deň, mám na dome novú oceľovú falcovanú strešnú krytinu. Po montáži sme zistili, že strecha už pri slabšom vetre vydáva zvuky, akoby niekto chodil po streche. Dôvodom sú relatívne dlhé oceľové pasy, ktoré sa pri vetre "vypukujú". Montáž aj všetko ostatné je prevedené v poriadku. Riešením bolo buď prefalcovanie dlhých pásov aj priečne, čo už teraz nie je možné. Jediné riešenie, ktoré mi bolo v tomto štádiu ponúknuté, je prešróbovanie strechy špeciálnymi tesniacimi šróbami stredom plechov, čím sa uchytia plechy vo viacerých miestach a zmenší sa veľká plechová plocha. Avšak toto riešenie znamená diery do strechy (aj keď šróby sú tesniace). Nevie mi niekto poradiť iné riešenie? Vopred ďakujem
Odpovedať
1
2
@mato131 Kasli na to zvyklnes si, nefuka zas tak casto, ziejms tym 25 rokov nevadi to, ak ti to strasne vadi daj tie skrutky a nech to ale poriaden zaizoluju a natru
Odpovedať
Profilova fotka
@mato131 vies co by som spravil ja? vidim ze strecha nie je od spodu uzavreta.teda vietor prudi aj odspodu co urcite vyrazne ovplyvnuje prehybanie strechy. Ak to budes mat uzavrete a bude problem pretrvavat potom by som to riesil dodatocnym kotvenim...
Odpovedať
Tiež si myslím že podfukuje a preto strecha vydava zvuky.ked strechu zaklopíš problém sa vyrieši.
Odpovedať
@jakino to vyriesil
Odpovedať
Mam presne tuto krytinu. Uzavrel som podhlady styrodurom s lepidlom a fasadnou omietkou a uz nefuka.
Odpovedať
@mato131 ja som to vyriešil takto: http://www.modrastrecha.sk/blog/jakin...
Odpovedať
Mám hliníkovú falcovanú strechu. Keď ešte nebol zaizolovaný krov, tak keď pršalo bolo to počuť (vietor až tak nie). Zaizoloval som strechu 40cm MW a nepočuť ani ťuk. Ja by som to neriešil. Dokončíš, nasťahuješ sa a nebudeš nič počuť. A keď áno, tak riešenia na dodatočné odhlučnenie sa určite nájdu.
Odpovedať
@mato131 Vždy to bude počuť a ani skrutky nepomôžu. Pomôže len poriadny vietor, keď ti tu strechu otvorí ako sardinky a potom zainvestuješ do kvality.
Odpovedať
@ruren A kvalitu si ako vlastne predstavujes? Falcovany plech sa mi s nekvalitou rozhodne nespaja.
Odpovedať
Ziadny strechar by si domov na strechu tie tesniace sroby nikdy nedal.
Odpovedať
@milanpl Keby to bolo kvalitné, tak sa tu nesťažuje na hlučnosť. Veľmi dobre viem ako počuť plech, keď fúka vietor. Pár rokov do zadu, keď som ešte býval inde, suseda mala na streche poukladané betónové obrubníky a aj tak to nepomohlo.
Odpovedať
Zvyknúť sa na to nedá, je to na veternom mieste. Všade na dome je priznaný krov, takže žiadna ďalšia izolácia tam už nepôjde. Vonku sa spraví už len nabitie podhľadu drevenými latami a doloží k tomu na vrchu polystyrén. Dať štrk na plechovú strechu je riešenie, ale pre mňa neestetické. Zatiaľ to stále vidím na dodatočné kotvenie.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@mato131 skus precitat mozno tu: http://www.modrastrecha.sk/forum/stre...
Odpovedať
@mato131 Dlzka pasov nema vplyv na "buchanie" plechu. Mate foto s montaze ? Rozmery dosiek, medzery medzi nimi? Aky plech tam je vyrobca/povrchova uprava? Aka je hrubka plechu (o triede "sarzi" plechu asi info nemate) ? Profilovaci stroj bol dobre nastaveny , odkial bola firma co to profilovavala, pripadne ak to vsetko robila jedna firma. Falcovanych striech sme uz zhotovili dost a ani raz sme nemali problem s buchanim plechu, prave teraz dokoncujeme strechu na velmi veternom mieste a plech vobec nieje pocut "buchat" "praskat".
Odpovedať
@mato131 Ako chlapec som rád počúval ako sa vietor hrá s plechom a dážď padá na strechu.
Odpovedať
@ruren Stale som nedostal odpoved, co je nekvalitne na falcovanom plechu. Material? Technologia? Nebude to skor o montazi, ako pise @stefan_schlebach, alebo o prisposobeni skladby strechy (dodatocna akusticka izolacia) vlastnostiam krytiny?
Odpovedať
Profilova fotka
@ruren Tak teda my máme falcovaný plech na streche s nízkym sklonom 10 a 7 stupňov a žiadne zvuky, ani v lete, ani v zime, ani v daždi, ani vo vetre. A to máme obývačku bez uzavretého stropu, otvorenú do strechy... Podľa mňa je to o kvalite práce a dostatočnej izolácii.
Odpovedať
My mame tiez plechovu strechu ale rovnu a tiez pocujeme plech ked fuka a aj dazd.ideme to zateplit vatou tak uvidime.
Odpovedať
@stefan_schlebach Posielam nejake foto z montaze, co som nasiel. Moc informacii o plechu nemam, myslim ze tam je nejaka hlinikova uprava, matna drsna farba. Vsetko robila jedna firma, s ktorou mam dobre,dlhorocne skusenosti. Profilovaci stroj bol urcite dobre nastaveny.
Odpovedať
@mato131 fólia ktorú použili na OSB dosky je parozabrana ? Podľa toho čo som našiel na internete áno a ak ju tam " klampiari" namontovali plech skoroduje, hrozí tam horucovodna korozia a či to je hliník, med, najspecialnejsia povrchová úprava určite skoroduje( jedine nerez by to prežil) A hoci by to bola difuzna fólia tiež tam vznikne horucovodna korozia, pod OSB dosku musí ísť strukturovana rohoz (viď foto) špeciálna separacna vrstva. Ja už aj viem prečo Vám to bucha, "klampiari" určite použili skrutky s polgulatou hlavou a tým pádom je plech "vo vzduchu " medzi plechom a OSB doskou je medzera cca 2-4mm pretože skrutka sa do OSB dosky nezapusti polgulata nie a zapustna tiež ťažko keďže skôr sa pretoci v OSB doske akoby do nej zatlačila príponku. Montáž vyzerá že prebehla katastrofálne.
Odpovedať

Odpovedať
@mato131 Mohli by ste sem dat kompletnu skladbu strechy, ja som si nevsimol, ze tam mate nadkrokvovu izolaciu.
Odpovedať
Moja skladba strechy je nasledovna: Krokva, OSB doska, paronepriepustná folia, tepelná izolácia, paropriepustná fólia, kontralata, strešný zaklop, krytina
Odpovedať
Ako strešný zaklop je použité čo ?
Odpovedať
Profilova fotka
@mato131 to vam aky expert navrhol taku skladbu pri novostavbe? predpokladam ze dovod bol priznane krokvy, da sa to urobit lacnejsie jednoduchsie, a funkcnejsie, a este vam to tam aj bucha
Odpovedať
....sice nejsem odbornik😉ale strecha postrada odvetravaci mrizku...ktera by tam urcite mela byt...nas zhotovitel strechy nas na to upozornoval...kvuli kondenzatu,pripadnemu znehodnoceni plechu,folie....musi to proste vetrat😉
Odpovedať
....vice zde... ODVĚTRANÁ STŘECHA JE ZÁKLAD Ať už bude folie ležet na bednění, nebo přímo na tepelné izolaci, je vždy nutné dostatečně provětrat prostor mezi difúzní folií a krytinou. V místě okapové hran je nutné difúzní folie ukončit okapním plechem (viz detail okapničky), tak aby nám případný kondenzát nestékal např. do podhledu, nebo bednění. Návrh způsobu větrání šikmých střech je individuální záležitostí každého projektu. Dostatečné větrání se uskutečňuje pomocí vzduchové mezery mezi krytinou a difuzní folií, která je vytvořena kontralatí o minimálním průřezu 40 x 60mm. Takto vzniklé nasávací otvory opatříme v místě okapové hrany ochrannou větrací mřížkou a ochranným větracím pásem, který zabrání vniknutí ptactva, hmyzu, listí atd. do podstřešního prostoru.
Odpovedať
Ako stresne zaklop neviem co je pouzite. A ano, takato skladba strechy je kvoli priznanemu krovu. Priestor pod krytinou je odvetrany.
Odpovedať
Vo vlastnom záujme si zistite či je ako zaklop použitá OSB doska ak áno či je plech rovno na nej, alebo čo je použité ako separacna vrstva.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
Ahojte,neviem,ci je tato tema este aktualna, ale chcem sa opytat na hlucnost plechu, taky dunivy zvuk,ale paradoxne, nie pri vetre,ale zrejme kvoli horucavam a roztaznosti.... Sme na veternom pozemku, a pri vetre nevnimam hlucnost tak,ako hocikedy cez den,ked plech zaduni.Da sa to riesit,ci s tymto uz nic? Strecha ma sklon 7 stupnov,ram ani nemam ako nasypat strk, este mozno snehove zabrany keby sme dali,mohli by ten plech pritlacit a trosku zabranit hluku? buchne to,ako ked tresnete starou garazovou branou 🤦
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?