Zvysenie stavby pri rekonstrukcii

Ahojte, je nejaka sanca, ze stavebny urad povoli vystavbu 7 m vysokej steny 0,9 m od mojho domu ak s tym nebudem suhlasit? V skratke: Sused kupil stary dom na malom pozemku s tym, ze ho chce zrekonstruovat a zobytnit podkrovie. Kedze chcem so susedmi dobre vychadzat, tak som s takymto navysenim jeho domu suhlasil a po cely cas ked chystal projekt som mu roznymi drobnostami vychadzal v ustrety. Ked ma po 2 rokoch konecne oslovil stavebny urad aby som ako ucastnik konania zaslal pripomienky, tak som zistil, ze namiesto slubovaneho obytneho podkrovia ma tesne vedla mojho domu stat 3 poschodova budova. Samozrejme som napisal pripomienky a vyjadril svoj nesuhlas, ale kedze mam este do pondelka cas, chcem sa opytat aku pripomienku by ste k tomuto projektu dali aby urad toto stavebne konanie zastavil. Namietal som, ze mi zatieni stresne okna a pozemok. Ze budovu navysil v rozpore s uzemnym planom (roznymi fintami ju zvacsil takmer na dvojnasobok), ze jeho mur sa ani neda zvysit, lebo by zasahoval do mojej strechy. (Predtym mal oba domy jeden majitel a takto "vtipne" to postavil.) Vypovedal som so susedom vsetky zmluvy, ktore mu umoznili dom takto zvacsit a dal som to na vedomie stavebnemu uradu. Prikladam priblizny nakres. Napada vas este nieco na co som mohol zabudnut? :-)
Odpovedať
Toto je rekonštrukcia na chrapuna, také typicky slovenské. Treba pozrieť projekt, ako má vyriešenú požiarnu bezpečnosť, pravdepodobne do tvojho domu zasahuje požiarne nebezpečný priestor. Pozorne sleduj konanie a ak to prejde, nezabudni sa odvolať.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od seifer:

Ahojte, je nejaka sanca, ze stavebny urad povoli…
@seifer Ty môžeš dať námietky, ale v konečnom dôsledku rozhodne úrad, či ich uzná ako opdstatnené alebo nie. Na druhej strane - doteraz si mal ty vyšší dom o jedno poschodie v porovnaní s jeho domom. Teraz, keď sa situácia obracia, tak si už nespokojný. Doteraz ti nevadilo, že tvoj dom prevyšuje jeho dom a že mu ty tieniš? Pokiaľ ani jeden z vás nebude mať na tej spoločnej strane okná do obytných miestností, tak v tom nevidím problém. Uvidíme, ako sa k tomu postaví stavebný úrad.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od chrobak7:

@seifer Ty môžeš dať námietky, ale v konečnom dôs…
@chrobak7 Ty v tom náčrte vidíš svetové strany?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od kejsix:

@chrobak7 Ty v tom náčrte vidíš svetové strany?
@kejsix A načo by mi boli svetové strany?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od chrobak7:

@kejsix A načo by mi boli svetové strany?
@chrobak7 Keď vieš, kto komu tieni.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 5 mesiacoch
Zdravim, my sme mali podobny problem, zial sme nepochodili. Ale pokusim sa par poznamok, snad pomozu Ak sa dobre pamatam, tak nieco ako rekonstrukcia v zakone neexistuje. Ano do (ziadosti) stavebneho povolenia (resp. nazov projektu) si napr. aj nas sused dal "dom XYZ - Rekonstrukcia", ale to je len nazov stavby / projektu, nic to na veci nemeni. Co sa snazim povedat, ze akakolvek zmena stavby podlieha podmienkam, atd, ci uz si to niekto nazve "rekonstrukcia" alebo nie. (BTW u nas ta rekonstrukcia vyzerala tak, ze dal dole cely dom, a postavil odznova ....). Pokial Vas dom mate legalny - t.j. v katastri je evidovany ako rodinny dom, tak sa domnievam ze takyto projekt by nemal stavebny urad povolit, lebo odporuje vyhlaske Ministerstva životného prostredia SR č. 532/2002 viac napr. na https://www.djsarchitecture.sk/odstup... , ale ak date do googlu "rozostupy stavieb", tak najdete toho kopec. Inak na modrej streche je kopu podobnych pripadov, ale zial aj ked som aj kvoli nasmu pripadu hladal, tak som velmi riesenie nenasiel. A suhlasim @moratibru , treba sledovat stavebne konanie, sledovat lehoty, ked uplynu tak poslat "staznost na necinnost podla zakona 9/2010 Z.z." Nepodavajte urgencie, ziadosti o informacie - tieto nemaju v pravnom procese ziadnu relevanciu a urady nimi viazane nie su Drzim palce Dajte vediet ako ste dopadli
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od dzony885:

Zdravim, my sme mali podobny problem, zial sme n…
@dzony885 Vdaka za info. Domy uz tak stoja dlho. Povodne mal oba pozemky jeden majitel, tak to takto natesno postavil. V kazdom pripade skoncilo to tak, ze sme dali namietky a nedoslo vobec ziadne vyjadrenie zo stavebneho uradu, ale sused mi zavolal, ze sa cely projekt rusi a poslal mi novy navrh, ktory vyzera normalne. Predpokladam, ze na stavebnom urade mu povedali, ze to nema sancu prejst, tak to stiahol, alebo co...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?