Záhradný domček na betónových kockách

Ahojte, Kamarát si chce v záhrade postaviť záhradný domček (do 25m2) na betónových pätkách, čiže bez základov. Bývajú v extraviláne. Potrebuje stavebné povolenie alebo mu stačí nahlásiť drobnú stavbu? Ďakujem,
Odpovedať
@pepi1202 ak to bude iba na betonovych patkach a bude to do 25m2, tak staci ohlasenie drobnej stavby.
Odpovedať
Profilova fotka
Záleží, či to stavebný úrad posúdi ako stavbu v zmysle zákona. Podľa §43- Stavba je stavebná konštrukcia postavená stavebnými prácami zo stavebných výrobkov, ktorá je pevne spojená so zemou alebo ktorej osadenie vyžaduje úpravu podkladu. Pevným spojením so zemou sa rozumie a) spojenie pevným základom, b) upevnenie strojnými súčiastkami alebo zvarom o pevný základ v zemi alebo o inú stavbu, c) ukotvenie pilótami alebo lanami s kotvou v zemi alebo na inej stavbe, d) pripojenie na siete a zariadenia technického vybavenia územia, e) umiestnenie pod zemou. Druhá vec je, ak by to aj bola stavba v zmysle stav.zákona, tak pokiaľ na pozemku nemá inú hlavnú stavbu, tak v tom prípade aj drobná stavba musí mať stavebné povolenie.
Odpovedať
@pepi1202 Je potrebné zistiť, čo hovorí územný plán, či je vôbec možné tam čokoľvek postaviť. Ak hej, tak podľa tvojich údajov by to malo ísť cez stavebné povolenie. Aj preto, že to bude hlavná stavba.
Odpovedať
Profilova fotka
@pepi1202 Ak to chce za domom v záhrade tak stačí ohlásenie.
Odpovedať
@moratibru toto iste si aj ja myslim...
Odpovedať
este je otazka, ci to je ako drobna stavba ku existujucej skolaudovanej stavbe. lebo kde nic nie je (moze to byt aj pozemok zapisany ako zahrada), tak taky zahradny domcek jedine cez stavebne povolenie
Odpovedať
pardon, neuviedol som že to je za RD ktorý je na pozemku ktorý bol skolaudovaný.
Odpovedať
Profilova fotka
@pepi1202 tak v tom prípade je to na ohlásenie drobnej stavby, ak to bude do 25m2. Predtým, ako ohlási drobnú stavbu, záleží, ako je pozemok definovaný na katastri, možno mu bude v prvom rade treba vyňatie pozemku z poľno pôdy. A tiež, ako bolo písané vyššie, záleží, čo hovorí územný plán, či taká stavba (skrz zastavanosť pozemku a pod.) je vôbec možná.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?