Prerábka garáže na malý domček bez stavebného povolenia

Zdravím, chystám sa spraviť z garáže maly domček, na katastri má garaž 30m2 čiže by som to chcel riešiť len ako prerábku (žiadne stavebné povolenie by nebolo nutné,neplánujem ju zvačšovať ) , elektrinu,vodu,odpad by som tahal od domu ktorý je od garaže cca 10-15 metrov v ktorom žije moja stará mama, garaž planujem zvačšiť jedine do výšky max 5m, následne by som to chcel riešiť tak že by mala prízemie(kuchyna obyvacka kupelna) a jedno poschodie (spálna) , známy ktorý si svojpomocne postaval dom mi to už schválil a nevidí v tom žiaden problém, preto píšem sem aby som mal názor od viacerých ludí, takto nejak v skratke to vyzerá, dakujem za každú odpoved a názor! :-)
Odpovedať
@martinnitra ale ved drobnu stavbu mas len do 25m2. Si si isty, ze nebudes potrebovat stavebne povolenie? Zistoval si si to na urade?
Odpovedať
@demian101 ak už tá stavba stojí a nemení sa jej velkost tak by malo staciť povolenie na prerábku, vonkajšia výmera je 30m2 vnútro je 25m2... určite si to preverím pre istotu ale malo by to byt ok.
Odpovedať
@martinnitra aha, tak to som zase o nieco mudrejsi. Ok, zisti a uvidis. Keby stacilo len povolenie, tak to mas super a hlavne sa dlho nemusis tahat s vybavovanim stavebneho povolenia.
Odpovedať
@martinnitra a co chces vlastne vediet, na stavdu urcite potrebujes povolenie od uradu a k tomu ti teba nejay projekt, takze dake papiere k tomu musis spravit, ked uz aj pre kolaudaciu... ak to budes menit na obytne potrebujes aj en. certifikat atd.
Odpovedať
@martinnitra A ten známy je kto? Zamestnanec stavebného úradu, že ti to odobril? Mne sa to nezdá, že by to bolo možné bez stavebného povolenia. 30m2 a 2- podlažná budova už nie je drobná stavba. 25 m2 sa berie celkový pôdorys, nie vnútorná plocha stavby. Taktiež sa mení spôsob využitia stavby - z garáže na dom. Alebo to chceš mať čiernu stavbu? Ak to chceš mať na katastri zapísané ako dom na bývanie, treba to kolaudovať. A kolaudácii predchádza stavebné konanie - teda stavebné povolenie. Radšej si to over na stav. úrade, či im naozaj stačí iba ohlásenie stavby. Never "známemu", on následky nebude znášať, ak ti dá stav. úrad pokutu.
Odpovedať
Profilova fotka
mne sa to tiez nevidi, ze by to bolo take jednoduche. keby si kupil stary dom a isiel ho prerabat tak okey, ale ty ides menit garaz na obytne miestnosti a to uz take okey nie je. budes to potrebovat mat urcite skolaudovane a k tomu je potrebne aj stavebne povolenie. takze zistus cim skor, aby si si nenarobil zbytocne problemy
Odpovedať
menis ucel vyuzitia budovy, toto bez stavebného povolenia a kolaudacie nepojde
Odpovedať
@zita19 pôjde , ak do toho nikto nebude rýpať,,,,
Odpovedať
@zita19 @izoggy @chrobak7 @sysell @demian101 diky za odpovede určite si to overím ... práve preto som to sem napisal, som laik co sa týka stavby atd.. diky
Odpovedať
Profilova fotka
@martinnitra nie je zaco, sme radi, ze si si nechal poradit
Odpovedať
@tomas1989 jasne, ze by to slo aj bez. V tomto state je mozne vsetko. Aj to, ze Hranol bude predsedat ustavnemu sudu :-p Dodrziavanie zákonov a pravidiel je len pre spodinu.... :-p
Odpovedať
musí byť SP budú tam siete
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
Opytat sa na stavebnom urade. Existuje aj zmena v uzivani stavby, uradnici ktori s tym robia, budu vediet povedat najlepsie. U nas sused vybavil cez zmenu v uzivani stavby veci, na ktore podla zakona treba stavebne povolenie.....
Odpovedať
budeš potrebovať stavebné povolenie ale spýtaj sa na príslušnom úrade a budeš vedieť na 100% ako postupovať!
Odpovedať
diky :) zajtra sa chystám na stavebný úrad tak uvidím čo mi povedia.
Odpovedať
Uz som ti pisal v inej teme, ale napisem aj sem. Ak budes nadstavovat, potrebujes stavebne povolenie urcite. V tomto ohlade nehra rolu ci ide o 25 alebo 30 m 2. Fyzicky byvat mozes aj v garazi, ale su tam ine sadzby za dan, nedostanes na to hypoteku... Ak budes chciet zmenit ucel stavby, budes musiet splnat aj nejake podmienky - jednou z nich aj svetla vyska aspon jednej obytnej miestnosti podla normy (tusim minimalne 2,5m alebo viac?). takuto rekonstrukciu treba prebrat s architektom, vypracovat projekt, povolenia... jednoduchsia cesta je tu garaz vypratat, napojit na siete a uzivat si tych 25 m 2 (cerpaj inspiracie z tiny house alebo nasich garzoniek)
Odpovedať
@martinnitra je to zmena dokončenej stavby so zmenou účelu užívania, ktorá si vyžaduje stavebné povolenie a po ukončení stavebných úprav, ktoré vyžadujú SP (nie je to drobná stavba do 25 m2), bude skolaudovaná s účelom užívania - záhradný domček (nemôže to byť ako rod, dom... garáž bola realizovaná na základe akého dokladu zo stav.úradu..bolo nejaké stav. pov, alebo bola ohlásená aspoň na SÚ? Vypracovaž treba dať proj, dok, na zmenu stavby - účel užívania so všetkým čo k tomu patrí.
Odpovedať
Tak bol som dnes na stavebnom urade pani mi povedala že ak to chcem zvačšovať do výšky alebo menit celú strechu tak potrebujem stavebné povolenie, hovoril som jej že si chcem stoho spraviť len rekreačný domček lebo na pozemku už stojí hlavná stavba čiže z tej garáže by som spravi rekreačný domček, videl som na nej že vie že by som tam chcel bývať a povedala že by sa to dalo spraviť tak že by som nahlásil prerábku napr vymena strešnej kritiny atd, a spravil by som to tak ako potrebujem a nikto by nič neriešil, sused by bol len rád ak by sa zo starej garáži spravila krajšia budova.. momentalne musim zistit aké sú tam základy a zohnať statika... samozrejme je všetko stále v štádiu riešenia a stále je možné že stoho nič nebude .
Odpovedať
@martinnitra menis ucel stavby, aky je problem dostat do povolenie? ze das dak peniaze projektantovy nech nakresli vykresy a das to na urad? nemusis riesit ziadne siete pripojky vsetko uz mas len ze rekonstruujes budovu...
Odpovedať
@sysell chcel by som sa vyhnút SP, sp a všetky veci okolo toho dlho trvajú/stoja...
Odpovedať
@sysell keby idem už riešit SP tak rovno stavám dom... tu riešim len maličku 30m2 budovu ktorú chcem len nahlásit na prerábku a nezatažovat sa SP a podobnými vecami ktoré by mi trvali vybavil pol roka.
Odpovedať
@martinnitra Kúp od kolotočiarov maringotku, zrekonštruuj ju a odparkuj ju na svojom pozemku. Tak nemusíš riešiť žiadne stavebné povolenie. Ale ak staviaš, je jedno, či 30 m2 alebo 200 m2. Stavba ako stavba. Alebo si postav záhradný domček DO 25 m2
Odpovedať
Profilova fotka
@martinnitra mne osobne to pride trosku za hlavu pritiahnute! Tak mam peniaze na stavbu domu, ale aby som usetril cas tak ich vrazim do niecoho kde sice budem byvat ale v zivote to nebude dom lebo to nebude mat ani supisne cislo a vlastne budem byvat v garazi... 🧐
Odpovedať
@stanleykoooo tu na slovensku kazdy potrebuje obrovsky dom a neviem co v zahranici je bezna vec ze ludia maju 20-30m2 na byvanie a staci im to...supisne cislo nebudem mat supisne cislo ma hlavna stavba ktora tam stoji ..
Odpovedať
@chrobak7 ja nič stavat nejdem ja idem len robit prerabku budovy ktora uz legalne stoji..
Odpovedať
Profilova fotka
@martinnitra mne je to jedno su to tvoje peniaze, tvoje rozhodnutie... ja som napisal len svoj nazor, pride mi to hlupe, ides rekonstruovat nieco co pravdepodobne nieje ani odizolovane od vlhkosti.... pride mi to hlupe zapodievat sa s tym a robit upravy, volat statika, aj ten nieco stoji. Ale vies postavit si nieco ako hovoris v 4amci rekonstrukcie ale nanovo a oficialne, myslis ze usetris milion euro ked budes rekonstruovat garaz? Take zaklady a podkladovy beton nieje az tak vysoka investicia pri takych rozmeroch. Ale je to tvoje rozhodnutie. Myslim ze keby sa teraz das do toho a oslovis projektanta tak cca v maji mozes zacat stavat, respektive rekonstruovat..
Odpovedať
@martinnitra stavebne povolenie treba aj na upravu stavby, neni to nic zlozite na vybavnie papierov ani komplikovane, bez toho je to cierna stavba, nemozes pristavit poschodie a zmenit uzivanie stavby z garaze na chatku. Mozes si to spravit na cierno nik nemusi hubovat ale naco? stoji ti to za to? Ak si z nejake dediny do jari to mozno aj vybavis tak coho sa tolko bojis, rovno si si mal zobrat papiere co treba a vybavit to. nahlas to ako rekonstrukciu daj im vykresy vybavene.
Odpovedať
@sysell @stanleykoooo diky za odpovede ...musim to tento mesiac cele doriesit a ked tak by som siel do klasickej stavby co moc nechcem ale nemam na vyber
Odpovedať
@martinnitra postačí aby stav, úrad dodržal zákonné lehoty a máš sp do 30 dní.. predtým treba rátať mesiac na proj, dok. Na stavby, ktoré sa užívajú kratšie ako 4 mesiace nie je potrebný energet. certifikát ku kolaud.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
mozno aj takyto hotel by isiel bez stavebneho povolenia, ved su to len kontajnery
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?