Odpoveď na príspevok od viera321:
ahojte, riešil prosím niekto v posledných mesiaco… @viera321 Načo to potrebujete vediet? Chcete ísť stavať alebo píšete článok? Stavebné úrady vo veľkej miere povoľujú ešte podľa starého zákona, nakoľko rozbehnuté veci sa doriešujú podľa neho. Tí, čo tušili, čo ich čaká, tak sa snažili podať veci podľa 50/1976. Nové podania sú, ale zatiaľ v menšej miere. Zjednodušenie to jednoznačne nie je, možno sa ušetrí nejaký čas na stavebných úradoch, avšak oveľa dlhšie trvá prípravná časť, či už u projektanta alebo u dotknutých orgánov. Nedá sa podať žiadosť bez čo len jedného stanoviska, tak ako sa to dalo predtým, pričom do ustneho pojednávania stačilo doložiť, teraz to nejde, nakoľko projekt musí obsahovať správu z prerokovania stavebného zámeru, v ktorej musia byť tie stanoviská vypísané. Pôvodne stačilo k stavebnému povoleniu mať od dotknutého orgánov jedno stanovisko s podmienkami, teraz treba žiadať k stavebnému zámeru stanovisko a potom k overeniu projektu zas stanovisko, že ich podmienky boli v projekte zapracované. Nepomohlo sa nikomu, toto nevedia ani developeri obísť :) Pomohlo sa projektantom, tí si môžu zapýtať viac peňazí, nakoľko ich to stojí viac času a práce pripraviť projekt. Tento zákon určite nepripravoval nikto, kto niekedy robil na stavebnom úrade alebo robil inžiniersku činnosť alebo projektoval stavby.Odpoveď na príspevok od moratibru:
@viera321 Načo to potrebujete vediet? Chcete ísť … @moratibru nie, nepíšem článok rozmýšľame v rodine, či kúpiť niečo nové a hotové, prípadne ísť do rekonštrukcie niečoho staršieho. Ďakujem veľmi pekne za ozrejmenie, prezentovalo sa to tak veľkolepo, akoby to bola po novom "hračka" a na "krátku trať", ale zdá sa, že nie je. Popravde som sa tomu moc nevenovala, čo všetko nový zákon obsahuje, a chcela som vedieť skutočné skúsenosti, ak niekto tým procesom prešiel. Vyzerá to tak, že radšej kúpiť niečo hotové a upraviť resp. urobiť podľa seba, ako sa dať "buzerovať" a prechádzať novým procesom, keďže asi ani sami na úradoch netušia, čo to všetko ten nový zákon vyžaduje. Vďaka ešte raz.👍️Odpoveď na príspevok od moratibru:
@viera321 Načo to potrebujete vediet? Chcete ísť … @moratibru projektantom to nepomohlo. Viac birokracie za stále mizerné peniaze. Ono teoreticky, až to budú mať všetci zažite (nový zákon), tak to asi bude rýchlejšie. A ak teda budú fungovať tie systémy na to potrebné...Odpoveď na príspevok od viera321:
@moratibru nie, nepíšem článok rozmýšľame v rodin… @viera321 tak ono je rozdiel stavebne povolenie pre novy dom a potom je rekonstrukcia (doslova zvalis pol domu a postavis nove) a rekonstrukcia (iba napr pridas nove okenne otvory strechu a podobne). Kazde ma osobitne poziadavky na stavebne povolenie a povedat generalne ze z casoveho hladiska povoleni je lepsie riesit postavenie, to ss neda...Odpoveď na príspevok od viera321:
ahojte, riešil prosím niekto v posledných mesiaco… @viera321 riešim aj ja teraz po novom stavebný zámer. Máme už PD a vybavujem k nemu stanoviská od vodárov, elektrikárov, telekomu a ŽP. Projektant nám z týchto stanovísk spíše zápisnicu a s tým pôjdem na stavebný úrad. Zatiaľ takto. Len ma vydesilo keď pani na úrade povedala, že rozhodnutie k stavebku môže byť viac ako zákonom stanovená lehota. Tak toto neviem či je ok, keďže im to vyplýva zo zákona.Odpoveď na príspevok od sousedekovci89:
@viera321 tak ono je rozdiel stavebne povolenie p… @sousedekovci89 ahoj, no priznám sa, že o tých rekonštrukciách tiež moc neviem, ale príde mi to jednoduchšie, aj keď pravda môže byť niekde inde. Ale áno, aj to je druhý pohľad na vec.🤔Odpoveď na príspevok od leonyy:
@viera321 riešim aj ja teraz po novom stavebný zá… @leonyy ahoj, ďakujem aj tebe, prosím, ak budeš mať niečo nové, daj vedieť, lebo ako funguje teraz povoľovací proces je skutočnre dobre vedieť. Vďaka ešte raz.👍️Odpoveď na príspevok od viera321:
@leonyy ahoj, ďakujem aj tebe, prosím, ak budeš m… @viera321 určite dám vedieť, treba si pomôcť, nech sa vieme pohnúť ďalej :-)Odpoveď na príspevok od majkorodach:
ja to riešim od mája. Vyklikáš si telekom hneď ti… @majkorodach to človeka odrádza, aby to na úradoch toľko riešili, je jasné, že si nemôže kdekto postaviť dom aký sa mu zapáči, že sú nejaké obmedzenia, povinnosti, nariadenia s ohľadom na životné prostredie, susedov, atď. Len čím je človek poctivejší, tak tým je to pre neho horšie, lebo sa snaží všetko dodržať a stačí nejaký menší zádrhel a už sa to ťahá a preháňajú ťa hore - dolu. Tie domy, čo sa riešili pred rokom 1970 doteraz stoja, nehovorím, že všetky sú tip-top, ale človeka toľko nepreháňali a ľudia si postavili, ako vedeli a naozaj sú to pekné domy /jasne, že sú aj výnimky, kde by neboli?/. Ale čo majú dať robiť tým pol miliona úradníkov na úradoch? No len ľudí preháňať, a to myslím skutočne doslovne. /aj tu česť výnimkám/. ďakujem za tvoj príspevok, vážim si, že si prispel do tejto diskusie.Odpoveď na príspevok od mathew44:
Nie je to extra náročné ale ani úplne ľahké.Začal… @mathew44 ďakujem aj tebe, človek sa vie, ako tak zorientovať a verím, že táto diskusia pomôže viacerým. 👍️Odpoveď na príspevok od viera321:
@majkorodach to človeka odrádza, aby to na úradoc… @viera321 spomínal som tam registráciu na portál výstavby. Ak sa toto rozbehne a bude to fungovať tak ako má tak to vnímam veľmi optimisticky. Zatiaľ to požadovali teda iba pamiatkári, ale časom tam zrejme pribudnú aj ostatní. Malo by to byť tak, že človek jeden krát a na jedno miesto nahrá všetky potrebné dokumenty a iba poouznačuje úrady ktoré sa musia vyjadriť. Nie ako teraz maily pošta a podobne. Neviem však aká dlhá doba to bude, avšak ak to bude tak super.Odpoveď na príspevok od viera321:
@leonyy ahoj, ďakujem aj tebe, prosím, ak budeš m… @viera321 6.8 som podala žiadosť. 26.8 prišlo oznámenie o začatí konania. Čakalo sa na pripomienky, neprišli a budúci týždeň bude rozhodnutie. Ide susedom, projektantovi a firme čo nám bude stavať. Sme dohodnutí, že to vezmeme osobne na podpis, že sa vzdávajú odvolania. Následne sa overí projektová dokum. a môžeme začať stavať. Takéto mám najnovšie info.Odpoveď na príspevok od leonyy:
@viera321 6.8 som podala žiadosť. 26.8 prišlo ozn… @leonyy ahoj, ďakujem srdečne, u Vás to teda išlo pomerne rýchlo. Závisí asi aj od pracovníkov stavebných úradov. Čo som počula, niekde robia také problémy, že sa tam stavať ani neoplatí začať. Ako sa vraví "iný kraj, iný mrav". Ďakujem ešte raz, to je celkom potešujúca informácia.👍👍👍️️️Odpoveď na príspevok od viera321:
@leonyy ahoj, ďakujem srdečne, u Vás to teda iš… @viera321 včera sme si prevzali papiere o povolení stavby 🥳 držím teda palce, nech sa podarí. Chce to veľa trpezlivosti, neodbytnosti a komunikácie 😉Odpoveď na príspevok od leonyy:
@viera321 včera sme si prevzali papiere o povolen… @leonyy Nezabudnúť na potvrdenie pravoplatnosti stavebného povolenia. Neviem síce ako je to teraz ale podľa starého stavebného zákona bolo potrebné ešte po 15 dňoch zájsť na úrad a nechať ho potvrdiť.Odpoveď na príspevok od treborztv:
@leonyy Nezabudnúť na potvrdenie pravoplatnosti s… @treborztv my sme to riesili zozbieranim podpisov a vzdani sa odvolania 😉Odpoveď na príspevok od denis359:
Ahojte, Viete mi poradiť ako má správa o prerokov… @denis359 manžel tam spíše celé znenia stanovísk a vyjadrení jednotlivých inštitúcii: obce, vodárni, elektrárni, cestárov, plynárov, ...Odpoveď na príspevok od denis359:
Ahojte, Viete mi poradiť ako má správa o prerokov… @denis359 v podstate tam treba vycitovať stanoviská, ktoré sú k projektu a napísať, ako sa ste sa s podmienkami tých stanovísk vysporiadali, preto to väčšinou robia projektanti. Ale rozumiem, že pri rodinných domoch toto projektanti odmietajú robiť, resp. sa im to nechce, a aj stavebníci chcú ušetriť, tak si to robia sami. Vždy záleží na stavebnom úrade, čo je preň dostačujúce, nakoľko zákon nejde do úplných podrobností.Odpoveď na príspevok od mellie111:
@denis359 manžel tam spíše celé znenia stanovísk … @mellie111 o toto my išlo či by stačilo len napísať dotoho dátum podania, doručenia a odsúhlasenia a výsledok že daný orgán alebo právnická osoba súhlasí. Avšak niektorý tam aj napísali že súhlasia za daných podmienok a či treba aj tie lebo napríklad v mojom prípade Pozagas a SVP si tam dali podmienky rozpísané na 3 A4. A je mi to divné prepisovať to keď zároveň to vyjadrenie je aj príloha k žiadosti.Odpoveď na príspevok od denis359:
@mellie111 o toto my išlo či by stačilo len napís… @denis359 u nás na stavebnom chcú všetko prepísané, dátumy a aj všetky podmienky každého dotknutého orgánuOdpoveď na príspevok od mellie111:
@denis359 u nás na stavebnom chcú všetko prepísan… @mellie111 ďakujem za info. Radšej to aj ja prepíšem.Odpoveď na príspevok od denis359:
Ahojte, Viete mi poradiť ako má správa o prerokov… @denis359 pozriem našu správu a potom ti napíšem