Stavba v extraviláne

Profilova fotka
Ahojte. Chcem sa spýtať, či ste od 1.4. 2025, dostali stavebné povolenie na stavbu domu v extraviláne. Počul som že to od 1.4. neni možne pokiaľ obec nemá územný plán. Môj pozemok je v extraviláne, obec má aj vyjadrenie že v danej lokalite aj keď je extravilán je možné stavať, aj tam stoja domy, no nový zákon už to vraj nepovoľuje. Tak neviem ako ďalej 🙈🙈🙈
Odpovedať
1
2

Odpoveď na príspevok od marekkrasko:

Ahojte. Chcem sa spýtať, či ste od 1.4. 2025, dos…
@marekkrasko Obec má vyjadrenie? To ty potrebuješ UPI na konkrétnu parcelu s konkrétnou predstavou.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od frantisekca:

@marekkrasko Obec má vyjadrenie? To ty potrebuje…
@frantisekca obec má vo všeobecnom záväznom nariadení, z roku 2018, že nová časť obce je určená na výstavbu rodinných domov. Aj je tam pár domov už postavených, podľa starého stavebného zákona. Len nový zákon to vraj nepovoľuje, pokiaľ obec to nemá už aj zakreslené v územnom pláne
Odpovedať

@frantisekca obec má vo všeobecnom záväznom naria…
@marekkrasko Tu nik nevie podrobnosti, či je UP, v akej zóne je definovaná tá parcela atď. Ani to netreba vedieť, lebo ty potrebuješ UPI, kde to budeš mať čierne na bielom. A veľmi silno pochybujem, že VZN môže byť nadradené UP (ak existuje). Ak sa chceš baviť hypoteticky, tak ďalej dumaj... Ak chceš vedieť realitu, tak si daj žiadosť o UPI.
Odpovedať

@marekkrasko kto to povedal, nech dá aj link na to kde sa to v zákone píše. Ten je verejne dostupný, takže bude vedieť dať odsek a paragraf.
Odpovedať
Profilova fotka

@marekkrasko Tu nik nevie podrobnosti, či je UP,…
@frantisekca územný plán není nový. Parcela je v zastavenej časti, len to je extravilán. A podľa nového zákona to vraj už nejde. Tu je znenie z mailu. : Obraciam sa na Vás s prosbou, o informáciu. Projektant mi kreslí projekt RD, ten s fotovoltaikou pre vlastnú spotrebu, bez el. siete. Chcel by som na začiatku leta podať žiadosť na stavebný úrad, vtedy mi pán Dúha, povedal že by to šlo, keď pokryjem fotovoltaikou, spotrebu domácnosti. . Len teraz podľa nového zákona neviem či dostanem stavebné povolenie keďže časť Kržle v Brestovci je v extraviláne a a obec Brestovec, nemá nový územný plán. Vo VZN , obec povolila túto časť na zástavbu RD, no neviem či to bude stačiť. Pozemok o rozlohe 990 m2 sa nebude delit, len sa bude pod stavbou vinimať plocha 192m2. Prosím o informáciu, stačí v krátkosti. Srdečná vďaka. SÚ: Pán Krasňanský , bolo to takto možné pred účinnosťou nového stavebného zákona č.25/2025Z.z. Teraz už územné rozhodnutia bohužiaľ na novostavby neexistujú podľa nového zákona . Škoda, že ste si to neurýchlili s p. projektantom a nevybavili skôr ešte pred 1.4.2025. Mrzí ma to, ale momentálne je to takto . Možno sledujte, či nepríde k nejaká zmena. Dobrý deň pán Krasňanský. Od 1.4.2025 sa postupuje pri povoľovaní stavieb podľa nové stavebného zákona č. 25/2025Z.z. Z tohto zákona vyplýva , že výstavbu možno uskutočňovať len v súlade so záväznou časťou územnoplánovacej dokumentácie . K preukázaniu súladu so záväznou časťou územného plánu vydáva orgán územného plánovania záväzné stanovisko. V obciach, kde nie je schválený Územný plán obce vydáva záväzné stanovisko k súladu s záväznou časťou ÚPD podľa §24 ods.5 zákona č.200/2022 Trenčiansky samosprávny kraj . Zároveň podľa §40e ods.1 zákona 200/2022 je uvedené „ v obci , ktorá nemá schválený územný plán obce alebo územný plán mikroregiónu do 31.3.2032 a) je možne umiestniť stavbu len v zastavanom území obce ....... b) nie je možné umiestniť stavbu mimo zastavaného územia obce určeného lomovými bodmi zastavaného územia obce, ktoré boli premietnuté do katastra k 1.1.1990, okrem stavieb na účely poĽnohospodárstva , alebo vodného hospodárstva, významnej investície, dopravnej infraštruktúry a technickej infraštruktúry ...... Z uvedeného vyplýva, že v extraviláne obce, ktorá nemá schválený Územný plán obce stavba rodinného domu sa nebude dať povoliť. S pozdravom Ing. Pančiaková SÚ: Pán Krasňanský , bolo to takto možné pred účinnosťou nového stavebného zákona č.25/2025Z.z. Teraz už územné rozhodnutia bohužiaľ na novostavby neexistujú podľa nového zákona . Škoda, že ste si to neurýchlili s p. projektantom a nevybavili skôr ešte pred 1.4.2025. Mrzí ma to, ale momentálne je to takto . Možno sledujte, či nepríde k nejakým legislatívnym zmenám . S pozdravom Ing. Pančiaková – referent Spoločnej obecnej úradovne so sídlom v Myjave
Odpovedať

@marekkrasko obec má aké povolenie? Dali aj nejaké potvrdenie z obce predtým či nie je nič písomne? Podľa tohto by sa dali použiť dolumenty predtým vydané. (5) Orgán územného plánovania pre konania vo výstavbe, na ktoré sa podľa Stavebného zákona použijú predpisy účinné do 31. marca 2025, vydáva záväzné stanovisko podľa tohto zákona v znení účinnom od 1. apríla 2025. Prílohou žiadosti o vydanie záväzného stanoviska sú údaje svedčiace o súlade navrhovanej stavby so záväznou časťou územnoplánovacej dokumentácie a dokumentácia navrhovanej stavby minimálne v tomto rozsahu: a) urbanistické začlenenie stavby do územia, Ak by nebolo vôbec nič, tak riešenie je teda dat spraviť územný plán. Nemusí to byť ani na celú obec, ale iba na danú lokalitu. Možno to obec zafinancuje, ak nie, tak skúsiť sa spojiť aj s ostatnými majiteľmi a dať si ho spraviť.
Odpovedať

@frantisekca územný plán není nový. Parcela je v …
@marekkrasko zla citácia zákona, podľa paragrafu 40 ods. 2 zákona 200/2022 Obec, ktorá nemá územný plán, je povinná obstarať a schváliť územný plán obce podľa tohto zákona do 31. marca 2032. Ak obec nemá územný plán obce, vydáva do času schválenia územného plánu vyjadrenie pre rozhodnutie o povolení stavby a pre povoľovaný zámer činnosti, ktoré má odporúčací charakter. Dôležité je, či obec má alebo nemá územný plán.
Odpovedať

@frantisekca územný plán není nový. Parcela je v …
@marekkrasko Okrem toho, odporúčam obrátiť sa na Regionálny úrad pre územné plánovanie a výstavbu, v tomto prípade asi Trenčín (ak teda je okres Myjava v Trenčianskom kraji). A požiadať o usmernenie. Je to nadriadený orgán stavebných úradov, mal by vedieť viac. Referenti majú často ešte guláš z toho nového zákona.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od marsdm:

@marekkrasko obec má aké povolenie? Dali aj nejak…
@marsdm Tam okolo mna už domy stoja, vtedy dávala len obec vyjadrenie, že lokalita je určena na stavbu RD. Veď načo by tam teraz ešte aj ZDIS , robil plán na dalšiu trafostanicu. Je to celé na hlavu. To akože do 2032, sa tam na trafák nepripojí žiadny další dom ? 😐️
Odpovedať

@marsdm Tam okolo mna už domy stoja, vtedy dávala…
@marekkrasko Ako máš vyriešené napojenie na verejnú komunikáciu? Čo IS?
Odpovedať

@marsdm Tam okolo mna už domy stoja, vtedy dávala…
@marekkrasko ja to nevidím až tak zle ako ten človek čo písal mail. Je to nový zákon a pri tom starom čo tu bol x rokov, si tiež ľudia vedeli rôzne vyložiť niektoré veci. A hlavne plus je, že obec bude povinná spraviť územný plán, čiže asi to budú plánovať v blízkej dobe, len to tipujem na 2-3 roky najskôr, čiže nech to netrvá toľko, treba sa obrátiť na ten vyšší orgán ako bolo radené. Dá sa to riešiť, len treba od nich zistiť ako to spraviť nech to netrvá tak dlho.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od marsdm:

@marekkrasko ja to nevidím až tak zle ako ten člo…
@marsdm Už takmer 20 rokov všetky obce nad 2000 obyvateľov mali zákonnú povinnosť mať ÚP. Do 31.3.2032 ho musia mať už absolútne všetké.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od petersd:

@marsdm Už takmer 20 rokov všetky obce nad 2000 o…
@petersd toto je obec do 1000 obyvatelov a čakat do 2032 ? ... 🫣
Odpovedať
Profilova fotka

@marekkrasko Ako máš vyriešené napojenie na vere…
@frantisekca vedla mna sú domy, aj ja mam hned pristup na asfaldovu cestu, IS - je to sebestačný dom, bez IS, v tom nevidí stavebny urad problem, len novy zakon a extravilan
Odpovedať
Profilova fotka

@frantisekca vedla mna sú domy, aj ja mam hned pr…
@marekkrasko to, že vedľa teba sú (skolaudované?) RD nie je vôbec v rozpore s tým, že tebe nepovolia stavbu. U nás tiež pár rokov zamietali stavebné povolenia (resp. BVS a ZSE zaujalo neg. stanovisko) kvôli prekročeným kvótam IS (hlavne voda) aj napriek tomu, že niektorí plnohodnotne bývali. Je na čase sa s tým zmieriť..
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od gadefox:

@marekkrasko to, že vedľa teba sú (skolaudované?)…
@gadefox ja nepotrebujem IS, SÚ, mi aj dal povolenie stavat bez IS (sebestačný dom) , no vraj podla noveho zákona je to zatial vraj problem stavat v extravilane.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka

@gadefox ja nepotrebujem IS, SÚ, mi aj dal povole…
@marekkrasko je úplne jedno, kde je chyták - ak sa raz nedá, tak sa proste nedá. Čudujem sa, že si to neriešil skôr, žiaľ každý sa učíme na vlastných chybkách, no (been there, done that)..
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od gadefox:

@marekkrasko je úplne jedno, kde je chyták - ak s…
@gadefox ja som prave preto čakal, lebo to bude vraj rýchlejšie, jednoduchšie 🙃 a som zvedavý čo nato ZDIS, keď tam teraz postavia dalšie dve trafačky a je to extravilan kde sa nebude moct pokracovat v stavani RD
Odpovedať

@marsdm Už takmer 20 rokov všetky obce nad 2000 o…
@petersd určite to nebudú teraz robiť rýchlo keď majú 6 rokov čas. Treba to riešiť sám za seba, teda pokiaľ to neponáhľa a za par rokov sa to vyrieši samé.
Odpovedať

@gadefox ja som prave preto čakal, lebo to bude v…
@marekkrasko byť to môj pozemok, tak dnes by už išiel email z otázkou na ten okres. My sme sami dávali robiť územný plán, takže netreba čakať. Jedine že to neponáhľa.
Odpovedať
Profilova fotka

@marekkrasko hej hej, kto príliš špekuluje, ten prešpekuluje :) U nás bol problém s trafačkou (ZSE) a so starou prečerpávacou stanicou (BA vodárne). Hrozilo, že niektorí budeme musieť mať žumpu v 21. storočí. Neváhal som sekundu a posielal som prihlášky ASAP.
Odpovedať

@marekkrasko Heeeej?... Povedz mi, že čo v tejto Hunii sa zjednodušilo ?... Nariadenie na nariadenie a všetko je prísnejšie, komplikovanejšie, drahšie, byrokratickejšie, atď... Stačí napr., že koľko bolo reči o nejakom "zjednodušení" trebárs procesu drobných stavieb... Pozri sa čo reálne vymysleli - odpadneš. Nie je to kritika na Teba. Sám som podcenil jednu moju vec s legalizáciou istej stavby. Jednoducho prizabudol som na to a naivne som aj chcel čakať, že to bude ľahšie... Ale pitchu ! ... Zázrak sa nekoná
Odpovedať
Zdravim, prave to riesime, momentalne mame kladne stanovisko od obce ale konecne slovo bude mat odbor regionalneho rozvoja kde musim podat ziadost o stanovisko, stavbu mozu povolit alebo zamietnut... takze som zvedava
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od der:

Zdravim, prave to riesime, momentalne mame kladne…
@der tak kladné stanovisko mám aj ja od obce aj na katastri je to v poznámke.... žiaľ....
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od der:

Zdravim, prave to riesime, momentalne mame kladne…
@der ahoj,kladné stanovisko od obce máš aj v písomnej forme?aké tlačivo si predkladala?
Odpovedať

@der tak kladné stanovisko mám aj ja od obce aj n…
@marekkrasko ale kladne stanovisko musite mat aj od samospravneho kraja, odbor regionalneho rozvoja
Odpovedať

@der tak kladné stanovisko mám aj ja od obce aj n…
@marekkrasko @marmocko @der Môžete mať kladných stanovísk a od kohokoľvek, koľko len unesieš. Ak obec má schválený ÚP a zamýšľaná stavba je s ním v rozpore, všetký stanoviska budú vhodné iba do latríny na stavebnom pozemku. Právoplatný ÚP je zákonom, platným pre každého ! Ak chceš niečo iné, zmeň ÚP.
Odpovedať
Profilova fotka

@marekkrasko @marmocko @der Môžete mať kladných …
@petersd obec dáva kladné stanovisko, domy sú na danej ulici povolené, zial nový zakon to už neakceptuje pokial nemá obec nový uzemny plan, stavajú sa tam aj dve trafačky pre novove domy, žial domy sa nemôžu stavat , takže trafačky dve zatial sú zbytočne :)
Odpovedať

@petersd obec dáva kladné stanovisko, domy sú na…
@marekkrasko Píšeš stále o nejakých povoleniach čo máš a nemáš a pritom si v nich rozporuješ... "...SÚ, mi aj dal povolenie stavat bez IS..." Máš povolenie SU? Aké? O čom píšeš? "...pokiaľ obec nemá územný plán..." Tak ma tá obec UP, alebo nie? Lebo píšeš, že nemá a potom zas, že má... Ak obec má UP, ktorý koliduje s tvojím zámerom, obec ho môže zmeniť, teda, pokiaľ je tomu naklonená. Mnoho ľudí tak postavilo, akurát, že zvyčajne tie náklady na tú zmenu znášali na vlastné triko, čo je pochopiteľné. Takže čakať dlhé roky nemusíš, stačí keď to zafinancuješ.
Odpovedať
Profilova fotka

@marekkrasko Píšeš stále o nejakých povoleniach …
@frantisekca SÚ len súhlasil s projektom sebestačneho domu bez IS, ale momentálne od 1.4. mi stavebné povolenie nemôže dať, viď vlákno hore. Nechcem to stále rozpisovať. Územný plán obec nový nemá, len má v uznesení že je v tej lokalite povolená výstavba RD, žiaľ nový zákon bez UP stavby nepovoľuje
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?