Stavba pristresku na buducom stavebnom pozemku

Dobry den, Kupili sme na dedine pozemok, ktory je v uzemnom plane urceny na vystavbu. Uz niekolko rokov sa hovori na celej dedine, ze tam bude nova stvrt, preto sme ho aj kupili. Na obecnom uradene nam oznamili, ze uzemny plan sa preraba a vystavba tam najblizsie roky nebude mozna, co som celkom nepochopil, kedze tam uz stavaju cca 40 metrov od nasho pozemku dva domy. Za niekolko rokov? Co moze byt realnym dovodom na tak dlhe cakanie? Ale tiez dolezita otazka, najblizsi rok - teraz na jar, by sme si chceli teda pozemok upravit, ovocne stromy, tuje, travnik, tam kde stavebne prace nezasiahnu. Je mozne postavit si rovno aj dva altanky, do 25 m2? ktore budu sluzit na posedenie, a zaroven aj pocas stavby na odkladanie naradia? Staci ohlasenie? ako daleko od seba musia byt, aby to stavebny urad nebral ako 1x 50m2 altanok. Dakujem za odpovede.
Odpovedať
Ak nebudu spojene,nemaju to preco brat na 1x50...nas takto tiez chxela na urade oblafnut,ked sme sli stavat..treba si tie zakony nastudovat,a hlavne kazdy stav.urad si robi podla seba-to nam povedal aj projektant..co dovolia v jednej dedine, vo vedlajsej nedovolia...a ked uz mas pozemok vo svojom vlastnictve,preco by si si tam nemohol nasadit tuje ci stromy? =-) a ohlasit dve drobne stavby by malo stacit..
Odpovedať
@kieewic Ak to má strechu je to pevne spojené so zemou a nie je na pozemku hlavná stavba, tak je potrebné stavebné povolenie. Aj keď je to do 25m2.
Odpovedať
Profilova fotka
@kieewic ak je ˇUP schválený, do schválenia nového platí. Pozastavenie účinnosti nie je možné vyjadrením úradníka. Nájdite si stavbára, čo tomu rozumie a pôjde to.
Odpovedať
@kieewic A altánik či prístrešok, skrátka drobná stavba, plní doplnkovú funkciu k hlavnej stavbe, ktorá tam ešte nie je. Povolená bude iba nejaká "stavebná búda" počas výstavby...
Odpovedať
Veľmi pekne ďakujem za vaše odpovede, opäť som o niečo múdrejší. Rad by som poprosil ešte Vase vedomosti. Bol som opäť na obecnom úrade, kde som sa informoval, ohľadne prístupu na môj pozemok a celkom som sa tam vystresoval. Pozemok je 16 m široký, no v prednej časti je široký 4metre. Táto zuzena časť je dlha cca 50 až 60 metrov, a je to vlastne jediný prístup k širšej casti(16m). Na hranici pozemku(tej zúženej časti, ktorá je široká 4metr) su postavené susedove domy. Pani na obecnom úrade mi oznámila, že tu možno bude problém, pretože prístupová cesta k domu má mat síce minimálne 4 metre, ale musí sa pripočítať odstup od susedov z každej strany 2 metre. Čiže výsledok 8 metrov. Viete mi prosím poradiť ako zvládnuť ešte tento problém?
Odpovedať
@kieewic zdravím, vlož sem katastr. mapu alebo situačný náčrt, lebo celkom nerozumiem tomu odstupu 2 m..to má byť 2 m od spoločnej hranice medzi príst. kom. a jestvujúcimi stavbami RD?
Odpovedať
Posielam foto
Odpovedať
@kieewic na SÚ bola podaná zlá informácia.. Predsa vy nejdete stavať domy, ale príst. kom., ktorá musí mať min. š. 3,5 m a to bude splnené. Obecná cesta je v akej vzdialenosti od RD, je rozhľad pri výjazde? Jestvujúce RD boli postavené na hranici so susedným pozemkom kedy? niekedy sa tak stavali. Predpokladám, že smerom k príst. kom. nie sú v RD orientované žiadne okna z obytných miestnosti (ani nemôžu byť) pri odstupe 4 m. Pri údržbe jestvujúcich RD budete musieť umožniť na nevýhnutný čas vstup na svoj pozemok - príst. kom.
Odpovedať
Dom napravo je starý cca 40 rokov. Dom naľavo je novostavba, ktorá má okna aj smerom k ceste. Bol to povodne pozemok majiteľa tej novostavby, dohodli sme sa, že ho predá, aby som mal prístup na pozemok. Tá 4 metre široká časť je dlha od obecnej cesty 50 až 60 metrov a potom začína časť široká 16 metrov, kde chcem stavať. Obecná cesta je široká hádam 10 metrov, rozhľad je bezproblémový a prejde po nej pár aút za deň, keďže je to slepá ulička, kde je tak 5 domov
Odpovedať
@kieewic keď ste sa so susedom dohodli pri odpredaji pozemku na daný účel - príst. kom., tak predpokladám, že ako účastník územného a stavebného konania nebude mať voči umiestneniu a povoleniu kom. námietky. Pravý sused hádam tiež nebude mať námietky ku kom., ktoré by zabránili stavbe RD. Pokiaľ áno, tak stavebný úrad ich hádam vyhodnotí ako neopodstatnené.. stiesnené pomery.
Odpovedať
@kieewic ešte podotýkam, že aj stavebník ako účastník konania môže podať odvolanie proti rozh. stav. úradu (keby vymýšľali sprostosti z vlastnej hlavy) tento môže vyžadovať iba to, čo zákon prikazuje. Treba sa opýtať a vyžiadať si, nech ukážu na základe akého § a zákona, vyhl. požadujú to, čo požadujú.
Odpovedať
Obaja susedia sú v pohode. Ten od ktorého som pozemok kupoval, sa zaviazal, že bude súhlasiť a stym druhým som sa rozprával o mojom zámere stavať a tiež kadiaľ budem chcieť mat prístup a nemal s tým problém. Mna skôr prekvapili na obecnom úrade, kde mi predbežne oznámili, že šírka 4 metre je malooo a ak som pozemok ešte nekúpil, tak ho neodporúčajú kupovat
Odpovedať
Článok sa načítava...
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?