Plynomér v plote

Helou. Idem riešiť teda pomaličky ten plot nešťastný. A v rámci plota mi trčí plynomer. Normálne v tej škaredej šedej krabici plastovej. Ja rozmýšľam tak, že by som krabicu odstránil, nechal len hollý plynomer na rúrach, ten obmuroval a zakryl otvaracimi dvierkami. Nejak takto to má u nás na valale kamarátka. Moja otázka je, či je toto legálne a voľne vykonateľné, alebo existuje niekde zas dajaka norma a keď to chcem spraviť takto, tak musím mať povolenie a bla bla bla?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od arcticcode:

Helou. Idem riešiť teda pomaličky ten plot nešťas…
@arcticcode áno aj nie. Záleží či sa jedná o novú alebo jestvujúcu starú prípojku. a ako bola zrevidovaná.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od arcticcode:

Helou. Idem riešiť teda pomaličky ten plot nešťas…
@arcticcode Neviem, či tak bazíruješ na tých dvierkach, ale veď plynomer aj elektromer - tie šedé plastové skrinky, sa dajú pekne zamurovať a zapracovať do plota. Ja to mám takto - fotky sú v tejto téme: https://www.modrastrecha.sk/forum/plo... Na plynomer si myslím, že nie je nejaký predpis, ako má byť osadený. Podmienkou je len, že má byť prístupný pre odpočet. Myslím, že len elektromer musí mať certifikovanú skrinku. Ale nie som si istý. Tu som našiel nejaké informácie, ako má byť osadený plynomer: https://projektplyn.sk/domove-regulac...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od palo18:

@arcticcode áno aj nie. Záleží či sa jedná o novú…
@palo18 Stara pripojka, ide sa prerabať len plot, plynomer prekladať nebudem. Ostane tam kde je. Len som chcel vedieť, či musi byť v tej odpudivej skrinke, alebo nie. @chrobak7 Práveže neviem jak by som tu šedu krabicu zabetonoval, lebo nema rovne hrany, ale je obla škareda. Poniektorí to majú poriešené takto, ale to sa mi vonkoncom nepáči. Toto nijako rozumne neobmuruješ, najmä, keď sa tá krabica vyberá dohora. To by som potom asi musel riešiť úplne inú skrinku, ne? V tom linku, čo si dal, tak sa píše, že môže byť umiestnený plynomér aj vo výklenku betonoveho plota. Takže tak to aj zrobim a dvierka k tomu zmontujem na magnet, že to bude mohol otvoriť hocikto.
Odpovedať
Ešte ma teraz napadá - možno budete vedieť... keby som chcel preložiť rúru. Mám ešte starú škaredú železnú žltú rúru, ktorá z nezistiteľných príčin vedie 30 cm nad terenom. Neviem kerý chuj to robil, ale tiež by som to najradšej preložil. Je to možné vo vlastnej réžií, či to nie je tak jak s elektrikou - čo ide od plynomera neni tak celkom moje a nemožem si s tym robiť čo chcem? :)
Odpovedať
Profilova fotka
boli iné predpisy, iné materiály.....
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od jan45:

boli iné predpisy, iné materiály.....
@jan45 Okay a keď sa teraz rozhodnem, že to vymenim za tu oranžovu ruru a pustim to pod zemou, tak možem? Či nie len tak svojvoľne? Od plynomera až po prvý ventil, čo mám ešte v bráne. Tam som staru ruru štikol a nikoho sa nepytal, nakrutil som prechodku a ku kotlu alpex cez stenu cca 3 metre. :D A barak dodnes stoji
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od arcticcode:

@jan45 Okay a keď sa teraz rozhodnem, že to vymen…
@arcticcode Pre seba to môžete urobiť hociako, aj do drevenej rúry, ale v prípade konfliktu sa hľadajú papier, čo Vás ochránia. Plyn nerobím viac ako 50 rokov,takže moje rady nemusia byť práve čerstvé.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od arcticcode:

@jan45 Okay a keď sa teraz rozhodnem, že to vymen…
@arcticcode Ja by som si na to prizval aspoň na poradu plynára, nech mi povie čo a ako by to urobil on. Ale mám pocit, že je v podstate jedno čo tebe kto poradí - ajtak si to urobíš ako uznáš za vhodné a sám. Plynomer v krabici byť nemusí ale keď ho už necháš v múre a osadíš niku dvierkami tak tie by mali myslím mať nejaké vetracie otvory.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od arcticcode:

Ešte ma teraz napadá - možno budete vedieť... keb…
@arcticcode lenže tá škaradá biela škatula je certifikovaná. sprav si dvierka ako chceš ale nech ju. Sprav to pred ňu.
Odpovedať
@ arcticcode Na plynomerovú skrinku je akurát taký predpis, že musí mať vetracie otvory a musí byť označená. Takže kľudne vymuruj tak, ako má kamarátka, dvierka kľudne aj drevené, len nechaj okolo plynomera a potrubí na každú stranu aspoň 5 cm miesto, pre prípad manipulácie. Zámok stačí D-čkový, vtedy ani okienko netreba...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od toky1:

@arcticcode Ja by som si na to prizval aspoň na p…
@toky1 Hej, v podstate je to jedno, ja síce počúvam, ale aj tak si urobím ako chcem ja. Však zas nesom blbec, lisovačku si od koho požičam? No len od inštalatera nie? A inštalaterom je ženin ujec. Jeho aj prizvem na "poradu". Akurat, že jak ho dobre poznam, tak bude mať 4 promile a aj tak mi neporadi nič :D V mojej oblasti je to totiž s plynarmi kriza vieš... najbližší je asi 30km v okresnom meste.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od dedo758:

@ arcticcode Na plynomerovú skrinku je akurát tak…
@dedo758 Označiť označim nalepkami, to nie je problém. Tie "dvierka" budú deravé jak rochnyakova prdel, lebo vlastne chcem, aby to vyzeralo tak isto ako plot vieš? Čiže budu proste dosky s napr. 2cm medzerami medzi sebou...
Odpovedať
Článok sa načítava...
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?