Je to prístupová cesta keď je iba moja?

Ahojte, mam moznost kupit stavebny pozemok, ktory by bol umiestneny za domom (akoby na zahrade). Ku tomu zadnemu pozemku nie je mozne sa dostat, ale mozem od suseda z jeden strany kupit pas siroky 3,2m a tym padom by sa mi rozsiril pozemok a aj by vznikol pristup na pozemok. Ide o to ze som tatar z toho co je pristupova cesta a co nie. Ide o to ze ta cesta by bola dlhsia ako 50 metrov a tym padom by musela byt otocna co uz nie je rentabilne. Pripojil som aj nakres. Co si o tom myslite? Preslo by to na stavebnom urade, hasici atd? Dakujem
Odpovedať
Profilova fotka
Ved si oplot cely pozemok aj s prikupenym pasom a pristup na pozemok bude priamo z uz existujucej cesty 🤷‍♀️
Odpovedať
Pristupova cesta na tvoj pozemok je pred 3,2m pasom, ktory chces kupit. To ze dom postavis v zadnej casti neznamena, ze vsetko pred domom je pristupova cesta. Ved ty auto vies parkovat hned pri v stupe na ten 3,2m pas a dalej ist pesi. Pristup k stavbe domu tiez budes mat cez svoj 3,2 siroky pozemok, moze to byt aj travnaty pozemok.
Odpovedať
@radovan255 iný kraj, iný mrav. všetko záleží od konkrétneho pracovníka stavebného úradu. Myslím, že minimum je 3,5m, ale možno sa mýlim. Poznám prípad, že SÚ vydal povolenie s cestou 3,8m, ale žiadny odstup od susediaceho domu, týpek začal stavať bez právoplatnosti SP a pán, ktorý bol účastník konania sa odvolal. Dom stojí bez okien už 3 rok, a on musí hľadať inú cestu, lebo krajský stavebný úrad vytkol šírku prístupovej komunikácie.
Odpovedať
@radovan255 máte problém s hasičmi. Ak je prístup pre hasičov viac ako 50m, požadujú obratisko. Treba zhodnotiť miestne podmienky, či je možný iný prístup pre hasičov, prípadne ako sa k tomu postaví miestny stavebný úrad. Šikovný projektant požiarnej ochrany často vie poradiť čo s tým. Ak budete mať jednoduchú stavbu, hasiči sa v stavebnom konaní nevyjadrujú. PS: overte si najskôr či je naozaj možné na danom pozemku stavať. Či to povoľuje územný plán.
Odpovedať
@halnas hmm no toto bola presne moja otazka. Cize nad 50metrov ak je to od verejnej komunikacie po stavbu uz musi byt obratisko?
Odpovedať
Profilova fotka
Ak to deklarujes ako cestu, tak ano, u nas nad 50 metrov obratisko vyzaduju. Inak ten nakres je asi velmi hrubym nacrtom stavieb, ak nie, tak si na SU over ci je takato zastavanost vobec povolena.
Odpovedať
Kedze sused asi nema 50m dlhy dom, tak zastavanost tam asi nerobi problem 😄
Odpovedať
Profilova fotka
@radovan255 nemáš žiaden problém, ak ten pás od suseda odkúpiš, skúma prístup tvojej parcely s domom k verejnej komunikácií. keďže parcela bude tvoja, de facto sa nejedná o prístupovú cestu , ale o pozemok priamo susediaci s verejným priestranstvom, čo je aj prístup k parcele... vždy sa berie prístup k parcele a nie priamo k domu... iná situácia by bola , ak by za tebou boli povedzme ďalšie domy a tá "cesta" by bola kvázi prístup k viacerým nehnutelnostiam... to už treba točňu ako píšeš a tie náležitosti .. inak nič nerieš. a problém by mohol byť, ak by ti sused neodpredal ten pás, ale by povedzme len zriadil vecné bremeno práva prechodu vozom a peši o určitej šírke... tak by sa v tom mohli rýpat SU , inak zrejme nebude problém
Odpovedať
@radovan255 To čo si nakreslil nie je prístupová cesta, ale len prístup k tvojmu pozemku. Tak že to nijak zvlášť nemusíš riešiť. Niektoré odpovede sú tu úplne zmätočné. Dobré ti to napísal dexter89, ostatné neber do úvahy.
Odpovedať
super dakujem za odpovede
Odpovedať
Profilova fotka
podla mna to nie je pristupova cesta, ale len pozemok. pristupova cesta na pozemok je na ulici kvazy teda cesta, takze to bude len pozemok a nic viac
Odpovedať
@radovan255 Co si o tom myslite? Preslo by to na stavebnom urade, hasici atd? No ja ti neviem,čo taqk sa na tom stavebnom úrade spýtať?Veď keď si dokázal založiť tému,urobiť profesionálnu skicu tak zavolať na úrad hádam nebude problém či?To je v podstrate aj moja rada pre teba
Odpovedať
Článok sa načítava...
@radovan255 no ako som povedal, treba zhodnotiť miestne pomery, musíte sa na to pozerať komplexne, pretože máme tu viacero zákonov a vyhlášok, ktoré sa problematike a povolovaniu prístupovej ceste venujú. Teraz vyberám len z vyhlášky č. 94/2004 Z. z. (Vyhláška MVSR, ktorou sa ustanovujú technické požiadavky na protipožiarnu bezpečnosť pri výstavbe a pri užívaní stavieb), konkrétne § 82: Prístupová komunikácia (1) Prístupová komunikácia na zásah musí viesť aspoň do vzdialenosti 30 m od stavby a od vchodu do nej, cez ktorý sa predpokladá zásah; ak prístupová komunikácia vedie k rodinnému domu, táto vzdialenosť môže byť najviac 50 m. (2) Prístupová komunikácia podľa odseku 1 nemusí byť vybudovaná k samostatne stojacej stavbe, ak náklady na jej vybudovanie by boli neúmerne vysoké alebo ak sa nachádza v ťažko prístupnom mieste alebo na odľahlom mieste. (3) Prístupová komunikácia musí mať trvale voľnú šírku najmenej 3 m a jej únosnosť na zaťaženie jednou nápravou vozidla musí byť najmenej 80 kN; do trvale voľnej šírky sa nezapočítava parkovací pruh. (4) Vjazdy na prístupové komunikácie a prejazdy na nich musia mať šírku najmenej 3,5 m a výšku najmenej 4,5 m. (5) Každá neprejazdná jednopruhová prístupová komunikácia dlhšia ako 50 m musí mať na konci slučkový objazd alebo plochu umožňujúcu otáčanie vozidla. Teda ak sa riadite odsekom 1, prístupová komunikácia pre zásah hasičov musí byť vo vzdialenosti max. 50m. Čo nie je vo Vašom prípade splnené. Treba túto vec riešiť, ako som uviedol v predchádzajúcom príspevku. @dexter89 ste si istý tým čo ste vyššie napísali?
Odpovedať
@halnas no uz len v tomto by som sa teda a aj som sa teda poriadne stratila. a ved na obecnom by mali vediet ako to vedu nie?
Odpovedať
@radovan255 a ty ideš budovať verejne prístupnú komunikáciu na svojom súkromnom pozemku a potom ju daruješ obci do užívania, či čo? To že si tatar nemení nič na tom, že prístupová cesta na pozemok je tá obecná. A keď odkúpiš 3,2m pás tak sa stáva tvoj pozemok prístupný. Dristy o obratisku sú krásne, čiže v záhrade si máš postaviť obratisko, pre koho? Pre ženu?
Odpovedať
Ja by som takto umiestnený dom nechcela ani zadarmo a ani by som nechcela aby tesne za mojim domom bol dom s takou pristupovovu cestou. Co sa týka pristupovej cesty, cesta musi byt vybudovana na celej ploche až po Tvoj dom, nakolko to nie je pristup len pre Teba samotneho, ale aj pristup napriklad pre zachranne zlozky t.j. zachranka, hasici, policia a podobne...mozno aj smetiari.
Odpovedať
@dedkovsevedko Debilná rada.
Odpovedať
@halnas Trepeš len somariny.
Odpovedať
@marrad Ďalší táraj.
Odpovedať
@ruren ,,legenda fóra" je tu 😄
Odpovedať
@dedkovsevedko Na viac nemáš?
Odpovedať
@ruren Na teba viac netreba
Odpovedať
@radovan255 Definícia prístupovej cesty v legislatíve nie je. Prístupová cesta znamená, že na svoj pozemok máš prístup z verejnej komunikácie. tvojim pozemkom je tá parcela vzadu, ako aj ten pás, ak ho odkúpiš od suseda. Pre prípadné stavebné povolenie teda pre teba bude potrebné, aby niekde na obvode týchto 2 pozemkov si mal hranicu s verejnou komunikáciou. Ak to dole, kde ti ústí ten tvoj pás pozemku, je verejná komunikácia, teda ulica, podmienku máš splnenú. Ten pás je tvoj pozemok, to nie je prístupová cesta. Aké spevnené plochy si vybuduješ na svojom pozemku je len tvoja vec. Nemusíš tam mať vôbec spevnenú plochu, resp. stačí mať udupanú zeminu. Keby napr. ten pás pozemku bol v spoluvlastníctve teba a ešte nejakého suseda, ktorý by cez neho tiež chodil na svoj pozemok, potom by bolo treba tam vybudovať spevnenú cestu, a skolaudovať ju.
Odpovedať
@dedkovsevedko Len sa tu strapňuješ. A radšej neraď, keď tomu nerozumieš.
Odpovedať
@ruren Choď už 😄
Odpovedať
Tak podla stavebneho uradu je to v poriadku a pokial ten pas bude vedeny ako spevnena plocha tak aj hasici budu spokojni. Dakujem zucastnenym za rady a nazory. Pekny vikend
Odpovedať
Len si prever ci ti sused preda pozemok. Aby si potom zan nepytal 500€/m2 lebo vie ze nemas inu moznost.. keby som ja ten sused, tak ti nepredam.. preco by som si mal ukrajovat zo svojho…aby si ty mohol byvat…lebo podla obrazka mu tam ostane tak 1m pozemku…
Odpovedať
@otazkafoto neostane mu tam meter, je to iba hruby nacrt aby si to diskutujuci mohli predstavit. A predstav si ze mozno nie kazdy je curak a nevyhladava v zivote iba ako koho natiahnut
Odpovedať
@radovan255 rad by som aby si mal pravdu. Moje skusenosti su vsak, ze kazdy ta chce oje..t
Odpovedať
@palo18 "...čiže v záhrade si máš postaviť obratisko, pre koho? Pre ženu?..." 😄 😄 😄
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?