Pracka - pranie s vadnymi loziskami

Ahoj, mam pracku Electrolux - 6 rocna, spredu plnena, invertor motor. Posledne dni sme zacali pozorovat hluk pri odstredovani - zacali sa ozyvat loziska na bubne. Moja otazka - mozeme bezpecne dalej pouzivat pracku s takto "chytenymi" loziskami? V jednom clanku ohladom poruch praciek som sa docital, ze takato pracka moze dalej fungovat kludne aj rok. Akonahle by som spozoroval, ze zvuk/vibracie sa podstatne zhorsuju, tak ihned riesim kupu novej. Pokial vsak dokaze pracka takto bezat aj pol roka, tak by som s vymenou pockal. Mam vsak dilemu ohladom bezpecnosti takejto prevadzky. Je nejake riziko, ze sa lozisko moze poskodit natolko, ze pri odstredovani pri napr. 1200 ot. sa lozisko sekne a v tych otackach by mohlo v pracke nieco odtrhnut, pripadne poskodit prietok vody v hadiciach vnutri pracky a voda by mohla zacat unikat mimo pracku? Zvazoval som aj vymenu lozisk - servis za 150 eur. Kedze sa jedna o 6r. pracku tak bohvie co dalsie po oprave odide napriklad o rok. Preto by som uz neskor radsej isiel do novej, az ked bude tato stara definitivne K.O.
Odpovedať
1
2

Odpoveď na príspevok od peter700:

Ahoj, mam pracku Electrolux - 6 rocna, spredu pln…
@peter700 tiez mame electrolux-ku 5 rocnu a zacali na nej odchadzat loziska. Davam jej po roka a poslem do teplych krajin. 🤣 ale v pohode myslim ze tvoje obavy su prehnane.
Odpovedať

@peter700 Vieš čo, skúsim sa pozrieť do krištáľovej gule, čo povie na tvoje ložisko. Isto to môže fungovať ešte aj niekoľko mesiacov, ale kľudne sa môže stať, že o týždeň sa to ložisko zadrie. Ja som na stavbe domu používal starý vysávač. Po nejakom čase, keďže bol stále v prašnom prostredí, tak som počul, že znie inak, než bežne. Oprava bola nerentabilná, tak sa používal až dovtedy, kým sa motor úplne neporučil. Aj ty môžeš používať práčku. Jedného dňa to s ňou sekne, zarachoce to a prestane ísť. Či to bude o týždeň alebo mesiac alebo 6 mesiacov -vie len Teodora.
Odpovedať

@peter700 Tak to ja by som do novej nesiel, ale snazil sa pri zivote udrzat tu staru :-D Sorry, ale od covidu uz kupis len odpad zabaleny do pozlatka za vela penazi :-D
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od chrobak7:

@peter700 Vieš čo, skúsim sa pozrieť do krištáľov…
@chrobak7 ak si pozorne cital, tak ja sa nepytam na to, kolko moze este lozisko vydrzat. Ja sa pytam , ci je podla vas bezpecne dalej pouzivat pracku, aj ked je uz lozisko chytene a cakat na jeho koniec. Ci sa realne moze lozisko tak seknut, ze by mohlo pracku za jazdy poskodit natolko, ze napriklad utrhne bubon a zoberie nieco so sebou.
Odpovedať

@chrobak7 ak si pozorne cital, tak ja sa nepytam …
@peter700 Cize ked Ti nejaky anonym na internete napise, ze to urcite je bezpecne, uspokojí ta to? Čudná doba 😂
Odpovedať
Profilova fotka
@peter700, ak vies demontovat bubon, lozisko ti v ostrave vymenia za 800CZK, 1500CZK aj s dopravou. Samo lozisko(domec) - kup rovno oba stoja cca 20euro dokopy max. Len musis kupit spravne. https://teleso.sk/vymena-loziska-na-p... https://www.loziskapracky.cz/cenik/ Ci sa lozisko sekne alebo nie ti nikto nepovie, idealne vobec odstredovanie nepouzivat. 150e za vymenu je prepalena suma, bud si najdi ineho opravara (je to max do 100e aj s dielom) alebo samo-sato za 20e+doprava. ALebo ak chces aj s podporou, horeuvedeny link. Skus obtelefonovat prackarov, urcite sa najde niekto normalny.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mgx:

@peter700, ak vies demontovat bubon, lozisko ti v…
@mgx ""Ahoj, mam pracku Electrolux - 6 rocna, spredu plnena, invertor motor""..... Ty mu dávaš rady ako vymeniť ložisko na práčke plnenej zhora!!!!!!!!!
Odpovedať
mal som Bosch pracku kupovanu v 2012, loziska zacali hucat po cca 10tich rokoch. Fungovala plnohodnotne dalsie 2 roky, kym sa neposrala riadiaca jednotka (nezastavovala praci program). Ale ku koncu to hucalo pri odstredovani naozaj statocne. Vymena lozisk na BOSCH prackach je nerentabilna, vraj su sucastou nejakej vacsej suciastky (bubna???), takze oprava 200E a viac. P.S. kupil som novu od toho isteho vyrobcu a tu istu seriu a vazi cca o 1/3 menej....neni sanca aby vydrzala 10 rokov. Plechy a plasty su vyrobene aby to vydrzalo presne 2 roky a 1 den. Ale toto je uz ina debata
Odpovedať
Profilova fotka
@technik007 neviem odkial si prisiel na to, na druhom linku mas videonavody, vsetky pracky su spredu plnene. Prvy odkaz odkazuje na stranku, kde sa daju pripadne dielce kupit, ak si ich nedas vymenit nakomplet. To ze si narazil na prve video ci navod na pracku plnenu zhora je len nahoda, ciel je web, nie prislusna stranka. A vzdy moze najst prackara, ktory vie co a ako.
Odpovedať
Bude to čoraz hlučnejšie, práčka buzde pri praní hučať ako fabrika a pohyb bubna bude na konci ťažký, to je už koniec. Mne sa to tiež neoplatilo opravovať, pri zhora plnenej to na jednu u rodičov a moju bolo 100 eur iba materiál a neviem či v tom bol jeden domec a jedno ložisko. Treba kupovať práčku na vyššiu hmotnosť prádla a nezaťažovať ju toľko. Niekomu vydrží 10 rokov a niekto perie často a tomu vydrží 6 rokov.
Odpovedať

@technik007 neviem odkial si prisiel na to, na dr…
@mgx "" A vzdy moze najst prackara, ktory vie co a ako."" Áno nájdeš práčkara, ale vymontovať z práčky bubon Ti neurobí za "100€" lebo vie aká je to robota...""150e za vymenu je prepalena suma, bud si najdi ineho opravara (je to max do 100e aj s dielom) alebo samo-sato za 20e+doprava."" Píšeš ako keby si to už niekomu robil...Neviem či sa veľmi oplatí 6.ročnú práčku takto opraviť,lebo ako píše aj zadávateľ témy, môže odisť zase niečo iné...No ale to či dá opraviť alebo nie, nezávisí na nás...
Odpovedať
Profilova fotka
@technik007 ja mam pracku bosch, svokre som bubon vymontoval a daval opravovat. Postupoval som podla tohto navodu. https://youtu.be/JFjj30nwNxE Ci sa mu chce venovat 30-60 minut rozobratiu pracky a odoslaniu bubna na opravu, alebo si kupi novu je uz na nom
Odpovedať

@technik007 ja mam pracku bosch, svokre som bubon…
@mgx Tak ešte raz: "Ahoj, mam pracku Electrolux - 6 rocna, spredu plnena, invertor motor."" Ja som pozeral video,ale si mimo tému, lebo tam nie je INVERTOR ale klasický komutátorový motor.... Zase ukazuješ to, čo pre zadávateľa je na dve veci....Ak vieš že práčka ak má invertor tam NEMÁŠ klinový remeň na pohon bubna, nakoľko invertor /motor/je namontovaný na nádrži a poháňa bubon priamo...Ale verím že Ti to nemusím až tak vypisovať, vieš o čo ide...Tento systém čo si poslal je ten istý ako na Tatramatkách, Philco,a iné spredu plnené staršie práčky..
Odpovedať
Nasa fungovala asi rok s pokazenim ložiskom. Predvčerom zomrela na starobu 10rocne Beko.
Odpovedať

@peter700 zatial ju pouzivat mozes, ale s rozumom a opatrne. No ale priprav sa na vymenu lebo je dost mozne ze do roka budes riesit novu.
Odpovedať

@peter700 "ci je podla vas bezpecne dalej pouzivat pracku" Nie, nie je to bezpečné.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@technik007 zamienas si pojem DirectDrive (kde je motor priamo na oske bez klinoveho remena) a invertor, co je len elektronicky riadeny BLDC motor. Moja pracka ma invertorovy motor (bezkefkac BLDC), ale nie direct drive. Klinovy remen tam samozrejme je. Mozno preto, ze pri slim pracke nemas na direct drive miesto, netusim. Pracky nekonstruujem a nechystam sa :). Samozrejme, ak ma direct drive a motor je sucast bubna, tak to opravovat asi zmysel nema.
Odpovedať

@peter700 pouzivat ju mozes, raz sa to lozisko uplne vylagruje a zadrhne sa ti pracka uprostred prania ako jedna z nasich. Ked sme ju vypratali z kupelne, tak boli pod nou rozsypane gulicky z loziska. O tom co to bola za operaciu vybrat rozoprate pradlo radsej ani nespominam. Bud ju daj opravit alebo kup novu, zbytocne je cakat, ze sa to "vylieci"
Odpovedať

@peter700 mozete ju pouzivat este, ale odporucam nastavit na nizsie otacky napr. 800, nepreplnat ju moc a pre istotu by som nenechavala pracku bez dozoru a mala tam nejaky tanierik alebo nieco. ak by sa ten hluk nahle stupnoval, tak najvyssi cas ju vymenit.
Odpovedať
Ja ti síce neporadím, ale zaujímalo by ma či tu má niekto práčku so sušičkou a je spokojný a ak áno akú. Kolega zháňa do paneláku a keďže tam veľa priestoru v kúpeľni nemajú tak pozerá po tejto variante. Diki.
Odpovedať
Profilova fotka
mali sme, je to take nudzove riesenie. lepsie kupit pracku bez susicky a susit na 10-20eurovom susiaku :).
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od ferman:

Ja ti síce neporadím, ale zaujímalo by ma či tu m…
@ferman mam samostatnu pracku so susickou (bosch 6series) a aj kombo (haier, hlbka 45cm). Obrovsky rozdiel, nielen v spotrebe a dlzke cyklu ale hlavne ako to prádlo vyzera po skonceni. Ako total nudzovka posluzi ked je zle pocasie, ale radsej susit na susiaku ako uz bolo spomenute
Odpovedať
Mame samostatnu susicku asi 4 mesiace ale nebadam na obleceni zeby mu nieco bolo po suseni. To skor pracka dava obleceniu na frak.
Odpovedať
Profilova fotka

mali sme, je to take nudzove riesenie. lepsie kup…
@mgx my máme vyše 11 metrov zábradlia, ak by vešiaky nestačili (deky, postelné prádlo ap) :).
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od gadefox:

@mgx my máme vyše 11 metrov zábradlia, ak by veši…
@gadefox no ale taketo nieco v byte velmi neporiesis 😅 @zacik tak ono ten cas prania zase vies pre niekoho to hra nejaku rolu, ale ked niekto perie 2x to tyzdna tak mu to je asi jedno 😄
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od zacik:

@ferman mam samostatnu pracku so susickou (bosch …
@zacik ako vyzerá? ak nie tak, ako by malo, tak bude zrejme problem s sušičke alebo v programe, ktorý používate.
Odpovedať
Profilova fotka
ja som davala vymienat na AEG a po vymene fungovala pracka este 5 rokov. Vymienala som asi po 7 rokoch. Riesil to servis, lebo na stiahnutie loziska treba nejake nastroje, ktore sme doma nemali.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od fiel:

@zacik ako vyzerá? ak nie tak, ako by malo, tak b…
@fiel je vyrazne "pokrcenejsie" ako ked vytiahnem pradlo z samosatnej susicky.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od sissik:

ja som davala vymienat na AEG a po vymene fungova…
@sissik Je to pravda! S kozmetickou pinzetou, klieštikmi na riasy a nožničkami, ložisko na práčke nevymeníš 😁🤣🤣
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od petersd:

@sissik Je to pravda! S kozmetickou pinzetou, kl…
@petersd ukojil si svoju muzsku potrebu rypnut si do zeny? naco bol dobry tvoj prispevok?
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?