Všeobecná hodnota nehnuteľnosti

Dobrý deň, mal by som otázku so skúsenosťou s ohodnotením nehnuteľnosti. Potrebujeme úver a k tomu posudok na rodičovský dom. Znalec, ktorého chceme predbežne v predbežnom hrubom odhade uviedol, že celková hodnota bude 148 tisíc eur. To bol odhad ešte pred zateplením. Viete mi na základe skúsenosti uviesť o koľko by sa zvýšila všeobecná hodnota nehnuteľnosti, teda posudková ak by došlo k zatepleniu? Dom je veľký dvojgeneračný, dvojposchodový. Menené sú aj okná a dvere. Skôr by som chcel či mal niekto podobnú skúsenosť, že o koľko sa mu zvýšila hodnota zakladanej nehnuteľnosti po zateplení. Treba vychádzať z toho, že pred zateplením je hodnota 148 tisíc. Plus okrem zateplenia bude zatelená povala.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od fero1821:

Dobrý deň, mal by som otázku so skúsenosťou s oh…
@fero1821 zazraky od zateplenia co sa tyka hodnoty domu necakaj. O nieco to zdvihne ale zo 150 na 200 tisic to zrejme nebude. otazka je aku hodnotu nahanas.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od sousedekovci89:

@fero1821 zazraky od zateplenia co sa tyka hodnot…
@sousedekovci89 No ak hodnota podľa odhadu pred zateplením je 148 tisíc, tak počítam s tým, že o 20 tisíc by mohla stúpnuť na 168. To by mi aj postačovalo. Lebo veď berie sa do úvahy nie len cena materiálov, ale aj celkovo ako ten dom pôsobí. Veď viete ako to myslím. Berie sa do úvahy viac vecí. To by mohlo byť takto.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od fero1821:

@sousedekovci89 No ak hodnota podľa odhadu pred z…
@fero1821 Ibaže ceny nehnuteľností padli dole, a aj záujem o nej, takže ďalší odhad môže byť ešte nižší, než ten pôvodný...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od frantisekca:

@fero1821 Ibaže ceny nehnuteľností padli dole, a…
@frantisekca Tu sa mýlite. Všeobecná cena nehnuteľnosti je iná než trhová cena. Áno je pravda, že na trhu sa znížil záujem o kúpu, čiže trhová cena logicky ide dole. No všeobecná cena je stále tá aká bola a zateplením musela len vzrásť. Celkovo platí, že všeobecná cena je nižia ako trhová cena nehnuteľnosti. Napríklad ak rodinný dom má trhovú cenu 170 tisíc, tak všeobecnú môže mať 140 tisíc. Teraz sa to troška vyrovná ale všeobecná nepadne :) Tá sa určuje práve pre prípady reálnej ceny nehnuteľnosti pre záujmy banky pre záložné právo. Takže toho sa ja nebojím, že padne. A pozrite si ceny domov všade dookola. Na východe trhové ceny, nevravím že nie sú prestrelené, ale pohybujú sa pri zachovalejších domoch na úrovni od 140 vyššie podľa veľkosti atď. nižšie nie. Skôr hľadám niekoho so skúsenosťou o okľko by mohla vzrásť hodnota.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od frantisekca:

@fero1821 Ibaže ceny nehnuteľností padli dole, a…
@frantisekca @fero1821 Je to podobné ako pri predaji auta za celkovú cenu 6000 €. Či v ňom máš autorádio za 100 €, alebo audiozostavu so subwooferom za 1500 €, s výslednou cenou to nespraví takmer nič. 😁
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od petersd:

@frantisekca @fero1821 Je to podobné ako pri pr…
@petersd No je to blud čo si povedal. Porovnávaš čo sa nedá porovnať. Auto podlieha amortizácii. Dom pokiaľ ho udržiavaš a nie je v havarijnom stave, tak nie. V zásade naberá na hodnote stále. Čiže ak nevieš o čom hovoríš tak radšej nehovor nič.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od frantisekca:

@fero1821 Ibaže ceny nehnuteľností padli dole, a…
@frantisekca Stále počúvam tie štatistické dristy, že "ceny nehnuteľností padajú".... Trošku to sledujem v reálnom živote, a ani raz som v mojom regióne (pritom nie je vôbec nejakým lukratívnym) nezaevidoval to, žeby niečo zlacnelo. Naopak, ľudia pýtajú z roka na rok stále viac a viac.... Taká je moja skúsenosť.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od fero1821:

@petersd No je to blud čo si povedal. Porovnávaš …
@fero1821 Prepáč, že som Ti sňal z oči ružové okuliare... Vitaj v reálnom svete. Až Ti to všetko prejde, potom tu napíš ako si dopadol.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od petersd:

@fero1821 Prepáč, že som Ti sňal z oči ružové oku…
@petersd Skôr to vyzerá tak, že ty nemáš prehľad o základných pojmoch. Pletieš tu hodnotu auta, čo stratí hodnotu hneď ako vyjde z predajne. Alebo auto z bazáru, ktoré stráca každým polrokom na hodnote a nezachráni ho ani rádio za 100 eur. Tak čo čakáš. Pri nehnuteľnostiach to funguje inak a vidno, že trh nesleduješ dlho resp. veľmi málo. Za ďalšie uvádzaš, že ceny nejdu dole opäť to potvrdzuje, že nesleduješ trh. Cena 3 izbáku u nás bola bežných 120-130 tisíc. Dnes už vieš aj za 100 tisíc zohnať tento byt. palo to v priemere o 15 tisíc na byt. To ale neznamená že z dlhodobého hľadiska nestúpajú. Jasné, že stúpajú. Ak máš ale na mysli špekulantov, ktorí chceli zbohatnú minulý rok na poslednú chvíľu a žiadali za staré domy 300 tisíc, tak áno aj takí boli. Realita je však taká, že všeobecná hodnota nehnuteľnosti sa takmer nehýbe, pokiaľ to nie je dom v rozpade a staráš sa o neho.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od fero1821:

@petersd Skôr to vyzerá tak, že ty nemáš prehľad …
@fero1821 Máš asi veľké očakávania, ale ak dom zateplíš za 20 tisíc, tak jeho všeobecná cena nestúpne o 20 tisíc. Pozeral som teraz znalecký posudok z roku 2016 na dom . Vtedy bol síce dom ešte nedokončený, ale zateplenie vo výpočtových tabuľkách bolo, no koeficient uplatnenia bol 0, keďže to ešte nebolo realizované. Keby bol dom už vtedy zateplený, tak východisková hodnota zateplenia by navýšila hodnotu domu podľa prepočtov, čo sú v znaleckom posudku, cca o 5000 €. A je jedno, či by to zateplenie bolo z najlacnejšej minerálnej vlny, alebo z najdrahších XPS dosiek. V znaleckom sa to prepočítava viacerými koeficientami, ktoré u teba môžu byť rozdielne, ale určite ani u teba nezvýšia hodnotu domu o desiatky tisíc. Môžem doma pozrieť ešte znalecký, ktorý bol urobený po dokončení domu, ako to tam vychádza - koľko z hodnoty domu tvorí jeho zateplenie. A aj všeobecná hodnota domu sa hýbe - v znaleckom posudku je zohľadnená aj amortizácia, hodnota domu rokmi klesá. Keď máš znalecký, tak si pozri, ako vplýva vek nehnuteľnosti na jeho hodnotu. Keby si si poriadne pozrel ten znalecký, tak verím, že tam nájdeš aj to zateplenie.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od petersd:

@frantisekca Stále počúvam tie štatistické drist…
@petersd Ceny nehnuteľností stanovuje trh. A to, že išli dole, je fakt. Nedá sa to zovšeobecniť, ale známa teraz predávala byť v BA Dúbravke. Pred rokom sa také byty predávali po 180 tisíc. Tak pred pol rokom začala na tejto cene. Nikto sa neozval, len nejakí špekulanti. Až keď znížila predajnú cenu pod 160 tisíc, tak našla kupcu. Možno by to predala aj za 180 tisíc, ale by asi čakala dlhšie na vhodného kupujúceho, ktorý by akceptoval túto cenu. Ale tým, že bolo viac podobných nehnuteľností na predaj a ostatní pýtali menej, tak sa aj dopyt prispôsobil ponuke a neakceptoval tú vyššiu cenu.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od chrobak7:

@fero1821 Máš asi veľké očakávania, ale ak dom za…
@chrobak7 Máš pravdu veď to sa celý čas snažím vysvetliť. A nevravím, že má stúpnuť o 20 tisíc, len hopvorim že to má vplyv na hodnotu nehnuteľnosti. Taktiež aj dom amortizuje, ale pokiaľ sa o neho staráš tak veľmi malým tempom. Nedá sa to porovnávať s autom. Dokonca, ak dom modernizuješ stále, tak tá amortizácia tam v podstate ani nie je lebo sa to stále dorovná. Hovorím o prípade, že dom je staticky v poriadku a kjoniec jeho životnosti je velmi daleko.
Odpovedať
Článok sa načítava...
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?