Hodnota domu

Dobrý deň, chcela by som aspoň približne poznať hodnotu domu, ktorý plánujeme kúpiť. Majiteľ si dáva vypracovať znalecký posudok, nakoľko nebýva v danej lokalite a chce mať prehľad ako sa pohybujú ceny. Ja to chcem vedieť len čiste pre zaujímavosť, čo na to poviete vy, zaujíma ma naozaj približná hodnota. Znalec ohodnotí cenu domu tiež len na základne nehnuteľností v okolí, ktoré boli skolaudované cca v rovnakom čase a v zásade sa nelíšia rozlohou. Teda, ide o starší rod. dom v tvare písmena L, s tromi izbami, je postavený cca po roku 1945, murovaný. Neobývaný od roku 1992, má starú strechu, staré okná, staré rozvody, nemá kanalizáciu, ani kanalizačnú prípojku, nie je zateplený, bol dva krát vykradnutý a vytopený, v streche je diera a sústavne do neho tečie. Je na pozemku necelých 30 árov, na pozemku sú staré vinice, resp. už len vedenie pre vinice, tieto sú už vyschnuté, v dedine 3 km od maličkého mesta na samom východe republiky. Nedávno sa v tejto lokalite predal o čosi novší dom na pozemku cca 3700 m, obývaný, so všetkými sieťami a prípojkami za 25 000 eur. Ďakujem za všetky vaše postrehy.
Odpovedať
@galaktic Cena nehnutelnosti = cene pozemku (to ze tam stoj je len skoda alebo to treba burat a odviest. Ak stoji v lokalite 3700m2 s obyvatelnuym domom, 25k tak to je smiesna cena a nemusis riesit aku cenu ma dom lebo to je ako zadarmo.Ak su tam vinice asi to bude na juhu to neni mozne aby stalo nieco tak malo.
Odpovedať
@sysell my to chceme len pre pozemok, je mi jasné že taký dom sa neoplatí opravovať
Odpovedať
@galaktic Najprv by som začal asi tým, že je rozdiel medzi znaleckou hodnotou a trhovou hodnotou. Znalecká hodnota je údaj, ktorý určí znalec na základe nejakých tabuliek a výpočtov. Znalecká hodnota môže byť diametrálne odlišná od trhovej hodnoty (či už vyššia lebo nižšia), lebo trhová hodnota je tá, ktorú bude ochotný nejaký záujemca dať za nehnuteľnosť. Trhová hodnota sa nedá určiť, tú určuje trh - teda ponuka a dopyt. Ak znalecká vyjde napr. na 30 tisíc, a ty (ani nikto iný) nebudeš ochotná dať toľko, tak to predávajúci nepredá. Bude musieť spustiť. Ty mu môžeš ponúknuť toľko, koľko si ochotná za to dať. Takže choď na to opačne. Zisti, koľko stojí pozemok v tej lokalite (m2). Hodnotu pozemku teda zistíš ľahko. Ak vieš, že dom nie je obývateľný, ani nie je možné ho rekonštruovať, tak je zrelý na zbúranie. Darmo bude majiteľ argumentovať, že ešte má hodnotu nejakých 10.000 EUR. Pre teba bude mať zápornú hodnotu, lebo ty ho budeš musieť zbúrať a suť zlikvidovať, čo ťa bude stáť nejakých 5-10 tisíc EUR. Takže ak chce majiteľ predať pozemok, tak len za cenu pozemku. Ak tam nie je dopyt, tak ešte môžeš pýtať zľavu za zbúranie domu. Ak je to ale atraktívna oblasť, tak sa môžete dohodnúť na nejakej symbolickej cene za dom. Tú si určíš ty, koľko si ochotná preplatiť za hodnotu pozemku (v ekonomických kruhoch sa tomu hovorí Goodwil - teda dobrá vôľa zaplatiť vyššiu cenu). Takže presnú sumu od nás nečakaj, nie sme znalci ani realiťáci. Napr. nevieme, v akom stave sú steny. Ak by boli dobré, tak by sa to možno dalo rekonštruovať, alebo aspoň predať tehly. Ale aj keby áno, ja by som to na tvojom mieste aj tak zbúral a postavil nové. S takou starou stavbou sú len problémy. A tie steny nie je tak významná položka na novom dome, neušetrila by si veľmi.
Odpovedať
Profilova fotka
takýto dom predali príbuzní za 35 tis, pozemok bol ale iba 8 árový, ale prudký svah. Situovaný bol však priamo v okresnom meste. Kupujúci ho zrekonštruovali. Ešte drobnosť, bol napojený ny verejnú kanalizáciu, vodu, plyn a elektriku.
Odpovedať
@galaktic no ja by som za dom na zburanie na velkom pozemku na kraji vychodneho Slovenska viac ako 15000€ nedala. V dedine odkial pochadzam na kraji vych. Slovenska, 3 km od okresneho mesta min. rok predali podobny dom ale v obyvatelnom stave za 18000€. Pozemok je tam ale urcite mensi. Otazka je, ci je 30 arovy pozemok pre Teba na uzitok alebo na pritaz.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?