Realne skúsenosti pri svojpomocnej stavbe 2025

Zdravím vás. Chceli by sme začať stavať dom v budúcom roku. Momentálne máme pozemok (orná pôda) v intraviláne s vyjadrením o možnej elektrickej prípojke, vode a kanalizácii. Začiatkom roka by som chcel začať pracovať na projekte a zmene účelu pozemku, a teda následne aj na stavebnom povolení. Realizovaný by mal byť jednopodlažný L-kový dom o šírke 5 m (cca 150 m²) s drevenou fasádou a sedlovou strechou. Stavať by som chcel z Ytongu 450 mm bez zateplenia (odvetrávaná fasáda). Kúrenie podlahové (tepelné čerpadlo). Dom by som chcel stavať svojpomocne nasledovne: základy – firma hrubá stavba – majstri strecha – majstri rozvody elektriny a vody – sám (áno, mám skúsenosť) sadrokartón – sám potery – firma dokončovacie práce ako podlahy, interiérové dvere, kuchynská linka a podobne – sám (áno, so všetkým mám skúsenosť aj s obkladom, ale to robiť nebudem :D) S prácou som na tom veľmi flexibilne, to znamená, že pracujem priemerne 3–4 dni v týždni cca po 4 hodiny. S rozpočtom by som sa chcel zmestiť do cca 300 000 € + rezerva cca 50–70 000 €. Z vašich skúseností – myslíte, že do konca roka 2027 je to s týmto rozpočtom realizovateľné?
Odpovedať
1
2

Odpoveď na príspevok od vennlo94:

Zdravím vás. Chceli by sme začať stavať dom v bud…
@vennlo94 "Stavať by som chcel z Ytongu 450 mm bez zateplenia" to fakt ?
Odpovedať

@vennlo94 este kamarata s velkymi zlavami v stavebninach 😀 . Konecne prispevok s triezvym pohladom a realnou sumou oproti tym 150 m2 do 100 tis.
Odpovedať

@vennlo94 moj nazor: rozpocet je pravdepodobne OK - bude zalezat na konkretnych technologiach, materialoch a detailoch... Minut sa da aj ovela ovela viac😉. Myslim si ze narazite na cas - od ornej pody po stavebne povolenie vas caka dost casu a strasne vela nervov.
Odpovedať
Profilova fotka
pekne taraniny, ale ako urobis dom z Ytongu bez zateplenia aby vysiel A0 (platne od 1.1.2022) netusim. zjavne ani ty. zjavne zazrak.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mgx:

pekne taraniny, ale ako urobis dom z Ytongu bez z…
@mgx nechaj ho. Zatial ma len predstavu. To ze si vie veci zrealizovat, neznamena, ze vie aj naprojektovat.
Odpovedať

pekne taraniny, ale ako urobis dom z Ytongu bez z…
@mgx neviem či ma zmysel reagovať na tieto arogantné komentáre bez žiadnej pridanej hodnoty, ale tak teda z technického hľadiska má ytong 450 λ = 0,071–0,077 W/m·K čo znamená, že samotná stena má U ≈ 0,16–0,17 W/m²K. To je lepšie než zákonný limit pre nízkoenergetický dom U ≈ 0,22–0,24 W/m²K takže z pohľadu zákona stenu zateplovať nemusíš. A0 štandard je dobrovoľný, nie povinný, takže stena z ytong lambda 450 splní bežné požiadavky bez ďalšieho zateplenia
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od wivik:

@mgx nechaj ho. Zatial ma len predstavu. To ze si…
@wivik ako som napísal v úvode "Začiatkom roka by som chcel začať pracovať na projekte" neznamená že si idem niečo projektovať sám :D
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od wivik:

@vennlo94 este kamarata s velkymi zlavami v stave…
@wivik a teda kamarati so zlavami sú :D tepelne čerpadlo, okná a material na hrubu stavbu budu za nakupné ceny :)
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od jakubd:

@vennlo94 moj nazor: rozpocet je pravdepodobne OK…
@jakubd toho času sa aj ja najviac obávam
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od purplesticks:

@vennlo94 "Stavať by som chcel z Ytongu 450 mm be…
@purplesticks naozaj :D
Odpovedať

@mgx neviem či ma zmysel reagovať na tieto arogan…
@vennlo94 A0 je od roku 2021 povinna pri novostavbach. A v ziline resp. okoli stavat bez zateplenia. Takych uz bolo a nakoniec aj tak zateplovali nakoniec. Tabulka a realita sa totiz nie vzdy stretnu.
Odpovedať

@mgx neviem či ma zmysel reagovať na tieto arogan…
@vennlo94 odkial mas, ze standart A0 je dobrovolny ?
Odpovedať

@wivik a teda kamarati so zlavami sú :D tepelne č…
@vennlo94 to je velka vyhoda
Odpovedať
Profilova fotka
@vennlo94 koment vobec nebol arogantny, len som ta upozornil ze taras hluposti 1)Zákon 555/2005 Z. z. o energetickej hospodárnosti budov stanovuje poziadavky 2)Vyhláška 364/2012 Z. z. (a jej novely, napr. vyhláška 35/2020) prevadza tento zakona urcuje, ako vypocitat energeticku narocnos (A0, A1 apod.). V metodickej prirucke pre navrhovanie a stavebne povolovanie sa uvadza ze SPLNENIE poziadavkov na energeticku hospodarnost sa kontroluje uz pri projektovom energetickom hodnoteni. Konkretne pri rodinnych domov sa uvadza že od 1. 1. 2022 pre RD musí nová stavba „povinne spĺňať triedu A0“. Tvoje kecy o "dobrovolnosti" su cista hlupost. Doporucene hodnoty U norma nestanovuje ale zo stavbarskych skusenosti su nejake odporucania. To vsak ty zjavne netusis, pretoze nemas ani projekt, len predstavu. Povedzme ze postavis 45cm stenu z nezatepleneho ytongu. Tepelne mosty zanedbas, lebo lepidlo ci penu ktorou to zlepis nedosiahnes ani nahodou U ktore si predstavujes (to je cisto laboratorna hodnota). Co s tym? Zateplis 15cm izolantom (ako 1000ce pred tebou, co si mysleli ze ytong/tehla staci) a budes mat 60cm mur. Mne osobne to nevadi, ale takto sa stavalo v roku 1930.
Odpovedať

@vennlo94 koment vobec nebol arogantny, len som …
@mgx tak to zoberme inak. áno nemam projekt len predstavu a to som v úvode aj spomenul. moja predstava je 45ytong bez zateplenia s ktorým sa dá bez problémov dosiahnuť A0 v spravnej kombinacii ostatneho a v mojej predstave som tuto variantu volil z nejakeho dôvodu. A teda áno keď mi projektant ozrejmi prečo táto moja predstava je zlá tak si nechám poradiť a teda zákon som si dohladal a v tomto máš pravdu, ale to nemení nič na tom že moja téma je zameraná na inú otázku ako na typ obvodovej steny kde som sa pýtal na reálne skúsenosti o rozpočte nie technickom prevedení (pretože ak pre konkrétny prípad bude vhodnejšia tehla tak bude tehla a nie ytong, ale to sa dozviem až keď budem v štádiu realného projektu a nie predstavy) preto som vybral aj kategóriu rozpočet. mám za to že v otázke rozpočtu mi zrovna toto neurobí 20% vyslednej sumy ale pre spresnenie som to do mojej predstavy uviedol. A teda máš realnu skúsenosť pri takejto stavbe pri dnešných cenách práce a materiáloch?
Odpovedať

@vennlo94 koment vobec nebol arogantny, len som …
@mgx Myslím, že 15cm zateplenie na ten Ytong nemôže ísť, kôli rosnému bodu (nekalkuloval som). Ale keď je plán prevetrávaná fasáda, tak je nezmysel dávať taký Ytong...
Odpovedať
Článok sa načítava...

Odpoveď na príspevok od frantisekca:

@mgx Myslím, že 15cm zateplenie na ten Ytong nem…
@frantisekca aka je tvoja skusenosť? aku skladbu by si zvolil?
Odpovedať

@frantisekca aka je tvoja skusenosť? aku skladbu …
@vennlo94 Keď prevetrávaná fasáda, tak najtenší múr, podľa gusta a čo povolí statik (pri takej šírke by mala byť dostatočný aj 250mm múr) a na to rošt s vatou... Mám 7m šírku a z Porfixu 250.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od frantisekca:

@vennlo94 Keď prevetrávaná fasáda, tak najtenší …
@frantisekca 250mm by mi asi neprešlo čo sa statiky týka. Teda minimálne pri jednej stene ktorá má mať 12m x 4,5m výška :D
Odpovedať

@vennlo94 tu daco orientacne k zatepleniu: https://www.hrubkazateplenia.sk/ Co sa tyka konca roku 2027 - nerealne. Inak odporucam si s realizatorom alebo architektom prejst co je hruba stavba, lebo budes prekvapeny co vsetko este budes musiet robit...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od minoo:

@vennlo94 tu daco orientacne k zatepleniu: https:…
@minoo Ďakujem za odkaz. A mám predstavu čo je hruba stavba bohužial :D, už sme s rodičmi takto svojpomocne dom realizovali kde som bol súčasťou od výkopu po nasťahovanie aj keď som bol ešte násťročný.,
Odpovedať

@minoo Ďakujem za odkaz. A mám predstavu čo je hr…
@vennlo94 ja len ze si okrem hrubej stavby spomenul vodu, el., poter a dokoncovacky. Len tam mas pripojky kopat, hydroizo vodorovna, zvysla, zateplenie stropu + veci okolo, zateplenie podlahy, kurenie + veci okolo, omietky + veci okolo... Atd
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od minoo:

@vennlo94 ja len ze si okrem hrubej stavby spomen…
@minoo a ešte omnoho viac, ale neprišlo mi podstatne rozpísať krok po kroku celú stavbu. (mimochodom omietky neplanujem robiť, ale celi interier pôjde zo sadrokartonu)
Odpovedať

@minoo a ešte omnoho viac, ale neprišlo mi podsta…
@vennlo94 ...zatepľovať nechceš. Vnútorné omietky nechceš. Rekuperáciu chceš ?
Odpovedať

@minoo a ešte omnoho viac, ale neprišlo mi podsta…
@vennlo94 potom velmi nechapem preco sa to pytas, ked vies co vsetko to obnasa. Ked vies co, tak je to len o tom, ako casto mozes byt na stavbe. A to zalezi od toho ako daleko to mas z domu, aku mas rodinnu situaciu (vek deti), od rocneho obdobia v ktorom ziskas povolenie, ake je obdobie v praci... Je to velmi individualne, ale hruba stavba nebude to co ta zdrzi - to som si tiez nechal spravit firme a 3-4 ludia mali za 3 mesiace poschodovy na zelenej luke...
Odpovedať
Profilova fotka
Ako budes stavat ma neprekvapuje ...zjavne mas v tom jasno a casom sa uvidi. Jedine co mi udrelo do oci je vymera 150m2 pri sirke 5m a ked ti z toho vezmu mury 0.9m ako sa vnutri budes pohybovat medzi miestnostami???
Odpovedať
Profilova fotka
@wolodymyr presne to iste napadlo aj mna (5-0.9=4.1. Ak zaratam SDK, sme na 4m. Odratam priestor na dvere (1m) a sme na 3m vyuzitelneho priestoru na sirke, skoro kazda izba priechodna. @vennlo94 nechcem ta poucovat o stavbarskych veciach (to ze si s rodicmi pred XY rokmi staval z teba stavbara nerobi) ale: - nosnu funkciu nemusi tvorit len obvodovy mur. Moze to byt kludne stredna nosna stena, pripadne ocelove/zelezobetonove nosniky alebo piliere. Takto sa stavalo uz v 30 rokoch, ale minuleho storocia. - VPC tehla s minimalnou hrubkou (20cm) ma zdaleka lepsie nosne vlastnosti ako 45cm. Pevnost v tlaku pri VPC20cm je 20MPa, pri 45cm Ytongu je 2.5-4MPa. Tzn. murivo z VPC s 1/2 hrubkou z VPC tehly ma 5nasobnu pevnost ako Ytong a spol. - Cenu ti tu nikto nenapise (vychadza z projektu a vykazu/vymeru), ktory najprv musis mat. Plati vsak stale, cim zlozitejsia stavba a narocnejsie riesenia, tym platis viac. Aktualne platne ceny v rezime holodom je od 1200e/m2 *** pri hrubej stavbe az po 2700e/m2 ***pri stavbe na kluc - zavisi od technologii /miesta/projektu/pouzitych materialov a miery svojpomoci. Aj tu je to take dost otazne, pri svojpomoci mozno nezaplatis za pracu, ale len za material, ale budes si musiet nakupit mnozstvo naradia (samozrejme, mozes tvrdit ze predas, ale silne pochybujem) a dalsi faktor je cas - a cas su peniaze. Z mojich skusenosti - da sa postavit dobry dom za 100k a zly za 300k, zavisi kto a ako stavia a z coho. *** - vyslovene orientacne a kludne mozete postavit aj za menej/viac. Ak ma niekto drevo z vlastneho lesa a tehly si vyrobi za domom na tehlovisku a na izolaciu pouzije hemcrete z vlastneho pola, kludne moze stavat za "facku".
Odpovedať
Nezatepľovať je zlý nápad. Tepelné mosty neporiešiš na 100% a už vidím že po prvej zime tu budeš písať príspevky do vlákna vlhnú mi rohy, v lete problém nebol. Najväčší problém čo vidím je čas na svojpomocnú výstavbu. Ja som staval sám a písal som som si hodiny čo som odrobil. Po prekročení 5000 hodín som s tým prestal a to som ešte mal do dokončenia ďaleko. Celkom mi to trvalo 3,5 roka.
Odpovedať
...a o čom je vlastne tato diskusia o takmer 30 prispevkoch? "Z vašich skúseností – myslíte, že do konca roka 2027 je to s týmto rozpočtom realizovateľné?" Nikto nemá vešteckú guľu. Pýtaš sa na obdobie 2 roky dopredu. Na všetky tvoje otázky a "špekulnastva" ti odborné odpovie projektant a dokonca možno aj orientačnú cenu (k dnešným dňom) ale určite nie 2 roky dopredu! A vôbec - staviať chceš svojpomocne ale to neznamená, že o 2 roky budeš dávať fasádu, SDK a podobne. "Začiatkom roka by som chcel začať pracovať na projekte a zmene účelu pozemku, a teda následne aj na stavebnom povolení." Mysliš, že toto vybavíš po najbližšich Vianociach do mesiaca a na jar staviaš a do konca roku 2027 vybavené ? Inými slovami z reality - papierovačky (projekt, povolenie, vyňatie pozemnku, siete prípadne ti ešte naparia archeologov ako mne) budú pri dobrom tempe trvať aj rok. Pri dobrom tempe tj. ak máš s tým skúsenosti alebo človeka, ktorý ti pomôže. A to nepíšeš o banke ak by si chcel nejaké peniaze , hypotéku, priprav sa na tiež pár týždňov ak budeš mať dobrého skúseneho človeka, ktorý s tým pomôže. Tak či tak budeš musieť k stavebnému povoleniu dať projekt v ktorom budeš mať všetko vyrátane prepočítane a stavím sa, že aj vrátane zateplenia. Potom napíš ako sa vyjadril projektant, keď si mu povedal, že nechceš zateplenie ale dodržať normu A0 (ktorá je povinnná ako píše MGX vyššie). Tvoju otázku by som formuloval inak v inej situácii - "Dobrý deň, už MÁM projekt a vydané právoplatné stavebné povolenie. Staviať chcem začiatkom roku 2026 a rozpočet mam 300k, vojdem sa do tohto budgetu ak budem väčšinu staviať svojpomocne a držať sa rozumných a cenovo dostupných stavebných materiálov?" Neber to v zlom, držím palce.
Odpovedať
300k budget a ides do Ytongu? sirka 5m? chlape, nechcem do teba vrtat ale mam obavu, ze ty vlastne vobec nevies o com rozpravas ba dokonca, ze ani sam nevies co vlastne chces :-)
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?