Odpoveď na príspevok od vennlo94:
Zdravím vás. Chceli by sme začať stavať dom v bud… @vennlo94 "Stavať by som chcel z Ytongu 450 mm bez zateplenia" to fakt ?Odpoveď na príspevok od vennlo94:
Zdravím vás. Chceli by sme začať stavať dom v bud… @vennlo94 este kamarata s velkymi zlavami v stavebninach 😀 . Konecne prispevok s triezvym pohladom a realnou sumou oproti tym 150 m2 do 100 tis.Odpoveď na príspevok od vennlo94:
Zdravím vás. Chceli by sme začať stavať dom v bud… @vennlo94 moj nazor: rozpocet je pravdepodobne OK - bude zalezat na konkretnych technologiach, materialoch a detailoch... Minut sa da aj ovela ovela viac😉. Myslim si ze narazite na cas - od ornej pody po stavebne povolenie vas caka dost casu a strasne vela nervov.Odpoveď na príspevok od mgx:
pekne taraniny, ale ako urobis dom z Ytongu bez z… @mgx nechaj ho. Zatial ma len predstavu. To ze si vie veci zrealizovat, neznamena, ze vie aj naprojektovat.Odpoveď na príspevok od mgx:
pekne taraniny, ale ako urobis dom z Ytongu bez z… @mgx neviem či ma zmysel reagovať na tieto arogantné komentáre bez žiadnej pridanej hodnoty, ale tak teda z technického hľadiska má ytong 450 λ = 0,071–0,077 W/m·K čo znamená, že samotná stena má U ≈ 0,16–0,17 W/m²K. To je lepšie než zákonný limit pre nízkoenergetický dom U ≈ 0,22–0,24 W/m²K takže z pohľadu zákona stenu zateplovať nemusíš. A0 štandard je dobrovoľný, nie povinný, takže stena z ytong lambda 450 splní bežné požiadavky bez ďalšieho zatepleniaOdpoveď na príspevok od wivik:
@mgx nechaj ho. Zatial ma len predstavu. To ze si… @wivik ako som napísal v úvode "Začiatkom roka by som chcel začať pracovať na projekte" neznamená že si idem niečo projektovať sám :DOdpoveď na príspevok od wivik:
@vennlo94 este kamarata s velkymi zlavami v stave… @wivik a teda kamarati so zlavami sú :D tepelne čerpadlo, okná a material na hrubu stavbu budu za nakupné ceny :)Odpoveď na príspevok od jakubd:
@vennlo94 moj nazor: rozpocet je pravdepodobne OK… @jakubd toho času sa aj ja najviac obávamOdpoveď na príspevok od purplesticks:
@vennlo94 "Stavať by som chcel z Ytongu 450 mm be… @purplesticks naozaj :DOdpoveď na príspevok od vennlo94:
@mgx neviem či ma zmysel reagovať na tieto arogan… @vennlo94 A0 je od roku 2021 povinna pri novostavbach. A v ziline resp. okoli stavat bez zateplenia. Takych uz bolo a nakoniec aj tak zateplovali nakoniec. Tabulka a realita sa totiz nie vzdy stretnu.Odpoveď na príspevok od vennlo94:
@mgx neviem či ma zmysel reagovať na tieto arogan… @vennlo94 odkial mas, ze standart A0 je dobrovolny ?Odpoveď na príspevok od vennlo94:
@wivik a teda kamarati so zlavami sú :D tepelne č… @vennlo94 to je velka vyhodaOdpoveď na príspevok od mgx:
@vennlo94 koment vobec nebol arogantny, len som … @mgx tak to zoberme inak. áno nemam projekt len predstavu a to som v úvode aj spomenul. moja predstava je 45ytong bez zateplenia s ktorým sa dá bez problémov dosiahnuť A0 v spravnej kombinacii ostatneho a v mojej predstave som tuto variantu volil z nejakeho dôvodu. A teda áno keď mi projektant ozrejmi prečo táto moja predstava je zlá tak si nechám poradiť a teda zákon som si dohladal a v tomto máš pravdu, ale to nemení nič na tom že moja téma je zameraná na inú otázku ako na typ obvodovej steny kde som sa pýtal na reálne skúsenosti o rozpočte nie technickom prevedení (pretože ak pre konkrétny prípad bude vhodnejšia tehla tak bude tehla a nie ytong, ale to sa dozviem až keď budem v štádiu realného projektu a nie predstavy) preto som vybral aj kategóriu rozpočet. mám za to že v otázke rozpočtu mi zrovna toto neurobí 20% vyslednej sumy ale pre spresnenie som to do mojej predstavy uviedol. A teda máš realnu skúsenosť pri takejto stavbe pri dnešných cenách práce a materiáloch?Odpoveď na príspevok od mgx:
@vennlo94 koment vobec nebol arogantny, len som … @mgx Myslím, že 15cm zateplenie na ten Ytong nemôže ísť, kôli rosnému bodu (nekalkuloval som). Ale keď je plán prevetrávaná fasáda, tak je nezmysel dávať taký Ytong...Odpoveď na príspevok od frantisekca:
@mgx Myslím, že 15cm zateplenie na ten Ytong nem… @frantisekca aka je tvoja skusenosť? aku skladbu by si zvolil?Odpoveď na príspevok od vennlo94:
@frantisekca aka je tvoja skusenosť? aku skladbu … @vennlo94 Keď prevetrávaná fasáda, tak najtenší múr, podľa gusta a čo povolí statik (pri takej šírke by mala byť dostatočný aj 250mm múr) a na to rošt s vatou... Mám 7m šírku a z Porfixu 250.Odpoveď na príspevok od frantisekca:
@vennlo94 Keď prevetrávaná fasáda, tak najtenší … @frantisekca 250mm by mi asi neprešlo čo sa statiky týka. Teda minimálne pri jednej stene ktorá má mať 12m x 4,5m výška :DOdpoveď na príspevok od vennlo94:
Zdravím vás. Chceli by sme začať stavať dom v bud… @vennlo94 tu daco orientacne k zatepleniu: https://www.hrubkazateplenia.sk/ Co sa tyka konca roku 2027 - nerealne. Inak odporucam si s realizatorom alebo architektom prejst co je hruba stavba, lebo budes prekvapeny co vsetko este budes musiet robit...Odpoveď na príspevok od minoo:
@vennlo94 tu daco orientacne k zatepleniu: https:… @minoo Ďakujem za odkaz. A mám predstavu čo je hruba stavba bohužial :D, už sme s rodičmi takto svojpomocne dom realizovali kde som bol súčasťou od výkopu po nasťahovanie aj keď som bol ešte násťročný.,Odpoveď na príspevok od vennlo94:
@minoo Ďakujem za odkaz. A mám predstavu čo je hr… @vennlo94 ja len ze si okrem hrubej stavby spomenul vodu, el., poter a dokoncovacky. Len tam mas pripojky kopat, hydroizo vodorovna, zvysla, zateplenie stropu + veci okolo, zateplenie podlahy, kurenie + veci okolo, omietky + veci okolo... AtdOdpoveď na príspevok od minoo:
@vennlo94 ja len ze si okrem hrubej stavby spomen… @minoo a ešte omnoho viac, ale neprišlo mi podstatne rozpísať krok po kroku celú stavbu. (mimochodom omietky neplanujem robiť, ale celi interier pôjde zo sadrokartonu)Odpoveď na príspevok od vennlo94:
@minoo a ešte omnoho viac, ale neprišlo mi podsta… @vennlo94 ...zatepľovať nechceš. Vnútorné omietky nechceš. Rekuperáciu chceš ?Odpoveď na príspevok od vennlo94:
@minoo a ešte omnoho viac, ale neprišlo mi podsta… @vennlo94 potom velmi nechapem preco sa to pytas, ked vies co vsetko to obnasa. Ked vies co, tak je to len o tom, ako casto mozes byt na stavbe. A to zalezi od toho ako daleko to mas z domu, aku mas rodinnu situaciu (vek deti), od rocneho obdobia v ktorom ziskas povolenie, ake je obdobie v praci... Je to velmi individualne, ale hruba stavba nebude to co ta zdrzi - to som si tiez nechal spravit firme a 3-4 ludia mali za 3 mesiace poschodovy na zelenej luke...