Odpoveď na príspevok od rudy1973:
nechcem robiť žiadnu reklamu, ale našiel som strá… @rudy1973 to sme našli aj my , ale či to je pravda 😂😂😂 sa smejeme , že pozemok bude drahší ako dom... No ale k veci, akože radšej takto ako kúpiť byt čo stojí cez 200 tisíc € v KE , potrebujeme len 3 izby , Max 4 , teraz sme v jedno izbovom nájom, tak vieme žiť v malom....Odpoveď na príspevok od atmrodina:
@rudy1973 to sme našli aj my , ale či to je pravd… @atmrodina Neviem,či si na dobrej stránke..🤪 Ale skús sa popýtať spoluobčanov tmavšej pleti,ako sa to dá? Možno aj za 50t... To je trochu na odľahčenie...Odpoveď na príspevok od rudy1973:
nechcem robiť žiadnu reklamu, ale našiel som strá… @rudy1973 aby to bolo fer, aspon napis v akom stave ten dom za 90tis ponukaju....standard alebo hruba stavba? Lebo len blba kupelna sa dnes rata na tisice. Tipujem ze to bude nejaka drevostavba v stave hruba stavba, kde este potrebujes nasypat par desiatok tisic aby si tam mohol byvat.Odpoveď na príspevok od atmrodina:
No dobrý deň , zas ja. Keďže sme kupovali od rodi… @atmrodina ten čo to vie postaviť, si vie zrátať aký a koľko materiálu bude a zistí ceny. My sme si nakreslili dom, po večeroch výkaz výmer a potom ceny. Excelovská tabuľka a bolo. Vedeli sme koľko ktorá etapa bude stáť a do akého štádia sa vieme dostať s určeným budgetom. Čiže ak niekto napíše že sa dá svojpomocne, tak nie každý bere svojpomoc rovnako. Teraz bol jeden inzerát na holodomy stavané firmami tu v okolí, so 4 izbami cca 170000, čiže je v tom aj pozemok aj niečo majú z toho. Do štandardu cca +50k. Treba nájsť dobrú firmu a dá sa okolo tej sumy pohybovať, ale teda nebude tam všetko a možno niečo bude treba robiť sám.Odpoveď na príspevok od atmrodina:
No dobrý deň , zas ja. Keďže sme kupovali od rodi… @atmrodina psiu budu zbitu z OSB dosak vam za tie peniaze postavia urcite a i dost rychlo. U nas za mesiac taky jeden maju uz i pod strechou a s oknami, co som od cesty videl.Odpoveď na príspevok od rkorba:
@atmrodina psiu budu zbitu z OSB dosak vam za tie… @rkorba tie psie búdky ako píšete , sú bežné štandardy v zahraničí a stoja pomaly toľko alebo možno už aj viac ako murovaný ...Odpoveď na príspevok od marsdm:
@atmrodina ten čo to vie postaviť, si vie zrátať … @marsdm tak vy ste potom perfektní , keď ste si to tak vypočítali . My svojpomocne do úvahy veľmi neprichádza, maximálne tak dokončiť z holodomu . Obklady vie môj otec , vie toho oveľa viac len býva dosť ďalej od nás a uz nemá 25 r. Nechceme 200m 2 , to nie , proste 80m2. Možno by to aj stačilo . Kvôli tomu , že nechceme veľa hypotéku ....Odpoveď na príspevok od atmrodina:
@marsdm tak vy ste potom perfektní , keď ste si t… @atmrodina Postaviť sa dá čokoľvek, ale otázne je, ako to bude vyzerať a z čoho to bude. Za 100.000 tisíc v dnešných časoch toho veľa neurobíš - hlavne nie, ak to bude dodávateľsky. Bežná kalkulácia je 2100 € / m2 úžitkovej plochy. Takže ak chceš dom s úžitkovou plochou 80 m2, tak musíš mať pripravených aspoň 170.000 €, lebo nikdy nedodržíš rozpočet, vždy sa to predraží počas stavby. Najmä teraz, keď vláda avizuje ďalšie zdražovanie a zvyšovanie DPH. Kým dostaviaš, ceny materiálov budú o 10% vyššie. Čo postavíš do 100.000? No ťažko povedať. Treba si urobiť projekt, výkaz výmer a zistíš, čo to bude stáť. Nedá sa povedať, že máš limiť 100.000 a za to niečo postaviť. AJ keby ti projektant naprojektoval dvojizbový dom (3 izbový ti nevyjde, kľudne sa o to aj stavím), tak stále nemáš istotu, že sa vojdeš do tých sto litrov. Veď len projekt ťa bude stáť 10.000 €. Do 100 litrov velice skromný, malý dom, ktorý bude menší, ako priemerný byt. A to do toho nerátam okolie - chodníky, plot, trávu a bránu. Prečítaj si tento článok, aby si mal reálnu predstavu o cenách stavieb. https://inardex.sk/kolko-stoji-rodinn...Odpoveď na príspevok od atmrodina:
@marsdm tak vy ste potom perfektní , keď ste si t… @atmrodina jedna vec je chciet dom za 100tisic, druha vec je ho napojit na siete, vsetky poplatky, dan z rozvoja, projekt a hned moze byt z rozpoctu vyrazne ukrojene...Odpoveď na príspevok od fero1821:
Jedno je nájsť stránky, kde sľubuju ceny z roku 2… @fero1821 ja som bola drzá ? Vy ste odomna prosikal potvrdenie žiadosti o sledovanie na Instagrame... A atď ...nikto k vám drzý nebol , nebývam vo VT ako vy , že za 5000€ sa dá kúpiť pozemok, tu stojí meter cez 100€...Odpoveď na príspevok od atmrodina:
@marsdm tak vy ste potom perfektní , keď ste si t… @atmrodina obaja robíme v tomto odvetví, takže u nás to bola iná situácia. Preto bola tá poznámka, lebo keby ja napíšem našu cenu a našu svojpomoc, tak to má málokto rovnaké možnosti. Záhradný domček sme teraz dokončili a išiel od projektu, povolenia až po finál cez naše ruky. Preto svojpomoc nie je ako svojpomoc. Ak to bude cez firmy, tak najlepšie je od ľudí čo majú skúsenosti. Známy, alebo niekto v okolí či niekto nestaval teraz. Oni dajú najlepšie info koľko za koľko postavili a či boli spokojní a zobrať si kontakt, ak áno.Odpoveď na príspevok od atmrodina:
No dobrý deň , zas ja. Keďže sme kupovali od rodi… @atmrodina všetko sa dá keď sa chce, len netreba počúvať katastrofistov a skeptikov a hlavne je potreba mať odvahu ísť do niečoho možno nového... t.j. nejaká modulárna stavba , menšia sa dá určite ... minule som videl dom za 41 000€ 50m2 modulova stavba ktoru ti dovezu na pozemok... iste je to skôr jak chata ale dá sa v tom bývať celý rok , je to zateplené , moderné atď... robia to česke aj polske aj slovenske firmy v halach a potom zmontuju na mieste ale do 100tis€ asi nepostavíš dnes už klasicky murovany dom ...Odpoveď na príspevok od dexter89:
@atmrodina všetko sa dá keď sa chce, len netreba … @dexter89 ďakujem pekne za milé slová , veď ja nechcem mať za 100 tisíc aj dvor , aj garáž, aj Zámkoch dlažbu , veď toto si robí každý postupne a po rokoch , moji rodičia majú po 30 rokoch chodníky zo zámkovej dlažby ...Odpoveď na príspevok od atmrodina:
No dobrý deň , zas ja. Keďže sme kupovali od rodi… @atmrodina My sme kolaudovali v roku 2012 ciastocne podpivnicený 100m2 aj so samostatnou garážou nás to vtedy vyšlo 72 000.Vsetko svojpomoc okrem strechy,sadrokartonov v podkroví a fasády.Garáz komplet svojpomoc.Odpoveď na príspevok od dusan72:
@atmrodina My sme kolaudovali v roku 2012 ciastoc… @dusan72 fuuuu to kde ste stavali ? Moja sestra v 2014 a poschodový , cez 220m2 , všetko svojpomocne a vyšlo ich to 60 000 vtedy ... Akože bez fasady a atď....ale 60 000 a išli bývať ...Odpoveď na príspevok od atmrodina:
@dexter89 ďakujem pekne za milé slová , veď ja ne… @atmrodina my už 6 rokov bývame a zamkove dlažby ani chodníky nemám stále... plot máme čo dal ešte sused z obytých dosiek... kus punkačina 😀 garáž mám plechovú za 450€ od Poliakov... chodník k domu som dal nášľapy kamene jeden rad 15 metrov asi do 100€ a to všetko... najdrahšie boli stromy do záhrady... momentálne už ani nemám zbytočné peniaze a toto robia ľudia aj po rokoch... alebo sa to dá spraviť aj low-cost... teda podľa toho či si niekto nepotrpí na estetiku a krásu... no ja so ženou sme funkcionalisti hlavne nech vec plní účel a zbytočné peniaze nemám... takže keď sa mám rozhodnúť medzi zámkovou dlažbou a povedzme fotovoltikou tak logicky beriem fotovoltiku lebo zámková dlažba mi prachy "nevyrobí" ani nič neušetrí... rovnaký účel ako zámkova dlažba mi splní aj fúra kameňa z najbližšieho lomu... aj keď to nebude také oku-lahodiace to uznávam... ale tak priority sú priority... hlavne robiť podľa seba, nie podľa rodiny , "múdrych" dedinských rád typu "dom musí byc veľký a z cehly" a podobné stereotypy... rob podľa seba a čo naozaj treba... my sme postavili 95m2 dom každý sa smial že čo za malý kurník staviame... dnes mi to príde aj veľké stačilo by mi o izbu menej... sranda že tí čo to hovorili ešte dnes žijú pri mamke abo v podnajme ... z takých rečí si nič neberOdpoveď na príspevok od atmrodina:
@dusan72 fuuuu to kde ste stavali ? Moja sestra v… @atmrodina pozri toto,celkom sa mi to pozdava,mozno predame nas dom a toto si kupime, ked budeme na dôchodku. https://novy.mobilnydom.eu/inpage/sup...Odpoveď na príspevok od dexter89:
@atmrodina my už 6 rokov bývame a zamkove dlažby … @dexter89 máte murovaný či montovaný ?Odpoveď na príspevok od atmrodina:
@dexter89 máte murovaný či montovaný ? @atmrodina mame murovany , ale zvažovali sme aj montovany, len cena bola rovnaka (keď sme my stavali) to bol r. 2018 ceny boli úplne inde než dnes...Odpoveď na príspevok od dexter89:
@atmrodina všetko sa dá keď sa chce, len netreba … @dexter89 hej su taketo stavby, ked clovek kupi a potom ziati ze koli rodine je to male a podobne. Predat to nepredas, co s tym?Odpoveď na príspevok od uhlikova_stopa:
@dexter89 hej su taketo stavby, ked clovek kupi a… @uhlikova_stopa žartuješ? toto predaš skorej jak dom... vieš to naložiť na kamion a dakto si to kupi jak chatu dakde do lesa... hľadal som v lete ubytovanie ... takého "tiny house" niekde na samote, v lese to je zlatá baňa... cez celé leto to máš vybookuvane a za noc za to pýtajú aj 100-200€ ... keby že mám prachy postavím zo 5 takých "mini rezortov" dakde pri lese a spravujem... ľudia dnes kašlu na hotely a penziony... každý chce zážitky a zážitkové ubytovanie... to je len jedna z možností a pri súčasných cenách a nedostupnosti bývania sa predá všetkoOdpoveď na príspevok od atmrodina:
No dobrý deň , zas ja. Keďže sme kupovali od rodi… @atmrodina No v prvom rade by som skusil navysit rozpocet.Pises ze by ti stacil 3izbovy,no ak by bol 4izbovy,bola by si happy.Z toho mi vyplyva,ze ten 4 izbovy by si nie ze chcela,ale mozno potrebovala.Ci uz koli detom,alebo izbu navyse vies vyuzit ako pracovnu,satnik,hostovsku izbu atd.Pises ze aj ten pozemok nebol lacny a zeby si tam silou mocou nenapasovala maly dom a potom budes lutovat ze je maly.Keby som prisiel k pozemku lacno,alebo ho zdedil,alebo stavial u rodicov na zahrade,tak by som bral maly dom ako alternativu k bytu.Ale pokial si kupila za celkom dost ten pozemok,zvaz velkost domu.Pozrel som orientacne projekty montovanych domov od Mirano a za cca 130 000 by ti vedeli postavit dom 100m2 uzitkovej plochy.Napr.bungalov 34 maju na kluc za 112 000 plus projekt plus zaklady a si na 130 000.Tam musis pocitat s tym,ze na kluc znamena ze ti urobia podlahy,dvere so zarubnami ale obklady a sanitu si musis kupit sama,v cene je iba ich praca.Dalo by sa aj lacnejsie,pokial by si zvolila jednoduchsi projekt so sedlovou strechou.Na druhej strane tu by si mala elektricke podlahove kurenie a pokial by si chcela teplovodne podlahove a T.C. musela by si priplatit.Ked tak zbezne pocitam taky zlaty stred vychadza na 150 000.Odpoveď na príspevok od chrobak7:
@atmrodina Postaviť sa dá čokoľvek, ale otázne je… @chrobak7 Za 100t? Ani vo sne,tieź sa stavím...Odpoveď na príspevok od atmrodina:
No dobrý deň , zas ja. Keďže sme kupovali od rodi… @atmrodina Akoze nechcem robit reklamu, ale ide to...len treba dodrzat to co oni povazujuza standard https://bf-stavby.sk/projekt/projekt-... https://www.mirano.sk/project/bungalo... Keďze u Vás tá svojpomocná výstavba neprichádza v uvahu, tak len takto, a pokiaľ Vy nebudete navyšovať cenu o práce naviac, tieto firmy by mali ich cennikovú cenu dodržať A možno sa dá s nimi aj dohodnúť, že napr. Teraz máte 100k, ale radsej zaplatite za teplovodne kurienie namiesto zateplenia, a ked dalsi rok dosetrite tak zateplenie budete riesit neskor, alebo iny variant, aby ste sa udrzali v rozpocte,Odpoveď na príspevok od atmrodina:
No dobrý deň , zas ja. Keďže sme kupovali od rodi… @atmrodina tych 100 tis uz mas alebo to bude hypoteka? Ked mas, tak najlepsie je zobrat uver na pozemok, samozrejme ked tu hodnotu aj naozaj na hlavne podla znaleckeho. My sme takto zobrali, dostali sme 80% hodnoty pozemku. Neviem ake su podmienky teraz. A vpodstate sme peniaze mali hned. Ziadne dokladovanie banke pocas vystavby. Este jedna dolezita vec. Teraz aj ked ti niekto napise ze sa mu to podarilo, tak to je teraz. Respektive teraz dokoncil a nastahoval sa, aby to vedel potvrdit. A to znamena ze zacal so stavbou minuly rok a za ine ceny materialov aj ceny prace ako su teraz. A pre teba to zname ze so stavbou zacnes buduci rok. A aj ked nahodou nejaky vyrobca tento rok rapidne nezvysoval ceny tak ten buduci si to dozenie. Takze pokial si neviete vela veci urobit sami, realne odpracovat a nemate kontakt na osobu co ma v stavebninach 40% zlavu, tak aj 200 tis vam bude buduci rok malo. A ako tu bolo spomenute, urcite by som nesla z bytu do horsieho. Dom by mal byt pohodlnyOdpoveď na príspevok od atmrodina:
No dobrý deň , zas ja. Keďže sme kupovali od rodi… @atmrodina ja som teraz cenil 90m2 bungalov dodávateľsky nakomplet za 125tis nakomplet cez firmu, 100tis s palcom v nose....ale ťažká svojpomoc, brat, švagor kamoši...