Hypotéka- naše možnosti.

Ahoj ľudia, už nám bolo spomenuté v banke (nemenovanej), že možnosť čerpania hypo je, že by sme založili ďalšiu nehnuteľnosť problém je, že nemáme akú... jednak našu rodinu zaťažovať tým nechceme a nakoniec si myslím, že by nám na to ani nekývli. tak načo... Čiže chceme založiť pozemok na kt. sa bude stavať a tak získať hypo... je to možné? Že by sme založili pozemok dostali napr. 80% (hypoteticky) postavili čo to pôjde ale minimálne ten 1 m na základ. doske a potom hypotéku navýšili na 200k? Je to možné urobiť v TB?A koľko TB poskytuje tranží na stavbu? Vopred díky za všetky info.
Odpovedať
*nad základovou doskou (1m)
Odpovedať
To je otázka na hypotekárneho poradcu. Skôr vám dá banka 50%z hodnoty pozemku.
Odpovedať
presne toto riesime aj mi a jedina moznost je si zobrat spotrebak vytiahnut mury nad 1m a aj priecky nam bolo povedane tak a potom to vedia zapisat do katastra,zamerat a pride znalec a ohodnoti stavbu na jej buducu hodnotu a pustia vam cast penazi a z nich vyplatite spotrebak a staviate dalej
Odpovedať
@567funny567 -80% bolo hypoteticky... @michal_brezansky takže vám to tak nevyšlo? Lebo spotrebák si brať nechceme, rovnako ako sa nechceme vyhádzať z rezervy, tak som si myslela, že by to šlo tými tranžami a výška by sa navyšovala podľa hodnoty aktuálnej nehnuteľnosti... Vy ste brali teda spotrebák? či to ešte nemáte doriešené? a hypo beriete v TB? či v inej?
Odpovedať
@mey8 taketo veci je najlepsie riesit priamo s nejakych sikovnym hypotekarnym specialistom, ktory sa tomu venuje a vie vam to vypocitat. Vela zavisi aj od toho ake mate prijmi, lebo co som sa stretla, tak pozemok nehodnotia ako velku nehnutelnost.
Odpovedať
@hrehusa no ak by sme vedeli trafiť hypot.špecialistu, ktorý by sa snažil nájsť pre nás najlepšiu možnú cestu a netlačil nás len do jednej jedinej možnosti, a v uchu by mi neškriekala len preferovaná skratka SLSP tak by sme sa možno dopátrali k nejakej reálnej možnosti šitej priamo pre nás...😞 Hm a inak zvláštne, že pozemok sa nehodnotí ako veľká nehnuteľnosť keď má hodnotu min. 40 000... 😶 to už potom neviem čo je pre banky veľká nehnuteľnosť😄 bez pozemku predsa dom nepostavím..😄 leda vzduchodom?
Odpovedať
@mey8 my sme to riesili a aj riesime s financnym poradcom ale kym nie su mury do 1m a nie je to zamerane a neni od toho znalecky na tie rozostavane mury vam banka nepusti ziadne peniaze
Odpovedať
Profilova fotka
Chcete stavat svojpomocne? Lebo niektore firmy nemaju problem postavit do toho 1m len na mensiu zalohu...
Odpovedať
Profilova fotka
Ja som bral "Hypotéku s postupnim čerpaním" Požiadal som v banke o 80T... Hodnota budúcej stavby musí byť min o 1/4 vyššia. Banka posúdila naše príjmy/výdavky a na základe toho nám schválila hypo. Potom postup bol taky že sme založil pozemok v prospech banky, tak nám uvoľnil prvú tranžu 9T. S peniazmi od banky + naše sa spravila základová doska a nakúpil sa porfix a vytiahlo sa celé prízemie a deka a druhe poschodie. Banka mala svojho odhadcu a ten prisiel skontroloval v akom stave sa pokračuje. Medzi tim sme dali na kataster zapísať rozostavanú stavbu a banka na to dala ťarchu. Potom nám uvoľnili ďalšiu tranžu 15T. Za to sa nakúpilo drevo a škridla, podlahový polystyrén atď. Banke už stačilo posielať len fotky a faktúry za materiál a odhaca to s ných posudzoval a súhlasil s uvoľňovaním ďalších tranží. Takto sme zobrali dokopy 5 tranží Banku mam VÚB a hypotéku som vybavoval v Auguste 2016
Odpovedať
@mey8 takže máte pozemok v hodnote 40 tis. €, čosi úsporené a chcete stavať....nám v r. 2018 dala TB hypotéku na výstavbu rodinného domu na tranže s tým, že prvú tranžu sme dostali 60% z hodnoty pozemku, na ktorom sme plánovali stavať. Zhodou okolností bol pozemok v podobnej hodnote (vtedy) a 24 tis. sme dostali hneď 🙂 na ďalšiu tranžu už bola podmienka mať vytiahnuté múry, čo v kombinácii s úsporami nebol problém. Skúste ísť na to tak.
Odpovedať
@mey8 tak to som nevedela, ze uz ste to riesili. Treba mozno nejakeho ineho vyhladat. A co sa tyka toho pozemku, tak ti pisem len moju realnu skusenost. Tiez mame velky pozemok 1500m2, okey my sme ho kupili este za dobru cenu, takze nas stal 35 000€, no ked sme hovorili financnemu poradcovi, ze budeme rucit nim, tak sa len pousmial a povedal, ze banky pozemok moc vysoko nehodnotia. Neviem ako to je teraz ale ved vyskusajte a uvidite.
Odpovedať
@kaspy áno staviame svojpomocne. @logo22 @zltalienka presne tak nejako si to aj my predstavujeme, proste dostať prvú tranžu zo založenia pozemku a postupne tú hypotéku navyšovať. Ale to že by sme vytiahli 1 poschodie a zaliali to dekou (kvôli dažďu-a ytongu) z vlastných peňazí nepripadá do úvahy... (nieže by sme na to nemali, ale vyhádzať sa na ,,holo-boso" v tejto dobe je pre nás nemysliteľné)
Odpovedať
Článok sa načítava...
@hrehusa no tak my sme pozemok ,,získali" a časť k tomu sme dokupovali, aby sme ho rozšírili... tiež sme ho kúpili a vybavili za veľmi dobrú cenu, ale čo viem, tak je jedno za koľko človek získa pozemok, dôležité je akú cenu má takže keď máme 1500m * 35€ (povedzme) (v našom okolí idú pozemky od 30-45€/m) takže 52 500 € je myslím dosť veľká ,,nehnuteľnosť" a z toho 60% by nám na vystavanie 1. poschodia stačilo ...
Odpovedať
Profilova fotka
@mey8 lenze nie je dolezite, po com sa predavaju pozemky u vas v okoli a aky mate vy pocit, ze to ma cenu.... Stavebny pozemok, pokial tam nie su dotiahnute vsetky inzinerske siete, moc cenny pre banku nie je a ak sa nenachadza zrovna v intravilane aspon okresneho mesta - ako so zabezpekou s nim pochodit u banky naozaj nemusite. A ak uspejete, mozete dostat 30 - 40% z hodnoty ktoru BANKA urci.... Aby ste neboli prekvapeni. A na reci pracovnika v banke sa nespoliehajte, ja mam vlastnu skusenost ze ano, 50% dame, a ked prislo na lamanie chleba - vyjadrili sa z centraly ze ano, daju 50%, ale iba z hodnoty ako za zahradu, cize cenovo uuuuplne o niecom inom - proste mi neakceptovali ze sa jedna o stavebny pozemok.
Odpovedať
Ahoj, pokial viem so založením pozemku môžeš ísť len cez spotrebak a svoje peniazky a potom ho vyplatit a na tranze dostavat hypo z banky. My sme to riesili cez financaka a ten nam dokonca ani nepovedal, ze mozeme zalozit pozemok... a tak sme sli z vlastnych penazi do 1m murov (plus pivnica) a az potom sme mohli zavolat na zapisanie stavby a znalca na znalecky posudok buducej hodnoty a banka na zaklade toho nam dala hypo. Nasi susedia stavali zo zalozenim pozemku a museli cez spotrebak a potom brali z banky... Ani my ani ony nebrali z TB
Odpovedať
@kaktusik007 veď ja sa nehádam. Píšem len to, čo som počula, nieže by som to mala podložené, preto sa snažím zistiť aké máme možnosti... Tak, ale to že vám neschválili pozemok ako stavebný tak to je divné, lebo nám hneď povedali, že máme vyňať pod domom a zastavanými časťami a na katastri zapísať ako staveb. pozemok takže to už máme, akurát riešime dotiahnutie sieti na hranicu pozemku... (už to nám žerie peniaze..)
Odpovedať
@mey8 konkrétne informácie dostaneš len komunikáciou s bankou, prípadne schopným poradcom. Doplním info o našom prípade, banka požadovala aby sme mali platné stavebné povolenie. Až potom sme podpísali hypotéku, banka poslala svojho znalca ohodnotiť pozemok (ocenil ho +- rovnako ako sme zaň zaplatili) a na základe toho šla prvá tranža. Zo sietí sme v čase podpisu hypotéky nemali dotiahnuté na pozemok nič.
Odpovedať
Na toto vám najlešie odpovie finačný poradca, ktoré riešenie je pre vás najlepšie. Neviem prečo chcete práve túto banku, no myslím, že sú aj iné možnosti ako čerpať hypotéku
Odpovedať
@mey8 my sme brali uver vo VUB postupnym financovanim...zalozili sme pozemok ktory sme kupovali...dali nam 80% z hodnoty oceneneho pozemku...potom musime mat vysku 1,5m po obvode,zamerany,zapisana rozostavana stavba,znalecky posudok a pustia dalsie peniaze...
Odpovedať
@mey8 minuly rok sme toto riesili. peniaze mame vo fondoch, ktore sa neoplatilo rusit. takze sme ziskali stavebne povolenie a zobrali hypoteku na pozemok. pri stavebnom povoleni davaju maximalne 70% VUB, TB asi 60%. sli sme s VUB, lebo TB nam nevysla dobre. spravili sa zaklady, vytiahli mury a zobrali este uver 10tis a potom sa riesil geometrak, znalecky a brala sa hypo na rozostavanu stavbu. VUB vie po prvej tranzi pustit do 90% hypo. mury sme vytiahli cele prizemie, obvodovove a nosne. dalej sa nam nedalo pohnut, lebo mame podkrovny.
Odpovedať
@mey8 ano, ked sa to takto berie, tak je to dost velka nehnutelnost. Ved uvidite, musite podat ziadost a potom budete mudrejsi. Drzim palce, aby sa vam to podarilo vsetko vybavit tak, ako si zelate.
Odpovedať
Profilova fotka
@hrehusa žiadnu žiadosť do banky by som nepodavala. Ak im to nedaju tak budú svietiť v úverovom registri. Išla by som rozhodne cestou úverového poradcu je veľa dobrých spoločnosti BSG, Brokeria... kam sa môžu obrátiť a vypracujú im reálne možnosti a oni si výberu. @mey8 pred rokom sa zmenili podmienky v bankách, majú nejaký koeficient, ktorým rátajú Vás príjem a výdavky a násobia koeficientom. My sme mali založený pozemok a holodom a ešte aj 3-izbový byt. Hodnota ďaleko prevyšovala požadovanú výšku úveru a aj tak s tým koeficientom nám znížili úver o 25000, pritom manžel mal zahraničný plat. Čiže vôbec nejde len o zakladanu hodnotu.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?