Čo je lacnejšie? Bungalov alebo poschodový dom?

Zobraz úvodný príspevok
Čo je podľa vašich znalosti skúsenosti lacnejšie ? Postaviť svojpomocne (čiastočne do veľkej miery čo pôjde ) dvojpodlažný dom 120m alebo bungalov 180m?
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od marrad:

@gadefox až na fakt, že pod Slavínom nie su chalú…
@marrad viem. Slovo chalúpka bola narážka, že iba majitelia veľkých víl si môžu dovoliť realizovať "triviálne výťahy" ,).. (a tí, ktorí nemajú inú možnosť, napr. dieťa na vozíku)
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od dexter89:

@duzu no to je druha vec... vyška dochodkov... , …
@dexter89 13 dôchodok je preto že nie sú prachy počas roka, zo soc. poisťovne, a to máme len 47% z priemerného platu i tie sú nižšie ako i v Čechách, málo pracujúcich a veľa dôchodcov, na koniec roka požičajú, len budú to splácať i vnúčatá,
Odpovedať
cenil som stovky domov, poschodových, prízemných. neviem ako je to v realite, ale cenníkovo to vychádza rovnako, poschodový má 2*3,6m x 2poschodia schodisko, t.j. 14,4m2 zbytočných... 2x robotický vysávač a čo neviem pochopiť, že všetci majú technickú miestnosť na prízemí.... ale každému sa páči niečo iné, ešte sa mi nepodarilo nikoho presvedčiť na bungalov ked chcel poschodový... niečo ako diesel s manuálom vs veľký benzín v automate... :-)
Odpovedať
Môj skromný názor je ten, že určite je lacnejší bungalov. Poschodový možno porovnateľná cena, ale na stavbe vždy niečo vybehne a pri sposchodovom duplom. Ak máš 120m2 bungalov a porovnáš ho s poschodopvým 120m2 zastavaná plocha s tým že logicky úžitková bude vyššia nejakých možno 160m2, tak samozrejme ze pri rovnakej zastavanej ťa drahšie vyjde poschodový. Či už betón, 2x platňa, schody, material na obvodové plus priečky, omietky, no proste všetko... okná naviac, káble, rozvody,...kto vraví, že nie, tak to dosť zľahčuje. Iné je ak máš zastavanú bungalov 180m2 a poschodak 120m2, tak tam to može byt porovnateľné, ale stále si myslím, že nie natoľko.
Odpovedať
Môj skromný názor je ten, že určite je lacnejší bungalov. Poschodový možno porovnateľná cena, ale na stavbe vždy niečo vybehne a pri sposchodovom duplom. Ak máš 120m2 bungalov a porovnáš ho s poschodopvým 120m2 zastavaná plocha s tým že logicky úžitková bude vyššia nejakých možno 160m2, tak samozrejme ze pri rovnakej zastavanej ťa drahšie vyjde poschodový. Či už betón, 2x platňa, schody, material na obvodové plus priečky, omietky, no proste všetko... okná naviac, káble, rozvody,...kto vraví, že nie, tak to dosť zľahčuje. Iné je ak máš zastavanú bungalov 180m2 a poschodak 120m2, tak tam to može byt porovnateľné, ale stále si myslím, že nie natoľko.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od fero1821:

Môj skromný názor je ten, že určite je lacnejší b…
@fero1821 áno práve o to ide že keby bol bungalov tak zastavaná je určite viac aspoň 180
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od simonka0818:

Čo je podľa vašich znalosti skúsenosti lacnejšie …
@simonka0818 skúste si to zvážiť racionálne a byť otvorení všetkým riešeniam Odpoveď ste dostali, cena je porovnateľná pri oboch My sme mali najprv nákres bungalovu, ale keď sme si ho osadili na pozemom a videli, že nám ostávaju potom z pozemku len pomaly odstupové vzdialenosti od susedov, k tomu keď som si predstavila, ze raz tam budú 2m vysoké ploty, ten zbytok záhrady zatieneny, tak sme postavili poschodový Máme schody 5,6m²...ale 75% plochy mám ako odkladaci priestor pre vysavač, mop, regal na cistiace prostriedky, takze to nie je nevyuzity priestor Tiež mame na prizemí, zatiaľ izbu s hrackami pre deti, v buducnosti spalnu Tiež mozete urobit tak že na poschodie date len detske izby a kupelnu a Vy budete mať od začiatku spálnu na prizemi, ak je to taky problém chodiť po schodoch
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mellie111:

@simonka0818 skúste si to zvážiť racionálne a byť…
@mellie111 problém chodiť po schodoch zatiaľ nie je , to je najmenej , sme mladi 30 roční a malé deti , síce čosi podrastú kym sa dom postavi ale spálňa hore nie je problém.. zmierili sme sa s dvoj , mame hosťovskú (spálňu dole ) , ale podľa mna zbytočne veľké izby a aj izba kvázi navyše keďže tým že dole je zástavane reps bude 120m aby bola priestranná obývačka jedáleň kuchyňa a plus dole musí byt spálňa tak to tak vyšlo a hore sú 4 izby a kúpeľňa .. plus je tiež teda že ostane väčší pozemok a pristavíme aj garaz .. do bungalovu by sme to museli tlačiť aj keď teda by som asi oželela hosťovskú .. no mozme premyslat 😆
Odpovedať

@mellie111 problém chodiť po schodoch zatiaľ nie …
@simonka0818 tiez sme najprv mali izbu ,,naviac" ale kým sme dostavali, pribudla dcérka a už nie je nič navyše
Odpovedať

@simonka0818 nasi postavili velky poschodovy a oslai v dome sami velky dom nema kto upratovat
Odpovedať
Profilova fotka

@simonka0818 presne treba myslieť na budúcnosť... ja by som veľký dom nechcel upratovať, neznášam upratovanie a každú sekundu strávený upratovnaím beriem ako premárnený čas... to máme malý dom 100m2 a upratovanie nemá konca... keby že staviam znova, staviam ešte menší dom.. za mňa čím menší, tým lepšie ... na starobu by som chcel nejaké presklenený dom v lese, kde bude len jedna izba 😀 ale ja som kus divný a rozmýšľam inak ako 90% populácie ale za mňa veľký dom total zbytočnosť... nákladné na upratovanie, nákladné na vytápanie atď...
Odpovedať
Kazdemu, co jeho jest. Svokrovci maju dom ako krava, tri podlazia, tiez v nom ostali sami dvaja. Ale zaroven neni problem s miestom, ked tam nabehnu v lete decka a v pohode prespime aj so svagrovcami, 10 ludi.
Odpovedať
Tak ono je jasne že iné nám bude vyhovovať teraz keď sme mladá rodina a iné keď ostaneme sami v dome po 60. Napríklad mat teraz viac priestoru izieb je výhoda , pretože často sa navstevujeme s rodinami , prespime.. no o 20-30 rokov je pravda že horné poschodie ostane prázdne .. s výnimkou návštevy deti a vnúčat .. je to ťažké lebo v oboch nachádzam veľa plusov aj mínusov
Odpovedať

@simonka0818 nasi postavili velky poschodovy a os…
@fero1821 180 m2 bungalov je tiez velky na upratovanie. My mame 100 m2 zastavanú plochu dvojpodlažný a je to tak akurat.
Odpovedať

Môj skromný názor je ten, že určite je lacnejší b…
@fero1821 ked stavias 5,6,7 izbovy bungalov, tak si napocitaj aj metre stvorcove na koridory a garantujem ti ze to take ruzove s cenou nebude, hlavne ked tie metre vynasobis aj strechou. Vacsina poschodakov ma schodisko do 6m2 a z toho je este uzitok vo forme odkladacieho priestoru. Ako mozu byt na poschodaku okna a omietky navyse? nezavisi to na pocte miestnosti?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od rapidek:

@fero1821 ked stavias 5,6,7 izbovy bungalov, tak …
@rapidek presne a este aj plocha základov s hydroizolaciou je podstatne vascia ako pri poschodaku.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Každý nech stavia podľa svojich možností. My máme 120 zastavanú, užitková vychádza 95m2, teda maličký bungalov. Ľudia ohrňajú nosom, že maličky, pritom tam budeme žiť my a nie oni. Je to uhol pohľadu. Čo by dal bytovkár v králikárni, ktorý žije v 60m2 byte za takýto dom s pozemkom, súkromím, pokojom a možnosťou využitia tohto pozemku za takýto dom. Druhý uhol pohľadu je ten skôr ešte stále dedinský, kde každý stavia obrovské domy, lebo veď kde si date všetko. Pre nás ako 3 člennú rodinu, keďže plánujeme jedno dieťa je to až až. Rátame aj s tým, že dieťa raz ,,odletí" a ten dom treba udržiavať z hľadiska materiálov aj cien energii, ale aj upratovania. Čiže poučili sme sa oproti rodičom v tom, že stavali obrovské domy, kde teraz nikto nechce žiť resp. o nich je menší záujem práve pre náklady. Obrovské na údržbu. Keď si to tak zhrniem, tak či už u nás alebo u manželky reálne využívame iba pár izieb a o ostatné sa musíš starať, upratovaťale reálne sú využité raz ročne. Každý nech sám zváži, čo mu je lepšie.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od rapidek:

@fero1821 ked stavias 5,6,7 izbovy bungalov, tak …
@rapidek No myslím si, že keď základné počty skúsiš prerátať, tak budeš vidieť, kde to je navyše. Hovorím o prípade, ak máš bungalov menší ako poschodový, nie narovnako. Veď hore som to vysvetlil.
Odpovedať

Každý nech stavia podľa svojich možností. My máme…
@fero1821 a keď nebude mať kam odletieť ?
Odpovedať

@rapidek No myslím si, že keď základné počty skús…
@fero1821 ved prepocitavaj. kuchynu tiez potrebujes ci mas 100 alebo 200m2 dom, tak isto aj vykurovaciu techniku. vacsina bytovkarov sa ti vykasle na maly bungalov ktory ma na dva metre od seba 2m plot. nema v dosahu mhd ani poriadnu infrastrukturu. Ale chvala Bohu ze niesme vsetci rovnaki a kazdy si vyberie na co ma, alebo aj to na co nema :D
Odpovedať
Ja si myslím, že RD musí poskytovať svojim nájomníkom isté priestorové štandardy, prinaležiace práve rodinným domom. Neznamená to nutne, že RD musí byť rozľahlou haciendou, alebo že niekoľkoposchodovým štokovcom. Ale zas stavať RD s užitkovou plochou ako 3-4 izbový bytovkový byt a mať k tomu aj podobné izby, je podľa mňa magorina. To už človek mohol zostať radšej v tom byte a netrápiť sa s výstavbou RD. Náklady pri výstavbe RD nerastú lineárne s plochou stavby. Keď ma napr. stavba RD s plochou 100 m2 vyšla isté peniaze, tak keby som túto stavbu bol zväčšil o 50%, na 150 m2, tak celkové náklady by stúpli sotva o 10 - 15 %.
Odpovedať
Profilova fotka
prebehol som diskusiu len na rychlo, co sa tyka temy, tak jednoznacne je lacnejsi poschodovy dom, aj lepsi na energie, co sa tyka schodov, tak my mame jednopodlazny, 20 metrov dlhy, a ked nieco zbudnem v spalni tak sa mi nechce ist spet do kuchyne 40 metrov, niekedy uvazujem ze keby som mal schody tak si ich hravo vybehnem, ak chcete velky dom, tak ho treba pripravit tak aby sa dal v buducnosti lahko prerobit na dvojgenereacny, tak ze by ste mohli napr poschodie dat aj cudzim do prenajmu, takze oddelit, dolezite casti.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od jblaze:

prebehol som diskusiu len na rychlo, co sa tyka t…
@jblaze Počkaj, koňu, tráva narastie 😉 Na jednom podlaží sa z izby do izby dopravíš aj na invalidnom vozíku... Schody sú v takom prípade neprekonateľná bariera. A aj ako mladý už po krátkom čase zistíš, že lepšie je ísť po rovnom 40m, než prekonávať schody medzi podlažiami.
Odpovedať
Profilova fotka

Každý nech stavia podľa svojich možností. My máme…
@fero1821 ty maš presne to čo my... jedno dieťa dom 95m2 užitkova plocha ... môžem len potvrdiť že je to presne ako píšeš... väčšinu času teda 99% trávime v jednej izbe obývačko-kuchyni , väčšina izieb prázdne... z jednej mám knižnicu a technickú miestnosť kde mám sakramenty ... všetko treba vykurovať a pratať... so ženou sme vraveli, že by nám zrejme stačil ešte menší dom, úplne o izbu menej... a to všetci ohŕňali nosom aký malý dom staviame... typická slovenská sedlačina: 1. keď dom tak veľký, 2. Keď auto tak diesel 3. Keď dovolenka – tak raz za päť rokov v Turecku, ale hlavne all inclusive a 400 fotiek pri bazéne. 4. Keď svadba – tak s 250 hosťami, DJ-om, ohňostrojom a dronom 5. atď... 😀
Odpovedať

@fero1821 ty maš presne to čo my... jedno dieťa d…
@dexter89 bavime sa tu o nakladoch a nie sedlacine. kazdemu vyhovuje ine a podla parametrov sa da urcit co je vyhodnejsie. keby ostali malomestiaci /to budes asi ty, ked sa ohradzujes voci "sedlakom"/ v mestach, a netlacili sa do 100m2 domov na 3arovom pozemku tak by tie dediny vyzerali lepsie.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od petersd:

@jblaze Počkaj, koňu, tráva narastie 😉 Na jednom…
@petersd na druhej strane schody udrziavaju kondicku u starsich ludi, od urciteho veku ti staci 3-4x denne sa vystverat hore dole na to, aby si ostal mobilny dlhsie
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od haciendman:

@petersd na druhej strane schody udrziavaju kondi…
@haciendman ano, pokial je clovek zdravy, ale uz staci, ked sa k tomu pridruzi nejake ochorenie, operacia atd, tak tie schody zase taka vyhoda nie su.
Odpovedať
Ono, mne to tak pripadá, že zakladateľ témy (ale aj niektorí iní diskutujúci) sa sem prišli iba vyrozprávať. Vo svojom vnútri su už aj tak rozhodnutí za svoju variantu. Je to balzam na ich dušu, ak niekto má podobný názor, aký oni majú vo svojom vnútri.
Odpovedať
@petersd aj tak je najlepší poschodový pididom, na poschodí izba s malým dieťaťom, dole kuchyňa s kúpeľňou a treba volať 100 kilovú svokru na stráženie, nech tam furt behá po schodoch
Odpovedať

@fero1821 ty maš presne to čo my... jedno dieťa d…
@dexter89 No nedá sami nesúhlasiť, čím väčší tým lepší. My na to ideme z dlhodobého hľadiska. Budeme už len starší a vidím to na rodičoch, ako na nich ostal doslova kolos a stačila by im jedna denná izba, spálňa a kuchyňa. Nikoho nepresviedčam, nech každý stavia haciendy veď je to každého osobná vec, ale či mám spálňu 20m2 alebo 12m2, tak aj tak sa tam len vyspím a idem preč. Prehnane veľké je však dnes in, hlavne na dedine. Na takom západe je bežné, že domčeky majú tých 90m2. To je taký štandard, kde sa ešte necítiš stiesnene. Tu na východe ešte stále resp. na dedinách pretrváva názor, že musíš mať 5 izieb na haraburdy, ktoré už nikdy nepoužiješ. Každému doprajem, ale mám v okolí nie jeden ale možno hneď 5 príkladov, kde sa naprojektovali veľké domy a nie je na dostavbu, prípadne sú nepodokončované a o hypotéke ani nehovorím, ktorá je vyššia, teda je aj splátka o niečo vyššia. Jedna známa nebude mať tak skoro fasádu a potom plače, prečo má tepelko vysokú spotrebu. Prípadne sa bijú do hrude, že postavia 240m2 za sto tisíc, už ani to nie je pravda a zisťujú, že len vnútro ich vyjde 20-25 tisíc. Na konci dňa, každý podľa možností nech si robí ako chce, ale nech sa nestarajú do druhých, že prečo tamto a prečo toto.
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?