Je výhodné postaviť bungalov a neskôr dostavať poschodie?

Dobrý večer, s priateľom sme sa rozhodli, že si postavíme domček s rozlohou 8 x 10,5 m. Chceli by sme poschodový dom kvôli malému pozemku ibaže nie sme si istý financiami a hypotéku si brať nechceme. Bolo by možné postaviť iba spodnú časť domu, vrch zaliať betónom nechať výrez na poschodie, spraviť strechu a o par rokov tu strechu rozobrať a dostavať ďalšie poschodie? stavba by bola realizovaná svojpomocne. Budem vďačná za každú radu.
Odpovedať
@alexandra0198 ak sa mozem spytat, aky mate rozpocet, ked nechcete brat hypoteku?
Odpovedať
Rozoberanie strechy by bola skoda. Spravila by som to tak ako pises, len by som na vyliaty plafon postavila 5 radov tehli ana to strechu. Bude pripravene podkrovie do buducna na zobytnenie.
Odpovedať
Moja rada - vezmite si hypotéku. Momentálne je ten najlepší čas, úrokové sadzby sú také, že o chvíľu vám banka bude platiť za to, že si požičiate. Neviem, koľko plánujete investovať ale je dosť dobre možné že to, čo preplatíte na hypotéke bude menej ako to, čo preplatíte na tom pristavovaní ďalšieho poschodia. S tým pristavovaním vás to totiž výjde drahšie ako keby ste si to celé stavali naraz.
Odpovedať
@alexandra0198 nezmysel. Hruba stavba je to najlacnejsie na dome. Neviem si predstavit dodatocne napojenie zateplenia, instalacii a pod. Ako to bude zatepleny strop? Rozoberat strechu v obyvanom dome... Take "dobudovanie" bude stat 3x tolko a vysledok ani uspokojivy. Za mna rozhodne ani nahodou.
Odpovedať
určite rieš stavbu tak, že hneď postavíš aj horné podlažie. Pár radov murovacieho materiálu na steny nie je drahé a už všetko ostatné sa dá darobiť potom. Treba len myslieť na predprípravu, ako prestupy na vodu, odpad, elektro, kúrenie. Ak ideš na doraz, zober aj malú hypo, napr. 10 000 pomôže a nezruinuje ani počas krízy
Odpovedať
Profilova fotka
ako pisu @dominik_boksansky @insed urcite komplet hrubu stavbu aj so strechou. Potom mozes pred zimou zadebnit okna na poschodi + polozit na poschodi izolaciu na podlahu (kludne aj naukladat polystyren). A v klude riesit prizemie.
Odpovedať
Profilova fotka
Ako po pravdfe, neviem, ci by sa mi chcelo potom rozoberat tu strechu a vsetko. Viac penazi na tom prerobite, ako keby ste si hned proste vzali vacsi uver. A tak isto aj menej naslednych starosti a problemov
Odpovedať
Väčšiu somarinu som dávno nečítal...
Odpovedať
@alexandra0198 je to blbosť, rovno postaviť hrubú stavbu 2 poschodovú. Vrchné poschodie nemusíte dokončovať, necháte ho v stave hrubej stavby.
Odpovedať
ja som mala dilemu, ci chceme garaz. precitala som si rozne diskusie a zhodli sme sa s manzelom na tom, ze postavime aj garaz ako sucast domu. ked uz je to raz spravene, vzdy sa to lahsie dokoncuje ako robi nanovo potom. mnohym neostavaju peniaze. to iste plati aj o poschodi. ak vies, ze casom chcete podkrovie, urcite spravte teraz celu hrubu stavbu a rozvody. nam material na podkrovie vyjde asi 2300e na tvarnice. 2tis budu stresne okna, ktore by sme mohli osekat na necelu tisicku a dat len do 2 miestnosti. co sa tyka hypoteky, vybavovali sme v auguste a urok nam dali 0,89% co je nic. v 2008 som brala hypoteku a urok vtedy som mala 6.95% a postupne siel dole na 1,39%. takze naozaj velmi nizke uroky v tejto dobe. navyse uz to nie je tak ako kedysi, ze aj 70% prijmov tvorili splatky. teraz sa odpocita znacna suma a u nas to vyslo, ze nejaka tretina prijmu moze ist na uvery.
Odpovedať
@alexandra0198 podla mna je tiez vyhodnejsie si zobrat hypoteku a postavit si hned poschodovy dom, ked chcete poschodovy. potom rozoberat strechu, to bohvie co nie je. alebo pripravit tak, aby ste uz nemuseli rozoberat, tych par radov tehal navyse, to uz nie je taka suciastka. to zaliate plafonu betonom vas vyjde viac.
Odpovedať
Profilova fotka
@alexandra0198 nie, nie je to výhodné. Hrubú stavbu by som už isto spravil na komplet. Potom to môžte tak spraviť, že vrchné poschodie nebudete robiť ani omietky ani kúrenie, čím ušetríte a to potom dodatočne spravíte. Ale jednoznačne hrubú stavbu spravte hneď!
Odpovedať
Článok sa načítava...
V prvom rade si zistite, či územný plán, kde chcete stavať v danej lokalite vôbec povoľuje postaviť poschodový dom. Ale aj v prípade, že áno, dajte na rady vyššie diskutujúcich.
Odpovedať
Profilova fotka
@alexandra0198 píšete o poschodí, keby ste robili podkrovie, tak hrubú stavbu predražíte rádovo o stovky €, (cca 2500)ale základ priestorov v podkrroví je už vytvorený
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?