Banka-znalec na vypocet buducej ceny nehnutelnosti

ahoj mate skusenosti s nacenovanim buducej stavby domu cez znalca pre potreby hypo??ak ano skuste sa stym podelit inak existuje.nejaky vseobecny vzorec na vypocet sumy podla m2 zastavanej plochy?? nieco od coho by sa dalo odrazit aj ked viem ze dom ma.specifika ktore na vypocet vplyvaju.. vdaka.za.kazdy nazor...
Odpovedať
Neviem ako je to teraz, ale pred 2r ked sme toto riesili my, tak tiez sme sa pri hypoteke spoliehali, ze nam daju napr. 80percent z budúcej ceny nehnutelnosti, ale zial, banka brala do uvahy len aktualnu hodnotu domu. Nezaujimalo ich ani nacenenie znalcom. Ale mozno sa to uz zmenilo.
Odpovedať
ked si das vyhladavanie vo fore podla klucoveho slova ZNALEC, vyhodi ti to 10 stran vysledkov, skus pohladat. vo vseobecnosti plati, ze je vhodne sa ist popytat do konkretnej banky, s ktorymi znalcami spolupracuju. niektorych banka neakceptuje. vseobecny vzorec neexistuje, ak by existoval, nebolo by treba znalcov :-)
Odpovedať
Nacenenie budúcej hodnoty nehnuteľnosti banky robia a môžu Vám vyplatiť až do 100%, ale myslím že toto je možné až keď hypotéku refinancujete. Čiže najskôr Vám urobia zmluvu s tým že dajú 70-80%, a až druhú zmluvu dajú do 100% (je to kvôli tomu aby od Vás vytiahli poplatok za poistenie schopnosti splácania dva krát). Vôbec nezáleží na m2, jednoducho zoberú do aritmetického priemeru nehnuteľnosti na predaj vo Vašom okolí. Čiže porovnávajú hrušky s jablkami, hlavne ak ide o menej zaujímavú lokalitu.
Odpovedať
Profilova fotka
Teraz akurát riešim znalecký posudok na rozostavanú stavbu. Keď vybavím tak dám vedieť čo a ako.
Odpovedať
@pluvko Viď zákon a vyhlášky, koeficienty atď. @elliottka Pokiaľ zakladáte rozostavanú budúcu stavbu, tak banka Vám nikdy nedá vopred celý úver vychádzajúc z budúcej hodnoty nehnuteľnosti, ale financovanie prebieha po etapách.
Odpovedať
Profilova fotka
@pluvko Často klientom vybavujem hypotéky na výstavbu RD, kde sa zakladá rozostavaný RD. V znaleckom posudku je uvedená VŠH na aktuálnu hodnotu. Zároveň znalec vypočíta, aká bude hodnota RD po dokokončení, prípadne je tam uvedené % dokončenosti/rozostavanosti. Z neho si vedia bankoví analytici vypočítať budúcu hodnotu RD. Hypotéky sa schvaľujú podľa budúcej hodnoty, od aktuálnej hodnoty závisí to, aká bude výška 1. tranže (1. čerpanie hypotéky). Zjednodušene si budúcu hodnotu môžete vypočítať ako súčet hodnoty pozemku a hodnoty stavby po dokončení (materiál + práca), teda technickej hodnoty. V závislosti od lokality RD banky financujú 70 - 90% z budúcej hodnoty RD.
Odpovedať
@ina_maklerka cize ak.spravne.rozumiem...cena pozemku je 35 000 a kedze budu i dom bude mat velkost 135m2 obutnej plochy tak pocitam.ze za.dom cca 120 000...dokopy je to 155 000 eur a z tejto hodnoty 70%...spravne som pochopil? ;)
Odpovedať
Profilova fotka
@pluvko Áno, mohla by to byť minimálna suma. Na bankách je zábavné to, že 80 % LTV v jednej banke môže byť viac ako 90 % LTV v inej banke, pretože znalecké posudky podliehajú supervízii bankových znalcov a tí môžu hodnotu oceňovanej nehnuteľnosti znížiť.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 7 mesiacoch
@ina_maklerka Dobrý deň prajem.. písala so Vám IP..Ďakujem
Odpovedať
Tiez rozmyslame nad refinancovanim hypo.a tak sme si dali dom na cenit v banke len dodanim fotiek.stary odhad tam maju je to v tej istej banke .aj pri tejto hypo sme dodali posledny znalecky plus fotky takze ziadne skresavanie z odhadu ako to vedia banky robit ale nam odhad navysili.
Odpovedať
@pluvko tak som to pochopila aj ja :D
Odpovedať
Profilova fotka
My sme mali ten problem, ze nam znalec (pravdepodobne v dobrej voli, aby nam banka pustila co najviac penazi) nacenil dom na vyssiu sumu, resp. na hornu hranicu nejakeho rozptylu, v ktorom sa pohybuje, neviem. Ale potom sme mali problem, ze nam banka nechcela pustit druhu tranzu. Podmienkou totiz bolo, ze musime mat v dome preinvestovane X % zo znalcom stanovenej buducej hodnoty domu. Ale banka vyhodnotila, podla foto, ze to, co je v dome preinvestovane nedosahuje pozadovane % hodnotu stanovenej znalcom. Takze nam ten vyssi odhad paradoxne uskodil.
Odpovedať
Článok sa načítava...
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?