Z čoho je postavený môj dom?

Zdravim, Stalkujem modrú strechu už pár rokov ale toto je môj prvý príspevok. Viete mi prosím poradiť z čoho sa skladá stena mojej pivnice? Dostal som rozličné odpovede, projektant napísal do projektu že to je škvárobetón, druhý mi povedal že to je zmiešané murivo (čokoľvek to už má znamenať), ďalší že to je kameň. Pokiaľ viem, škvarobeton zvykol byt vo forme blokov a z blízka mi to nevyzerá to ani ako kameň, skôr ako kusy betónu. Dom bol postavený medzi 1944-1948, a je podpivničený, tieto fotky su z pivnice. Videl už niekto niečo podobné.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od vii_92:

Zdravim, Stalkujem modrú strechu už pár rokov a…
@vii_92 Vidím tam tehly, kamene, nejaké cementové pojivo - možno nejaký betón... Tu ti nikto nepovie, z čoho to je, keď to ani ty nevieš. Podľa mňa to bude kombinácia rôznych materiálov - čo bolo po ruke, to použili na tú stenu. Treba urobiť skúšobné vrty, jedine tak zistíš aký materiál tam je.
Odpovedať
Profilova fotka
Kamennotehlovy zlepenec. Bola taka doba a stavalo sa z toho co bolo co si dostal slohol kupil lacno.
Odpovedať
Dakujem za odpovede, @chrobak7 ak spravim skusobny vrt, zisti mi to murar ze z coho sa to sklada? Alebo su na to firmy? Potreboval by som vediet ci tam nie je skvara alebo iny kentus, podla toho by som sa rozhodol ci to zakryjem alebo vysparujem
Odpovedať
Profilova fotka
škvárobetón sa vyskytoval len pri priemyselných centrách, na foto je zmiešané murivo , kameň, tehla, môže to byť stredné Slovensko
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od jan45:

škvárobetón sa vyskytoval len pri priemyselných c…
@jan45 Janko, nie je to tak dočista pravda. Nie len väčšie priemyselné centrá. Na celom SK platilo, že aj menšie firmičky, napr. vo vidieckých regiónoch, ktoré mali kotolne, spaľovali uhlie/koks. No a ľudia škváru z nich častokrát brali ako lacný zdroj stavebného materiálu.
Odpovedať

Dakujem za odpovede, @chrobak7 ak spravim skusobn…
@vii_92 postaveny je po vojne pochybujem, ze to bol skvarobeton. Ludia este nekuerili uhlim, nemali sa ako odstat k skvare. Keby to bol skvarobeton, tak je to porovite, ja tam nic take nevidim. Skor to, ze sa pouzili bloky stareho rozbiteho betonu, ak teda v okoli nebol dostupny lomovy kamen zlepenec. Ale to by tam bolo vidiet musle
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od zita19:

@vii_92 postaveny je po vojne pochybujem, ze to b…
@zita19 v tej dobe premávali na mnohých tratiach len parné lokomotívy na uhlie, autobusy na cestách tu boli v menšine dnes je to opačne a tak bolo škvary všade kvantum, tiež mám dom i so škvarobetonu začali stavať v 59-tom
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od duzu:

@zita19 v tej dobe premávali na mnohých tratiach…
@duzu hej, hej. Chodili ludia po trati zbierat vypadanu skvaru pomedzi podvaly... V 59. sa uz kurilo uhlim, lebo sudernici v baniach prekracovali normy a s uhlim bolo menej roboty ako s drevom, takze kazdy mal svoju skvaru na kope za domom.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od zita19:

@duzu hej, hej. Chodili ludia po trati zbierat vy…
@zita19 ale zamorené smogom všetko , chvála že už uhlím nekúrime, aspoň u nás bývalé uhoľné sklady zrušili, nedotujeme bane ale elektrina stále drahá a dotuje sa nevýhodným systémom, tí čo spotrebujú najmenej platia cez DPH vykurovanie bazénov
Odpovedať
Profilova fotka
Zbierať škváru, šutre, rozbité tehly, aby som mohol postaviť nejaký múr?? ..to musela byť zvláštna doba. Som šťastný, že máme toľko hojnosti.. Moja babka zvykne hovoriť "Dnes je všetko, len musíš mať peniaze." :)
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od duzu:

@zita19 ale zamorené smogom všetko , chvála že už…
@duzu nezda sa ti, ze si odbocil od temy? Vrat sa k tym murom
Odpovedať
Profilova fotka
@vii_92 treba vychadzat z historickeho kontextu, stavalo sa z veci, ktore boli lokalne k dispozicii. Skvarobeton sa zacal dodavat priemyselne od roku 1960, toto je bezne mixovane murivo z kamenov, betonu murovane na vapennocementovu maltu, takto sa murovali domy na dedinach 1930-1960. Ludia co to stavali boli este relativne za vodou, lebo aspon okenne ostenia murovali z tehal a nie z kamennopieskoveho mixu. To, ci vrtas do skvarobetonu alebo bezneho betonu zistis rychlo, vrtacka do skvarobetonu alebo chudnobneho betonu na urovni B16/B20 ide ako do masla, co pri kamennej rovnatine s cementopieskom alebo vapennopieskom je uplne ina kava. Podla fotiek je to mix kamena/betonu/vapnocementu, skvara to urcite nie je.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od mgx:

@vii_92 treba vychadzat z historickeho kontextu, …
@mgx B20 som mal v projekte a rozhodne sa do neho nevŕta ako do másla. 20MPa je celkom dosť veľká pevnosť ,) Pokiaľ viem, klasická malta je na úrovni cca betónu B5 - to by som označil ako chudobný betón (resp. <B10).
Odpovedať

Zdravim, Stalkujem modrú strechu už pár rokov a…
@vii_92 Vyzera to byt nalamany kamen z kamenolomu.Nie je v blizkom okoli kamenolom?Na rodicovskom dome boli zaklady zo skvarobetonu a vyzera to uplne inac.Riecny kamen zase nema hrany.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od hilux:

@vii_92 Vyzera to byt nalamany kamen z kamenolom…
Dakujem za vsetky odpovede, na zaklade obhliadok to bude naozaj kamen. Nerozumiem tomu preco mam v projekte napisanu skvaru.
Odpovedať

Dakujem za vsetky odpovede, na zaklade obhliadok …
@vii_92 sa trosku sekli, ked ti tam napisali skvaru ale tak stava sa. hlavne ze si na to prisiel
Odpovedať
Článok sa načítava...
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?