Vlhky dom? Ako postupovat pri rekonstrukcii?

Mame stary dom, ktory je postaveny z tehal, okrem jednej steny od suseda - ta je taky mix kamen, tehla, valok. Uz niekolko rokov je neobyvany a aj kym bol obyvany, ujo velmi nekuril. Posledne roky este kym zil mu zacali vlhnut mury, najviac vnutorne priecky, vid foto. Na nich uz napucnieva a opadava omietka atd. No obvodove mury su na tom celkom dobre, tam omietka drzi pevne, aj ked sem tam su vlhke, plesnive ale to skor asi aj kvoli tomu, ze sa dlho nekurilo ani nevetralo. Volal som par firiem, ktore robia rekonstrukcie a kazdy zatial tvrdi, ze dom je suchy a mury su v dobrom stave. Priecky ktore vlhnu, vraj vlhnu od spodku, kedze pod podlahovymi doskami je hlina, ktora asi bude mokra. Vsetci zatial navrhuju obkopat dom z vonka, spravit drenaz + nopovka a zvnutra vybrat dosky z podlahy a vykopat 50 - 60 cm hliny do hlbky a potom zasypat makadamom, na to betonovy poter a hydroizolaciu. Medzi betonom a murmi by bola mala dilatacna medzera. Ako tak citam na internete, nie som si prilis isty tymto riesenim. Ak sa tam da makadam a na to beton + hydroizolacia, tadialto samozrejme vlhkost neprejde. Co ale s murmi? Nebudu takto sat vlhkost dalej a mozno aj viac, kedze pod murmi su len kamenne zaklady a voda, ktoru nasiakla doteraz hlina pod podlahou pojde do murov, kedze cez makadam neprejde? Obvodove mury maju hrubku aj 80 cm, co je problem aj podrezat, respektive by to bolo velmi drahe. Mnohe firmy podrezavaju len do hrubky muru 60 cm, viac len s diamantovym lanom co stoji 200 eur meter. Tu uz potom vznika otazka, ci sa to oplati rekonstruovat, ak by som mal podrezavat, kedze obytna cast domu ma cca 15 x 6 m a to by bolo len za podrezanie okolo 8 - 9000. Strecha 23 000 komplet aj s krovom a v podtate tam potom treba este robit vsetko co aj na novostavbe, cize elektrinu novu, vodu, odpad, kurenie. Niekto sa docital az sem a vedel by poradit co robit? Oplati sa podla vas skusit obkopat ten dom, vnutri dat makadam a beton alebo to radsej zburat a postupne stavat nove?
Odpovedať
@x_master222 Zo skúseností môžem ponúknuť vlastný názor: Pokiaľ by ste taktýto dom chceli dostať do tip top stavu z pohľadu vlhkosti, izolácií strechy, komfortu používania, ... vyjde Vás rekonštrukcia rovnako veľa europeňazí, ako novostavba na pôvodnom mieste. Ku tomu sa vždy budete musieť prispôsobiť pôvodnej dispozícii a iným radostiam stavby. Dnešné stavebné technológie, materiály a postupy sú oproti starej stavbe ako z inej dimenzie 🙂. Samozrejme môžu u Vás existovať obmedzenia pre ktoré takýto dom nemôžete zvaliť, toto ja neviem zvážiť (napr hypotéka, citová naviazanosť, ťarchy, ...), U mňa napríklad zvalenie neprichádzalo do úvahy z dôvodu blízkosti vedenia VN.
Odpovedať
@jakubd no keby sa zhodil dom a staval novy, tak by bol problem v tom, ze nam nedovolia stavat na tom istom mieste kvoli uzkemu pozemku, a ze teraz sa uz nemoze stavat na hranici pozemku. Co som ale cital, tak da sa to riesit ako rekonstrukcia a vramci rekonstrukcie by sa akoze zistil zly stav murov, kvoli comu sa budu musiet zburat. Chcem to vsak len ako chalupu, nie na celorocne byvanie, preto som chcel najskor rekonstruovat, kedze to nemusi byt uplne tip top na chalupu. No vlhkost je problem tak ci tak a obavam sa, ze by sa to spravilo s tym betonom a drenazou ako odporucaju majstri a potom po par rokoch to zacne vlhnut zase.
Odpovedať
@x_master222 ono su to 3 temy na velke stavebne zasahy - v prieckach (nosnych aj nenosnych) sa vlhkosti od spodnej hliny zbavite len oddelenim vlhkej spodnej casti v styku so zemou od suchej v obytnej časti.Toto sa dnes dá riešiť nie len podrezanim, ale sú aj technologie injektazi a pod. - tu hrá úlohu najme kvalita prevedenia. -vlhkosť zvonku tak ako ste písali - obkopat, hydrozolacia, tepelna izolacia, nopa, drenáž - pomerne jednoduche, ale na pozemok dosť invazivne. -no a nesmie tiecť zvrchu - strecha 🙂 Prajem hlavne pevné nervy
Odpovedať
@jakubd cital som aj o injektazi, no tam viacero ludi tvrdi, ze im to prilis nepomohlo. Asi v tomto pripade dost zavisi od materialu. Otazne je, nakolko ovplyvnuje vlhkost zvonka aj tu vnutornu vlhkost. Ked sa zabrani prenikaniu vlhkosti zvonka drenazou a nopovkou + sa obmedzi presakovanie spodnej vlhkosti makadamom a nejakou vrstvou hydroizolacie, teoreticky by sa mohla ta vlhkost drzat niekde nizsie pod zemou alebo praveze si najde cestu kadial vie ist hore, a tym padom pojde do murov? Tazko povedat za mna, lebo par ludi poznam, ktorym vlhli steny, aj ked len trosku a spravili drenaz s nopovkou a im to problem vyriesilo.
Odpovedať
@x_master222 Peresne ako píete, postup je jasný, začať zvonku, určite nešetriť na kvalite materiálu prác, vodu z drenáží odviesť najlepšie od vsakovacích nádrží, následne uvidíte nakoľko to pomohlo. Určite by som s prácami v interiéry nezačínal skôr. Uvidíte aký následný postup zvolíte, možno nebude potrebné podrezávať a odvlhčovať
Odpovedať
@jakubd a je podla vas dobry napad menit najskor strechu a potom riesit podlahu atd? Lebo zial strecha je v dost zlom stave a obavame sa ci prezije este zimu.
Odpovedať
@x_master222 jak jste uvesl v puvodni prizpevku pokud to vykopete a zalijete betonem a udelat hydroizolaci podlahy tak vsechna tak vlhkost pujde do pricek a sten a vse se akorat zhorsi. Musite to podrezar. Ja to delal z duvodu prostoru chemickou izolaci a vse funguje. Je dulezite zvolit spravnou technologii a dodrzovat spravny postup. U odkopani a drenaze si dejte pozor at to akorat nezhorsite. Protoze kdyz se to neudela dobre tak sterkem okolo domu si vodu akorat privedete k baraku. Drenazni hadice musi byt nekam odvedena, napr vsaku ktery musi byt dostatecne daleko od domu. Dale si pamatujte ze nopovka neni hydroizolace ac to hodne lidi rado rika… Co casto taky trochu pomuze je oprava svodu ktere jsou casto zanesene a veskera voda jde rovnou pod barak…
Odpovedať
Este som teraz objavil, ze obvodove mury maju hydroizolaciu, vid foto. No bola pod omietkou, cize asi vlhkost prechadzala cez omietku vyssie na mury. Ako zistit ci sa izolacia este plni nejaku svoju funkciu? Vyzera to na asfalt.
Odpovedať
@x_master222 V idealnom pripade je poradie - zaklady a obvodove mury, nasledne strecha a potom interier. V takomto pripade budete moct odpozorovat prve dve uravy a vnutri vybrat spravny postup.
Odpovedať
@x_master222 obvodove mury, nakolko maju hydroizolaciu vam budu tahat vlhkost z exterieru - konteakt s hlinou, najskor treba vyriesit tento problem. Strecha a interier az nasledne (novostavba sa tiez realizoje od zakladov 🙂 ).
Odpovedať
Profilova fotka
Kedze pod obvodovymi murmi izolaciu mas tak vyber podlahu do dostatocnej hlbky. Skontroluj izolaciu pod prieckami ak nieje priecky zburaj ( rekonstrukcne prace). Vylej beton medzi zaklady a natav celoplosne ipu az k izolacii obvodoveho muriva. Postav priecky daj tepelnu izolaciu v nej rozvody co ti treba a na to foliu a poter.
Odpovedať
Len tu je problem so strechou ten, ze mi cez nu uz dost zateka, latovanie je tym padom na niektorych miestach prehnite, tak sa obavam, ci prezije este zimu. Co riskujem ak by som dal najskor vymenit strechu? Pozrel som este lepsie tu hydroizolaciu. Je sice dost hruba, pravdepodobne to je viac ako len jedna vrstva, no niekde sa uz velmi lahko lame. Ked som cistil omietku, tak sa pocas toho niekde rozpadavala na male kusky. Tak neviem ci to este plni svoju funkciu :/
Odpovedať
Článok sa načítava...
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?