Odpoveď na príspevok od vii_92:
Zdravim, Stalkujem modrú strechu už pár rokov a… @vii_92 Vidím tam tehly, kamene, nejaké cementové pojivo - možno nejaký betón... Tu ti nikto nepovie, z čoho to je, keď to ani ty nevieš. Podľa mňa to bude kombinácia rôznych materiálov - čo bolo po ruke, to použili na tú stenu. Treba urobiť skúšobné vrty, jedine tak zistíš aký materiál tam je.Odpoveď na príspevok od jan45:
škvárobetón sa vyskytoval len pri priemyselných c… @jan45 Janko, nie je to tak dočista pravda. Nie len väčšie priemyselné centrá. Na celom SK platilo, že aj menšie firmičky, napr. vo vidieckých regiónoch, ktoré mali kotolne, spaľovali uhlie/koks. No a ľudia škváru z nich častokrát brali ako lacný zdroj stavebného materiálu.Odpoveď na príspevok od vii_92:
Dakujem za odpovede, @chrobak7 ak spravim skusobn… @vii_92 postaveny je po vojne pochybujem, ze to bol skvarobeton. Ludia este nekuerili uhlim, nemali sa ako odstat k skvare. Keby to bol skvarobeton, tak je to porovite, ja tam nic take nevidim. Skor to, ze sa pouzili bloky stareho rozbiteho betonu, ak teda v okoli nebol dostupny lomovy kamen zlepenec. Ale to by tam bolo vidiet musleOdpoveď na príspevok od zita19:
@vii_92 postaveny je po vojne pochybujem, ze to b… @zita19 v tej dobe premávali na mnohých tratiach len parné lokomotívy na uhlie, autobusy na cestách tu boli v menšine dnes je to opačne a tak bolo škvary všade kvantum, tiež mám dom i so škvarobetonu začali stavať v 59-tomOdpoveď na príspevok od duzu:
@zita19 v tej dobe premávali na mnohých tratiach… @duzu hej, hej. Chodili ludia po trati zbierat vypadanu skvaru pomedzi podvaly... V 59. sa uz kurilo uhlim, lebo sudernici v baniach prekracovali normy a s uhlim bolo menej roboty ako s drevom, takze kazdy mal svoju skvaru na kope za domom.Odpoveď na príspevok od zita19:
@duzu hej, hej. Chodili ludia po trati zbierat vy… @zita19 ale zamorené smogom všetko , chvála že už uhlím nekúrime, aspoň u nás bývalé uhoľné sklady zrušili, nedotujeme bane ale elektrina stále drahá a dotuje sa nevýhodným systémom, tí čo spotrebujú najmenej platia cez DPH vykurovanie bazénovOdpoveď na príspevok od duzu:
@zita19 ale zamorené smogom všetko , chvála že už… @duzu nezda sa ti, ze si odbocil od temy? Vrat sa k tym muromOdpoveď na príspevok od mgx:
@vii_92 treba vychadzat z historickeho kontextu, … @mgx B20 som mal v projekte a rozhodne sa do neho nevŕta ako do másla. 20MPa je celkom dosť veľká pevnosť ,) Pokiaľ viem, klasická malta je na úrovni cca betónu B5 - to by som označil ako chudobný betón (resp. <B10).Odpoveď na príspevok od vii_92:
Zdravim, Stalkujem modrú strechu už pár rokov a… @vii_92 Vyzera to byt nalamany kamen z kamenolomu.Nie je v blizkom okoli kamenolom?Na rodicovskom dome boli zaklady zo skvarobetonu a vyzera to uplne inac.Riecny kamen zase nema hrany.Odpoveď na príspevok od hilux:
@vii_92 Vyzera to byt nalamany kamen z kamenolom… Dakujem za vsetky odpovede, na zaklade obhliadok to bude naozaj kamen. Nerozumiem tomu preco mam v projekte napisanu skvaru.Odpoveď na príspevok od vii_92:
Dakujem za vsetky odpovede, na zaklade obhliadok … @vii_92 sa trosku sekli, ked ti tam napisali skvaru ale tak stava sa. hlavne ze si na to prisiel