Vlhkosť v dome

Chcem Vas poprosit o radu - mam cca 60 rocny rodinny dom, kt. postupne rekonstruujeme..je komplet utepleny, dali sme nove eurookna..pred 2 mesiacmi sme vytrhali staru palubovku - vykopali hlinu (bola sucha) a dali izolaciu atd a zaliali betonom..uz sme sa chystali klast plavajucu podlahu, ale severna stena v spalni je mokra do vysky cca 1meter - roh dole a hore nad oknami a asi je tam betonovy podklad...stena je komplet mokra...som zufala neviem co s tym, ked polozim plavacku sa mi oduje..a to sme chceli do vianoc to dokoncit..mate podobne skusenosti? ta izba predtym bola len troska vlhka..a to len obcas..na oknach sa nam zraza voda..predtym tam boli stare drevene.. kupili sme vlhkomer..v kuchyni mame cca 63% ale steny su suche..len tato izba robi velky problem..tu mame vlhkost 60%..okrem elektrickeho odvlcovaca viete aj nieco ine poradit?dakujem :-)
Odpovedať
@danka773 Dobrý večer, v stenách je vložená hydroizolácia? Podľa mňa stena dole nasáva vodu. Ostatná mokrota je zrejme spôsobená tesnými oknami, zrejme nekúrite alebo len temperujete na cca 15°C, zrejme ste na fasádu použili menej ako 10 cm EPS. Nové okná majú aké sklo? V dodacom liste by ste mali mať hodnotu Ug pre sklo. Čím sú plnené? V podlahe máte aj EPS? 60% RV nie je až tak strašne veľa, podotýkam. Normálka je 55%. Ale tie sprievodné javy sú desné. My máme na stavbe (nová) RV až 80-90%, t=13°C, ale okná sa nerosia, iba severné v mraze -5°C asi 1 cm odspodu. Je tam trojsklo.
Odpovedať
v podlahe mame 12-15 cm EPS, steny tusim 6cm, okna su dvojsklo eurookna..teplota v miestnosti cca 20 stupnov..plnene argonom su skla myslim..ten dom je 1m zdvihnuty oproti okoliu..tam nam zacina podlazie, a zaklady domu su uplne suche..neviem ako to vyriesit, som doslova zufala...robi to len jedna jedina severna strana v dome..aj hore pri strope cca 15cm ta stena je mokra, ale tam je zrejme beton -preklad a nebolo to zaizolovane..takze asi aj preto sa to zraza..potrebujem tu vlhkost nejak odstranit..:(
Odpovedať
@danka773 Jedine pridaním zateplenia, aspoň ďalších 10 cm na fasádu, aby bol vnútorný povrch v teple a zatepliť aj základy - ale iba vtedy, ak je istota, že múry nemôžu ťahať vlhkosť... mne sa to nezdá. Ak je severná fasáda bez okien, nič Vám nebráni dať hoci aj 20 cm EPS. Vlnu na strope treba spojiť s fasádnou izoláciou, lebo ak tam ostane nezateplené miesto, ono bude studené a bude tam kondenzovať para. Plus vetrať, aby ste dostali RV na 50-55%. Kto Vám okná dodával? A kto dodal sklá výrobcovi? Nezdá sa mi to rosenie. V starom dome máme dvojsklo Ug=1,1, Ar a pri 70% RV sa nerosí, až v mraze pod -5°C. Kúpeľkové sa nám rosí už okolo 0°C, tam je RV ešte väčšia (sever, nevykurovaná cca 15°C, bez hydroizolácie). Kúrite ako? Podlahovka, radiátory? Asi to druhé a teplo sa dobre nerozdistribuuje?
Odpovedať
Dobrý den. No, tento rok už s tím neuděláte asi nic. Navrhuji následující postup. Musíte vyloučit, že se do stěny dostává vlhkost ze země, čili oveřit, jestli tam je nějaká vodorovná hydroizolace. Předpokládejme. že tam je a že je funkční. Potom je ten problém způsoben opravdu nízkou povrchovou teplotou té stěny a tím pádem má stěna teplotu rosného bodu, nebo i nižší. Jenom pro informaci : rosný bod je teplota, při které začne vzdušná vlhkost kondenzovat. Pro Vaše hodnoty teplota vzduchu +22°C a RV 60% je teplota rosného bodu +13,9°C, při teplotě vzduchu +20°C a 60% RV ,má rosný bod hodnotu + 12°C. Takže je potřeba změřit teplotu stěny a RV vzduchu a bude to zase jasnější. Předpokládejme, že to bude tou kondenzací. Pak je jedinné řešení zeteplit ještě více tu stěnu a problém bude odstraněn. A ono by stálo za to to udělat ještě teď, neboť si myslím, že to je tím nedostatečným zateplením. Tento rok by stačilo tam nalepit 10 cm EPS a povrchovou úpravu udělat až na jaře. A dá se to dělat i v mraze do -7°C, ale musí se použít spec.stěrkové lepidlo : http://www.weber-terranova.cz/zateplo... Já jsem podle dostupných informací přesvědčen, že to zateplení pomůže. Ještě dodám, že se musí zateplit i sokl, nejlépe pod úrověň země. Ale to již psala i blacksr. S pozdravem Laďa
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
Dobrý deň. Prosím o radu. Bývam v poschodovom rod. dome a obývam vrchnú časť. V zimných mesiacoch mám problém s rosením skiel na plastových oknách. Keď je vonku mráz, musím mať uterák na parapetke,lebo by voda stiekla z parapetky na zem. Na poschodí mám 4 miestnosti a voda steká z každého okna. Dom je zateplený polystyrénom 5 cm. Hrúbka múrov YPOR 45 cm. Steny a sadrokartón sú v suchom stave. Vetráme pravidelne. Skúšal som už aj výmenu jednej sklennej výplne na dvojkrídlovom okne s koeficientom 1,1 ale aj tá sa rosí ako aj vedľajšia výplň s pôvodným koeficientom 1,3. S pozdravom Roman.
Odpovedať
@karvinac ..zima, zima ..a zase len zima okolo okien..nie su tam radiatory?
Odpovedať
na celom poschodi kurime z radiatorov, poctivo 23 stupnov.
Odpovedať
@karvinac ..skuste si kupit nejaký malý teplomer a dajte si ho na parapet kolko tam bude stupnov..ja vravím..málo veĺmi málo....okná rosia vtedy ke´d povrchová teplota skla je nízka a zároveň vlhkosť je vysoká.takže..bu´d zvýšit teplotu pri okne , alebo znížiť vlhkosť
Odpovedať
Tesné okná plastové a zateplenie EPS, niekto mi bude oponovať ale z domu máte konzervu z ktorej neuniká vlhkosť a všetko sa to sústreduje okolo okien. problém je že rosný bod pri oknách je vo vnútri a ne v okne no to je pri mínusových teplotách normálne. Lepšie ako keby ste mali aj rosný bod v stene a ne v eps to by ste mali mokré steny a ne okná, takže ako píše @pr znížiť vlhkosť vetraním alebo neakím prístrojom.
Odpovedať
@caknk O koľko viac vlhkosti by unikalo, keby nemali EPS? O 2%? A keby neboli okná plastové?
Odpovedať
@karvinac ..kupte si malý vlhkomer..je to pár eur a dajte holen tak skusmo k okmu..aká tam bude vlhkos´t..normál je do 60%
Odpovedať
Profilova fotka
@caknk Zateplenie domu z exteriéru nezvyšuje vlhkosť v interiéri .Je to technický nezmysel.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@blacksr Ano na teba som čakal :-D Aj 2% niečo stále lepšie ako ked to ostane v murive vitvorí sa tam plieseň a opadne omietka. Videl som to a mali rosný bod v eps. A okná je jedno či plast alebo drevo myslim že som nenapísal nič čo nie je pravda pri mínus 17 ako je teras u nás možu byť akná aké chcú aj tak sa budu rosiť.
Odpovedať
@caknk ..úplne vedľa :-)
Odpovedať
@caknk Či zateplené alebo nezateplené, na potrebe vetrať sa prakticky nič nemení. Hovoríme o zateplení EPS.
Odpovedať
@blacksr šak a čo som napísal
Odpovedať
Profilova fotka
Vlhkosť v interiéri rodinného domu zo starými netesnými oknami sa pohybuje okolo 40-45% ,pričom tehlové murivo má 3-5% vlkosť.Po výmene okien za tesné stúpne vlhkosť v interiéri nad 60%,vlhosť v murive o 1%.Po zateplení stien polystyrénom stúpne vlkosť v interiéri o 0% vlkosť v murive o 1-2%.Polystyrén nieje nepriepustný vodným parám.Má podobnú paropriepustnosť ,ako betón.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 5 mesiacoch
Dom ma 12 rokov (tehla 38, plastove okna), v septembri minuleho roku sme ho zateplili 10 nobasilom. V zime nam vyrazne klesla vlhkost a teraz v lete vyrazne stupla (dosahuje cca 67%). Co moze byt dovodom a ako to zmenit? Dakujem
Odpovedať
Profilova fotka
@rut Ak je vonku vysoká relatívna vlhkosť a normálne vetráte, nečakajte že v interiéri bude nižšia. Plus vnútri, žijete, dýchate, varíte, produkujete vodné pary... Asi by som sa zatiaľ na tým nevzrušoval.
Odpovedať
@rut V lete vyššiu vlhkosť neriešte, pretože nie je pre konštrukcie patologická. Je spôsobená vyššou vlhkosťou vzduchu vonku + viac sa vetrá. My máme tiež tak nejako. V druhom dome, kde vetráme cez zemný register, kde sa vzduch ochladí a odoberie sa mu vlhkosť, je RV v dome nižšia - okolo 60%. Taktiež produkcia pary v domácnosti hrá rolu. RV v zime je dôležité si sledovať. Vysoká môže za určitých okolností spôsobovať kondenzáciu na blbo riešených konštrukciách, kým nízka škodí sliznici.
Odpovedať
@rut Dobrý den. Právě se koukám na vlhkoměr a co nevidím ukazuje RV 64 % při teplotě vzduchu 27 °C a co je důležité - je to úplně stejně, jako venku. Čili vlhkost vzduchu je stejná a pokud se někde nevyskytuje teplota rosného bodu ( pro tuto RV je to 19,6 °C ) tak se v podstatě nic neděje a nedochází ke kondenzaci. A to je obecně platná zákonitost, kde se musí brát v úvahu teplota vzduchu, RV vzduchu a z toho vypočítat rosný bod. Rosný bod je vlastně teplota, kdy RV dosáhne 100 % a voda se nudrží ve vzduchu v plynném skupenství a začne kondenzovat. Zde je důležité si uvědomit, že až voda, čili kapalina je škodlivá a ta znehodnocuje konstrukce, zhoršuje tepelněizolační vlastnosti a je přímo odpovědná za růst plísní a hniloby. S pozdravem Laďa
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 rokoch
ahojte prosim Vas chcela by som sa Vas spytat rekonstruujeme s manzelom rodinny dom a mame v pivnici nejako moc vlhko.. bojim sa ze tam po case vzniknu pliesne.. :-| vedeli by ste mi povedat ci to moze byt tym ze uz niekolko dni prsi a je pravda ze mame pivnicu v zemi ( sikmy pozemok)?
Odpovedať
citala som este zeby mohlo pomoct prievan.. tak to este vyskusam ale ked to nezaberie tak budeme musiet podniknut nieco ine...
Odpovedať
Profilova fotka
@hrehusa nepises či je podlaha betón, či sú vlhké, mokré steny....aký starý dom, z coho postavený, či je kopec oddrenazovany... možno aj foto stien ak niečo vidno by pomohlo... Inak každá rada bude iba plané hádanie.
Odpovedať
Profilova fotka
@jankazb to je tak, ked chce niekto radu a neda podrobne informacie. Potom mozme len hadat co za tym moze byt
Odpovedať
Profilova fotka
@bercojaro mne je to jasné, preto sa jej snažím pomôcť aké info ešte musí dať.
Odpovedať
Dobrý deň. Ja sa chcem spýtať mám novostavbu a momentálne vysúšam ako sa dá.. vetraním, odvlhčovačom vzduchu. Denne vylejem 10 l vody. Dá sa vo vnútry dosiahnuť menšia vlhkosť než je vonku? Teraz je také vlhké počasie a mám vlhkosť v dome 67%. To je asi dosť čo? Chcel by som o mesiac klásť drevennú podlahu, akú vlhkosť by som mal mať pri kladený drevenej podlahy?
Odpovedať
Profilova fotka
@jankazb ale asi uplne zbytocne, ako pozera tak vobec ziadne info si nedostala. Asi uz nepotrebuje radu:-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 rokoch
Profilova fotka
Mam podobny problem,ako Danka773.Mame starsi/cca50r./rodinny dom a vlhkosti v spodnych miestnostiach /v suterene/sa nevieme zbavit.Okna sme menili,no neni podpileny,ani zatepleny.Danka sa stazuje,ze ma na vlhkomery 60 percent,no ja rano mavam 78.Casto vetram a zapinam odvlhcovac,no som rad,ked sa dostanem na sesdesiatku.A ties je zaujimave,ze ked vonka prsi a aj napriek tomu vetram,mi poklesne vlhkost v izbe aj o 20 percent.Skuste mi to prosim vas niekto vysvetlit...
Odpovedať
Profilova fotka
@milos_nemeth vlhkomer meria relatívnu vlhkosť......napr. teraz je vonku 5,5°C a rel. vlhkosť 93% = absolútna vlhkosť 6,5g vody /m3.....tento vonkajší vzduch keď sa zohreje v interiéri na 22°C tak pri obsahu 6,5g vody/m3 má relatívnu vlhkosť á 34% .
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?