Úprava kachlovej pece

Ahojte strachaci! Mame starý dom a v ňom typickú kachlovú pec, podobnú ako na obrázku. Reálne pec nebude nikdy využívaná, ale rada by som ju v interiéri ponechala. Avšak, je teraz v škaredom stave, niektoré kachličky puknuté atď. Je nejaký spôsob,ako by sa dala ,, skrášliť,,? Dali by sa napr. Kachličky natrieť? Alebo prelepit inymi kachličkami? Do nejakého demontovania, obuchavania by som nerada išla. Hľadám tu najjednoduchšiu cestu,aby to vyzeralo pekne. Ďakujem za každú radu.
Odpovedať
Profilova fotka
@mirushka26 urcite by som neprelepoval inymi kachlicami. Bud nater DIY alebo si zavolat kachliara a dat nove kachle, ale cenovo si mozno na 1/2 cene novych kachli...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mgx:

@mirushka26 urcite by som neprelepoval inymi kach…
@mgx dík za nazor. To neprelepovanie.. z dovodu,ze by to nedrzalo? Alebo to ma nejaky iny dovod?
Odpovedať
https://artpece.sk/kachliarstvo-artpe... , a čo som pozer cenník novej kachlice 6- 12 € ...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mirushka26:

Ahojte strachaci! Mame starý dom a v ňom typickú …
@mirushka26 škoda nevyužívať asi si z takej nemala pečenú kačicu, alebo chlieb v spodnej,a ked nevyužívať tak nalepiť akúkoľvek tapetu s rôznym vzorom i kachlicovým,alebo ozaj nové kachlicenejakým kachliarom i tu ich je kopa
Odpovedať
Kachlice bez zásadnej prerábky pece nevymeníte, je to ručná výroba t.j. nepresný rozmer, odlišná farebnosť, zo zadnej časti držia s každou susednou kachlicou kovovými sponami a celé je to zatreté hlinou, jedine postupne rozobrať a každú kachlicu očíslovať. Zlepšiť vzhľad - natrieť čiernou, žiarovou farbou zájdené kovové súčasti.
Odpovedať
Profilova fotka

@mirushka26 Napíšem to nejako takto: Mať doma kachľovú pec a nepoužívať ju je podla mňa hriech. Také dielo, keď je aj trochu v ošarpanom stave, to k tomu proste patrí. Kedysi také mali skoro v každom dome a orientovali sa na efektivitu tepla z neho, menej na estetiku. Ja tú svoju využívam 8 rokov, okolo dvierok už vidno znaky používania, ale by ma nenapadlo to vynovovaťa rozoberať kvôli tomu.
Odpovedať
@prirodokochac pravdepodobne bude funkčná, možno len vyčistiť a skontrolovať zvnútra, možno len vymazať, preto aj estetická oprava by nemala brániť jej neskoršiemu využívaniu. Dvierka, platňa sa dá samozrejme vymeniť, diely existuju v daných rozmeroch, to je tá drahšia varianta. Po demontáži kovových prvkov by ste lepšie vedeli posúdiť v akom stave resp. obnoviť opotrebované vnútorné časti. Natrieť je tá lacnejšia a menej právna varianta.
Odpovedať
Ďakujem všetkým za komentáre/postrehy. Viem, že nevyužiť tento poklad možno niektorí nepochopia, ale pec je na chalupe, ktorá je využívana cudzími ľuďmi, preto neuvažujem nad nejakou manipuláciou ohňa vo vnútri. Preto iba čisto z estetického hľadiska, či už kvoli bezpečnosti alebo zabezpečenia určitého komfortu. 😉
Odpovedať

@mirushka26 Piecku vyčistiť a nič viac. To že niektorá kachľa je prasknutá absolútne nevadí, dokonca kvôli štýlovému dizajnu sa to žiada. Vieš si napr. predstaviť, že by sme v drevenici tmelili, retušovali, vymieňali, (starobou) popraskané trámy, dosky, obklady ? Nie! Takto to má byť.
Odpovedať
Profilova fotka
@mirushka26 piecku by som nechal v stave, akom je tiez. Ak vas svrbia prsty a mate hlboko do vrecka, mozete kachlicky opaskovat a dat dokopy aspon kovove diely (bez demontaze!), su na to brusne papiere a pasty/kotuce. Ak sa vam nepaci farba, existuju kvalitne farby na keramiku, ale nechajte si poradit od kachliara, aby to daco vydrzalo. Vysledok je vacsinou strasny, ale to uz je len moj osobny nazor.
Odpovedať
Existuje nizkoteplotna glazura ktora sa vypaluje pri 150stupnoch
Odpovedať
Profilova fotka
fajn, len teplota na povrchu kachlovca je do 100C. Ak ho rozhicujes na max, tak 120C.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mgx:

fajn, len teplota na povrchu kachlovca je do 100C…
@mgx aj oveľa menej ako decko som na takej sedával,dodnes ľutujem že ju dali naši zbúrať a vymenili za kovový sporák, ten bol len na varenie,pečenie, prestalo sa kúriť ihned studený
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?