Prerabka elekriny - cena

Ahojte, mate niekto nedavnu skusenost s prerabkou elektriny v starom dome? Zaujima ma celkova cena - kabelaz, zasuvky, vypinace, rozvadzac, aj s pracou. Dom cca 100 m, dvojpodlazny. Snazime sa ziskat info pre rozpocet atd. Vdaka
Odpovedať
@bonm všetko záleží od miestnych podmienok. Suma sa môže diametrálne líšiť v závislosti od investoroch požiadaviek... Ale tak ako nástrel: Novostavba bungalow 10*10m robím za +/-8k€ vrátane materiálu. Štandard inštalácia, žiadne Smart vymýšlance. Elektroinštalácia, dátová, príprava na alarm, kamery, vrátnika. Pošlite projekt a viem nacenit.
Odpovedať
@bonm Aj podľa príspevku vyššie, to stále vyzerá na stále funkčný starodávny vzorec: cena materiálu x 2 = celková cena aj s robotou. 😉 Na bežný RD, na bežnú elektroinštaláciu, treba materiál za cca 3 - 4 000 €. Sú to ale fakt hrubé počty. Napr. teraz v jeseni, v rodine, na dvojpodlažný dom materiál vyšiel zhruba 2500 €. Inštalácia systémom CY do trubiek, žiadne CYKY priamo do múra.
Odpovedať
@petersd co tam za 2500 za material maju ? i ked, do trubiek ... ale aj tak ... ja som na 90m2 kupil matros v stovkach eur, co by som musel utracat aby som sa dostal do tisicov 🙂
Odpovedať
@bonm nerobili sme az tak nedavno, uz je to rok, cize ceny isli este viac hore, ale my sme teda platili za 100m2 3000 Eur, ale nedavali nam to do trubiek. Vlastne ani neviem, preco.
Odpovedať
@vikusjk Vdaka. A trubky ste tam uz mali, len sa rozhodlo ze nove kable nepodu do trubiek? Dakujem
Odpovedať
@vikusjk ... lebo takto to bolo majstrom jednoduchšie....
Odpovedať
@petersd Dosť ma prekvapuje, že ste nedali spoľahlivú, rokmi overenú, tradičnú hlinu...
Odpovedať
@megdesign Podvihni. Ja pod 12k uz zakazky ani neriesim. Elektrikarov nieto, akonahle mam s.r.o.cku s nejakou historiou a referenciami, mozem si vyberat ja, nie zakaznici. Holt, tak to je.
Odpovedať
@kejsix Ja hlinu nie!,... Mne stačí, že hlina sa stáva exkluzívnym extra EKOstavebným materiálom pre iných.... 😉
Odpovedať
A potom sú takí že cez kamaráta elektrikár z tunajšej firmy, čo po večeroch príde a porobí. 300€ som dal za prácu a materiál nech ma stál 1000€, tak to je veľa. Žiadne smart vymýšľačky, len dátový kábel od routera do obývačky a na poschodie. Ale som mu aj pomáhal a veľa sme nedrážkovali, lebo trubky sa dali použiť. A čo sme vydrážkovali, tak to už som si sám potom omietal.
Odpovedať
@bonm je to veľmi individuálne. Najmä materiál. My sme robili na komplet všetko nové. Stálo nás to 1300€ materiál a práca + zásuvky a vypínače. Tie 3000€, sú keramické.
Odpovedať
@bonm trubky sme mali naťahané pôvodné cca 50%
Odpovedať
Článok sa načítava...
@petiar daj fotku otvoreného rozvadzaca 🙂 za 300€ by som ani poctivý rozvádzač nevyrobil vrátane dokumentácie a skúšok...
Odpovedať
@bonm dôležité je elektriku dať robiť naozaj elektrikárskej firme, lebo potom sa stane to že budete chcieť revíziu a revízny technik ujde. Bol som dotazany na revíziu aj dokumentáciu k inštalácii ktorú robil "iný odborník". Keď som videl fotku kde na jednej lište sa spája hnedý, modrý, aj žlto zelený... A kde do chrániče vstupuje žlto zelený kábel a chránič chráni len kúpeľňu... No a rekonštrukcia z minulého roka takže som pani rovno povedal že potrebuje nového elektrikára ktorý jej prerábku zasa celú prerobí... Takže postupovať podľa legislatívy sa oplatí aj keď je to na začiatku drahšie.
Odpovedať
V prvom rade treba najst normalneho elektrikara, nemusi to byt hned firma, ktora si naceni aj dobre rano medzi dverami. Ak vam niekto zaplati 12K (ako tu bolo spomenute), alebo 8K za bungalov 10x10 metrov, kludne, jeho vec. Ten, kto pospajal takto vodice nie je elektrikar, ale univerzalny dedinsky kablotahac, ktory vie zapojit fazu a "nulak".
Odpovedať
@miselito problém je ale v naplnení legislatívy. Stalo sa mi že som revidoval dom kde som musel začať mapovanim a prípravou STD aby som mal aspoň jednopolovu schému.... To bola novostavba RD a východisková revízia pre kolaudáciu.
Odpovedať
@bonm nie, je to stary dom, povodna kabelaz sa nechala v stenach a na nove kable robili uplne nove drazky a tahali ich tak, ako sme sa dohodli, ze budu vypinace a zastrcky. Vlastne az majstri, ktori nam robili pristresok pred domom a pozerali fotky, ze kade idu kable (davali sme svetla aj von) sa pozastavili nad tym, ze preco nedali kable do trubiek. Co uz, je to uz v stene, nic s tym nenarobime
Odpovedať
@bonm Niekde medzi 7-25t€, záleží od množstva premenných. Trvajte na tom, že cena bude vyplatená až po kompletnej revízii, teda vrátane bleskozvodu, prípadne novej prípojky a presunutia elektromeru do plotu.
Odpovedať
@petersd ."".Mne stačí, že hlina sa stáva exkluzívnym extra EKOstavebným materiálom pre iných..."" Veď tukábel tamkábel...nie??? 🙂
Odpovedať
@miselito Vsetko je o referenciach a vykonanej praci. Nestaval som firmu na nohy 15 rokov, aby som dnes robil za 10€ na hodinu.
Odpovedať
@kejsix Tomu rozumiem. Nejdem do toho viac rypat, lebo tu bude diskusia na 5 stran. Pokial mas robotu tip top, tak si zapytaj. Ono mne ako cloveku, ktory sice ma elektrotechnicke vzdelanie, ale zivi ho nieco ine, pride ta cena vysoka. Ale toto sa uz preberalo v inom vlakne, takze sa odmlcim 😄
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?