Prerabka starsieho rodinneho domu a znalecky posudok

Ahojte, ospravedlňujem sa ak sa to tu uz riešilo, ale neviem to nájsť v žiadnej diskusii. Mame dilemu ako to je s vyplatenim z rodičovskeho domu mojho otca, on by chcel vyplatit svoju sestru. Ked pred viac ako 15 rokmi zomreli stari rodicia tak pri dedickom zdedil polovicu domu moj otec (doteraz v dome bývame aj s otcom) a polovicu jeho sestra. Viem ze pri dedickom sa robil znalecky posudok, ale od vtedy sme robili nejaké preraby v dome. Tieto prerábky sa platili z našich peňazí. Sme povinný otcovu sestru vyplatiť z terajšej hodnoty domu, aj ked do prerabiek ktore boli robene ona nikdy neinvestovala ani euro? Ma ona pravo od nas ziadat peniaze z aktualneho posudku aj keby sme my s tym nesuhlasili? Dakujem
Odpovedať
predpokladam, ze to viete zdokladovat
Odpovedať
@shadowmilan nieco ano, ale napriklad plastove okna a dvere nam robil známy a od neho fakturu nemame. Ale tak kazdy kto sa na tie okna pozrie tak vidi, ze nie su stare 15 a viac rokov a zas dufam ze by ona nemohla tvrdit ze za okna platila tiez, ked ich neplatila. Teda keby znalcovi dolozime blocky, a fotodokumentáciu este z pred prerabky mohlo by to stacit?
Odpovedať
tak ale treba to brat tak, ze ste v aktualnej dobe kedy to chcete vysporiadat, ak bude ona travat na 500ooo ...vy stym vela nespravite, mozete nechat spravit posudok teraz a dohodnut sa tak ... to, ze ste si dali spravit posudok pred 15r, nedoriesili to a teraz, ked ceny letia hore to chcete vyriesit "po starom" ... nuz ... ten posudok sa robil len kvoli dedicskemu konaniu aby si vedel pravnik uliat svoj poplatok 😄 ten nesluzi ako zavazny dokument na cenove vysporiadanie ... proste, jedna vec je posudok, druha vec je kolko chce druha strana ... tak ako pri hypotekach ...mozete si dat spravit akykolvek posudok, ak to banku nezaujme, mate smolu predpokladam, ze vam neostava nic ine, iba si dat spravit aktualny znalecky posudok, z toho stiahnut cenu prerabky a tak sa dohodnut ... a zrejme to vysporiadanie podla popisu skonci na sude pretoze na obnove by sa mali podielat vsetci vlastnici, ak ste to urobili sami na vlastnu past, neostava nic ine, len to takto doriesit ... ale to vam tiez nezaruci, ze to bude akceptovatelne ... druha strana nema ziadne nutkanie to riesit inak ... preco by aj, jedine, ze sa rozumne dohodnete ... bohuzial, bud sa dohodnete, alebo sud ... ale je mozne, ze to nechapem spravne, by akceptujete aktualny posudok, ale chcete znizit cenu ? ci myslite, zeby mala platit povodna cena, lebo aktualny dedicsky zahrna uz prerabku ? (co nieje bohuzial pravda, lebo aj samotna cena nehnutelnosti sa zvysuje a nieje to prerabkou ...)
Odpovedať
Môžete zdokladovať investované peniaze, ona môže teoreticky žiadať peniaze za prenajom 1/2 domu ktorý ste užívali 15 rokov. Kazdopadne vysporiadanie resp jedna sa o predaj časti domu a ten sa bude riadiť trznymi cenami. Ak bude žiadať milión nemáte ako ju dotlačiť na inu cenu. Bude to len o vašej dohode, inak vám nikdy svoj podiel nepredá.
Odpovedať
@shadowmilan je nam jasne ze od vtedy isli ceny nehnutelnosti hore, len som chcela vediet ci mal niekto skusenost s tym, ze by sa dalo z terajsej ceny domu odratat to co sme uz do domu investovali a mali by sme na to pravo a druha strana by s tym musela suhlasiy. Ak sa to neda tak to musime vymysliet inak a dufat ze sa dohodneme.
Odpovedať
@skpeter my sme s nou zmluvu o najme nemali, ma pravo od nas pytat najomne po takom case? Kludne v dome mohla byvat, nikto jej nezakazoval.. Ono ide aj o to, ze pokial zili stari rodicia tak otcova sestra tvrdila ze z domu nechce nic len mame doopatrovat rodicov. Co sa aj stalo. Ked prislo k dedickemu pytala aj cast domu. Zial moj otec si nikdy nedal od nej podpisat papier ze sa zrieka domu.
Odpovedať
@rodinny_dom No skusenost s tym ze sa to da odratat z ceny samozrejme ze su,ale vam to nepomoze.Vy musite vediet ako s tetou vychadzate a ci sa bude dat dohodnut.Pokial ma dom trhovu hodnotu napr.200 000e,tak pokial by ste si dali urobit znalecky posudok,tak v posudku by stala mozno iba hodnota 160 000.Naviem kolko ste do toho vrazili.Tete by ste dali 80 000.
Odpovedať
@rodinny_dom za mna bude sa jednaj o predaj podielu na základe ceny na ktorej sa dohodnete. Žiaden znalec, žiaden súd vám neurčí závažnú cenu a určite nevyvlastni jedno z majiteľov.
Odpovedať
@rodinny_dom kto zdedil druhú polovicu?, ak mal len sestru a dedila i ona už vtedy ju mal vyplatiť, ak ostal v dome bývať, museli sa dohodnúť na vysporiadaní, doteraz jej nevadilo že nedostala nič?
Odpovedať
@duzu moj otec polovicu a jeho sestra druhu polovicu. Ako ona chcela vyplatit, ale otec dlho nemal robotu, tak nemal z coho a potom ked mal, tak to nejak neriesil. Je to velka skoda, lebo pred 10 rokmi boli ceny ine..
Odpovedať
@rodinny_dom nooo veď to je jasné, len nie zakaždým sú proste také možnosti, aby sa dal podiel hneď vyplatiť
Odpovedať
@rodinny_dom ja som tiež pristavoval do rodičovského no hned sme sa dohodli že z toho vyplácať nebudem a po smrti rodičov som vyplácal len z časti po nich, teraz záleží na čom bude súhlasiť otcova sestra a ty to máš ako vysporiadané? jedináčik? môj známi bol advokát, ktorý robil kúpno-predajné no svoj dom mal nevysporiadaný až do smrti, nik ho do toho netlačil
Odpovedať
Článok sa načítava...
@rodinny_dom Začnem tým, že ona má právo žiadať vyplatenie polovice hodnoty domu, nakoľko má spoluvlastnícky podiel na dome 1/2-u. Dokonca má právo žiadať nielen polovicu hodnoty uvedenej v znaleckom posudku, ale polovicu trhovej hodnoty domu. Znalcovi je zbytočné dávať nejaké bločky. Znalec ti vyhotoví aktuálny znalecký posudok, s aktuálnou technickou hodnotou domu. Roky ste to neriešili, tak vás to dobehlo. V zmysle legislatívy sú spoluvlastníci povinní podieľať sa na údržbe a prevádzke domu. Takže ak ste niečo investovali formou prerábky, mohli ste od nej požadovať podieľať sa na tom. Na druhej strane ona tam nebývala, takže ona zase mohla od vás požadovať platiť jej nájomné. Nájomné sa dá vymáhať 3 roky dozadu. Predpokladám, že tým, že tam nebývala, tak vy ste užívali celý dom. Pre vás všetkých by najlogickejšie bolo predať celý dom a peniaze si rozdeliť na polovicu. Náklady na opravy sa otcovi vrátia vo forme vyššej ceny domu, takže naťahovať sa o nejakých pár eur by nemalo zmysel. V každom prípade situácia nie je čierno - biela, t.j. že jeden má pravdu a druhý nie. Ste niekde v strede, takže buď sa dohodnete, alebo ak nie, tak sa budete súdiť. Alebo jeden ustúpi. A argument, že otec nemal robotu a preto ju nemohol vyplatiť neobstojí. Nehnuteľnosť sa vždy dá predať a peniaze sa môžu rozdeliť.
Odpovedať
@rodinny_dom Váš prípad je podobný, ako tisícky mnohých iných. Ľudia neriešia svoje majetko-právne záležitosti aktuálne a to ich po istom čase, každého jedného, vždy dobehne. Povedané na rovinu, ťaháte za kratší koniec, dokonca aj tie Vaše nejaké bločky, ktoré ste údajne dali do údržby domu môžu súdom neprijaté. Záleží iba na sudcovi, ako sa k tomu postaví. Podobne to je aj s nájmom, ktorý by pýtala druhá strana. Je to tvrdé, ale je to tak. Riešite to teraz, tak sa hraje podľa súčasných pravidiel a cien ! ... Bohužiaľ
Odpovedať
@duzu aj znama je tak dohodnuta so surodencami,ze to co ona do domu vrazi, z toho ssurodencom vyplacat nebude. Mne je jasne ze ceny nehnutelnosti idu hore ale tie ceny domov dvíhajú aj prerabky, keby dom chatra a strecha pada na hlavu a v dome by sa nedalo byvat a musel by sa zrutit, tak snad taky dom by nemal neviem aku brutalnu hodnotu. Ja mam sestru a brata, tiez raz ktomu dojde. Ale my sa na to pozerame triezvo. Raz ked tam jeden bude byvat a bude do toho vrazat, tak nebudem od neho chciet aby ma vyplacal z jeho penazi.
Odpovedať
@chrobak7 jasne ze mala pravo pozadovat od nas najomne, ale nemala len pravo ale aj povinnosti. A to bolo, sa starat o dom a udrzbu. Co nerobila. Ani raz nezainvestovala do preraby, co bolo potrebne kedze dom nie je najnovsi. Ani raz nedosla pokosit travnik, atd. Ja nehovorím ze ju nevyplatime, len som chcela vediet ci mame nejake pravo, alebo moznost kedy by sme jej na zaklade prerabok mohli cenu znizit. Je mi jasne ze my sme tam byvali a mali sme povinnost sa o dom starat, ale su situácie, kedy v dome nikto nebyva a ani sa nikto nestara a necha ho zarast a rozpadnut sa. Dalsia vec, je to jej rodicovsky dom, tam sa narodina a zila kym sa nevydala, ako sa moj otec ozenil tak tam zostal byvat s rodinou a postaral sa o rodicov. Moja mama aj svokre a svokrovi plienky vymienala a sprchovala ich, chovala. Otcova sestra dosla len sem tam za nimi sa podebatovat a vtedy povedala ze ona nechce z domu nic, len nech brat so zenou doopatruju rodicov. Co aj urobili, ale ked doslo k dedickemu tak uz pred notarkou povedala ze chce z domu podiel. Ale to uz zial bohu nikto s tym nic nespravi lebo moj otec vtedy bol ticho a nepovedal nic a ani sa neodvolal.
Odpovedať
@rodinny_dom aby k takým situáciám nedochádzalo má sa vždy dohodnúť ihned ako sa dedí, tvoj otec ked nemal prachy sa mal dohodnúť kedy ju vyplatí , ak na to nemám musí sa predať,aj starostlivosť o rodičov, tí môžu dom darovať, či predať ešte za živa komu chcú
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?