Gamatky vs Kondenzacny kotol v malom dome

Zdravim vospolok. Kupujem mini dom, resp polovicu domu v dvojdome a potrebujem poradit ohladom kurenia a ohrevu TUV. Momentalne je dom osadeni gamatkami a po prejdeni celeho fora som si bol viac menej isty ze to necham prerobit na kondenzacny kotol so zasobnikom + radiatory, avsak stale mi vrta hlavou ci to pri tak malom dome dava ekonomicky zmysel. Dom presiel rekonstrukciou cca pred 15rokmi, zatepleny + plastove okna, prizemie sa sklada z kuchyne spojenej s obyvackou cca 30m² alebo 70 m³ (7.5m x 4m x 2.3m) kde je osadena jedna Gamat 461, spalna 16m² alebo 37 m³ (4m x 4m x 2.3m) kde je tiez osadena jedna Gamat 461 a chodbou, ktora tieto dve miestnosti spaja 4.5m² alebo 11 m³ (1.5m x 3m x 2.3m) bez kurenia. Na poschodi je dalsia izba, cca 24m² , ktoru vsak v najbizsich rokoch vykurovat neplanujem. Dom bude obyvany jednou osobou, takze co sa tyka spotreby vody: ranna hygiena, vecer sprcha a kazdy druhy den mycka riadu. Kurenie v spalni bude spustene iba cez noc a kuchyna s obyvackou bude vykurovana cca 16h denne. Rozmyslam ci bude lepsie investovat do dvoch novych gamatiek bez vecneho plamena cca 2000€ alebo Kondenz so zasobnikom + 2ks radiatorov cca 6000€. Pri mojej predpokladanej spotrebe mi prijde ze kondenz so zasobnikom aj napriek tomu ze ma vacsiu ucinnost bude nakoniec drahzsi na prevadzku, kedze bude dookola hriat vodu ktoru ja nemam sancu spotrebovat ci topenim alebo pripravou TUV
Odpovedať
Skús pouvažovať nad vykurovaním klimatizáciou. Cenovo je to porovnateľné s tými gamatkami. Či by si ale mal kam umiestniť vonkajšiu jednotku a kadiaľ k nej dotiahnuť potrubia od vnútorných. Teplá voda je ako ohrievaná...?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od dodojanik:

Zdravim vospolok. Kupujem mini dom, resp polovic…
@dodojanik Gamatky patria k najneekonomickejšiemu spôsobu vykúrovania. Keďže prívod plynu k domu a prípojku už máš, tak na Tvojom mieste si ja jednoznačne dám kondenzačný kotlík + samostatný prietokový ohrievač vody. (žiadne zásobníky)
Odpovedať

Zdravim vospolok. Kupujem mini dom, resp polovic…
@dodojanik zaráža ma cena za KK s dvomi radiátormi 6000 je podľa mňa prestrelená. kk 1300, zásobník 500, radiátory 400, nejaká armatura, bižutéria 300. za prácu 3500 je priveľa podľa mňa. Neživím sa kúrenarčinou, ale ak je to OK cena, asi začnem.
Odpovedať
Jedno i druhe riesenie je na dnesnu dobu krok spat. Nepisal si ako mas riesenu TUV ani nevieme podorys, ci tepelnu stratu objektu, ale 2 nezavisle 3,5kW klimatizacie by ti vyriesili nielen kurenie ale i pripadne chladenie do 2000€.
Odpovedať
Pôdorys pridaný ale k tepelným stratám sa vyjadriť neviem. Je to stavba zo 70rokov, 40-50cm hrubé steny a pred 15rokmi zatepleny. TUV je momentálne riešene bojlerom a dokiaľ bude fungovať tak ho asi meniť nebudem. Klimatizácie boli moja prva voľba avšak dvaja majstri, ktorých som sa na to pýtal ma vysmiali ze sa nedoplatím za elektrinu. Zijem v oblasti kde v zime zvykne prituhnut a dalsia vec ze ked je zavedeny plyn, tak by som ho najradsej vyuzil. Dalsia volba bola KK(Vaillant) + zasobnik na ohrev TUV, co mi prijde top volba pri velkom dome a viac clennej domacnosti ale pre jedneho cloveka do v podstate dvoch izieb mi to prijde overkill, hlavne koli celorocnej prevadzke ktoru by som vyuzival minimalne. Tak teraz mi vychadza ako najrozumnejsia volba KK(bez zasobnika) + 2ks radiator a zatial ponechat uz existujuci bojler a ked dosluzi, tak poriesit prietokovy ohrievac na ohrev TUV?
Odpovedať

Pôdorys pridaný ale k tepelným stratám sa vyjadri…
@dodojanik gamatky vyhodit a nad gamatky v obyvacke nainstalovat 5kW jednotku. samozrejme bude treba nechavat otvorene dvere koli prehriatiu ostatnych miestnosti.
Odpovedať

Pôdorys pridaný ale k tepelným stratám sa vyjadri…
@dodojanik No, vidíš, postupným (rozumným) uvažovaním si prišiel na to tiež, čo som Ti písal ešte na začiatku diskusie 😉.
Odpovedať
Jednoznčne klíma s dvomi vnútornými jednotkami a jednou vonkajšou. Inštalácia max. 2 hodiny a kúrite. Dnešné klímy sú do -25.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od roberto11:

Jednoznčne klíma s dvomi vnútornými jednotkami a …
@roberto11 ... plus k tomu vírivý vzduch v izbách ako bónus...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od petersd:

@roberto11 ... plus k tomu vírivý vzduch v izbách…
@petersd ...vlastná skúsenosť, alebo len domnienka?
Odpovedať
Gamatky a el. bojler je / bolo / v takom dome najlepšia voľba . 2 nezávislé zdroje kúrenia , v menšom dome , a malý el. bojler k tomu, pre 1 človeka ideál. Ale, tie gamatky sú škaredý , starý typ, veľkého rozmeru . Máme v starom dome Karma Gamat 373, tie vyzerajú lepšie . KK na 2 radiátory / možno doplniť aj v kupelni / je neefektívne , pre riziko častého cyklovania , pre naddimenzovaný výkon , možno kotol s veľmi nízkym výkonom od 1,8 kW ... Klimatizácie sú dnes moderné , regulujú si výkon , možno aj od 500W , ale je tu ten "efekt fúkania" vzduchu , ktorý nie je pre každého výhodný ...
Odpovedať
Ja by som dal multisplit jedna vonkajšia a dve vnútorné jednotky alebo dve monosplity ak je priestor na dve vonkajšie bedne a nevadia ti. Za predpokladu, že ti nevadí pohyb vzduchu v miestnosti. Ako bonus je poriešenie prehrievania domu v lete a komplet možnosť ovládania cez wifi a smartfon. Do kúpelne pre zicher kúpelňový rebrík s elektrickou vykurovacou vložkou. Gamatky by som naložil maďarskému cigánovi na vergel s konským záprahom, nech ich ťahá do zberu abo kde. Pri troche šťastia a vybehávania na ten systém kúrenia klimami dostaneš aj dotácie. Namontované a spojazdnené to budeš mať za možno 3 hodiny.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od petersd:

@roberto11 ... plus k tomu vírivý vzduch v izbách…
@petersd ja som klimou kuril dlhe ruky a nic mi tam nevirilo (klima bola na chodbe). Ina tema je napr hlucnost tej jednotky.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od kkristian:

@petersd ja som klimou kuril dlhe ruky a nic mi t…
@kkristian A možno si si následky "vírenia" nevšimol iba Ty ako chlap. Asi by bola lepšia debata na túto tému s Tvojou ženou 😁
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?