Zapach z nasho digestora u suseda pod nami

Dobry den. Potrebovala by som poradit. Byvam na najvyssom poschodi starsieho tehoveho bytoveho domu (2.poschodie). Dali sme si zrekonstruovat kuchynu, pricom sme vymenili povodny filtrovy digestor za digestor, ktory sme vyviedli do komina. Komin sa nachadza hned vedla digestora z lavej strany. Ked varim, a pustim digestor silnejsie, susedia priamo pod nami sa stazuju, ze pachy citia vo svojej kuchyni. V com moze byt problem, a co s tym mozem urobit? Dakujem za radu a zelam pekny den.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od susanneh:

Dobry den. Potrebovala by som poradit. Byvam na n…
@susanneh na napojeni na spolocny ovod treba mat spatnu klapku. Aj vy aj sused. A este treba zistit, ci vyvod zo spolocneho potrubia je funkcny, priechodny, ci ty len netlacis vzduch do rury a kedze to nema kade unikat, tlaci sa to k susedom
Odpovedať
Profilova fotka
Presne tak .... skontrolovat vyvod z baraku. Ked je ok nemalo by vobec tlacit dolu k susedom aj bez klapky ale to neznamena ze klapka nema byt.
Odpovedať

@susanneh Máte na potrubí protikondenzačné elementy? Možno že pri silnejšom zapnutí Vášho digestora sú viac vytlačané kondenzy a stekajú do hlavného potrubia. Potom si to "odnesie" sused pod Vami.
Odpovedať

@susanneh Podľa mňa váš postup bol nesprávny. Tie digestorové šachty na starších byrtových domoch fungovali tak, že hore na streche bol silný ventilátor, ktorý mal silný odťah z celej šachty. Jednotlivé byty nemali individuálne odťahy, každý byt mal v kuchyni spínač, ktorým zapínal na určitý čas ten spoločný odťah. Časom sa tie ventilátory na strechách pokazili, niektoré pokradli. Zostala šachta, ktorá ale nemá samoodťah. Je to šachta len s jedným otvorom na streche, takže vzduch v nej neuniká sám. Časom si ľudia namontovali do kuchýň vlastné digestory s odťahom do tej šachty. To je pekné - z kuchyne sa smrad ventilátorom vytiahne, ale ten sa len presunie do tej šachty, z ktorej je vývod do každého bytu hore aj dole. Takže cez tie otvory sa pachy dostanú do kuchyne k susedom. Pri prerábke by trebalo buď dať nový odťah na strechu, alebo dať do každého bytu spätnú klapku. Ale žiadna spätná klapka nie je dokonalá a prepustí viac či menej vzduchu zo šachty. Aby si zápachom z tvojej kuchyne neobťažovala susedov, musela by si odťah z tvojho digestora vyviesť až ku streche. Inak stále budú susedia cítiť, čo si varila. Toto sama nevyriešiš. Najlepšie je navrhnúť vyriešenie šachty a odťahu na schôdzi vlastníkov a dohodnúť sa na inštalácii toho spoločného odťahu na streche. Bude to stáť menej, ako spätné klapky a digestor do každej kuchyne.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od chrobak7:

@susanneh Podľa mňa váš postup bol nesprávny. Tie…
@chrobak7 je to pravda.. Tak to bolo riešené aj na bytovke, kde som býval ako dieťa. U rodičov. Ľudia si nechali namontovať vlastné odťahové ventilátory a spoločný bol potom k ničomu. Vlastne ešte horšie, spoločný bol vlastne brzdou a odvetrané pary namiesto do komína smerom hore, išli všetkým do bytov. Vyriešilo sa to tak, že každý si musel namontovať ventilátor so spätnou klapkou a hore na streche sa ventilátor celkom zdemontoval. To korešponduje aj s výškou poschodí bytového bloku. Naši bývali na štvorposchoďáku a mali iba spínač, hore bol ventilátor s dobehom. Ktokoľvek stlačil, tak sa rozbehol, ale nedal sa zapnúť na dlhú dobu, lebo sa sám vypínal. Nebolo to moc efektívne a preto si to ľudia prerábali na vlastný ventilátor.
Odpovedať

@susanneh Pri dvoch poschodiach to nie je taká tragédia.. Nech namiesto sacieho rámiku do rúry váš sused vloží spätnú klapku, ideálne ventilátro so spätnou klapkou a je po probléme. Ak nebude súhlasiť, tak nech čuchá vašu váru... Nemyslím si však, že vy ste niečo pokazili, tak to skrátka je. Treba sa prispôsobiť dobe, alebo trpieť.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od chrobak7:

@susanneh Podľa mňa váš postup bol nesprávny. Tie…
@chrobak7 teraz sa na centralne sachty montuju turbiny pohanane vetrom, zvycajne sa to spravi pri rekonstrukcii strechy. Ked vietor nefuka, tak smola, tlaci sa to do rury ale ked tam nie je tah, tak to tam ostava. Spravit vlastny odvod az nad strechu je celkom nerealizovatelne, pretoze kde napchas potrebny pocet potrubi? A aky pretlak musi mat ten digestor aby to dotlacil cez X poschodi?
Odpovedať

@susanneh aj mna napadlo, ci je vobec ten komin priechodny a ci to ma kadial ist von, ci sa to netlaci len k susedom, ako tu bolo aj napisane. to treba v prvom rade zistit.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?