Zmena dispozície po podaní žiadosti o stavebné povolenie

Zdravím. Chcela by som sa spýtať. Máme dokončený projekt a ideme podať žiadosť o stavebné povolenie. Mala som presnú predstavu o tom, ako by mal vyzerať, no stále sa mi do toho niekto vŕtal, až ma presvedčil na niektoré zmeny, s ktorými som súhlasila. S odstupom času, ako sa projekt dokončil tak som si uvedomila, že kuchyňa je malá na to, aby sme sa tam.plnohodnotne aj najedli, preto uvažujem o zmene - prepojiť ju s obývačkou, aby ma v priestore pri stole nelimitovala stena, čo ale v prípade nášho domu zmení úplne celú dispozíciu. Tlačí nás čas, preto žiadosť o stavebné podať musíme. Zaujíma ma, môžem úplne zmeniť vnútornú dispozíciu po vydaní stavebného povolenia a riešiť len zmenu pred kolaudáciou? Samozrejme po konzultácii so statikom. Ak áno, aký je postup? Prípadne ako upraviť pôvodný projekt tak, aby bola kuchyňa väčšia a zároveň tam zostala izba? Schodisko musí byť cca v strede domu, je mi jedno, či na chodbe, kuchyni, v obývačke. Pridávam fotky - súčasný projekt a zmenu, ako by som ho chcela ja. Ďakujem pekne za rady! 😉
Odpovedať
Profilova fotka
@elza18 ahoj..my sme tiež menili dispozíciu a dokonca aj vonkajšie okná a dvere. Mali sme projekt z prodomu a oni mi dali stanovisko že môžem zmeniť veci po dohode so statikom. Statik mi daj stanovisko že je všetko ok a projektant nakreslil zmeny v projekte . Pri kolaudácii nebol žiadny problém 😉👍
Odpovedať
@roman27 ďakujem.za odpoveď. A tiež sa jednalo o tak výrazné zmeny? Lebo ako vidíš, v tom mojom projekte je to úplne komplet inač. Vstupné dvere nie z boku ale zpredu. Jediné, čo by zostalo je obývačka, aj tá je vymenená s kotolňou 😄
Odpovedať
@elza18 pokial su to mensie zmeny, tak to mozes spravit a potom len dohlasis ako zmena stavby ku kolaudacii.
Odpovedať
Profilova fotka
Pises ze podane nemas tak prekreli projekt a podaj
Odpovedať
@wolodymyr prekreslenie projektu nám zaberie ďalší čas a to si nemôžme dovoliť, potrebujeme už začať, preto chccem vedoeť, či sa to dá riešiť potom
Odpovedať
@lukso88 len čo je myslené menšími zmenami? Pridala som foto, o akú zmenu sa jedná, mne to príde ako úplne iný projekt. Otázkou je len to, či stačí dať nakresliť nový skôr ako začneme robiť vnútorné priečky alebo yo treba teraz a či stačí len ten projekt alebo treba aj nkvé vyjadrenia od sieťarov atď
Odpovedať
Je mi ľúto, toto je náročná zmena. Najvýraznejšia zmena je orientácia vstupu. Príchod do domu podľa projektu je z úplne inej strany, ako si ho želáte vy, okrem ďalších výrazných zmien. Chce to prepracovať výkresy pred podaním na stavebné povolenie. Predpokladám, že na to nadväzujú výkresy všetkých profesistov. Ak to neurobíte teraz, budete musieť počas stavby nechať prepracovať dokumentáciu, ktorá sa bude nazývať zmena stavby pred dokončením a tomu musia zodpovedať aj výkresy profesií. Jednoducho komplet celá dokumentácia bude musieť byť nová. A opäť ju nechať schvaľovať na miestnom staveb. úrade ešte pred kolaudáciou a s ňou pôjdete ku kolaudácii. Ale áno, aj toto je cesta.
Odpovedať
Profilova fotka
@elza18 treba sa poradiť s projektantom..ale podľa mňa je jednoduchšie postaviť a potom poriešiť zmeny v projekte ked budete kolaudovať aj s vyjadrením statika. Menili sme komplet výzor domu,iné okná,iná strecha, vyšší dom. Vo vnútri iná nejaké priečky ale v pohode žiadny problém nebol. Samozrejme závisí aj od osoby ktorá bude kontrolovať pri kolaudácii.
Odpovedať
@a247 viem. Znamená to, že môžem ten dom tak postaviť, ak mi to odobrí statik a na konci príde projektant a presne zakreslí, ako ten dom vyzerá s tým, že tak urobia všetky profesie, ktoré na ňom pracovali? Nebude s tým na úrade problém? To je vlastne jediné, čo ma zaujíma, či to atačí potom, aby z toho nebol problém. Všetky odstupy zostanú rovnaké aj vonkajšie rozmery, len by sa zmenilo vnútro, dvere a okná. Prípadne ako by sa dal tento projekt prerobiť, aby bola väčšia kuchyňa? Neviem z toho von. Ak by mi niečo napadlo, tak by som to tak výrazne nemenila.
Odpovedať
@roman27 čiže ste mali nejaký projekt, úplne inač ste postavili a na konci projektant nakreslil nový projekt. Chápem správne?
Odpovedať
Profilova fotka
@elza18 nakresil pôdorys a pohľady so zmenami ktoré sa robili. A to im stačilo na stavebnom úrade. Žiadne podrobné výkresy.
Odpovedať
@roman27 aha, to by bolo super, keby to šlo tak jednoducho 🙂 ďakujem pekne za info
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@elza18 zachovali sme vonkajší rozmer domu aby nebol problém. Geodet potom zameriava dom tak aby náhodou nebol väčší ako pri SP , to by bol podľa mňa väčší problém.
Odpovedať
@roman27 aj my necháme rozmer taký, ako je, len tá dispozícia. Problémom je, že to nie je len prehodenie miestnosti alebo posunjtie priečky, ale komplet zmena aj nosných priečok.
Odpovedať
@elza18 vyjadrenie statika je v tomto prípade určujúce pre stavebné práce, ktoré potrebujete predovšetkým vy, ako staviteľ a váš dodávateľ stavby na ubezpečenie, že aj projektové zmeny sú z hľadiska statiky ošetrené. Táto statika nebude doložená k pôvodnému projektu, ktorý podávate na stavebné povolenie, ( tam musí ísť taká statika a samozrejme aj ostatné profesie, ktoré sú v súlade s pôdorysmi, či rezmi, atď, to je logické ), ale bude ju mať v rukách váš dodávateľ stavby a podľa nej bude uskutočňovať stavebné práce. Váš statik sa musí spoľahnúť, že vy budete strážiť, aby sa postupovalo podľa nej, pretože takúto statiku potom on doloží v dokumentácii - k zmene stavby pred dokončením a preberá za ňu zodpovednosť, čo trikrát podčiarkujem. V tom spočíva ten problém. Že vy sa zaväzujete, že to, čo už bude postavené, bude v súlade s projektom, ktorý sa ešte len dostane na schvaľovanie.
Odpovedať
@elza18 požiadajte o stavebné povolenie s projektom, ktorý máte vypracovaný. Po právoplatnosti povolenia požiadajte o zmenu stavby pred dokončím s novým projektom, ktorý môžete dať už teraz vypracovať. Každú zmenu stavby o ktorú žiadate môžete vykonať až po vydanom povolení stavebného úradu. Dovtedy môžete stavbu realizovať v súlade s pôvodným projektom. Alebo môžete počkať, prerobiť projekt a následne požiadať o stavebné povolenie.
Odpovedať
ešte doložím... áno, k zmene stavby pred dokončením bude Váš projektant ( ale to sa s ním musíte dohodnúť, či bude akceptovať vaše riešenie, pretože to už nie je jeho dielo... a nemusí sa mu to páčiť... ). No predpokladajme, že sa s projektantom dohodnete, že bude zakresľovať skutkový stav, ktorý už bude mať projekt statiky hotový a potom ostatné profesie vypracujú svoju časť a toto ako celok - projektovú dokumentáciu podáte pod názvom, ako som už spomínala pod názvom zmena stavby pred dokončením. Určite nenastane problém, ak sa zmeny týkajú len nad pôvodným pôdorysom a netýkajú sa odstupových vzdialeností od pozemku, dopravných podmienok, výšky hrebeňa.
Odpovedať
@a247 ďakujem veľmmi pekne za objasnenie. Samozrejme, všetky zmeny by sa vykonali až po konzultácii so statikom. Čo ma ale zaujíma. Musí to byť ten istý statik, ktorý nám pracoval na projekte alebo to môže byť aj iný, ktorý podpíše aj žiadosť o stavebko?
Odpovedať
@halnas čiže nemôžem ani murovať, ak bude dom z vonku vyzerať inač, kým úrad neschváli zmenu?
Odpovedať
Pokiaľ budete robiť novú projektovú dokumentáciu k zmene stavby pred dokončením, ide o nový projekt a nemusí mať tých istých autorov. Statik, ktorý vám vypracuje projekt, podľa ktorého budete stavať a s ktorým pôjdete ku kolaudácii, by mal byť zodpovedný projektant projektovej dokumentácie statiky. Podobne ostatné profesie vrátane projektanta.
Odpovedať
@a247 ďakujem 🙂 ja by som to najradšej moc nemenila, aj kvôli financiam, ale neviem si rady, ako tú kuchyňu zväčšiť
Odpovedať
@elza18 áno presne tak, ale môžete stavať lebo budete mať vydané stavebné povolenie. Realizovať stavbu máte podľa schválenej dokumentácie a odchýlky musíte vedieť obhájiť, napríklad, že budú prerokované v kolaudačnom konaní a pod. K vydaniu stavebného povolenia uvádzate stavebný dozor, ak budete stavbu realizovať svojpomocne. Konzultujte s ním túto situáciu, určite Vás usmerní.
Odpovedať
@halnas ďakujem naozaj 🙂 budem sa kontaktovať s ním
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?