Zateplenie alebo 50cm Ytong bez zateplenia?

Profilova fotka
Ahojte chcem sa poradit. Dali sme vypracovat projekt a projektant nas presvieca aby sme namiesto 30cm obvodoveho muru plus zateplenie dali 50 cm ytong a bez zateplenie? Viete niekto poradit ci je to dobre riesenie? Ako sa rozhodnud? Hrubsie mury bez zateplenia alebo tensie so zateplenim? Dakujem za kazdy postreh.
Odpovedať
@certik4511 50cm je dobre riesenie jedine pre vyrobcu porobetonu a projektanta, ktory ma za to proviziu... nenechajte sa presvedcit.
Odpovedať
25 mury a 20 izolacia
Odpovedať
Projektant nechce vam dobre, ale sebe ;)
Odpovedať
Profilova fotka
@certik4511 takeho projektanta nebrat!
Odpovedať
Profilova fotka
Dakujem krasne za nazory takze je uz asi aj rozhodnute. To bolo ale rychle. Dakujem este raz
Odpovedať
@certik4511 mna by len zaujimalo cim argumentuje ten projektant?
Odpovedať
Profilova fotka
@andyno argumentuje tym ze je to vzdusnejsie a steny dychaju tym ze ked sa da 50 ytong tak netreba zateplovat len dat stierky a farbu. A ze je tam nulova priepustnost. Takto nam to vysvetlil. Ako nezdalo sa my to od zaciatku tak preto som sa chcela poradit.
Odpovedať
opravte ma ak sa mýlim,ked sa nezateplí skolauduje sa ?
Odpovedať
@certik4511 projektant vam dobre radi. Ja ked budem stavat dalsi dom tak hrube mury min 50cm bez zateplenia! Urcite 50 ka mur je lepsi ako 30ka + 20 zateplenie.
Odpovedať
Profilova fotka
@originalx dovody?
Odpovedať
urcite je lepsie cim tensi mur a hrubsia izolacia. V zime by rosny bod nemal vzniknut v murive ale mimo neho. Ak budete mat bez zateplenia, urcite vznikne rosny bod v murive, kedze inde nema kde. Bude vam pri sirke 50cm treba omnoho viac paliet, kedze sa na jednu zmesti menej tvarnic. Tak isto je manipulacia s nimi tazsia. 30cm tvarnica+20cm izolacie ma lepsie tepelnoizolacne vlastnosti ako 50cm tvarnica. vymente projektanta
Odpovedať
@marta2610 ešte áno, ale zachvíľu na nezateplené murivo budeš musieť použiť drahé termoomietky aby si sa zmestila do požiadaviek. @originalx aj ja by som chcel počuť tie argumenty :-) @certik4511 určite zateplovať aj keď sa výrobcovia snažia urvať si čo najväčší koláč z trhu, nie je to rozumné riešenie používať hrubé murivá, ale naopak tenké nosné a akumulačné murivo a hrubú izoláciu.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@slavoslav ahoj pisala som ti aj inde. Prosim ta mas nejaky kontak na obvodove murivo? Neviem ako sa to presne voka solbet? Komentoval si v inom prispevku tak som si vsimla ze si z Mi. A zisiel by sa mi nejaky kontakt na obvodove tvarnice. Dakujem krasne
Odpovedať
@viperko akumulacia tepla, chladu, lepsie odhlucnenie, prijemnejsia klima, lepsia statika a vela dalsich vyhod. Ten kto pozera len a len na prachy tak toho nikdy nepresvedci nikto aby nezateploval.
Odpovedať
@certik4511 posielal som ti spravu
Odpovedať
@originalx vysvetlíš nám ako môže jeden druh materiálu byť zároveň dobrý izolant aj vodič (akumulátor) tepla? Ak by si mal základné znalosti akustiky, vedel by si že najlepšie parametre útlmu hluku sú pri sendvičových konštrukciách. Statika s tým nemá absolútne nič spoločné, lebo najlepšie parametre dosiahneš 15cm ŽB stenou a klímu nezabezpečujú steny ale vzduchotechnika, rekuperačka, klimatizácia, kotol a otváranie okna. Nedaj sa oklamať marketingom a to som úplne opomenul riešenie detailov a tepelných mostov.
Odpovedať
Profilova fotka
@certik4511 mame to presne tak. Manzel nechcel zateplovat. A neprehovoril nas na to projektant ani predajca, kedze tym sme si sami. Byvame prvu zimu, nemame este fasadu. Nepostrehli sme ziadne negativa tohto riesenia a ked dokoncime fasadu, tak pre vlastnu info si dame spravit meranie tepelnych unikov. Skolaudovali sme bez problemov.
Odpovedať
@wewika1 Nemusim nic vysvetlovat, niesom stavebny inzinier a ani projektant. Urcite ytong 500ka ma lepsiu akustiku ako polystiren. Nikto sa nebavil o sendvicovych konstrukciach, nemiesaj nieco ine s niecim. Klima a podobne vzduchotechnicke vymysli su dobre pokial maju dobru udrzbu a starostlivost, ak nie tak mozu byt zdrojom bakterii, plesni a inych veci. Ja do domu to nedam, ini nech si daju, je to ich vec. Tepelne mosty a ine detaily sa daju vyriesit uz pri projektovani domu.
Odpovedať
- 500ka porobeton alebo termotehla má veľmi malý akustický útlm. No keď sa dá na 300ku 150ka polystyren, tak ten útlm je ešte horší (ETICS zateplenie s polystyrenom vytvára akúsi zvukovú membránu, ktorá útlm 300ky steny ešte zhorší), zlepšenie útlmu sa dosiahne iba zateplením pomocou MW. - akumulačná schopnosť 500ky steny nie je využiteľná, pretože k prehriatiu steny (z dôvodu veľkého tepelného odporu) dochádza iba v obmedzenej hrúbke. Pri použití akumulačnej steny (ŽB, tažké tehly, hutné porobetóny) v kombinácii so zateplením sa akumulačná stena prehrieva v podstatne väčšej hrúbke
Odpovedať
@gashtaan a ty máš províziu od výrobcov polystyrénu, či minerálnej vaty ? :-)
Odpovedať
@oli18 na tom toľko nemôže zarobiť,polystyrén či vata je x násobne lacnejší na m3 ako Ytong, no zároveň má x násobne vyšší tepelný odpor, nechce sa mi hľadať presné čísla
Odpovedať
@oli18 ano mam, za kazdy moj prispevok na forach mi vyrobcovia izolacii posielaju tucne seky...
Odpovedať
@certik4511 vymenit projektanta. Resp. pri tych argumentoch je to vobec projektant?
Odpovedať
Profilova fotka
@originalx to asi nepatrilo mne🤔😉
Odpovedať
@wewika1 hups. O prispevok vyssie @slavoslav
Odpovedať
Každý nech si dá podľa seba. Známy má steny 375mm bez zateplenia + tepelné čerpadlo voda-voda a je nadmieru spokojný a ďalší ma steny 300mm + 200mm polystyrénu + el. kotol a je tiež spokojný. Výhoda zateplenia je väčší tepelný odpor pri 30+20cm R=7,5 až 8,5 oproti stene 50cm R=5,4 až 6 podľa výrobcu. Čo stačí pri oboch lebo okná budú vždy slabšie. Ale hlavná výhoda zateplenia že prekryje všetky nedostatky murovania. Múr bez zateplenia má tiež výhody napríklad aj to že rebrík si môžeš oprieť kde chceš a niektorým už vtáky narobili diery ale bude to drahšie lebo aj základy aj doska budú širšie.
Odpovedať
@originalx sendvič je konštrukcia z viacerých materiálov (napr. polystrén a betón) zateplený dom nie je len z polystyrénu, zasa si to vytrhol z kontextu, ale je fakt, že ty si môžeš postaviť dom z čoho sa ti zachce.
Odpovedať
Z hľadiska stavebnej tepelnej techniky ytong je lepšie riešenie hlavne preto, lebo akumuluje vacsie mnozstvo tepla a stena má lepsiu ventiláciu,ale zaberá na zakladovej doske vacsiu plochu, to znamená že budes mat mensiu obytnú plochu.
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
@precision "..., lebo akumuluje vacsie mnozstvo tepla " v porovnaní s čím? veď zateplená stena je tiež z YTONGu. videl si niekedy hodnoty akumulácie porobetónu? veď len podlaha z betónu má 6x väčšiu schopnosť akumulácie. YTONG má podstatne horšie izolačné vlastnosti ako izolanty a podstatne horšie akumulačne vlastnosti ako akumulátory. Ten kto ide touto cestou, ide cestou kompromisov, je lepšie na izoláciu použiť izolant (okrem iného ľahšie porieši aj tepelné mosty) a na akumuláciu materiály na to vhodné (masívne priečky, betónové podlahy...). Dúfam, že s tou ventiláciou to nemyslíš tak, že cez 50cm stenu vyvetráš dom aby si tam mal do 700ppm CO2.
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?