Výrobná dokumentácia a statika - stretli ste sa s tým?

Dobry den, dali sme si vyhotovit projekt architektovi, ktory obsahuje aj staticky posudok atd.. komplet... Chceme montovany dom a majitel firmy od nas pyta este 2000e ze za vyrobnu dokumentaciu a statiku. stretli ste sa s takym niecim? Architekt hovori ze nech to neplatime, ze ked taky dom staval tak uz to aj musi mat kedze je katalogovy a cena prehnana. Nevyzname sa v tom... Dakujem
Odpovedať
@elsie1 seriózna firma si tieto náklady zahŕňa do ceny domu, pokiaľ ich nemá zahrnuté, upozorňuje klienta na túto skutočnosť ešte pred podpisom Zmluvy o dielo... Ten dom je katalógový v akom zmysle ? Je to originálny výtvor pre potreby firmy, alebo prebratý s katalógových projektov (euroline, erlis, prodom a pod.)
Odpovedať
@elsie1 ten staticky posudok co uz mate v projekte nie je len taky na stavebne povolenie? Obycajne je to len nepouzitelny zdrap papierov pre SU byrokraciu s poznamkou, ze je potrebne vypracovat realizacny projekt...
Odpovedať
@praktikman My budeme robit murovanu garaz a na tu garaz bude postaveny montovany katalogovy dom... architektka zmenila len okna.. staticky by to malo sediet
Odpovedať
@elsie1 Predpokladám, že ste mali projekt len pre stavebné povolenie. V takom prípade si buď ešte zaplatíš realizačný projekt ty alebo to zabezpečí realizačná firma, ale táto by to mala mať už započítané v cene dodávky domu. Ak to pýta dodatočne, tak je to trochu neseriózne. Mal by Vás na to upozorniť na začiatku, že to čo máte k dispozícii je projekt pre stavebné povolenie, a že k realizácii drevostavby bude ešte potrebná nejaká dokumentácia, čo bude mať dopad na cenu.
Odpovedať
@gashtaan a kolko taky realizacny projekt moze teda stat
Odpovedať
@elsie1 dobry den, chapem pana majitela, ze chce nieco "trhnut" aj na jeho vyrobnej dokumentacii. Ale pokial vasa PD nevyzera/neobsahuje nieco ako trebars ukazka vyrobnej doku na stranke napr. eurohause.eu ,tak nedivim sa ak potrebuje mat vyrobnu doku. Ine je ak sa da podla PD od vasho architekta vyrobit bez problemov tak ako treba. Ak ale uz vlastnu vyrobnu PD ma, tak je to ako navod, podla ktoreho len stavia dom. Neviem ako to mate zmluvne osetrene, ak je moznost dajte to postavit inej firme. Ad vyska ceny-kazda PD obsahuje mnoho veci, profesie, kt. su fixne a do ktorych neprojektant nevidi a nebude to projektant kreslit v prepocte za euro na hodinu(myslene vseobecne hocjaku pd).
Odpovedať
Katalogovy realne stoji niekde medzi 3 az 5000 taky bezny, ale predava sa za 1000 lebo sa rata s tym, ze sa preda aspon 3x. Druha vec je stupen PD -stavebko, realizacia. Noo a s tym, ze to chcete postavit na garaz tak to bude vyzadovat aj rozne detaily spojov,napojeni atd. Tie sa ale kreslia pri realizaku. Alebo mozte pri stavani podla PD pre stavebko volat projektanta, potom uz je to na jeho voli.ochote.vedomi a svedomi ci poradi ci si necha poriadne zaplatit alebo zlozi telefon ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@elsie1 A za ten katalógový projekt ste niečo platili
Odpovedať
Profilova fotka
@elsie1 Vážení, trochu si upracme pojmy... Nie som advokátom onej realizačnej firmy, ale ten "katalógový" projekt je podľa všetkého nielen pomerne všeobecný, ale pravdepodobne ušitý na klasickú murovačku. Ak ste sa rozhodli pre montovanú nadstavbu, niekto to musí celé prerátať, vrátane statiky a to sú náklady, ktoré musí niekto zaplatiť. Ja keď som pred 20 rokmi staval katalógový projekt vo svahu, tak stavebný dozor ma upozornil, že nejaké veci budeme musieť ešte prerátať so statikom a logicky som to tomu statikovi musel zaplatiť. Pán z tej realizačnej firmy Vám to mohol dať "akože" grátis, ale niekde tie peniaze musí z Teba vytriasť na toho statika, takže by Ťa musel niekde inde oklamať. Takto s tým férovo vyrukoval. Keď som staval predvlani nový dom, majiteľ firmy, s ktorým sme si dohodli cenu, mi počas robenia krovu hovorí, že ak nedám pod plech nejaké gumené pásy, že mi môže strecha hrmotať - tak som si ich zaplatil, aby nehrmotala. A starostka mi zas povedala, že si (ponovom) musím nechať geodetom s guľatou pečiatkou zamerať GPS ku kolaudácii. Tak som zaplatil, hádam mi to nemala zo svojho zaplatiť firma, čo mi stavala dom....(?) :-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?