Mala by som jednu otazocku. Kto ma situaciu domu ze hlavny vstup-juh, terasa-sever a jedalenske okno-zapad? Ake velke okno ste dali do jedalne? dakujem
@marinnah zaklady su projektovane zrejme na zeminu s mensou unosnostou....je dobre si to prekonzultovat so stavebnym dozorom prípadne nech vam geolog urci unosnost zeminy a urci s dozorom mnozstvo ocele do zakladov
Ja som videl, ze niekto dokonca zelezo do zakladov ani nedava. Ale treba si to vsetko overit, lebo takto je to len o tom "ze jedna pani povedala"
Ja mam iny problem. Strechari mi povedali ze na terasu potrebujem este jeden nosny pilier do stredu terasy ze inak to ten nosnik nezvladne. Nie je to hlupost ved projekt to ma vsetko staticky vyriesene. Pre zaujimavost dlzka od 2 pilerov je cca 6,5 metra. Navrhuju mi tam dat ocelovy nosnik, ale ten je podstatne drahsi.
Základ musí jít do nezámrzné hloubky, šířka i hloubka je dána ve statické části dokumentace. Železo v základech pro bungalov nechápu, to by musela být nějaká hodně neúnosná zemina. Tohle vzniká spíš tak, že máte nějaký typový projekt, kde není posouzení na stávající základové poměry. Takže jste sice ušetřili za projekt, ale dvojnásobek pohřbíte do země.
Hlavně si pohlídej ty požadavky na tepelný odpor. Někde jsem tu četla dokonce, že se stavebník divil, proč se mu rosí okna, když má prý čtyřkomůrkový ! plast. No to jsem si myslela, že něco takového snad ani neexistuje. Nejmín sedmi nebo devíti, čtyři jsou nic. A za sebe - raděj bych šla do dřeva. Máme je, tlouštka rámu 78(nebo 87, nevím, musela bych se podívat), dvojsklo, a nikdy se nerosily.
@pecko84 my sme tiez zelezo do zakladov nedali a podla mna ten pilier na terasovy nosnik netreba....moj dozor je aj projektant a aj realizuje stavby a ked si nastudoval projekt tak vravel ze vsetko je predimenzovane s dostatocnou rezervou
@pecko84 my ideme murovat cca o 2tyzdne a neviem sa rozhodnut ci je spravne rozhodnutie ist do porothermu 300 s izolaciou 150mm. Ale ako citam tak viacej ludi pouzilo 300ku cize asi to uz nebudem asi riesit.
@eviiiku.18 osobne by som nedaval hrubku 380 ked idete izolovat. pokial idete stavat bungalov 300nmm postacuje. my sme ale k tomu dali lahsi strop, tzm isli sme do drevenneho tramoveho stropu
@wondgo dakujem pekne. ideme izolovat len este neviem ze s cim, ale to ma teoreticky este cas :-) a podlahu chceme trosku znizit lebo mame 2rady DT a je to uz teraz dost vysoko.
Caute
Staviam 333 + t + g s podpivnicenou terasou. Momentalne mam hotovu zakladovu dosku a chystam sa objednat ytong 300. V projekte mam uvedeny ytong 300 P6 650 no v stavebninach hovoria ze to je zbytocne davat na bungalov.
Aky ytong ste davali?
Dik za kazdu radu.
@daniel83 Som tiez prekvapeny ze Fašanga zmenil skladbu obvodovych murov aj na 300-ku. My sme davali 300-ku a vtedy mal iba 380-ku na projekte. Davali sme lambdu ale osobne by som uz isiel do klasickeho ytongu (ziadna lambda ani theta). Neviem ake su to triedy podla nich...
@wondgo ved prave aj ja chcem klasicky ytong lebo je urcite lacnejsi, ale zasa si nechcem narobit viac problemov ako uzitku.
Neviem ci to zasadne neovplyvni statiku.
@daniel83 lacnejsi urcite nie je. Oni ked bude trvat ze chce lambdu tak ti ju dokazu dat aj za cenu normalneho. Myslim si podla toho ako sa realizoval nas B333+t ze vsetko je predimenzovane a mas tam dostatocnu rezervu