Rez obvodovym murom-okno

Profilova fotka
Zdravim vazeni, obraciam sa na vas s prosbou o vase nazory, resp. rady ohladom umiestnenia a rozmeru okna. I ked je to sice dost neskoro kedze stavebko je podane, bol som na jeden detail upozorneny az teraz. Ako vidite, spodna hrana okna je vo vyske 950 mm nad podlahou (+/-0). Kedze, vyska je okna je planovana 1500 mm (cely pocet kvadrov). Z toho je horna hrana okenneho otvora vo vyske 2450 mm. A teraz k veci. Pri nacenovani okien som bol upozorneny na vysku balkonovych dveri, t.j. 2450 mm. Max. vyska dveri by mala byt podla vyrobcu 2300 mm. Vyska spodnej hrany okien je navrhnuta na zaklade vysky kuchynskej linky a zaokruhlena na cely pocet kvadrov. Co mi navrhujete, ako znizit stavebne otvory. Ak pouzitim polovicnych tehal, potom kam ich umiestnit? Svetliky by som tam daval len nerad. Dakujem za pripadne napady.
Odpovedať
1
2
Kde je napísané, že okno musí byť na celé tvárnice? Keď ho dáš "len" na 135, budeš zarovno dverami a nad oknom bude namiesto 15 cm 30. Alebo zníž okno z 950 na 900-850... Možností je dosť.
Odpovedať
Zrez ytong z 25 na 10 nato poloz prekladove tramce domuruj to do roviny s okolitymi tvarnicami a mas znizene ottvory :)
Odpovedať
Dobrý deň. S predošlým príspevkom možem súhlasiť len s prvou vetou. Okná vo všeobecnosti musia mať 1500mm. Prečo, to by bolo na dlhšie a na to nie je časovy priestor.Zníženým oknom ste mali na mysli parapet...Možnost´je síce viacero ale v zmysle že riešenie je len jedno anavrhované nie je tým správnym smerom.Naviac, z tvarnic vo vodorovnom smere sa "nedá" rezať...teda dá ale krivo. Z tehl tvarnic bude tepelný most a z porobetónu by sa 3-4 kusy týkajuce sa okna dali zbrúsiť. V postate sa vo všeobecnosti stále opakujú tie isté chyby. Uvedený rez je vo viacerých aspoktoch nesprávny a to v prvom rade vo výškovom usporiadaní...ale vidím v ňom viacero chýb i závažných ktoré sa ukážu na stavbe...Riešiť na stavbe a hlavne nechať to "riešiť" remeselníkov je nešťastné reišenie. Ak máte záujem pošlite email aspoň Vás navediem ideovo.
Odpovedať
@konstrukter_ps Prečo musia mať 1500 mm na výšku? Ja mám 1400 a široké rámy a nevidím v tom problém... A nedá rovno odrezať? Ty nemáš veľa postaveného... https://www.modrastrecha.sk/blog/miro...
Odpovedať
Profilova fotka
Z vysky okien by som uberal nerad, zasklenie som si zhruba pocital k ploche izieb, podla nejakeho koeficienta. Nizsie umiestnit okno nie je mozne kvoli kuchynskej linke, snad o trocha by to slio nie vsak o 150 mm. @konstrukter_ps poslal som sukromnu spravu.
Odpovedať
Profilova fotka
@konstrukter_ps Aj mňa by zaujímalo o aké chyby ide, či sú to chýbajúce kontralaty v streche, pomúrnica nepodložená hydroizoláciou, nezateplený veniec, nepoužitá nopová fólia alebo to že dažďová voda sa namiesto toho aby bola odvedená niekam preč, púšťa rovno pod dom, či sú to detaily ako to že rám okna nieje prekrytý tepelnou izoláciou či poter oddilatovaný od obvodových stien, lebo také veci sa v takejto mierke dosť zle naznačujú. @kaspy Skúste si niekde sadnúť a pozrieť sa von cez okno s parapetom vysokým 950 mm je to celkom dosť ja by som asi neprispôsoboval všetky okná kuchyni ale na kuchyni by som dal parapet vyššie a okno by bolo o toľko menšie. Čo sa týka spôsobu zníženia myslím že pri pórobetóne nieje problém rezať na hoc akú dĺžku alebo výšku
Odpovedať
Profilova fotka
Detaily spomenute v poslednom prispevku by boli urcite sucastou realizacneho projektu. Vacsina z nich mi je jasna. Co sa tyka vysky okna, manzelka prave prisla so super napadom, okna na ostatnych svetovych stranach posunut nizsie, a kuchynske okno s oknom v obyvacke (do ulice) nechat v povodnej vyske.(950)
Odpovedať
Profilova fotka
@kaspy na balkonových dverách sa väčšinou necháva vyšší prah, takže sa to vyrovná
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 no tak do toho nevidim, kontaktovala ma.jednoducho firma, u ktorej som okna dopytoval, s tym, ze 2450 je privela.
Odpovedať
Profilova fotka
@kaspy je viac firiem
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 odvolalvali sa na STN a skusenosti, tak som to zacal riesit. Sam neviem ako to dopadne
Odpovedať
Profilova fotka
skúsenosti mám aj ja a tie mi hovoria, že balkónové okno nemá prah ako vstupné dvere ale parapet a balkónové dvere sa vždy robili 230 cm preto, aby bolo nadpražie vo výške prekladu okien, takže vlastne firma má pravdu a riešite veci, ktoré by boli vo vykonávacom projekte vyriešené.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@jan45 Vyriesene by to bolo, keby dom stal...kedze vykonavaci projekt nemam, riesim si to po svojom. Vidis nejaku pridanej hodnotu v takej rade? Ja nie. Nejde ani tak o balkonove dvere ako o dvere na terasu, teda su to viac menej vatupne dvere.
Odpovedať
@dedo758 Keby ste pozorne citali tak by ste zachytili ze som napisal "vo vseobecnosti" musia mat. Norma presne stanovuje vypocet plochy okien pre danu podlahovu plochu.Samozrejme ze v tom nemusite vidiet problem ked ste si dali vysku okien 1400mm a v takom pripade isli prirodzene do vacsej sirky okien.Ma to viacero ale..Okrem inych..velke okenne kridla (manipulacia s nimi), esteticke posobenie a to najma zo strany interieru a pod.Nizsie okna sa volia ..ale to su uz vyrazne nizsie a zvscsa nie do obytnych miestnosti
Odpovedať
Predtym nez niekoho nepriamo oznacite ako neznaleho ci odborne nespisobileho napiste preco sa tvarnice daju rezat ako ja tetaz.1-porobeton sa reze priecne a pre kolmy rez ,kvalitny na elektrickej stolovej pile na porobet tvarnice.Stroj ma obmedzenie na vysku.Ak aj to odrezete list dlhy vodorovny rez priamo neudrzi.Moze sa rezat aj rucnou pilou ale pre "idealne" rovny rez to chce dobrusit.2-tehla porotherm resp.ine...len specialnou pilou a vysledok bude horsi ako u porobetonu.U oboch systemov je cely system navrhnuty v zmysle sirok muriva a jednotnej vysky.Rezat vodorovne tvarnice je neucelne a dokazom absencie navrhu alebo jeho spravnosti navrhu..
Odpovedať
@kaspy výšku parapetu by som znížila na 850-870 mm a výška okna 1500 mm je typizovaná, teraz Vám okna vyrobia aké chcete na mieru
Odpovedať
@kaspy myslím, že plocha okien má byť 1/10 až 1/8 z plochy obytnej miestnosti
Odpovedať
Je pozitivne ze ste to zacali riesit vopred vcas pred realizaciou.Nie je vsak dobre ze ste to zacali riesit sam.Mali by ste oslovit skuseneho projektanta KPS alebo architekta.Najlepsie ak by to neboli "saalovy" projektanti.Aj v projektoch autorizovanych projektsntov su casto chyby a niekedy aj take ci tolko ako resp ake by nemali byt.Potrebujete konplexny navrh stavebneho systemu a v podmienkach bezneho stavebnika to drzat jednoduche.Nie je mozne vam poradit dvoch,troch ci piatich radach a navrhnut si objekt formou pokus omyl vyjde dost draho.Spravne by ste mali mat vyhotovenu realizacny projekt i ked prevazna vacsina stavieb sa bohu zial realizuje podla projektu pre stavebne povolenie..Co sa dveri tyka..Kazde dvere,ci uz vchodove balkonove
Odpovedať
..musia mat svetlu vysku 1970mm.Spravne by nadparia okien a dveri mali byt na rovnakej kote co dosiahnete svetlikom dveri.Ak vsak chce dvere bez svetlika nadpazia okien a dveri budu zakonite v roznej vyske.Okno je opimalne mat vysky 2500mm.Problematika je sirsia a zopar rad vzdy budu vytrhnute z kontextu komplexneho riesenia. Dielcicj rad roznej odbornej kvality tu iste najdete neirekom.
Odpovedať
@konstrukter_ps mna by celkom zaujimal vas sukromny zivot :))) ci na vsetko mate technicke normy a poucky. Urcite je dobre mat vela veci vyriesenych v projekte, ale tvrdit, ze okna by malu byt prisposobene celym radom je uz prehananie, specialne pri porobetone, kde nie je problem zobrat tvarnicu hrubky 10, 15, 20cm a podmurovat/nadmurovat s nou okno/preklad. A ak nie je murarsky pomocnik pako, tak si na stenu pribije z oboch stran dosku a dokaze otvor vyrezat presne.
Odpovedať
A čo sa dorezávania 5-10 cm pásikov týka, tak napr. som riešil šopu z 25-ky Porfixu a výška mi vychádzala 260. Po konzultácii s človekom z Porfixu mi doporučil priečkovku naležato, keďže je rovnakej pevnosti ako 25-ka. Neviem ako to má Ytong, ale aj 375-ku by som takto riešil, s dorezom 12,5 cm pásika k tej 25-ke, položenej naležato...
Odpovedať
@konstrukter_ps podla vasich prispevkov by som vas nebral ani trochu vazne, gramatika a suvislost viet je na urovni prveho stupna zakladnej skoly, este mi vysvetlite, aki su to ti "saalovy" projektanti...
Odpovedať
Profilova fotka
@marek_norway tato tema/forum neriesi gramatiku, ani stylistiku viet. Splietol si si forum. @janetbla vyska dolnej hrany je nastavena na vysku kuch. linky a cely pocet tvarnic. (Vyska linky bude 910 mm) To na prieceli aj tak ostane. Ostatne dve svetove strany budu riesene s vyskou spodnej hrany 800mm (vyrezanim 150 mm do otvoru, zapustenim prekladu a nadmurovanim prekladu) Tym budu dvere na terasu aj vchodobe dvere vysky 2300mm. Moze byt?
Odpovedať
Profilova fotka
Co sa tyka realizacneho projektu, ano na dalsi dom si ho dam vypracovat :-) Som vsak skepticky, na akej urovni by bol, ked v obycajnom projekte vyskakuju taketo hrube chyby. Navyse citajuc toto forum, v pripade ze je clovek laik, neustriehne co vsetko ma byt jeho sucastou, resp. co clovek, to iny nazor. Za tymto ucelom som si zaplatil stavebny dozor, dufajuc, ze detaily ustriehne.
Odpovedať
@kaspy tebe to pride ako seriozna odpoved? Mne to pripada, ako keby sa niekto na projektanta len hral...
Odpovedať
@marek_norway ja mam pocit, ze ten clovek tu nie je prvykrat @majkoj
Odpovedať
Profilova fotka
@marek_norway na tomto fore je mnoho pseudoodbornikov. Ak chces niekoho nazor vyvratit, tak vecym argumentom, nie zhadzovanim. Sme uz hadam dospeli.
Odpovedať
@kaspy výška 910 mm môže byť, avšak namiesto 800 mm v ostatných miestnostiach je málo, lebo podľa § 31 ods. 2 vyhl. 532/2002 Z. z. musí byť min. 850 mm, viď. znenie: (2) Okenný parapet v obytnej a pobytovej miestnosti, pod ktorým je voľný vonkajší priestor hlbší ako 0, 5 m, musí byť vysoký najmenej 850 mm alebo musí byť vybavený zábradlím najmenej do tejto výšky. Musíš počítať ešte s hrúbkou podlahy a samotnej parapetnej dosky.. Pri kolaudácii stavby ti zrejme prac. SÚ nebude merať skutočnú výšku parapetnej dosky. Avšak 3-4 cm pri výške parapetu ti budú chýbať viac ako na vchodových a balkónových dverách, ktoré môžu mať výšku o pár cm aj menej ako 230 mm.. My máme výšku parapetu 870-880 mm a je to tak akurát.
Odpovedať
Profilova fotka
@janetbla samozrejme rozmery uvadzam od podlahy a bavime aa o velkosti stavebnych otvorov. Vyska parapett bude vyssie minimalne o vysku parapetneho probilu co je 30 mm, t.j som minimalne na 830 mm pri mnov zamyslanej vyske. Mozno je parapet aj vyssie(?)
Odpovedať
@kaspy a to je problem najst firmu co ti vyrobia vysku viac ako 2300mm no toto
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?